Čo mi napadlo červenú ríbezľu?
Čo mi napadlo červenú ríbezľu?
Zdar, pripájam aj foto. Vie niekto, čo to je za svinstvo? Pomôže nejaká chemikália, či ju mám rovno zrezať?
Re: Čo mi napadlo červenú ríbezľu?
Je to Diskovka bublinata. Prakticky je to neskodne. V takomto stave ale ti uz nepomoze ziadny fungicid.
Skor ju mechanicky odstran a potom aplikuj teda ten fungicid.
Skor ju mechanicky odstran a potom aplikuj teda ten fungicid.
-
mr_margera
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
súhlasím, prakticky neškodné, môže to však znižovať plodnosť/výnosnosť rastliny, preto ak ti ide o kvantitu, rozhodne to daj dole.
Najprv ale pooberaj ríbezle a potom aplikuj chémiu.
Ono, vyzera to byt uz stary koren. Idealne by bolo nahradit ho novym.
-
erytrocyt
VIP
Ahoj, no vyzerá to na dosť starý kríček. Toto čo je na nej by nemalo rastline nejak škodiť, ale tak či onak, na jeseň si objednaj viničky zo Sieberzu alebo zo Starklu. Nie z Kohaplantu.
Ja mám presne tieto, a môžem ti potvrdiť, že tak ako vyzerajú na obrázku, tak budú po dvoch rokoch vyzerať na tvojej záhrade.
http://www.starkl.sk/main.php?Esemeny_I ... hxTno4PQ==
Ak neveríš pošlem fotku, práve dozreli.
//autoeditácia príspevku (05 Júl 2011, 9:32)
Jo a dôvod prečo nie z Kohaplantu.
Minulý rok sme urobili objednávku z Kohaplantu. Boli v nej hrušky, višne, rýbezle, čučoriedky, slivky ... NEUJALA SA ANI JEDNA RASTLINA. Zaplatil som za to 140,50 eura.
To Siebersu a zo Starklu sa ujali VŠETKY. Opakujem VŠETKY !
Ja mám presne tieto, a môžem ti potvrdiť, že tak ako vyzerajú na obrázku, tak budú po dvoch rokoch vyzerať na tvojej záhrade.
http://www.starkl.sk/main.php?Esemeny_I ... hxTno4PQ==
Ak neveríš pošlem fotku, práve dozreli.
//autoeditácia príspevku (05 Júl 2011, 9:32)
Jo a dôvod prečo nie z Kohaplantu.
Minulý rok sme urobili objednávku z Kohaplantu. Boli v nej hrušky, višne, rýbezle, čučoriedky, slivky ... NEUJALA SA ANI JEDNA RASTLINA. Zaplatil som za to 140,50 eura.
To Siebersu a zo Starklu sa ujali VŠETKY. Opakujem VŠETKY !
ery - ja som kupil tento rok na jar dve priesady kanadskej cucoriedky z kohaplantu a tak su utesene, ze sa na ne chodim kazdy den divat. 
Ohlaodm tej ribezle - ci tak budu vyzerat, alebo nie, je skor otazkou starostlivosti a ochrany. Ribezla nie je bezudrzbova rastlina, takze strihanie, chemicka ochrana, dostatok vlahy su veci, ktore jej musis dat. Napadnutie diskovkou az tak tragicky nevidim, pretoze to je jednak indikator cisteho prostredia (ovzdusia) a hlavne, je prakticky neskodna.
U mi-chau-a skor vidim ten problem, ze to bude stary koren, ktory bude pravdepodobne uz za svojim zenitom. Ja nechavam ribezle max 5 rokov, potom obnovujem.
PS: Pokial sa ti z tolkych rastlin neujala ziadna, bude problem asi niekde inde.
Ohlaodm tej ribezle - ci tak budu vyzerat, alebo nie, je skor otazkou starostlivosti a ochrany. Ribezla nie je bezudrzbova rastlina, takze strihanie, chemicka ochrana, dostatok vlahy su veci, ktore jej musis dat. Napadnutie diskovkou az tak tragicky nevidim, pretoze to je jednak indikator cisteho prostredia (ovzdusia) a hlavne, je prakticky neskodna.
U mi-chau-a skor vidim ten problem, ze to bude stary koren, ktory bude pravdepodobne uz za svojim zenitom. Ja nechavam ribezle max 5 rokov, potom obnovujem.
PS: Pokial sa ti z tolkych rastlin neujala ziadna, bude problem asi niekde inde.
-
nejakymarko
Addict
ked uz je tu takato tema, nechcem zakladat novu
neviete mi poradit, co nam mohlo napadnut ceresnu, ked su listy akesi skrutene, plodov je vela, ale velmi male a pod stromom sme nasli uz asi troch mrtvych vtakov (aj ked je mozne ze by sa zadusili kostkov???, lebo pochybujem ze aj keby bola ta ceresna nejaka chora skapli by hned po degustacii).
nejake napady?
neviete mi poradit, co nam mohlo napadnut ceresnu, ked su listy akesi skrutene, plodov je vela, ale velmi male a pod stromom sme nasli uz asi troch mrtvych vtakov (aj ked je mozne ze by sa zadusili kostkov???, lebo pochybujem ze aj keby bola ta ceresna nejaka chora skapli by hned po degustacii).
nejake napady?
-
lekoklatik
VIP
Nechcem sa vám sem do toho pliesť, ale myslím že bude jednoduchšie určiť diagnózu, ak sem postneš foto, tak ako mičau : )
-
nejakymarko
Addict
je to fotene len mobilom, ale snad je tam aspon ako tak vidno, co ma trapi
-
RATZINGER666
Darca
tretia foto vyzera na klasterosporiozu - dierkovatost... plody su ok?
Pýtala som sa "skúsenejšieho" povedal mi že sú to vošky... Predpokladám že už je po čerešniach, takže sa nemusíš báť postreku...
Tie pokrútené listy ma zmiatli...ale že sú to vošky.. pozri sa na druhú stranu listov, a nájdeš ich tam.. dokonca je ich aj na foto vidno ...
Tie pokrútené listy ma zmiatli...ale že sú to vošky.. pozri sa na druhú stranu listov, a nájdeš ich tam.. dokonca je ich aj na foto vidno ...
-
nejakymarko
Addict
dik kafiatko
postrek treba robit na jesen?
co sa tyka plodov, tak ja som z pod tatier, tu este len dozrievaju
ale su pekne cervene viac menej aj zdrave, len troska mensie.
vies mi aj odporucit aky postrek by bol vhodny?
co sa tyka plodov, tak ja som z pod tatier, tu este len dozrievaju
ak to chceš striekať teraz cez plod tak postrekom Calypso doba kedy nemôžeš papať čerešne je 3 dni, ale tak počkala by som až sa čerešne oberú a po zbere by si to mohol potom postriekať postrekom Nurelle...Skolacik napísal:dik kafiatko
co sa tyka plodov, tak ja som z pod tatier, tu este len dozrievajuale su pekne cervene viac menej aj zdrave, len troska mensie.
Mate recht, koren je to uz stary, len nad obnovou neuvazujem. Prisla prestavba a rozsirenie dvora, tak skor nejaky ten ovocny(e) strom(y) kupim. Ribezla je teraz viac-menej v strede, kde by zavadzala. Takze na jesen pojde prec. A stromy este neviem ake. Mam slivku, mal som dve ceresne teraz uz len jednu (sudny spor). Jablko/hruska ma nelaka.. nejake napady? Napadla ma aj Lipa, pre velku korunu a potencionalny tien - zas som pocul, ze sa casto stava domovom bodaveho hmyzu.
-
nejakymarko
Addict
mi-chau mysli na to, ze na jesen vsetky tie listy opadaju a ty to budes musiet hrabat
moc to so stromami neprehanaj....
moc to so stromami neprehanaj....
To je to minimum pohrabat listie, a az to vyrastie do serioznej velkosti, bude to robit syn
.