(Ne)skodlivosť mikrovlných rúr
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
(Ne)skodlivosť mikrovlných rúr
Zdravím vospolok.
Je tu téma o škodlivosti wifín, téma o šdkolivosti mobilných telefónov, ale tému o mikrovlnkách som nenašiel, možno že som len zle hľadal (samotné spomenuté témy som nečítal, takže neviem čo sa v nich všetko preberá), no ak by tu náhodou už taká téma bola, poprosím zlúčiť.
V poslednej dobe sa trochu vo väčšej miere vo voľnom čase zaoberám tým ako pôsobí mikrovlné žiarenei o 2,4GHz na ohrievané jedlo. Nakoľko som študentom fyziky, viem si zrátať, že mikrovlné žiarenie samo o sebe nemá dostatočnú energiu na rozbitie ani van der waalsových síl, nie to ešte iných silnejších väzieb, a tak žiadne fámy o mutáciach nepripadajú do úvahy. Problém mám ale s chémiou, do tej až tak nevidím (a keďže mam za sebou len 2 semestre, tak ani na dostatočnej úrovni, čo sa mojej otázky týka nevidím do fyziky) a preto by ma zaujímalo, či pri ohreve mikrovlnkou, kedy dochádza k rýchlejšiemu ohrevu dochádza k iným reakciám ako pri klasickom konvenčnom ohreve. Alebo inak povedane, nastane niečo ine ak sa ohreje systém z teploty X na Y za 10s ako keď sa zohreje za 1min.
Respektíve sa tu môžme vadiť ako to je, len by ma zaujímali fakty nie veci na úrovni aktuality.sk
Ďakujem
P.S.
Zameriavam sa na veci, ktoré vznikajú a potenciálne škodia ľudskému organizmu.
Je tu téma o škodlivosti wifín, téma o šdkolivosti mobilných telefónov, ale tému o mikrovlnkách som nenašiel, možno že som len zle hľadal (samotné spomenuté témy som nečítal, takže neviem čo sa v nich všetko preberá), no ak by tu náhodou už taká téma bola, poprosím zlúčiť.
V poslednej dobe sa trochu vo väčšej miere vo voľnom čase zaoberám tým ako pôsobí mikrovlné žiarenei o 2,4GHz na ohrievané jedlo. Nakoľko som študentom fyziky, viem si zrátať, že mikrovlné žiarenie samo o sebe nemá dostatočnú energiu na rozbitie ani van der waalsových síl, nie to ešte iných silnejších väzieb, a tak žiadne fámy o mutáciach nepripadajú do úvahy. Problém mám ale s chémiou, do tej až tak nevidím (a keďže mam za sebou len 2 semestre, tak ani na dostatočnej úrovni, čo sa mojej otázky týka nevidím do fyziky) a preto by ma zaujímalo, či pri ohreve mikrovlnkou, kedy dochádza k rýchlejšiemu ohrevu dochádza k iným reakciám ako pri klasickom konvenčnom ohreve. Alebo inak povedane, nastane niečo ine ak sa ohreje systém z teploty X na Y za 10s ako keď sa zohreje za 1min.
Respektíve sa tu môžme vadiť ako to je, len by ma zaujímali fakty nie veci na úrovni aktuality.sk
Ďakujem
P.S.
Zameriavam sa na veci, ktoré vznikajú a potenciálne škodia ľudskému organizmu.
-
javatar
Hardcore addict
Re: (Ne)skodlivosť mikrovlných rúr
Priame ziarenie by ta asi zabilo (japonci tak mucili vojnovych zajatcov a nik neprezil). Ale pochybujem, ze sa pchas do mikrovlnky sam.
Neaky vplyv na nutricnu vyzivu ma.
Napr. podla tohto dokaze mikrovlnka viac pomoct ako uskodit.
Neaky vplyv na nutricnu vyzivu ma.
Napr. podla tohto dokaze mikrovlnka viac pomoct ako uskodit.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Tak toto su patologicke pripady
, jasne, ze sa nestrkam cely do mikrovlnky, je jasne, ze to clovek nemoze prezit, kedze dojde k popaleninam vnutornych organov. Ide mi skor presne o to, co sa stane so stravou ine ako pri konvencnom ohreve.
Na ten link sa pozriem
Na ten link sa pozriem
Pár čriepkov..:
1) zalievať kvety "normálnou" vodou a vodou ohriatou v mikrovlnke (samozrejme opäť vychladenou) a sledovať výsledok
2) Z fyzikálneho hľadiska je mikrovlnka vraj neškodná, ak je niekde zrada je to v obore chémie, má to vraj nejaký súvis s voľnými radikálmi, poznám viacero "chemicky" vzdelaných ľudí, čo v domácnosti mikrovlnku nepoužívajú
1) zalievať kvety "normálnou" vodou a vodou ohriatou v mikrovlnke (samozrejme opäť vychladenou) a sledovať výsledok
2) Z fyzikálneho hľadiska je mikrovlnka vraj neškodná, ak je niekde zrada je to v obore chémie, má to vraj nejaký súvis s voľnými radikálmi, poznám viacero "chemicky" vzdelaných ľudí, čo v domácnosti mikrovlnku nepoužívajú
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
"chemicky" vzdelaný človek je teda silný argument. Aj patrovič vyštudoval chémiu, a pozri sa na to čo predvádza v telke, ako nás zabíja padajúci azbest a on potrebuje dobrú klimatizáciu.begbeee napísal:Pár čriepkov..:
To, že to má nejaký vplyv na kvety by som videl skôr v tom, že to zničí organizmy a živiny v tej vode. Rovnako destilovaná voda nie je moc vhodná na polievanie kvetov. Myslím, že rovnaký efekt by mala prevarená voda. Takže tam ide skôr o to teplo ako také, nie o nejaké žiarenie
Ok, ja sa do chémie nevyznám, práve preto som to dal iba ako nejaké čriepky, čo som zachytil.. Ja MV využívam. Bol to len nejaký námet do diskusie.
Kvietky si vyvrátil, skúsim nájsť niečo o tej chémii.
Kvietky si vyvrátil, skúsim nájsť niečo o tej chémii.
-
Soviet
Darca
No nemam bohuzial daku hodinu na citanie, ale tu je to zhrnute kus vedeckejsie (english needed). Su tam vsak dake testy z rokov 1990 a pod, takze neviem ci sa dako technologia prudko zmenila odvtedy.
http://www.health-science.com/microwave_hazards.html
Podla vsetkeho, zdrave to velmi nieje.
S tou vodou je to vraj "pravda". Aspon chcel by to vyskusat len tak for fun.
"Try this experiment at home:
An experiment conducted at home for a high school science fair verified the dangers of microwave ovens not only to humans, but even to plants and other organic matter. The experiment showed that microwaved water given to a plant causes the plant to wither and die within days; however, another identical plant given water that was boiled on a conventional stove grew normally during the same time period. Click here for pictures of that experiment."
http://www.health-science.com/microwave_hazards.html
Podla vsetkeho, zdrave to velmi nieje.
S tou vodou je to vraj "pravda". Aspon chcel by to vyskusat len tak for fun.
"Try this experiment at home:
An experiment conducted at home for a high school science fair verified the dangers of microwave ovens not only to humans, but even to plants and other organic matter. The experiment showed that microwaved water given to a plant causes the plant to wither and die within days; however, another identical plant given water that was boiled on a conventional stove grew normally during the same time period. Click here for pictures of that experiment."
Ten Sovietov odkaz vyhodí Google ako prvý, ale celá tá stránka sa mi zdá nejaká pochybná. Navyše k tomu experimentu len toľko:
This is junk “science”. It has been debunked dozens of times and the “experimenter” Arielle Reynolds has admitted on another site that she killed the other plant.
Wow I cannot believe that a “serious” site would run such claptrap.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Tak ten článok od Sovieta je dosť obsiahly na vyjadrovanie sa k jednotlivým veciam a úplne do konca som ho ani nedočítal, pretože nemám rád tvrdenia typu
Ale tak to je opäť o fyzike a zaujímal by ma aj názor chemika, snáď sa tu niekto nájde
, pretože fľaša je studená a mlieko horúce. Veci, ktoré sú na sprostosti usera, sú na sprostotsti usera. Ale v každom z týchto kvázi odborných článkoch sa spomína ohrev len čisto dielektrickými stratami (kmitanie molekúl), ale nie ohrev induktívnymi prúdmi, čo je majoritný spôsob ohrevu, čo autorovu uniklo. Tiež mám pocit, že autor nemal jasno v tom, čo z fyzikálneho hľadiska dokáže mikrovlné žiarenei spôsobiť. A ďalšia vec, nad ktorou sa zamýšľam je tvrdenie, že mikrovlné žiarenie vytvorené slnečnou aktivitou je iné ako mikrovlné z magnetrónu, ba dokonca aj inak pôsobí na molekuly. Ako vravím, mam za sebou len dva semestre fyziky, no neviem o tom, žeby niesla vlna 2,4GHz inú energiu ako iná vlna z iného zdroja o 2,4GHz a nebodaj aby vyvolávala iné účinky.Microwaves unsafe for baby's milk
Ale tak to je opäť o fyzike a zaujímal by ma aj názor chemika, snáď sa tu niekto nájde
-
uplink
VIP
Mikrovlnné žiarenie nachádzajúce sa v intenzite ako v mikrovlnnej rúre je pre ľudský organizmus smrteľné. Pre potraviny však úplne neškodné. Problém je inde. Mikrovlnné ohrievanie funguje na báze rozkmitávania častíc potravín [preto sa zohrieva potrava, lebo prúd mikrovlnného žiarenia rozkmitáva molekuly potravín] do tak vysokých frekvencií, že povedzme z proteínov, sacharidov a tukov ostáva len biologický odpad. Mikrovlnné žiarenie doslova potrvhá niektoré molekulárne väzby. Takže potravina ohriata v mikrovlnke nie je škodlivá, ale jej nutričná hodnota je úplne inde, ako potraviny, ktorú si ohreješ na sporáku najlepšie na [plyne] ohni, alebo elektrine [keramika, etc.].
chutovo to je ako? normalka? to iste ako zo sporaku? lebo napr. moja babka mi vzdy vravi, ze nieco si mam radsej zohriat na plyne, lebo z MV to bude hnus 
hned ako prve ma napada klasika - knedlik...z MV sa neda porovnavat s normalne zohriatym nad parou
hned ako prve ma napada klasika - knedlik...z MV sa neda porovnavat s normalne zohriatym nad parou
-
vendo
Guru
nieco o fungovani
Ja to s knedlou riesim dost jednoducho a to tak, ze knedlu zabalim do mikrotenoveho sacku a dam zohriat na cca 1 minutu. Bude potom vlacna, no nevysusena, presne taka ako keby si ju robil nad parou.CheZteR napísal:chutovo to je ako? normalka? to iste ako zo sporaku? lebo napr. moja babka mi vzdy vravi, ze nieco si mam radsej zohriat na plyne, lebo z MV to bude hnus
-
Grim
Darca
...polyvinylchloridová knedľa...delikatessa... 
pri tom mnozstve Eciek v potravinach sa to PVC uz niekde strati 
-
uplink
VIP
veľmi "poučné" video, asi tak, ako keby som spravil video o tom ako s Magnumom prestrelím bábätku srdce a celý čas by som hovoril o rýchlosti guľky, uhle dopadu, o tom aká je tá guľka pevná, super aerodynamicky tvarovaná, o jej rotácii, akú má penetračnú silu, silu dopadu, silu prieniku, ako prejde na druhú stranu, aká je zostatková energia guľky, ale nikdy nespomenul že tým to dieťa rozcuckujem a zabijem. A na konci videa by som povedal aký je 0.3 Magnum kaliber úžasný, presný a spoľahlivý.
To video je úplne mimo témy, myslím si že každý človek so strednou školou vie ako funguje zrýchlený pohyb častíc, že emituje energiu, ktorá sa pretvára na teplo, avšak čo naozaj mikrovlnné žiarenie robí so živými organizmami, alebo s potravinami Ti ten pán v tom videu nespomenul.
dobre som vydedukoval ze ty MV nepouzivas?uplink napísal:z proteínov, sacharidov a tukov ostáva len biologický odpad
-
pryja
Darca
to mam odskusane so sackom a trochu pokropit vodou, aby sa vytvorila para. Tak isto ohrievam aj halusky, vyzeraju a chutia potom ako cerstvo uvarene.CheZteR napísal:chutovo to je ako? normalka? to iste ako zo sporaku? lebo napr. moja babka mi vzdy vravi, ze nieco si mam radsej zohriat na plyne, lebo z MV to bude hnus
Das do sacku, trochu vody a zaviazes, alebo zakrutis, aby ta para z neho neunikala
-
uplink
VIP
wladas - používal som dlhé roky, keď som ešte býval s mamou a nevl. otcom v Petržálke, ale už skoro 6 rokov nie. Ako in general to nie je žiadna veľká tragédia. Geneticky modifikovaným, dusíkom napusteným a ináč spotvoreným potravinám je to aj tak jedno, to čo z nich máme v ohľade aminokyselín, minerálov, vitamínov a iných pre telo potrebných živín je to tak či tak bieda, takže či mikrovlnka, alebo nie. Ale tak správne si odhadol, vyhýbam sa mikrovlnnej rúre, ako sa len dá.
-
Michaelo
Hardcore addict
K tej chuti, knedlík ako ostatní, do mikroténového sáčku a pokropiť vodou.
No napr pirohy ktoré boli prihriate v MV nedokážem zjesť, je to proste hnus. Radšej si ich opečiem na panvici.
No napr pirohy ktoré boli prihriate v MV nedokážem zjesť, je to proste hnus. Radšej si ich opečiem na panvici.