Nepodceňujte zdroj [PSU, power supply unit, bsod, vypínanie]

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nepodceňujte zdroj [PSU, power supply unit, bsod, vypínanie]

Príspevok od používateľa uplink »

Ahojte,

Tak sa s Vami podelím o jednu zaujímavosť, ktorá by mi ani vo sne nenapadla. Kúpil som si nový počítač [M4N78 PRO, Phenom II 645 BE 3,4 GHz] a mal som v ňom "starý" 500W Silverston Silent Strider s 80% účinnosťou [podľa testov aj viac]. Vykuchal som starý PC a poskladal nový. Grafa nešla [ATi Sapphire HD 4890 Vapor-x 2GB]. Tak že okay, trochu odlahčíme PC, nakŕmil som ju dostatočne [odpojil som 4 noctuy, 2 disky 2 som nechal zapojené a optickú mechaniku], ale stále šiel počítač tak všeliak, disky zapisovali a čítali 5-10 MB/s max a pod. Samé bsody, padania, vypínania. Vo futuremarku Vantage som mal v prvom teste 20-30 fps v priemere. Crysis mi stále padal atď. atď. atď. Proste galiba. Tak som kúpil Corsair 650W. Zapojím, boot time sa zrýchlil cca 5 násobne, disky čítajú a zapisujú 60-80 MB/s, futuremark Vantage prvý test 40-60 fps, spúštanie aplikácii, kopírovanie atď. všetko ide tak, ako nikdy pred tým. Záverom len toľko, nie je zdroj ako zdroj a nikdy nepodceňujte silu zdroja, aj keď je to mne čudné, ale ovplyvňuje výkon celého systému. Od diskov až po VGAčku. Jeden by povedal že buď to ide, alebo to nejde, ale je ešte kopec miesta medzi tým na fázu ide to biedne, dobre, rýchlo, super a najlepšie. Pre mňa osobne je vplyv zdroja na systém až do takejto miery novinkou, možno pomôžem niekomu, kto trpí na padanie hier, vypínanie PC a pomalý výkon diskov s týmto mojim príspevkom,

Nech sa Vám darí!

uplink
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

To je zaujimave. Vždy som vravel že počítač je taký rýchli ake ma najpomalšie zariadenie. Ale zdroj som nemal na mysli. A 500W zas neni až tak málo.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

jj.. aj podľa mňa 500W Silverstone túto zostavu by mal zvládnuť....... možno chybný kúsok, ktorý sa prejavil práve v tejto chvíli.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Tiež sa mi ten zdroj podľa fotiek zvnútra nezdá ako nejaký low end, avšak kondenzátory s nápisom VENT sú veľmi zarážajúce. Že by výrobca nerátal s dlhodobým používaním ? Takisto ma sklamali Fotrony, vnútri majú vskutku priemerné kondenzátory Teapo.
Čo som si ale všimol, tak také Seasonic alebo Corsair, tam všetko prvotriedne japonské Nippon... dlhoživotnostné kondenzátory.
Ale neni to len o nich. Diódy a tranzistory tiež netreba zanedbať. Taktiež ich chladenie.

Väčšina výrobcov má proste zdroje za spotrebný materiál na krátkodobé použitie a zodpovedajú tomu použité materiály a konštrukcie :(
Ja sám každú chvíľu rozoberám nejaké zdroje na zásobárne pre moje elektrotechnické pokusy a fakt je to len na jedno použitie. :(
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

brm napísal:jj.. aj podľa mňa 500W Silverstone túto zostavu by mal zvládnuť....... možno chybný kúsok, ktorý sa prejavil práve v tejto chvíli.
sám som sa čudoval, s tým rozdielom že ten zdroj už neni najmladší, avšak je dobre chladený noctuou, ale čo sa týka jeho vnútra, tak akurát postačoval na starú zostavu, kde stíhal nádherne. Problém novej zostavy je že má ATi HD 4890 ktorá potrebuje brutálne napájanie [1x 6pin 12V rail, 1x 8pin 12V rail], a starý zdroj má len 18A 12V vetvu [2x 12V 6pin rail] a tento nový má 50A 12V vetvu [2x 12V 6-8pin rail], čo myslím dosť zohralo úlohu. Nový zdroj dokáže dať VGAčke/kám 625 W čisto len z 12V vetiev, zatiaĺ čo starý dával max 280. Takže myslím že to tam zohralo obrovskú úlohu. VGAčka strhávala výkon celého systému, lebo papala všetok prúd zo zdroja [bola napojená redukciou a tak papala dve samostatné 5V vetvy, lebo starý zdroj nemá 6-8pin 12V rail]...ale to je len moja domnienka.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

dobry, znackovy zdroj je zakladom celeho systemu. Ja mam 6 rocny Fortron a pocitac je v podstate nonstop zapnuty cely rok a stale fachci, aj ked je uz vidno ze z poslednych sil.. Ked si budem najblizsie stavat novy komp, tak zdroj bude musiet byt uplna spička.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Aj kvalitne zdroje odchadzaju - zial. Prednedavnom mi po troch rokoch vytiekol kondenzator na Tagan zdroji. Skoda ze som si nepozrel co to bolo pouzite, mozno by sa hodilo do statistiky. Uz len dufat, ze sucasny enermax vydrzi aspon tolko (ak nie viac).
Napísať odpoveď