Nové PC ne nabehne
Re: Nové PC ne nabehne
Mne tiez napadol BIOS, ale tiez som vygooglil, ze MAX verzia tejto dosky uz je pripravena na Ryzen 3. generacie.
55 stupnov nemusi byt problem, zalezi ako mas nastavene chladenie. Otestuj teplotu v plnej zatazi, napriklad cez OCCT: https://www.ocbase.com/ alebo Cinebench: https://www.maxon.net/en-us/products/ci ... -overview/
V zatazi by sa teplota CPU nemala dostat nad 85 stupnov
55 stupnov nemusi byt problem, zalezi ako mas nastavene chladenie. Otestuj teplotu v plnej zatazi, napriklad cez OCCT: https://www.ocbase.com/ alebo Cinebench: https://www.maxon.net/en-us/products/ci ... -overview/
V zatazi by sa teplota CPU nemala dostat nad 85 stupnov
Môže byť aj iný problém ,preto tá aktualizácia biosu..Power a Reset určite nerozhoduje +-,pretože ide iba o ich spojenie cez tlačidlo.
Skúsil som cinbech. Max. teplota bola 87 a skoré 3326.
Tak to sa mi zda vela. Podarilo sa mi vygooglit, ze netaktovany Ryzen 5 3600 by mal mat skore v Cinebench R20 okolo 3500.
Skus ho prepastovat.
//edit: zapol si XMP pre RAMky?
Skus ho prepastovat.
//edit: zapol si XMP pre RAMky?
Vypol som čo mi bežalo na pozadí a druhý pokus bol 3470 bodov a teplota identická max 87.
Odporúčaš aj nejakú pastu, alebo je to jedno? Čom som letmo prešiel Google, tak budem musieť CPU aj chladič vyčistiť liehom a naniesť na stred cpu pastu.
To netuším čo je [emoji28].
Odporúčaš aj nejakú pastu, alebo je to jedno? Čom som letmo prešiel Google, tak budem musieť CPU aj chladič vyčistiť liehom a naniesť na stred cpu pastu.
To netuším čo je [emoji28].
Ked ti vyslo skore tak by to malo byt OK. Nenasiel som info o tom ake su bezne teploty s box chladicom v zatazi. Bezne sa k 100% zatazi CPU nedostanes pokial nerobis nejake rendery.
Skus nieco pohladat a mozno zistis ze pre ten chladic je to normalne. Ak by si chcel predsalen vymenit pastu, tak to najlepsie co mozes kupit je Thermal Grizzly Kryonaut, ale pod BOX chladic by ti mohla stacit Arctic MX-4, ktora ma v sucasnosti asi najlepsi pomer cena/vykon.
XMP je eXtreme Memory Profile - nastavis to v BIOSe a zaisti ti to automaticke pretaktovanie RAM. Da sa to este doladit, ale ne normalne pouzivanie to mozes nechat zapnute bez dalsich uprav.
Skus nieco pohladat a mozno zistis ze pre ten chladic je to normalne. Ak by si chcel predsalen vymenit pastu, tak to najlepsie co mozes kupit je Thermal Grizzly Kryonaut, ale pod BOX chladic by ti mohla stacit Arctic MX-4, ktora ma v sucasnosti asi najlepsi pomer cena/vykon.
XMP je eXtreme Memory Profile - nastavis to v BIOSe a zaisti ti to automaticke pretaktovanie RAM. Da sa to este doladit, ale ne normalne pouzivanie to mozes nechat zapnute bez dalsich uprav.
-
Arkaz
Addict
- Kontaktovať používateľa:
ja davam vsade ten TG kryonaut a som max spoko aj do notebookov.
Super, diky za rady. Skúsim čo to pohľadať o teplotách ale pravdepodobne to budem prepastovavať.
Pozriem sa aj na to XMP.
Inak ešte taka blbosť. Ako je to z pripojením na predlžovačku? Nevadí ak tam dám PC, monitor, playko a nejakú lampičku?
Edit: Ešte k tej paste. Koľko toho budem cca. potrebovať? Predávajú sa od 1g po viac ako 20g.
Pozriem sa aj na to XMP.
Inak ešte taka blbosť. Ako je to z pripojením na predlžovačku? Nevadí ak tam dám PC, monitor, playko a nejakú lampičku?
Edit: Ešte k tej paste. Koľko toho budem cca. potrebovať? Predávajú sa od 1g po viac ako 20g.
Pokial mas nejaku normalnu niekolko zasuvkovu predlzovacku (nie z ebay za 0,5 USD) tak v pohode. Ja mam taku 6x zasuvkovu z lidla s prepatovou ochranou a zvlada 5-6x sucastne zapojenych veci uplne v pohode.lukas9206 napísal: Inak ešte taka blbosť. Ako je to z pripojením na predlžovačku? Nevadí ak tam dám PC, monitor, playko a nejakú lampičku?
Ak budes brat MX-4 tak zober 4g balenie, to ti vydrzi aj na pripadne dalsie pokusy. 1g balenie vacsinou stoji skoro tolko co 4g a nema velmi zmysel kupovat ho.
Ale postaci mu aj 1g.
Ok. Keď to budem prepastovavať, tak ešte trochu do riešim cable management. A pri objednávaní pasty rozmýšľam aj objednať vetraky na vhananie vzduchu z predu do bedne. Momentálne sú v bedni 3 vetraky na vyhananie teplého vzduchu von, jeden vzadu 2 hore. Ma to zmysel alebo to nechať tak ako je?
Tie 2 horne prehod dopredu a mas vystarane. Viac ako 3 je zbytocne davat.
Menší update s teplotami. Po prepastovni stock chladiču pastou mx-4 sa teploty vôbec nezmenili. V idly boli stále teploty od 45 po 55 stupňov a v záťaži 90. Takže som vzal novy chladič be Quit Dark Rock 4 vo veľkonočnej akcii. Dal nanovo pastu mx-4 a teploty v idlu sú od 30 do 40 stupňov a v záťaži neprekročia 67 stupňov. A aj v teste Cinebench dostanem toľko bodov koľko dostáva môj CPU v testoch. Aj keď v testoch to bolo na stock chladiči. Takže som buď mal vadny chladič alebo zlú skriňu a zlý airflow? Dokonca aj po zapnutí boost režimu, kedy ide CPU stále na 4.2 GHz nemám teplotu v záťaži vyššiu ako 72-73 stupňov. Takže spokojnosť.
Kúpil som ešte jeden chladič do skrine, aj keď Gothar spomínal, že viac ako 3 sú zbytočnosť. Ale nedalo mi to
. Dal som ho dopredu do stredovej polohy na nasávanie vzduchu do skrine a aby fúkal vzduch na GPU. A vyzerá to, že aj tam bude nižšia teplota. Zatiaľ som nič nehral len skúšal 3Dmark. No teploty som mal okolo 88 stupňov, teraz to bolo cca. 77 stupňov. Ale to ešte otestujem pri hraní.
Kúpil som ešte jeden chladič do skrine, aj keď Gothar spomínal, že viac ako 3 sú zbytočnosť. Ale nedalo mi to