Nesmrtelnost

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Dozijeme sa nesmrtelnosti?

Ano
54
22%
Nie
187
78%

Celkom hlasov: 241

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Nesmrtelnost

Príspevok od používateľa Dreamer »

Praveze podla mna to nie je jedno, ci sa vedomie skopiruje alebo prenesie.

Prenesenim vedomia bude stale existovat iba jedno vedomie, moje, co je ale prakticky nemozne.

Skopirovanim vedomia vzniknu 2 vedomia, ale predstavme si, ze sa skopiruje 2x, takto budu existovat 2 nove vedomia z povodneho, ktore teda budem ja? Ak by jedna z kopii zomrela, zomrel by som ja, alebo nie? Ak by uz existovali 2 moje kopie, tak sa nemozu spravat rovnako, je to asi podobne, ako jednovajecne dvojcata, su to 2 odlisne osobnosti, ktore sa povedzme tiez "skopirovali".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ty si stale ty. ked svoje vedomie skopirujes tak ty budes stale ten povodny... ta kopia nebudes ty ale zaroven ked obaja sameho seba opytate "som to ja?" tak si asi odpoviete rovnako. to je predsa princip kopirovania, ze ta kopia je identicka.
budete mat rovnake spomienky, rovnake skusenosti ale od momentu ako sa rozdelite tak ste dve samostatne vedomia a kazde uz si ide svojim smerom.

prenesenie nie je nic ine ako skopirovanie a nasledne vymazanie originalu.

Autoeditácia príspevku po 4 min 49 sek:
Dreamer napísal: 03 sep 2025, 0:18Praveze podla mna to nie je jedno, ci sa vedomie skopiruje alebo prenesie.
myslim si ze je to jedno prave z toho dovodu ze ty ten rozdiel nedokazes poznat. presne ako pisal harrison, ked vecer zaspis, stratis vedomie. rano sa zobudis a zacinas znova vnimat.
keby takto zaspis a rano sa zobudis v umelom tele tak to budes stale ty, stale budes mat rovnake spomienky a rovnake zmyslanie. proste to budes ty. co na tom ze si kopia, stale si to ty.

pozna sa treba zamysliet co vlastne tvori "ja".
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 03 sep 2025, 9:40ked vecer zaspis, stratis vedomie. rano sa zobudis a zacinas znova vnimat
Nesuhlasim, pri spanku som stale v rovnakom nosici, tiez potom kazde kratke prerusenie vedomia by znamenalo, ze to uz nie som ja - napr. zabudnem, co som chcel povedat, stratim nit, myslienku, to sa tiez da povazovat za prerusenie vedomia. Taktiez v niektorych pripadoch prevezme ulohu podvedomie, napr. vedomie nedokaze chytit loptu, o to sa stara podvedomie, alebo ked sa dotkneme niecoho horuceho, tak ruku ovladne podvedomie, reflex, nie nase vedomie, stale by sa takto nase hlavne vedomie prerusilo.

Taktiez spanok nevypne mozog, ako napr. pri pocitaci, je to skor ako hibernacia, vlastne ani to nie, mozog stale funguje, je "pod napatim" neustale.
aacid napísal: 03 sep 2025, 9:40keby takto zaspis a rano sa zobudis v umelom tele tak to budes stale ty, stale budes mat rovnake spomienky a rovnake zmyslanie. proste to budes ty. co na tom ze si kopia, stale si to ty.
Nie, nebudem to ja, ale uplne ina bytost, ak by ma takto naklonovali 10x, tak v ktorom tele by som bol "ja", v prvom, vo vsetkych?? Podla mna v ziadnom.
aacid napísal: 03 sep 2025, 9:40prenesenie nie je nic ine ako skopirovanie a nasledne vymazanie originalu.
Prenesenie podla mna je prenesenie, to iba v pocitacovom svete sa pouziva pojem "prenesenie" pre skopirovanie a zmazanie originalu.

Prenesenie vlastne nie je mozne ani pri datach, stale dokazeme iba kopirovat a zmazat original.

Ak by sme dokazali skutocne preniest data, mozno najskor v pc svete, tak potom by sa dalo uvazovat aj o preneseni ludskeho vedomia, ale toto mozno ani nie je fyzicky mozne, mozno ani teoreticky.

Data, ci myslienky su zrejme viazane na fyzicky nosic, takze "prenos" je nieco ako fotka, alebo socha cloveka, alebo nejaka 3D podoba, kde by sa "obkreslili" vsetky bunky, atomy, ale stale by to bola iba kopia.

Dokonca aj vytvorenie kopie je prakticky nemozne, kedze by muselo trvat 0,000000 sekund, inak by uz bola mala cast vedomia rozdielna.
aacid napísal: 03 sep 2025, 9:40pozna sa treba zamysliet co vlastne tvori "ja".
Tema o vedomi, kde sa riesi aj to, co je to "ja": Vedomie / slobodna vola - www.hojko.com
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid napísal: ↑03 sep 2025, 8:40
ked vecer zaspis, stratis vedomie. rano sa zobudis a zacinas znova vnimat
-subjektivne to vnímam rovnako ako píšeš. Keď som dobre spal, bol v hlbokom spánku, tak musím po zobudení chvílu rozmýšlať kto vlastne som a kde som :D. Naše vedomie si následne spojí spomienky mozgu so sebou a vytvorí to čomu hovoríme "ja".

Podla mna nie sme uplne tie iste osoby ani dve sekundy po sebe. Lebo bunky v našom tele sa neustale obmieňajú, častice energie z ktorých sa skladá naše telo neustale sa pohybuju, prebieha nerepdstavitelne mnozstvo biologickych procesov. A tieto male zmeny neustale spätnou väzbou ovplyvnuju to comu hovorime "ja".

Autoeditácia príspevku po 17 min 44 sek:
Čo sa týka prenosu vedomia, také niečo je zatial uplne mimo technicke možnosti našej civilizacie a ešte dlho bude. A nikde nie je záruka že by sa "ja" skutočne aj prenieslo, mohlo by sa stat ze by sa prenieslo iba časť spomienok a to by bolo všetko. Súčasná veda v podstate ani nevie presne čo je to "ja".
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Visim kam sa diskusia ubera a myslim, ze narazame na to, ze si musime zadefinovat, co je to vedomie.

A v pripade Dreamer-a, aj to ci je to nieco specialne, co vyzaduje specialny nosic, alebo by bolo neprnositelne, nesimulovatelne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 04 sep 2025, 7:31Podla mna nie sme uplne tie iste osoby ani dve sekundy po sebe. Lebo bunky v našom tele sa neustale obmieňajú, častice energie z ktorých sa skladá naše telo neustale sa pohybuju, prebieha nerepdstavitelne mnozstvo biologickych procesov. A tieto male zmeny neustale spätnou väzbou ovplyvnuju to comu hovorime "ja".
Lenze prave mozgove bunky zostavaju, teda vacsina, to je opat zlozitejsie.

K vedomiu, mozete pokracovat v prislusnej teme, odkaz je vyssie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 04 sep 2025, 23:10 Lenze prave mozgove bunky zostavaju, teda vacsina, to je opat zlozitejsie.

K vedomiu, mozete pokracovat v prislusnej teme, odkaz je vyssie.
neurony sa v mozgu skutočne neobnovuju. Až na tie v hipokampe.
Astrocyty /podpora neuronov/ sa menia po tyzdnoch/mesiacoch, rovnako aj mikroglie a astrocyty.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer napísal: 03 sep 2025, 22:58 Nesuhlasim, pri spanku som stale v rovnakom nosici, tiez potom kazde kratke prerusenie vedomia by znamenalo, ze to uz nie som ja - napr. zabudnem, co som chcel povedat, stratim nit, myslienku, to sa tiez da povazovat za prerusenie vedomia.
dokazes to nejak rozlisit? myslis ze by si dokazal rozlisit medzi tym ze si vecer zaspat a rano sa zobudil vo svojom tele a tym ze by si sa zobudil v inom?
lebo podla mna toto je jedine na com zalezi, pokial to ty nedokazes rozlisit tak je uplne nepodstatne ci islo o kopirovanie ci prenasanie, stale si to ty.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

no ono to zas nemusí byť tak jednoduché.

Už to je dávnejšie, neviem či to dohľadám, čítal som článok, kde hovorili o tom, že časť vedomia a osobnosti môže byť naviazaná aj na zvyšok tela, hlavne kvôli nervovej sústave a to že čiastočne signály z nej tiež dopĺňajú "osobnosť". To že vnímaš svet zmyslami, že vedome/nevedome vieš ovládať konkrétne svaly, že reaguješ na podnety. Nehovoriac o hormónoch a inej chémii, ktorá vie výrazne ovplyvniť mozog. Takým nepriamym príkladom tohto môže byť aj fantómová bolesť po amputácii, kedy sa s tým práve nervový systém nevie úplne vyrovnať.

Toto môže byť celkom podstatný faktor, ak by sa jednalo o prenesenie vedomia do digitálnej podoby, čo by to naozaj spravilo s osobnosťou človeka a hlavne jeho vnímaním reality.
Pri kopírovaní a prenášaní, pokiaľ by sme sa bavili o nejakej forme klonu, tak je to asi menej jednoznačné. Či by to musela byť naozaj presná kópia aby človek "nepocítil" rozdiel. Alebo by možno mal chvíľu nejaký pocit "nepohody" kým by si vedomie zvyklo na jemne odlišný zvyšok tela.

Ale teda na kopírovanie vs prenesenia to asi nemá vplyv. Je to hlavne o tom, či tá "nová" bytosť by si všimla rozdiel. A teda potenciálne, ak by sa jednalo o kópiu, kde by existoval aj originál, tak či by naozaj tie vedomia neboli rozlišné.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

A nemenili by potom osobnost aj amputacie?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Psychicky aj môžu, ale to je asi mimo témy. Fyziologicky asi moc nie. Tam je možno práve jedine "neškodný" príznak tá fantómová bolesť. Skôr by som videl väčší problém v nejakom chemickom prostredí, na ktoré je mozog naučený.

Predpokladám, že taká kastrácia môže dosť zásadne ovplyvniť osobnosť. Veď aj u zvierat je zmena správania často jedným zo želaných efektov.
Keby skopírovali vedomie do tela, ktoré produkuje výrazne menej serotonínu, tak by sa asi osobnosť tiež zmenila.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ano, ale ked uz budes simulovat mozog, tak zapojit do toho endokriny system je asi to najmensie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

taká kastrácia môže dosť zásadne ovplyvniť osobnosť
áno, velmi významne. Testosteron ma velky vplyv na osobnost muza a jeho psychiku.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

takze ak sa necham vykastrovat tak ja uz nebudem ja?
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 06 sep 2025, 21:36 takze ak sa necham vykastrovat tak ja uz nebudem ja?
podla toho co presne myslis presne pod slovom "ja" :) . Hladina tst vyrazne ovplyvnuje spravanie aj cítenie muža /a samozrejme aj ženy/. Pri velmi nizkej hladine tst okrem ineho prudko klesne pocit energie, človeku sa nič nechce, nema motivaciu, nemá "drive", silná únava aj počas dňa, zhorsene sustredenie. Subjektivne je to velmi neprijemne. Ak takyto stav trva dlhodobo, tak to ma aj neg. dopad na fyzicke zdravie, meni sa mierne zlozenie tela /pomer svalov a tuku, rednu kosti atd/.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 06 sep 2025, 13:03dokazes to nejak rozlisit? myslis ze by si dokazal rozlisit medzi tym ze si vecer zaspat a rano sa zobudil vo svojom tele a tym ze by si sa zobudil v inom?
Ja by som to "rozpoznal" tak, ze by som sa nezobudil, kedze by som bol mrtvy, ale ten klon by bol na 100% presvedceny, ze som ja a mal by vsetky moje spomienky a povahu, ak by sa jednalo o dokonaly klon.

Mne by to ale bolo na nic, mne by nestacilo, ze vsetci by si mysleli, ze som to ja, lebo ja by som bol mrtvy - opak nesmrtelnosti.

Preco kazdy predpoklada, ze ked sa rychlo zabije original, tak vedomie automaticky prebehne do klonu?
94jakub napísal: 06 sep 2025, 18:15Keby skopírovali vedomie do tela, ktoré produkuje výrazne menej serotonínu, tak by sa asi osobnosť tiež zmenila.
To, ze osobnost, alebo "ja" sa moze mierne menit, aj v ramci rovnakeho tela, je normalne, ale stale je to iba mierne odlisne "ja".

Ak by sa skopirovalo do ineho tela, tak opakujem, to by bol predsa klon, zatial nevieme presunut vedomie a mozno to ani nie je mozne.

Priklad, ak by sa vytvoril dokonaly klon cloveka, potom by ich zatvorili do miestnosti bez okien a kamier, dokazal by niekto zistit, kto je original a kde je povodne vedomie, "ja"?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer napísal: 07 sep 2025, 0:40 Ja by som to "rozpoznal" tak, ze by som sa nezobudil, kedze by som bol mrtvy, ale ten klon by bol na 100% presvedceny, ze som ja a mal by vsetky moje spomienky a povahu, ak by sa jednalo o dokonaly klon.

Mne by to ale bolo na nic, mne by nestacilo, ze vsetci by si mysleli, ze som to ja, lebo ja by som bol mrtvy - opak nesmrtelnosti.

Preco kazdy predpoklada, ze ked sa rychlo zabije original, tak vedomie automaticky prebehne do klonu?
takze by si to nerozpoznal, tym padom je to uplne jedno a z praktickeho pohladu by to bolo to iste. stale by si to bol ty, len v inom tele.

je to asi rovnaka filozoficka otazka ako ze keby mame stroj podobny teleporteru zo startreku tak kazdym "portnutim" vlastne zomries a na opacnej strane sa vytvori tvoja kopia...
z teoretickeho hladiska je to mozno pravda ale z praktickeho je to uplne jedno. lebo ked sa teleportujes tam a naspat tak ten kto sa vrati bude stale na 100% presvedceny ze on je "ja", vsetci ostatni o tom budu presvedceni a nebude existovat nikto kto by to dokazal vyvratit.
teda ak to prevedieme na presun vedomia do noveho tela tak je to rovnako jedno, nie? ty v novom tele si budes isty ze si "ty", vsetci ostatni si to budu mysliet tiez a ten povodny nebude existovat takze ziadne ine "ty" ta nemoze konfrontovat.
stale to proste budes ty.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 08 sep 2025, 12:38takze by si to nerozpoznal, tym padom je to uplne jedno a z praktickeho pohladu by to bolo to iste. stale by si to bol ty, len v inom tele.
Vobec, to bude moj klon v inom tele, nie ja.
aacid napísal: 08 sep 2025, 12:38je to asi rovnaka filozoficka otazka ako ze keby mame stroj podobny teleporteru zo startreku tak kazdym "portnutim" vlastne zomries a na opacnej strane sa vytvori tvoja kopia...
z teoretickeho hladiska je to mozno pravda ale z praktickeho je to uplne jedno. lebo ked sa teleportujes tam a naspat tak ten kto sa vrati bude stale na 100% presvedceny ze on je "ja", vsetci ostatni o tom budu presvedceni a nebude existovat nikto kto by to dokazal vyvratit.
teda ak to prevedieme na presun vedomia do noveho tela tak je to rovnako jedno, nie? ty v novom tele si budes isty ze si "ty"
Nie, to moj klon si to bude mysliet, nie ja, ja budem mrtvy, to stale opakujem, pri teleporte ma skopiruju a potom zabiju, toto nechcem, to nie je nesmrtelnost.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no tu uz sa trochu zamotavame v kruhu. za mna je to jedno, kedze to nepoznas, proste ta osoba ktora bude v tom tele sa bude identifikovat ako ty. pre kazdeho na svete to budes ty. nebude existovat nikto kto by si nemyslel ze to nie si ty.
Napísať odpoveď