Nesmrtelny (Rimsky) beton

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
cinges
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nesmrtelny (Rimsky) beton

Príspevok od používateľa cinges »

Cavte, cital som, ze sa vedcom konecne po asi milion rokoch podarilo odhalit tajomstvo betonu. Vedci nevedeli, preco Rimsky beton drzi 2000 rokov a nic mu nie je, ziadne praskliny nic, hen tu mas beton 30 rokov stary a je v prdeli.
Recept je uplne jednoduchy, len miesto haseneho vapna pouzili nehasene vapno. Tym padol doslo k miesaniu betonu za horuca, v betone vznikali ovela zlozitejsie struktury, ktore mohli vznikat len za tepla, beton ovela rychlejsie tvrdol, a drzi navzdy.
Doteraz si mysleli, ze to bolo sopecnym prachom, ale za 100 rokov nevedeli nasimulovat vlastnosti rimskeho betonu.
Ten drzi dodnes, Rimske kopule len z betonu, mola, ktore doteraz neznicili zimy ani morska voda, akvadukty, ktore funguju doteraz.
Zaujima ma to pre to, lebo je to v principe bohovsky jednoduche a moze to clovek spravit doma a spravit take schody na zahrade, ktore sa nerozpadnu za 10 rokov je fajn :)
Mam dost veci, ktore vy som potreboval vybetonovat a nebolo by odveci to spravit prave takto, nech to vydrzi navzdy, resp. nasobne dlhsie, nez pri sucasnom betone pri zachovani rovnakej ceny surovin. Na nete som zatial nenasiel nejake videa/clanky, kde by to ludia skusali sami doma, vacsina USA asi nemava doma miesacku ako Slovaci :D

https://www.osel.cz/12669-prekvapive-re ... etonu.html
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Nesmrtelny (Rimsky) beton

Príspevok od používateľa gogo956 »

cinges

ak sa beton rozpada uz po 10tich rokoch tak bola niekde urobena chyba. Ja bezne vidim v exteriery betonove plochy ktore su stale v dobrom stave aj po 30tich rokoch.
Som v tomto iba laik, snad sa pripoji aj niekto skusenejsi, ale treba si uvedomit, ze vyroba betonu z nehaseneho vapna bude chemicky "burlivejsia" a tym padom asi zlozitejsia. :)
Ale vyznam to robit z nehaseneho by asi malo vyznam pri betone extra namahanom a pod.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tiez som v tom len laik, no tiez by som potreboval poriesit schody, keby to mal byt vecny beton tak preco nie :) My sme pri stavbe domu tiez betonovali a je vidiet rozdiel v kvalite betonu, ale tam asi zalezi aj ake suroviny a zmesi na pevnost do toho idu. Nas obycajny beton iba doma vymiesany s primesou nejakeho jemneho kameniva sa po 15 rokoch droli a za dalsich 10 rokov sa z toho znova stane povodny material :(
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Tak ale ten beton nemohol mat dobry pomer.
Ja som minule doma rozbijal 30 rocny beton ("domaci") a mal som co robit s velkou zbijackou.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Pozor aj na dobrý cement v betóne. Tým nemyslím len ci je exteriérový alebo interiérový, ale aby bol aj kvalitný. Starí majstri by vedeli rozprávať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

presne tak, kvalitny cement je zaklad
retkvic
Addict
Addict

JCM01 napísal: 30 jan 2023, 11:39 Tak ale ten beton nemohol mat dobry pomer.
Ja som minule doma rozbijal 30 rocny beton ("domaci") a mal som co robit s velkou zbijackou.
Ak to bolo na mna, tak betonovali sme schodisko a zaklad bola nejaka jemna drt ako sa dava na podsyp pod dlazdene chodniky a klasicky cement, premiesane uz neviem, bud v miesacke alebo klasicky vo furiku lopatami, uz si presne nepamatam, nebol som pri vsetkom a podobne sa robil aj zaklad pre plotove tvarnice a ten sa tiez droli, z toho mam vecsie obavy aby sa to casom cele nezosypalo, ale bol tam davany aj roxor z vnutra na spevnenie ale predsa...
Normalny beton z domiesavaca drzi fajne na najazdoch a pod.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

nie len, že kvalitný cement ale aj správny pomer cementu ku zvyšku (piesok, kameň, voda)

na podsyp pod zamkovku sa zvykne davať 4-8čka frakcia, bolo to bez piesku, resp bez 0? . Na nejaké drobné betonáže doma kľudne vrecované betony, čo kupiš v stavebninách. Ak miešaný beton doma, tak ideálne 0-4 alebo 0-8 frakcia kameňa.

Betonárky majú presne receptúry na jednotlivé betony, B15, B20, B30, cestný betón, či dratko betón, plus rôzne prísady. Oni zároveň berú aj záruku, za to čo namiešali. Čiže pokiaľ mix dlho nestál resp. nešiel na dlhu vzdialenosť, tak beton z betonárky je vždy v 100% kvalite a neexistuje, že by sa po 10, 20 rokoch začal droliť.

K tomu rimskemu betonu, neviem si predstaviť čo by to robilo v miešačke napr., zároveň aká by bola doba spracovateľnosti.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Treba vyskusat😃 kupim miesacku a dam vediet, snad to uplne nevybuchne😃
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

retkvic
Addict
Addict

Inac ak je tu nejaky stavar, tak ako spravne by mal vyzerat zaklad pre schodisko. My, resp este otec asi zrejme pokladal to schodisko priamo na podklad a logicky pocas zimy pracuje, dvyha sa a klesa, zaklad robil z tych prefabrikovanych dutych betonobych prefabrikatov(stratene debnenie), to asi osadil do zeme, nalial do toho beton a este na vrch asi urobil nejaku betonovu platnu a na to osadil dlazbu(normalnu 5 mm), alebo kolko ma keramicka dlazba a tu nalepil na tento betonovy zaklad a toto pekne za tie roky tym zlinanim pocas zimy a posobenim mrazu popraskalo vydvyhlo sa a zacal sa drolit podklad pod tu dlazbou.

Mna by zaujimalo aky mal byt spravny postup pri tom zakladani schodiska, bol probem iba v tom ze sa nemala pouzit dlazba ale povedzme zamkova dlazba, ci mal byt robeny nejaky speciany zaklad pre tu dlazbu aby sa to tak nevzlynalo, ci robilo by to aj tak s kazdou takouto tenkou dlazbou? Prve odislo sparovanie, ale main problem bol ten mraz a to pracovanie schodiska, plus ten na pikacu beton pod tym asi.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

pokiaľ hovoríš o vonkajšom schodisku a vonkajšej dlažbe, tak má byť dlažba mrazuvzdorná a lepidlo flexibilne C2TE, plus aj šparovačka tomu prispôsobená. Obyčajné lepidlo spôspbí presne to, že pôsobením vody mrazu sa začne droliť pod dlažbou následne odlupovanie, odpadavanie dlažby.
retkvic
Addict
Addict

Tak, asi bolo použite nie flexibilne a ani sparovacka nebola mozno specialna, dlažba mrazuvzdorna je.
Po novom rozmyslame ze dame namiesto tejto dlazby zamkovu, svoje asi spravilo aj to vzlinanie ked mrzne a ten rozdroleny podklad.
Napísať odpoveď