Nepopularne nazory

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Nepopularne nazory

Príspevok od používateľa jackb »

kedze nespochybnujem potrebu zivocisnych bielkovin a nie som ani vegetarian ani vegan, tak som napisal ten postreh tak ako som chcel.
urcite mat steak ci burger kazdy den, ked je vonku horuco a treba pri tom stat je nieco ine, ako za ziadneho ci minimalneho varenie urobit zeleninovy pokrm
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

jackb

rovnako sa ale da spravit zeleninovy salat s kuskami masa ci tuniaka. Takto obohateny zeleninovy salat bude vyzivovo nepomerne vyvazenejsi ako cisty zeleninovy salat a urcite sa da konzumovat aj vo velkom teple. :)
Vacsi zmysel ma nejest v lete vyprazane a grilovane masá, pretoze tieto sposoby upravy masa travenie znacne zatazuju nehovoriac o tom ze pritom vznika milion patsto skodlivych latok.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ved to sa snazim napisat. nie je nutne vypekat slaninu na panvici "lebo len to nasyti". trochu kurata, tuniaka, platok susenej sunky do salatu ked je predstava bez masa zla. da sa :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Sestrin syn, žijúci v Rusku je roky vegetarián, aj jeho pani. Sú aj kulturisti vegetariáni, ba aj vegani, zrejme sa to dá.
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Dá sa, ale treba kombinovať viacero druhov rastlinných bielkovín kvôli kompletnému aminokyselinovému reťazcu a je diskutabilné či sa pri športe ako kulturistika dajú dosiahnuť rovnaké výsledky ako pri mäse. Ja si myslím, že nie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

kulturisti a sportovci beru rozne proteinove suplementy, takze maju prijem kvalitnych bielkovin v mnozstve akom chcu. Naviac castokrat uzivaju aj veci ovplyvnujuce hormonalnu hladinu, takze anabolizmus v ich organizme je uz iny ako u bezneho cloveka.

Rastlinne bielkoviny, nech su akokolvek dobre nakombinovane, nikdy nebudu mat taku kvalitu ako maju zivocisne bielkoviny.

Vegetariani ktori prijimaju mliecne vyrobky a vajcia su na tom este ok. Ale vegani, tam uz je to velky problem dlhodobo drzat stravu tak aby pokryvala vsetko co ma. Najvacsie naroky na kvalitu bielkovin z hladiska veku su v detstve, puberte a potom v starobe. Cim sme starsi, tym viacej klesa proteosynteza.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Tak skusim aj ja:

Bitcoin nebude nikdy sluzit ako mena, navyse je to brutalny ekologicky problem.
Kecup na spagetach je vrazda!
Linux nie je bezpecnejsi ako Windows, navyse jeho smerovanie uz davno neriadi komunita.
Linuxova komunita v Slovensko-Ceskom pristore ma znaky nabozenskej sekty.
Open Source je z velkej casti o marketingu, otvoreny kod sam o sebe neprinasa ani zvysnu bezpecnost ani kvalitu (no ma ine vyhody).
Monopol Google skodi prehliadacom, vyhladavacom aj celemu internetu.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

preco open source neprisana zvysenu bezpecnost? aspon ludia znali programovania si ten kod mozu dopredu pozriet a zanalyzovat rizika. a ked to nerobia pre seba, tak ho mozu aj oblejmovat, co je vidiet verejne. ci nefunguje to tak?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

*****HERO***** napísal: 13 júl 2021, 10:11 preco open source neprisana zvysenu bezpecnost? aspon ludia znali programovania si ten kod mozu dopredu pozriet a zanalyzovat rizika. a ked to nerobia pre seba, tak ho mozu aj oblejmovat, co je vidiet verejne. ci nefunguje to tak?
Je to na dlhsie vysvetlovanie, mam o tom rozpisany blog... ale skusim:

Ultrakratka odpoved: nenasiel som ziadne data potvrdzujuce, ze otvoreny kod je bezpecnejsi, alebo je v nom menej chyb ako v uzavretom.

Dlsia odpoved:
Kedysi som si myslel, ze Open Source tieto vyhody ma. Potom om zacal pracovat s IT bezpesnostou - a ono je to zlozitejsie. Otvoreny kod ti dava moznost sa nan pozriet.
- No malokto to spravi, lebo vsak "naco, otvoreny kod je bezpecny".
- Ti co to aj spravia nemusia mat dost schopnosti aby tie bezpecnostne diery nasli.
- Ked ju uz najdu, tak je umenie pri jej oprave nespravit dalsiu (podla statistik kazdy desiaty opraveny bug spravi nejaku potencialnu dieru).
- ...
- Rovnako to dava moznost najst tie diry aj utocnikom.
- Na penetracne testovanie naozaj otvoreny kod nepotrebujes.

Tomu nahravaju aj nedavne najdene diery, napriklad Holy Cow, co bola zavazna diera v jadre linuxu, ktora tam bola cez 10 rokov (pri prvom citani o tejto zranitelnosti na root.cz bolo v odporucaniach clanok "V proprietarnom softvery moze byt chyba aj desat rokov, to by sa v OpenSorce stat nemohlo" :lol: ), Wordpress je tiez deravy ako reseto a pritom je cely otvoreny (v roku 2016 bola v nom kazde dva tyzdne najdena velka bezpecnostna diera), plno distribucii malo problem aj zo sudo, alebo tcp spojeniami,...

To, ze je tych chyb viac, je len pre to ze sa zacali hladat, ale nie tou beznou komunitou, ale skor akademickou, lebo na roznych IT univerzitach vyrastli odbory zaoberajuce sa bezpesnostou.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

v skratke, ak mas uzavretu aplikaciu, neostava ti nic ine iba verit developerovi co ju vytvoril.
pri open source aplikacii si mozes kod pozriet sam, mozes ho dat pozriet kamaratovi programatorovi alebo sa skratka spolahnes na tisice uzivatelov napriklad na githube.
dalsia vec je ze ked sa firma rozhodne ze uz nebude dalej software vyvijat (alebo skrachuje) tak mas smolu, pri foss to proste preberie komunita.

takze ano, foss aplikacia nebude bezpecnejsia len preto ze je foss, ale vo vseobecnosti ti to dava ovela vacsiu zaruku ze bude bezpecnejsia.

FOSS sme prave riesili cez vikend s kamaratmi. ano, viac menej ziadna open source aplikacia nekonkuruje tym platenym (az na par vynimiek, napriklad blender) ale to ani nie je jej ucelom.
ucelom je poskytnut software koncovym uzivatelom ktori by si platenu alternativu nemohli dovolit. rozvojove krajiny, dobrocinne organizacie, studenti a podobne.
uz len samotny fakt ze niekto kto je profesionalne velmi zdatny investuje svoj cas ktory urcite nestoji malo do vyvoja softwaru zadarmo. je to uzasne. to je ako keby niekto rozdaval vo svojej restauracii zadarmo. kazdemu, bez otazok, bez podmienok, bez hacikov. je uplne jedno ze to jedlo neni take dobre ako michelinova restauracia, je zadarmo.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

takze je to problem hlavne v ludoch. ale napad ako taky by bol aj dobry, keby ludia vedeli tie benefity vyuzivat a boli by (sme) aktivnejsi. lebo tiez sa priznam, ze ked nahodou raz za cas taham nieco open source, tak ma trochu hreje pri srdci, ze to musi byt v pohode, lebo je to open source a hocikedy by som si ten kod mohol pozriet, no nikdy to aj tak nespravim :D ale je fakt, ze ludi, co by dnes nezistne preliezali nejake kody len kvoli tomu, aby to mohli odreportit, je asi malo. skor to budu prave zaskodnici.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 13 júl 2021, 13:56 v skratke, ak mas uzavretu aplikaciu, neostava ti nic ine iba verit developerovi co ju vytvoril.
pri open source aplikacii si mozes kod pozriet sam, mozes ho dat pozriet kamaratovi programatorovi alebo sa skratka spolahnes na tisice uzivatelov napriklad na githube.
Ono je to v oboch pripadoch o dovere.
A pri uazvretej aplikacii mozes tiez doverovat jej uzivatelom. Aj pri uazvretych aplikaciach ju mozes podrobit penetracnemu testovaniu.
Aj pri FOSS musis verit, ze binarky, ktore si stiahnes su tie, ktore su na githube.
Ked povies, ze si ich skompliujes sam - ok, ale kontrolujes kazdy riadok, kontrolujes aj kazdy riadok kniznic, ktore ten projekt pouziva? Kontrolujes ci kombinaciou tych zdrojakov s jeho kniznicami, tvojim operacnym systemom a architekturov pocitaca nevznikne diera?
dalsia vec je ze ked sa firma rozhodne ze uz nebude dalej software vyvijat (alebo skrachuje) tak mas smolu, pri foss to proste preberie komunita.
Tu tiez moze firma, ktora skonci zverejnit svoje zdrojaky (co sa deje casto). Na druhej strane, pocas Corony plno OpenSource projektov preslo na platene verzie (OpenSource neznamena zadarmo). Alebo Open source projekty proste zakapali, zostalo len tisic nedokoncenych forkov.

Tiez som videl pripady, ked sa firma tvarila OpenSource frendly, mala vsetko na githube... ano mala, zdrojaky, ale bez dat ktomu potrebnych boli nanic. Alebo su to len genericke veci bez vyraznejsieho know-how.
aacid napísal: 13 júl 2021, 13:56 takze ano, foss aplikacia nebude bezpecnejsia len preto ze je foss, ale vo vseobecnosti ti to dava ovela vacsiu zaruku ze bude bezpecnejsia.
Prave toto ja povazujem za Urban legend, hladal som statistiky alebo nejake prace (proste tvrde data), ktore by to potvrdili. Ale tie sa mi nepodarilo najst. Vzdy to bolo o tom, ze OSS je bezpecnejsie, lebo kazdy vie, ze bezpecnejsie je.
aacid napísal: 13 júl 2021, 13:56 FOSS sme prave riesili cez vikend s kamaratmi. ano, viac menej ziadna open source aplikacia nekonkuruje tym platenym (az na par vynimiek, napriklad blender) ale to ani nie je jej ucelom.
ucelom je poskytnut software koncovym uzivatelom ktori by si platenu alternativu nemohli dovolit. rozvojove krajiny, dobrocinne organizacie, studenti a podobne.
uz len samotny fakt ze niekto kto je profesionalne velmi zdatny investuje svoj cas ktory urcite nestoji malo do vyvoja softwaru zadarmo. je to uzasne. to je ako keby niekto rozdaval vo svojej restauracii zadarmo. kazdemu, bez otazok, bez podmienok, bez hacikov. je uplne jedno ze to jedlo neni take dobre ako michelinova restauracia, je zadarmo.
Suhlasim.

Ale treba si uvedomit, ze ten vyznamny OSS nerobia jednotlivci alebo komunita, robia to korporacie a ludia, ktore su zan plateni. Napriklad Linuxom nehybe komunita ale Red Hat, ten uz dlhodobo urcuje smerovanie jadara a to co tam prida sa skor ci neskor dostane do vyznamnej casti distribucii. Aj spominany Blender vyvjaju programatori ako fulltime job.

Sam mam open source projekty, sam som do nejakych prispel (aj vramci prace aj vramci sukromnych aktivit). Ale co si vsimam tak ta nezistna pomoc je vemi velmi zriedkava. Ked uz niekto prispeje, tak pre to, ze to potrebuje.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pozeral som dokument "Revolution OS", tam to stallman velmi pekne vysvetloval (aj ked si teda osobne myslim ze je to blazon).
tvrdi ze software je ako recept na jedlo. ty ho napises k obrazu svojmu a potom to zdielas s inymi ludmi. ti mozu varil presne podla receptu, ale mozu si ho tiez upravit, pridat nieco, odobrat nieco, tak ako im vyhovuje. a tu svoju upravenu verziu budu zase zdielat s ludmi.
analogia uzavreteho kodu je prave restauracia kde maju svoj recept schovany a vedia ho iba oni a ty ako zakaznik dostanes iba vysledok, hotove jedlo.

je to podla mna velmi pekna analogia, pretoze presne aj pri jedle to najlepsie vacsinou dostanes len v drahych restauraciach, ale zaroven existuje hromada nekvalitnych restauracii kde ti predaju bohvie co bohvie z coho. a teda zaroven si ludia varia doma sami a niekedy je to take nic moc ale vsetci mame "recepty po babicke" ktore si strazime lebo sa im nic nevyrovna.

FOSS nie je o tom ze ja si teraz sadnem na ukor svojho volneho casu a budem vyrabat appku ktoru niekto iny potrebuje. je to o tom ze ked ja potrebujem appku tak si ju vytvorim a potom ju zdielam s ostatnymi. a samozrejme to nie je iba o jednotlivcoch, prave vdaka tomu ze sa do toho zapajaju velke korporacie tak to cele funguje.
prave tam podla mna vznika ta bezpecnost, lebo firma vyuziva nejaky foss, objavi tam chybu tak ju opravi a zdiela so zbytkom uzivatelov. tak isto ked zistis ze kniznica ktoru pouzivas ma chybu, mozes cakat na novu verziu alebo to mozes fixnut sam.

samozrejme ze kazda korporacia prispieva preto ze to potrebuje, ta nezistnost je ale z toho ze to zdiela, ze si riesenie nenecha len pre seba aj ked by mohla a bolo by to asi jednoduchsie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

K tomu prvemu - sice pekne prirovnanie, ale ukazuje len dva extremy, zvycajne je vsteko niekde medzy tym. Je vela liecencnych modelov aj pre uzavrety aj pre otvoreny softver. Takisto jestvuje vela modelov a sposobov ako hladat bugy a bezpenostne chyby aj v uazvretom sofveri, ktore sa mozu prekryvat s tym otvorenym.

Ako ja nerozporujem prinosnost otvoreneho kodu. Ja narazam na to, ze sice sa dlhe roky traduje, ze je bezpecnejsi, ale v realite tomu nic nenaznacuje, ani pomer CVE ani vaznost zranitelnosti.

Radim to do rovnakej kategorie je to ako ten mytus, ze vyuzivame len 10% mozgu.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

K tej diskusii o FOSS - mozno by bolo dobre ju oddelit do samostatnej temy, to uz necham na vedenie fora. Dodal by som, ze aj ja som uz parkrat opravil veci vo FOSS, pretoze som ich pri praci potreboval mat opravene. A to je dobre, lebo potom z takejto opravy benefituju vsetci.
Ale aby sme sa vratili k nepopularnym nazorom, este jeden mi napadol - ponozky v sandaloch nie su ziadny problem, kto chce nech si ich tak nosi ;)
TiborHevessy
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TiborHevessy »

nahodu rezen s ryzou aaaaaa s tatarskou :) ryzu zmiesat v spravnom pomere s tatarkou :D mnamka
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

harrison314 napísal: 13 júl 2021, 10:36 Je to na dlhsie vysvetlovanie, mam o tom rozpisany blog... ale skusim:
http://dsl.sk/article.php?article=25221
V linuxovom jadre sa roky nachádzala chyba umožňujúca získať roota
:)
antilibertarian
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa antilibertarian »

Hojko je davno za zenitom

PS je LSNS pre slnieckarov
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

antilibertarian napísal: 31 júl 2021, 20:20PS je LSNS pre slnieckarov
k tomu by som chcel nejake detaily.
za prve neviem co je opak slnieckara, teda ak PS je pre slnieckarov, LSNS je pre koho?
za druhe, ako je myslene to porovnanie, politicky myslim nejdu rovnakym smerom. rovnaka propaganda? rovnaka demografia?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Opak slniečkara je pravicový extrémista (LSNS). Tá postupnosť vyzerá asi tak, že:

Slniečkar - Liberál - Konzervatívec - Pr. extrémista

Oba krajné body (aj ľavý aj pravý) sú choré. Oba stredné body (a škála medzi nimi) sú úplne v poriadku a je na každom, k čomu sa prikláňa.

Čo definuje extrémizmus (jeden alebo druhý) a či je PS extrémistická strana - k tomu sa vyjadrovať nebudem, to nech sa rieši v Politike.
Napísať odpoveď