Nová práca - ako si mám účtovať cestovné?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
René
Medium Star
Medium Star

Nová práca - ako si mám účtovať cestovné?

Príspevok od používateľa René »

Zdravím,

mám novú prácu, v ktorej som už mesiac. Do práce to mám cca 25km, takže denne prejdem 50km (práca a domov). Robím 16 dní v mesiaci (piatky mám voľné).
Výplatu fakturujem firme, mám tam zahrnúť aj cestovné, tak ma zaujíma ako to mám spraviť správne:

a) priemernú spotrebu mám 7 litrov, cena nafty 1.084,- EUR, takže denne spálim 3,5 litra
- 3.5 x 1.084 = 3,794
- 3,794 x 16 = 60,7,- EUR
- takže cestovné by som si mal teda spýtať 60,7 EUR

b) známy mi vravel, že podľa nejakej "normy" by som to mal počítať: počet kilometrov x 0,3,- EUR (je v tom amortizácia)
- 50 x 0,3 = 15 / denne
- 15 x 16 = 240,- EUR

Bod b) je asi blbosť nie? Keď dám šéfovi cestovné 240,- EUR, asi sa nepoteší.

Vďaka za rady
baldorex
Addict
Addict

Re: Nová práca - ako si mám účtovať cestovné?

Príspevok od používateľa baldorex »

Keď ste sa dohodli, tak ste si snáď dohodli aj formu výpočtu...

Bude ti hradiť benzín, alebo komplet cestovné náhrady?

Predpokladám že si živnostník, v normálnom prípade je cesta do a z práce nedaňový výdaj....
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Nová práca - ako si mám účtovať cestovné?

Príspevok od používateľa heker »

Uctujes tak ako ste sa dohodli.

Ak sa uctuje auto pausalne pri zivnosti a firmy, tak je to cena PHM bud podla blocka z tankovania alebo podla mesacnej priemernej ceny PHM podla Statistickeho uradu, takze tam moze byt daka desatinka rozdielna ako je skutocne tankovanie. Okrem toho sa v tomto pripade pocita 0,183 eur/km. A spotreba sa nedava kolko ti ukazuje palubny pocitac, ale podla technickeho preukazu, v tvojom pripade by sa bral udaj o kombinovanej spotrebe. Ale toto je uctovanie z hladiska uctovnictva, knihy jazd atd.

Ty uctujes ako si sa dohodol teda s tou firmou, ale realne by som yo videl tiez na tento sposob, ze uctujes PHM a potom tych 0,183 eur/km za amortizaciu a servis vozidla.
Napísať odpoveď