Nový Raspberry Pi počítač za iba 5 dolárov

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Nový Raspberry Pi počítač za iba 5 dolárov

Príspevok od používateľa Boccaccio »

Nadácia Raspberry Pi, ktorá stojí za populárnym rovnomenným miniatúrnym počítačom, dnes predstavila a uviedla na trh nový model Raspberry Pi Zero, ktorý je mimoriadne zaujímavý svojou cenou. Tá totiž dosahuje iba päť dolárov. Počítač je pritom výkonnejší ako prvá generácia Raspberry Pi a evidentne nie je len limitovanou edíciou, vyrobených boli desiatky tisíc kusov a výroba pokračuje.

Info napr. tu - http://www.dsl.sk/article.php?article=17739

Cena je viac nez zaujimava, no ake REALNE vyuzitie si viete predstavit?
Proste dajte tipy, nech viem, ci si to mam kupit alebo nie.
Dakujem!
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Nový Raspberry Pi počítač za iba 5 dolárov

Príspevok od používateľa hojko »

Realne vyuzitie je na HTPC, teda video prehravac, suborovy server atd... Otazna je cena na Slovensku, ze ci sa vobec dostane pod 30 eur, ak sa na Slovensku vobec bude predavat.
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

hojko napísal:Realne vyuzitie je na HTPC, teda video prehravac, suborovy server atd... Otazna je cena na Slovensku, ze ci sa vobec dostane pod 30 eur, ak sa na Slovensku vobec bude predavat.
Vies to pouztie trocha rozpisat?
Lebo ma prilis malo konektorov, cize treba este minimalne USB-hub, WIFI USB atd., to radsej zvolim Orange Pi...

Ty mas realne vyuzite minipc (ak to tak mozem nazvat) na nieco?
Ak ano, aky model pc a ako ho mas vyuzity? Dakujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Necital som ake to ma porty, az teraz. Mas tam 2x USB, cize jeden USB moze sluzit na externy disk, do druheho das wifi usb kluc. Mini HDMI mas vystup na TV, prepojis to kablom s TV. Tym padom si online, mas tam datove ulozisko (aj cez siet, aj cez externy disk/USB kluc) a obraz mas na TV/LCD. Nainstalujes tam operacny system, napriklad Openelec, Windows 10, Raspbian, Ubuntu alebo nieco ine co je podporovane, najdes to tu: https://www.raspberrypi.org/downloads/ To je asi tak vsetko. V pripade, ze budes pouzivat sietove ulozisko, tak do jedneho USB mozes dat nejaky modul pre dialkove ovladanie ci mys s klavesnicou. Pripadne tebou spominany USB hub a pripojis to tam vsetko.

Ja HTPC ako take nemam, mam len NAS Box od Zyxelu, konkretne Zyxel NSA325 v2, uz som o tom pisal v inej teme na fore. Ten je pripojeny k routru. Na prehravanie mam prehravac postaveny na XMBC (nova verzia sa vola Kodi), uz samotny prehravac ma dialkove ovladanie, ktore sluzi aj ako mys. Ale pouzivam to len na filmy a serialy, ak chcem nieco pozriet na nete z postele, tak na to mam mobil alebo tablet.

Pripadne si mozes kupit vyssi model Raspberry Pi 2 model B, tam mas klasicke HDMI, 2x USB, LAN a tusim aj wifi. Ten stoji okolo 40 eur, krabicka k nemu necelych 10. Za 50 eur to mas cele.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

je to idealne ako zapojenie do telky, :) proste bohovska vec.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Na takomto mini pc by som si vedel predstavit napr. kamerovy system, pripadne ine embedded zalezitosti. Je to fajn hracka, ked to malo zerie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Mek: Ja preveze kamerovy system ani nie. Pretoze kamerovy system potrebuje video vstup, ak sa nejedna o IP kamery. Datovy tok v tomto pripade je tiez vacsi, prebieha tam kompresia, neustale zapisovanie. Pripojit 4 alebo 8 kamier na takuto vec, podla mna prilis komplikovane. Okrem toho, trebalo by nejaky stabilny software na nahravanie a komunikaciu. To si radsej za 33 eur kup uz hotove DVR zariadenie na kamerovy system, je postavene na Linuxe, ma prijatelny nahravaci software a zerie max 24W: http://www.aliexpress.com/item/Newest-F ... b201560_10 Alebo je alternativa aj na 8 kamier, o nieco drahsia.
Napísať odpoveď