Čo je pri procesoroch dôležité?
-
camo
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Čo je pri procesoroch dôležité?
Vitajte!
Robím takú tabuľku ktorá bude zachytávať dôležité parametre rôznych procesorov. Ja som do nej zatiaľ zaradil parametre ako frekvencia, počet jadier, chache, značka.
Toto naozaj nieje môj obor preto sa pýtam, čo by tam ešte malo byť. Záležitosti ako je pätica a spotreba ma vlastne nezaujímajú. Len výkonnostné parametre.
Našiel som takúto tabuľku: http://sk.wikipedia.org/wiki/Xeon , ale asi tušíte, že som z nej úplný magor. Napr. nechápem, čo je to clock resp. L2 clock...
Je tam ešte FSB a to zase neviem ako to do tej tabuľky začleniť, lebo ako som zistil, niektoré CPU to majú v sebe. To je potom ako výkon procesora neobmedzený tou FSB?
Čo by v tej tabuľke malo určite byť/nebyť? V zásade ide o to, aké parametre by vás zaujímali, keby ste si chceli prenajať dedikovaný server.
Ďakujem.
Robím takú tabuľku ktorá bude zachytávať dôležité parametre rôznych procesorov. Ja som do nej zatiaľ zaradil parametre ako frekvencia, počet jadier, chache, značka.
Toto naozaj nieje môj obor preto sa pýtam, čo by tam ešte malo byť. Záležitosti ako je pätica a spotreba ma vlastne nezaujímajú. Len výkonnostné parametre.
Našiel som takúto tabuľku: http://sk.wikipedia.org/wiki/Xeon , ale asi tušíte, že som z nej úplný magor. Napr. nechápem, čo je to clock resp. L2 clock...
Je tam ešte FSB a to zase neviem ako to do tej tabuľky začleniť, lebo ako som zistil, niektoré CPU to majú v sebe. To je potom ako výkon procesora neobmedzený tou FSB?
Čo by v tej tabuľke malo určite byť/nebyť? V zásade ide o to, aké parametre by vás zaujímali, keby ste si chceli prenajať dedikovaný server.
Ďakujem.
Re: Čo je pri procesoroch dôležité?
nemozes porovnavat rozne architektury
Sandy Bridge na 3,0 GHz ma uplne iny vykon ako Pentium IV na 3,0 GHz
Sandy Bridge na 3,0 GHz ma uplne iny vykon ako Pentium IV na 3,0 GHz
-
camo
Medium Expert
Ja ich nejdem porovnávať. Veď preto je tam aj značka okrem frekvencie. Ale ak môžeš napíš mi, prečo je medzi tými dvoma taký rozdiel. Tie parametre, ktoré robia ten rozdiel ma vlastne zaujímajú.
camo napísal:Vitajte!
-
camo
Medium Expert
S tou šajnou to trochu preháňaš, ale odborník naozaj nie som a preto sa pýtam.
Na to si netreba mať povolenie z ministerstva ale chcem aby to malo nejakú úroveň.Robím takú tabuľku ktorá bude zachytávať dôležité parametre rôznych procesorov.
Na cpubenchmark.net mas prehlad vykonu, tak sa tam skus pozriet. Xeon je serverova architektura, takze to tazko zrovnavat s desktopmi.
-
camo
Medium Expert
No veď mi ide práve o servery
A tu nejde o to, že ja si idem vyberať. Ja robím tabuľku, ktorá by teoreticky zachytávala tie parametre, ktoré sú dôležité u serverových procesorov a podľa tej tabuľky si budú vyberať iní.
A tu nejde o to, že ja si idem vyberať. Ja robím tabuľku, ktorá by teoreticky zachytávala tie parametre, ktoré sú dôležité u serverových procesorov a podľa tej tabuľky si budú vyberať iní.
Jedna vec su opisovane parametre, ale druhou vecou je architektura a jej tehnologicka vyspelost. Dolezita je teda architektura, jadra, cache, takt, praca s pamatou.
-
camo
Medium Expert
Tá archytektúra ma zaujíma:
Našiel som na Wiki takéto niečo: http://sk.wikipedia.org/wiki/CPU#Architekt.C3.BAry_CPU
Je tam toto:
Architektúry procesorov pracovných staníc a serverov:
-SPARC od Sun Microsystems
-POWER od IBM
-Architektúra MIPS od MIPS Computer Systems Inc.
-PA-RISC od HP
-Alpha od DEC
-Advanced RISC Machines (pôvodne Acorn) architektúry ARM a StrongARM/XScale
-Procesor LEON2
Sú to všetky, resp. ktoré sú relevantné pre dnešnú dobu??
Našiel som na Wiki takéto niečo: http://sk.wikipedia.org/wiki/CPU#Architekt.C3.BAry_CPU
Je tam toto:
Architektúry procesorov pracovných staníc a serverov:
-SPARC od Sun Microsystems
-POWER od IBM
-Architektúra MIPS od MIPS Computer Systems Inc.
-PA-RISC od HP
-Alpha od DEC
-Advanced RISC Machines (pôvodne Acorn) architektúry ARM a StrongARM/XScale
-Procesor LEON2
Sú to všetky, resp. ktoré sú relevantné pre dnešnú dobu??
ziadna z tych, ktore si spomenul, sa v Xeone nenachadza
-
camo
Medium Expert
Dobre, tak ak tomu dobre rozumiem, tak vlastne každý model má vlastnú architektúru???
Z toho mi vychádza, že to s tými parametrami nemá zmysel a že by bolo lepšie v tej tabuĺke mať asi rovno názvy procesorov.
Koľko ich asi tak je na trhu takých, ktoré pripadajú do úvahy pri serveroch???
A díky za pomoc.
Z toho mi vychádza, že to s tými parametrami nemá zmysel a že by bolo lepšie v tej tabuĺke mať asi rovno názvy procesorov.
Koľko ich asi tak je na trhu takých, ktoré pripadajú do úvahy pri serveroch???
A díky za pomoc.
pozri si prvy link, co si uviedol a jazyk si prepni do anglictiny, tam mas vsetky Xeony rozdelene podla jadier, architektura je tam uvedena ako 'Microarchitecture', napriklad NetBurst
-
camo
Medium Expert
Našiel som ešte toto:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_In ... hitectures
a z tade ide link na AMD.
Ešte existujú nejaké relevantné varianty? Resp. okrem Intelov a AMD sa používajú aj iné značky v serveroch?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_In ... hitectures
a z tade ide link na AMD.
Ešte existujú nejaké relevantné varianty? Resp. okrem Intelov a AMD sa používajú aj iné značky v serveroch?
-
p4ra
Redeemer
Uz ich sice robi INTEL, ale este su okrem klasickych Xeon (INTEL)/Opteron (AMD) aj Itania. O nich najdes tu http://en.wikipedia.org/wiki/Itanium
Itania by som k nim asi nepridaval, nie je to x86 architektura
-
p4ra
Redeemer
Reagoval som na zaklade 1. postu. A tam sa nezmienil presne, tak som mu to dal ako doplnenie. 
-
camo
Medium Expert
A čo to znamená, že to nieje x86 architektúra?
-
javatar
Hardcore addict
ajaj... no vidim ze toto bude tazke - nerozumies sa tomu
x86 je 32bitova architektura pre PC, je to najrozsirenejsia architektura, je na nej schopnych bezat velke mnozstvo OS
x86 je 32bitova architektura pre PC, je to najrozsirenejsia architektura, je na nej schopnych bezat velke mnozstvo OS
-
camo
Medium Expert
Možno som naozaj mimo,ale architektúra CPU podmieňuje OS ktorý na nej môže/nemôže fungovať???
Ja že to je len spôsob ako pracuje s tabuľkami a periferiami.
Ja že to je len spôsob ako pracuje s tabuľkami a periferiami.
-
javatar
Hardcore addict
hlavne to znamena ktore instrukcie podporuje - a tych architektur je viac - CPU, jadro, CPU v zmysle ulozenia a komunikacie jadier s pamatami....