hojko, neviem podla coho posudzujes co je vela alebo malo navrhov ale to je jedno, navrhy boli a budu a stale ich zmetate zo stola pretoze aj tak vacsina veci co tu je ste vymysleli vy sami a velmi malo veci je tu presadenych uzivatelmi, ale o to nejde, toto nevidim ako problem fora.
Comu ale nerozumiem je to ze napises ako ja zakladam temy v ktorych obraciam diskusiu od seba na inych a hned o par riadkov spravis ty to iste. Vycitas mi daco co hned aj spravis. Obracias diskusiu na mna pricom ja tu o sebe vobec nepisem ani som nepisal, pisem o tom ze komunita je nejednotna a co to ma spolocne so mnou? Nepisem to preto ze mam polovicnu karmu ci nezhody s niektorymi uzivatelmi, ale aj keby som bol tu neviem jaky popularny a uznavany, napisal by som tento prispevok tiez, lebo toto sa netyka mna, to sa tyka celeho fora, vsetkych vas co tu chodite. Ale ked ta to tak berie tak napisem sem aj o sebe. Ano uznavam ze moje nazory su povacsine odlisne, OT prispevky som tiez pisal, neraz som mal potrebu mat posledne slovo, nazory a prispevky ktore som tu pisal pred par rokmi su od tych dnesnych tak trochu odlisne alebo by som ich dnes napisal inak, ale to je vsetko, nikto neni dokonaly a ja tiez nie, ale o mna tu nejde o tom ze si zato mozem sam taktiez viem a absolutne ma to netrapi. To ze ja mam na fore nejaky problem nic neznamena a nic sa natom nezmeni. Ja by som tu zmenil dost veci, ale toto nie je moja stranka a aj tak nemam moznost nic zmenit, toto je tvoja starost na ktoru ty ocividne series. Jedine co ta zaujima su peniaze a len oto ti ide, forum obhospodaruju modi, koduje to t0m4s3 a ty len prides a beries. Nebol si to nahodou ty kto tu este davno prezentoval ze tu nikdy ziadna reklama nebude? Nebol si to ty kto chcel cele forum zrusit a neviem kolki sme do teba hucali zeby si to nerobil? Nebol si za tym ty ze tyzden bola miesto fora vycapena hlaska ze ziadny call of duty vam nedame? Keby si nevymyslal somariny a dal si na tejto stranke aspon trochu zalezat tak by to tu bolo suprove. Ale to ze komunita je nejednotna som pisal uz viac krat, posledny krat aj vo vyssie spomenutej teme, ale ty si stale neuvedomujes ze forum straca uroven. Kazdy sa tu s kazdym hada na hovadinach, stranka sa stava monotonnou ako pisal Maki, dookola obmienajuce sa temy s rovnakym problemom, bezhlave vyplnovanie anketovych tem a neviem co este. Ale to ze si ty neuvedomujes ze momentalne toto forum smeruje do sraciek, je koho chyba? Jaj vlastne hej naco to riesim ked sam si tu pisal ze buducnost fora ta nezaujima a takto to aj dopadne. Este to zaklincuj tym ze nic nerobim len pi*ujem a sme doma, aj zla kritika je na daco dobra to ze ty ju neberies nie je moja starost. Keby ti neslo o love a vysoke cisla navstevnosti nikdy tu ziadne seo nebude, ziadna reklama, mozno aj warez by tu ostal a bolo by fasa. Jasne ze ani po tomto poste sa nic nezmeni a nic nestane, ale nemohol som nenapisat ze ty si mal tolko krat moznost zmenit forum k lepsiemu a neurobil si to, pretoze pre teba su klikacky a statisky dolezitejsie ako dobre spravanie komunity tvojho fora. Take daco ze respekt, diplomaticky vyjasnit veci a dohodnut sa, vysvetlit problem niekomu kto to v tej veci nema celkom jasno alebo sa pomylil, to tu malo komu daco hovori.
Btw, ta WoW tema je taka ako si mal ty Novy Zeland tak s tym neviem co riesis.
PS uz sa neviem dockat ako ma teraz zaklincujes jednou vetou a posles dpc .
Martin44 napísal:Páni a čo Vám teda vadí na tom fóre?
okrem toho ze podla sheepa patrm do stoky (52. miesto v karme ^_^) mi vadi hadam len to, ze rozumna tema do ktorej sa da aj prispievat a neriesila sa tu uz aspon 5x, tu pribudne tak jedna a za mesiac ...
gwixt napísal:okrem toho ze podla sheepa patrm do stoky (52. miesto v karme ^_^) mi vadi hadam len to, ze rozumna tema do ktorej sa da aj prispievat a neriesila sa tu uz aspon 5x, tu pribudne tak jedna a za mesiac ...
mno ale na to sa liek bude tazko hladat
jooj boze myslel som to obrazne, nato kolko uzivatelov je jakych tu neexistuje presna statistika tak ma tu teraz nemusis skopat
Sheep k tvojej poznamke o peniazoch to skusim zhrnut:
- forum rastlo do rozmerov kedy aj drahy hosting (plateny z penazi, ktore prisli od darcov) prestal dostacovat
- jedine vychodisko bolo kupit vlastnu masinu a zaplatit serverhousing
- ziadny dobrodinec okrem Google Adsense sa nenasiel, ktory by zaplatil server (nakupna cena cez 25tisic) a kazdy mesiac housing, ktory stoji nemale peniaze (tri nuly tam su a prve cislo nie je 1)
Ak zacnes sponzorovat, nemame najmensi problem vypnut akukolvek reklamu. Dovtedy drz hubu a nevyjadruj sa k veciam o ktorych nemas ani paru a hlavne si neotavaraj hubu, ze hojkovi ide o peniaze, kedze peniaze, ktore forum zarobi, tak zarobi na seba.
edit: Sheep mas pravdu, kritika je prospesna, ale nie kritika ala Fico. Poprosim konstruktivnu kritiku, ze ako by si ty riesil problemy tebou zmienovane. Hadam sa daco priucim(e).
Ja viem ze hojko z tych penazi nezije, ale vyrobi to podstatne viac ako len cenu housingu. To ze forum vyraba peniaze mi nevadi ani to ze tu je reklama, naco som narazal bolo to ze nic s tym ako admini nerobite - Tu si kazdy moze robit co chce, nadavat kolko chce a pisat co chce a vy nato nerobite natlak lebo si uvedomis ze naklikavaju reklamy a na komunite ti nezalezi, vas nezaujima to zeby usri chodili na stranku za tym aby tu mali srandu a zabavny pokec, nieco sa naucili atd, vam radsej vyhovuje ze tu je web verzia relacie Na telo. Nevidim ze by ste robili nieco preto aby tu neboli hadky alebo si uzivatelia davali pozor nato co pisu, ano ja viem vsetci sme taki aj ty aj ja, proste kazdy pusta hubu na spacir. Ale zmenit to mozes ty a hojko, zmenit sa v tomto ohlade nemam problem ani ja, aj ked som v neviem kolkych nasich hadkach sa snazil argumentovat nejakym normalnym slusnym sposobom aj ked som dajme tomu nemal vo vsetkom pravdu nepomohlo to, tak som ta proste poslal dpc lebo inak to uz neslo, kto sa nezmeni jednoducho odide a hotovo, Ide oto ze keby ste davali basy za hadky ci urazky(aj ked to je priamo v pravidlach napisane ze urazanie je zakazane)zrejme by ste si pohorsili viac uzivatelov a automaticky by vam klesol naklikany zisk a preto hovorim ze vam ide o love, vas to netrapi lebo ste admini a na forum sa divate inak. Bola by to komunita mensia ale zato cista. Dalsou vecou ktora je protichodna je ta ze uzivatelia su stale naskrobeni na karmu, vy stale stojite natom ze tak to je dobre aj napriek tomu ze stovky uzivatelov sa nato stazovalo a nevidi v tom opodstatnenie, preco tu nie je len napr. kladna karma? Nikto by sa nestazoval ze nejaky anonymny pozer co ho nema rad mu ubera body, ziadne komentare ku karme, urazky, hluposti, proste by kazdemu stupala karma, zachoval by sa odosielatel a tak by si vedel kto stebou suhlasil, rozdiel by bol uz len v tom ze niekomu by stupala rychlejsie a niekomu pomalsie.
Dalsim kamenom urazu je pisany styl prispevkov, napr. uzivatel Gangy ma uplne v pohode nazory, v mnohych veciach s nim suhlasim, ale styl ktorym to podava je otrasny, vsetci su debili okrem neho, ale tebe to nevadi lebo dajme tomu s nim tiez suhlasis, ale to ze to cita aj druha strana ta uz nezaujima. Drzat nejaku rovnovahu to je vam nezname. Ulohou adminov nie je len brat slavu, a technicky zabezpecovat forum ale aj viest komunitu tak aby drzala po kope, co vy nerobite a preto je tak ako to je. Cele to vnimas tak ze mas tu svojich oblubencov a nepriatelov. Ale o tom nie je diskusne forum. Za nasledok to ma to ze diskusie su neprehladne, plne OT, nevenujuce sa problemu a ked k tomu pridam aj vyssie spomenute veci tak je to pekny gulas. Preto hovorim ze mozte mat aj love aj servery aj neviem jaky skill v kodovani, mozte byt akokolvek uznavani a mat vela usrov...atd ked toto ste si neustrazili a efekt mas priamo pred sebou. Holt mas velke forum a platit server neni jedina vec co treba robit. Ked stale nevies o co mi ide tak si spomen na zaciatok fora a na dnes, hned zistis rozdiely. A udrzat forum na uzde sa daj aj ked na neho chodi vela ludi.
Tu mas konstruktivnu kritiku. Neverim ze sa daco zmeni, najskor napisete dalsie a dalsie protiklady. To je len moj nazor ze ked mam stranku tak dajaku normalnu, dajaku kde si ludia budu rozumiet a nie sa vadit jak male deti. Nato tu je predsa pokec. Napisal som co som chcel a ako to vidim, piste si co chcete, minuskujte kolko chcete aj tak vam to nic nepomoze.
edit: takze co by bolo fajn je upozornovat uzivatelov, nutit ich normalne sa spravat, zrusit karmu, resp nechat len kladnu, nebit sa za svoj nazor bez argumentov, nevyhybat sa odpovediam, toto keby kazdy robil toto forum by nemalo chyby
Sheep precital som si prvych 5 riadkov ... a poviem ti si fascinujuci.
Na toto forum chodim uz 2roky ... Nezazil som zaciatky, Nezazil som warez (co mi vobec nechyba ... na to su Lamky), nezazil som Lesa ani ostatnych.
Ale na toto forum chodim z toho dovodu ze je to skvele miesto na diskusiu o comkolvek.
Kazdy tu povie svoj nazor ci uz je spravny alebo padnuty nahlavu, kazdy sa tu moze opytat cokolvek a je tu zachovana urcita uroven diskusie.
Ja som tu nasiel skvele miesto na odreagovanie, diskusiu, vymenu nazorov, ziskanie vseobecneho prehladu atd...
Za cele 2 roky co som tu som nepostrehol ze by to tu slo dolu vodou ... a s prirastkom Google AdSense sa tu nic nezmenilo okrem toho ze som si nainstaloval AdBlockPlus.
Karmu som si vsimal na zaciatku ... ked som ju vnimal ako dolezity prvok v diskusii. Teraz mi je u riti, ci by som mal Plnu Zelenu, Nulovu alebo Plnu Cervenu. Pozrem na nu raz za den ci sa niekomu nejak pacilo co som povedal alebo nie ... ci dostanem 10+ za sebou alebo 10- neriesim proste si niekto mysli ze nemam pravdu/ze som dement/alebo horsie.
Ja som bol kedysi za Karmu typu. Diskusia sme.sk
Za kazdy prispevok sa da dat + alebo - a vysledna karma je graficky zobrazena nad prispevkom... Ale naco??
Zaujimave je ze vacina sa zacne stazovat az ked ich obkopu minuskami ... Sak dostal som Minus ... A?? Bude lacnejsia Nafta?? Tak kde je potom problem??
Vsetci su spokojny ked su v Pluse este jak pritepleny dakuju ... Niektory dokonca otvorene povedia ze dik ale karma by sa zisla ... Sak som ti pomohol
Internet sa rozrastol, pribudli na neho male nevzdelane deti, alebo pripeceny dospely jedinci (Bohuzial spadas do tejto kategorie-Nikdy by som nepovedal ze clovek s takym prejavom moze mat tolko rokov)
Tomu sa nikto nevyhne ...
Osobne mi tu prekaza max 6uzivatelov typu joejoe,21robo21,Fabi2,Core,olihope,fikotek ... Okrem nich sa tu raz za cas objavi nejaky novacik co pospamuje cele forum a mysli si ze to je v pohode ... k tomu sa netreba vyjadrovat.
Poznam pribliznu sumu ktoru tvori GAS a sumu za Server + Hosting
A nikdy som nemal pocit ze tu hojko+vedenie udrziava dementnych uzivatelov len kvoli tomu aby zarobil ... Chlape cista paranoja ...
Ad Gangy mam ho rad ... nikdy sa nesere a splechne ti do ksichtu to co chce povedat. Chvilu mi vadili urcite narazky ale uz prestal ...
Je tu jedinecny a neprekaza mi styl akym reaguje ... Je mozno trochu vulgarnejsi ale co??
Ja som len zvedavy co by si chcel dosiahnut ... Aby tu bolo 1000 Uzivatelov ... Chvilu by to tu bolo pekne krasne sama "Elita" a potom co?? Dodiskutuje sa a mozeme to zavriet.
Tvoj nazor je spravny, ale forum ma uz daco za sebou. K ludom co su tu dlho, alebo maju z 80% normallny nazor sa da spravat aj inak male OT sa prepustaju a hadky su v zivote normalne, bohuzial aj nadavky. Kazdy jeden novacik co tu zavita tak sa nebude brat jeho nazor tak ako niekoho kto tu je trebars polroka. Diskusie su tu ake su, je jasne ze sa vyhovie vacsine, ale myslim ze ked napisu 4 novacikovia ze tu chcu toto a toto tak sa to nebere poriadne do uvahy, pokial by to bol dobry napad tak jasne ze ano, ale taky diskutabilny ktory +a aj - ani nie.
Keby sa to tu zacalo diat ako v zaciatkoch nic by sa tym nedocielilo, forum nemusi v zaklade udrziavat kvalitnu mladez a vychovavat ju spravnym smerom, je to o tom ze si kazdy najde take forum, s ktorym najviac suhlasi... (cize nie take ktore ho bude vychovavat inak)...
Nesnaz sa too tu zmenit to by uz nebol hojko-hojkom je to ake je a je to dobre, o zmenach rozhoduju ludia zhora...
Ak chces take forum ake chces tak si ho sprav, nesnaz sa menit co vyhovuje vacsine
amen tma... dobre vysvetlene a myslim, ze by to tu mohlo aj skoncit... aj tak sa tu k nicomu konstruktivnemu nedostaneme a sheep si bude tahat tu svoju
Sheep ukaz mi tie stovky uzivatelov co sa stazovalo na karmu. Ja by som ich poratal na prstoch dvoch ruk.
Moj nazor je taky, ze keby sme ja a hojko chceli aby sa nieco zmenilo, tak sa nieco zmeni. A kedze sa zatial nemeni, tak aj sam prides na to co tym chcem povedat
edit: mne to cele pride tak, ze uz ani psi sa s tebou nechcu bavit, tak si si zase prisiel poplakat stylom, ze to my sme ti ko*ot. A nezabudni napisat, ze ty len konstruktivne kritizujes, lebo kritika staci napisat v jednom poste, nie v troch romanoch a furt sa bit za tu svoju.
Toto si nezasluzi ani normalny komentar, si snad robis len srandu ne? Co ma moj prispevok spolocne s tym kto sa som mnou bavi a kto nie, co som si prisiel poplakat zase a neviem co za vymysly tu este pustas, toto mi povedz len toto jedno. Nic viac od teba nechcem. Nemusis menit nic, je to vase forum tak si stavajte na hlave a dalej to doje***, povedal som svoj nazor a tym to konci, neprijali ste ho nevadi nic sa nedeje. Nic viac neriesim, rob co chces a ako chces, nebudem tu uz pisat ziadnu kritiku, ziadne navrhy proste nic, jednak to nema vyznam a ked na fore nezalezi vam, tak mne uz von koncom nie.
Jo a len tak keby daco, ty nehovor o tom kto sa so mnou bavi a kto nie, bo vies o mne velky pansky kozeny, precital si tu jednu temu tak sa teraz tvaris jak dajaky guru. Sak sa uvedom co za hovadiny tu potis.
Shark NX napísal:
Internet sa rozrastol, pribudli na neho male nevzdelane deti, alebo pripeceny dospely jedinci (Bohuzial spadas do tejto kategorie-Nikdy by som nepovedal ze clovek s takym prejavom moze mat tolko rokov)
Tomu sa nikto nevyhne ...
Hej chapem, mozes mi ale vysvetlit to co je hrubo vyznacene+cim je ten post "fascinujuci"?
wolodo napísal:Ak chces take forum ake chces tak si ho sprav, nesnaz sa menit co vyhovuje vacsine
Take forum som mal a nikdy tam neboli take problemy ako tu.
Kolko malo to tvoje forum uzivatelov?? 50?? A mali ste tam 200 prispevkov?? Z toho 1/5 "Sem piste vtipy. Hehe", "ho ho To bolo dobre" atd...
Zvyraznene ani vysvetlovat netreba ... Veci ktore si tu napisal ako tebe nevyhovujuce mi sedia tak na 13rocneho ktory objavil prikazovy riadok.
A fascinujuci je tym ze sa to ani citat neda ... Ja neviem jak ty zijes v realnom zivote ked sa tu pozastavujes nad takymi blbostami.
Skvelo to vsetko zhrnul Wolodo ... smekam klobouk.
Sheep, nikdy som proti Tebe nič nemal.. tie električky sa mi celkom páčili ale načo potom prispievaš sem, keď v Tvojich očiach sú tu len problémy, mimo elity je tu len zberba(do ktorej si označil aj seba) a všetko tu upadá a je to len na hovno?... len to proste nechápem... Stále niečo máš proti, podľa Tvojho zámeru sa tu nič nezmení, ale stále dokola budeš o tom hovoriť... z Tvojho pohľadu je to len hádzať hrach na stenu a z toho nášho sa len pozeráme a krútime hlavami, prečo a čo ešte...
Skutočne nič proti Tebe.. len názor proti názoru..
K tomu úpadku.. aj ja si len niekedy preklikávam fórum bez toho, aby som sem niečo napísal.. mal som také obdobie, že za asi pol roka som napísal len pár postov... No a?..kto chce, niekam prispeje... napr. aj v LVP bola teraz jedna zaujímavá téma , ktorú kvôli autorovi nebudem menovať.. vždy sa nájde niečo, čo stojí za to.. Tak, ako sa nájde aj to, čo sa preberalo.... tak je to vždy a myslím si, že aj všade.. a tiež si myslím, že je to úplne normálne..
Shark NX napísal:Kolko malo to tvoje forum uzivatelov?? 50?? A mali ste tam 200 prispevkov?? Z toho 1/5 "Sem piste vtipy. Hehe", "ho ho To bolo dobre" atd...
Zvyraznene ani vysvetlovat netreba ... Veci ktore si tu napisal ako tebe nevyhovujuce mi sedia tak na 13rocneho ktory objavil prikazovy riadok.
A fascinujuci je tym ze sa to ani citat neda ... Ja neviem jak ty zijes v realnom zivote ked sa tu pozastavujes nad takymi blbostami.
Skvelo to vsetko zhrnul Wolodo ... smekam klobouk.
Vies co mas pravdu, ano su to blbosti, a riesil som blbosti, cele toto forum je vlastne tiez len jedna velka blbost. Neviem naco ja tu pisem knizky ked aj tak to nema vyznam. Fakt serem na vas. Sa chod kuknut na zahranicne fora jak sa tam riesia veci. Este som sa nestretol s tym zeby na nejakom poprednom diskusnom, prip. pocitacovo orientovanom fore riesili veci tak ako tu. Hojko je obdoba diskusneho fora na myspace cisto.
btw, to forum je podstatne vacsie ako toto takze urcite je nanom viac ako 50 uzivatelov
Začiatok Konca napísal:Sheep, nikdy som proti Tebe nič nemal.. tie električky sa mi celkom páčili ale načo potom prispievaš sem, keď v Tvojich očiach sú tu len problémy, mimo elity je tu len zberba(do ktorej si označil aj seba) a všetko tu upadá a je to len na hovno?... len to proste nechápem... Stále niečo máš proti, podľa Tvojho zámeru sa tu nič nezmení, ale stále dokola budeš o tom hovoriť... z Tvojho pohľadu je to len hádzať hrach na stenu a z toho nášho sa len pozeráme a krútime hlavami, prečo a čo ešte...
Skutočne nič proti Tebe.. len názor proti názoru..
K tomu úpadku.. aj ja si len niekedy preklikávam fórum bez toho, aby som sem niečo napísal.. mal som také obdobie, že za asi pol roka som napísal len pár postov... No a?..kto chce, niekam prispeje... napr. aj v LVP bola teraz jedna zaujímavá téma , ktorú kvôli autorovi nebudem menovať.. vždy sa nájde niečo, čo stojí za to.. Tak, ako sa nájde aj to, čo sa preberalo.... tak je to vždy a myslím si, že aj všade.. a tiež si myslím, že je to úplne normálne..
pisem to preto bo sa stale na nich snazim poukazat ze tu su, ale uz nebudem, slubujem cestne skautske, mam vas vsetkych viete kde (teba nie, ty patris k tym normalnym s ktorimi sa da aj rozpravat, ale sak sa kukni na tote reakcie vyssie to jak 5 rocne deti, skolka rulz), nebudem sa tu ja za daco hadat ked aj tak to k nicomu nevedie
Sheep ty mas pocit ze toto je Forum o PC?? Odkedy??
Forum o PC si moze hovorit PCTuning, PCForum, SHW atd ...
Toto mozno zacalo ako PC Forum ale teraz to je Vseobecne Diskusne Forum ...
Shark NX napísal:Sheep ty mas pocit ze toto je Forum o PC?? Odkedy??
Forum o PC si moze hovorit PCTuning, PCForum, SHW atd ...
Toto mozno zacalo ako PC Forum ale teraz to je Vseobecne Diskusne Forum ...
nie nepovazujem to za forum o PC(nehovorim ze toto forum nema z hladiska PC co ponuknut, ale na specializovane fora sa to nechyta), PC som zminil len preto ze rovnaky styl diskusie je aj v PC sekciach
Holubar napísal:presne tak Sheep, ser na nas a vrat sa k realnemu svetu zase
cii tak toto si zaklincoval, najlepsi post v tejto teme , nechces K+?
naco sa odkazujes nato ako sa nieco riesi na inych forach? toto je hojko, je to hojkov vytvor a my mu mozme akurat tak dakovat ze nam dal priestor na diskusiu.... aj ked ho osobne nemam v laske(a ani on mna)...
skusim ti to vysvetlit tak aby si to s tvojim 13 rocnym uvazovanim pochopil...on a tim modov zaviedli iste pravidla(citaj ZAKONY) a tie sa musia v kazdej krajine(ano, aj hojko je vpodstate krajina) dodrziavat a kto ich nedodrziava je potrestany.... nasa krajina - hojko ale nieje prave demokraticka - nazvime ju monarchiou kde vladne kral - hojko a jeho pobocnik t0m4s3 a ich volu vykonavaju moderatori.... a prosty lud => useri im do sposobu vladnutia v ich krajine nemaju co kecat, jedine co mozu robit je prisposobit sa a nazivat si v pokoji, pripadne skusit navrhnut nejake evolucne kroky alebo co by v tvojom pripade bolo najlepsie pri nespokojnosti s vladou - EMIGROVAT.....
ja sam som mal s vedenim nezhody, vyhrazal som sa odchodom a pauzou a neviem cim.... zhruba pred rokom... ale som tu, lebo hojko napriek svojim chybam je najlepsie a najvsestrannejsie diskusne forum na slovensku... a nech sa snazis alebo pi*ujes do ystemu akokolvek tak chyby vzdy budu a nikdy sa neda vyhoviet vsetkym.... to ze sa tu navazas do tych ludi co maju mainstreamove nazory - preco? lebo ty mas iny nazor? kto moze kedy povedat v diskusiach co je spravny a co nespravny nazor? nikto to nikdy objektivne neposudi... a najma nie v tejto teme a uz vonkoncom to nebudes ty, lebo sa momentalne citis ukrivdeny ze do teba vsetci je*u co to len da - ale pouvazuj.... zasluzil si si to svojim spravanim a nes za to nasledky.... ono to totiz velmi podobne funguje aj v realnom zivote ak si to doteraz nepochopil
Olala, radost citat, dalo sa aj zasmiat, normalne som sa musel aj zamysliet nad tym, ze co tu vobec robim na fore a co pre forum robim.
A teraz ti sheep skusim trosku popisat ako to bolo a je. Forum zacinalo na konci aprila 2004, nemal som este doma net, takze som zacal z internetovej kaviarne, resp. od kamarata z PC obchodu. Doma som si spravil forum a hodil ho na hosting, ktory som vtedy mal. Zvolil som si design, spravil neskutocne skarede logo a stranka zacala fungovat. Bolo na nej mozno 10 uzivatelov, z toho vsetci kamarati. Jedneho dna sa registroval Avenging Angel, ktory mi velmi pomohol, zacal sa o forum trochu starat, porobil mody, pridaval prispevky. Kedze v tom case to bolo warez forum, tak to bolo najma o odkazoch. Na Slovensku nic take nebolo, jedina konkurencia bolo ceske WarForum. Postupne casom si forum uzivatelia nasli sami, zacali sa registrovat, pridavat, bolo nutne pridat nove kategorie, zaviest pravidla, prijat moderatorov. Asi mesiac a pol po spusteni fora som mal uz net doma, takze praca bola jednoduchsia, ucil som sa s phpBB, zacal som sa tomu viacej venovat. Ked sa forum rozrastalo, zacali sa aj rozne problemy, trebalo sa o to viacej starat. Vzdy som to robil ako hobby, mal som to ako zabavu, vyplnal som si tym volny cas. S rovnakym ucelom to robili aj ludia, ktori sa o forum starali ci staraju, robili to popri skole ci zamestnani, ved administratori ci moderatori, ktori tu su alebo boli mali tiez svoje zamestnania, okrem studentov napriklad spravca databazovych serverov Dexia banky, bezpecnostny analytik, programator, grafik, marketing, spravca pocitacovych sieti (Deutsche Bank), policajt, spravca vypoctovej techniky v nemocnici, buduci pravnik (alebo snad prokurator, hehe)..., ani si to vsetko nepamatam, musel by som sa pozriet na vsetky nicky, ktore mali co to spolocne s forom. Vzdy to bolo o zalube a komunite, nikdy to nebolo robene za ucelom zisku. Na fore sme robili vo svojom volnom case, poniektori pocas roboty, snazili sme sa tu udrziavat poriadok, dbat na dodrziavanie pravidiel, aj ked niekedy ich sami porusujeme alebo prehliadame, no pri takom mnozstve uzivatelov a prispevkov, ktore su tu sa to ani inak neda. Na internete su fora, ktore su majetkom velkych spolocnosti, ktore si platia ludi, ktori sa o forum staraju. Lenze my to robime zadarmo, je to nase hobby, robime to pre ludi. Ked vypadlo forum cez leto, prisla mi SMS sprava, bol som v tom case na chate. Okamzite som to isiel skusit cez mobil, ale odozva ziadna. Zacal som zistovat co sa deje, lenze cez mobil to bolo trochu zlozite, odisiel som z chaty a isiel som domov za PC. Hoci sa mi trochu tocili pismenka na klavesnici, snazil som sa opravit chybu, ale nepodarilo sa. V noci, niekedy po polnoci som zhanal kamarata, ktory by sa na to pozrel. Podarilo sa a niekedy pocas noci rozbehal forum. Mohol som to kludne nechat tak a dufat, ze sa t0m4s3 cez vikend dostane k PC a zisti, ze sa nieco deje, no neurobil som to, odisiel som z chaty a snazil som sa vyriesit vypadok.
Viem, ze som vyhlasoval, ze na fore reklama nebude, ale casy sa zmenili ako bezal cas, rastol pocet uzivatelov, pocet prispevkov, vytazenie servera na ktorom sme hostovali. Ked Google Adsense prisiel na Slovensko, tusim t0m4s3 prisiel s myslienkou skusit to dat na forum. Uchytilo sa, ved po piatich mesiacoch sme kupili svoj vlastny server, ktory stal 27 tisic korun. Vsetko som obehal, server sa poskadal, zhanal som este pridavne chladice, pretoze som mal dohodnute, ze odnesiem server ku kamratovi do roboty, tam mi to nainstaluje a pripravi. To sa aj stalo, server nainstaloval, ukazal mi co a ako, nachystal... a ja som ho mohol ist odniest do Bratislavy do serverovne. Samozrejme som vopred musel obvolat serverovnu, zistit si informacie, zabezpecit si cestu do Bratislavy. To sa aj stalo. Po napojeni servera nasledovali telefonaty, aby sa vsetko otestovalo, skusilo, vsetko muselo bezat ako ma, pretoze cesta do Bratislavy dalsia v plane nebola, ak by bolo nutne, tak by som tam samozrejme musel ist, nastastie slo vsetko bez problemov. Do Bratislavy som odchadzal okolo deviatej rano, vratil som sa domov az pred polnocou, cely unaveny, hladny a smadny som si napriek tomu sadol za pocitac a zacal pracovat so serverom, kamarat to tahal so mnou do nejakej piatej rano, pritom na osmu siel do roboty, ja som potiahol este asi hodinu a chcel som to prehodit, ale nestihol som. Musel som to odlozit o den, pretoze nebezalo vsetko ako malo, bolo potrebne previest velku databazu, naindexovat vyhladavanie, nastavit Apache a MySQL, hladat drobne muchy a vyladit aj tie najmensie chybicky. Ked som forum pustil na vlastnom PC, mal som velku radost, pretoze to bezalo krasne, bolo vidiet znacne zrychlenie pri nacitani stranky, skoncilo obmedzovanie zo strany poskytovatela hostingu, limity si teraz mozem urcovat sam, jedinym limitom je asi vytazenie hardware. Skor ci neskor pocitam, ze sa to bude musiet upgradnut, minimalne procesor.
Prijem z reklamy, ktora tu je, klesa, klesa od sameho zaciatku, obcas sa to mierne navysilo, ale opat kleslo. Za ten cas, ktory tu reklama je, tak sa nejake peniaze usetrili, ale pocitam s tym, ze sa neskor investuju, ci uz to bude upgrade terajsieho hardware alebo pride k technickej poruche, ked bude treba vymenit komponenty. Je len otazka casu, kedy bude potrebne kupit novy procesor, vymenit disky ci nieco podobne... Tieto naklady maju byt hradene prijom z reklamy, rovnako ako sa z tychto penazi plati mesiac co mesiac serverovna. Nic nerobim za to, aby som z toho profitoval, pretoze sa z toho profitovat neda. To malo co sa zarobi staci tak na zaplatenie mesacneho poplatku a odlozenie malickej sumy do buducnosti. Teraz, ked vsade vo svete vladne ekonomicka a hospodarska kriza, tak je jasne vidiet klesajuci prijem z reklamy, inzerenti zacinaju davat nizsiu sumu za kliky na ich reklamu, pomaly to klesa, klesa a je mozne, ze nakoniec prijem z reklamy nebude stacit na platby, ktore je nutne vykonat pocas kazdeho mesiaca, aby mohol server fungovat.
Ked tu citam niektore prispevky, pripadam si odlisny. Najma ked citam tvoje prispevky, sheep. Tolko zmien, malych uprav ci detailov, ktore sa spravili od jesene, tak tolko tu toho uz dlho nebolo. Snazili sme sa vyhoviet vela ludom, spravilo sa vyhladavanie v temach, zalozky, opravili a optimalizovali niektore scripty... a vela inych veci, napokon si to mozes sam najst v teme s nazvom Co by ste privitali nove fore, tam bolo pisane na com sa pracovalo a co sa aj spravilo. Hovorit o tom, ze sa na nieco kasle alebo ze sa nic nerobi, tak to je silne tvrdenie a moze to povedat len clovek, ktory forum nenavstevuje alebo nesleduje co sa meni.
To, ze niekomu sa nepacia prispevky a hovori o klesajucej kvalite slova, tak o tom sa povedat neda, pretoze sa to deje stale rovnako. V zime je pri pocitaci viacej ludi, travia pri pocitaci viacej casu, v lete je to opacne, mozno je to dovolenkami, turistikou, kupaliskom a podobne..., ale je to vidiet. Pozerat statistiky je zial zbytocne, pretoze obcas nastane precistenie starych tem, takze sa skresli aj statistika. Tento jav navsetvnosti, pocet prispevkov ci registraciu novych uzivatelov pozorujem uz treti rok, je to stale o tom istom. Zial, kvalitu prispevkov ovplyvnit nemozem, mozem ovplyvnit tak svoje prispevky, ale to co pisu ini uzivatelia, tak to je vsetko na nich. Nemozem ovplyvnit to, ze na forum pride mladsia generacia a zrazu zacnu vypisovat na forum, snazia sa vsade vnutit svoj nazor a doslova niekedy spammuju v kazdej teme. Casom ale pochopia, ci uz vdaka ignoracii skusenejsich uzivatelov, ze to velky vyznam nema, pretoze nikto nema zaujem s nimi komunikovat, pripadne do toho zasiahneme a nezmyselne prispevky premazeme. Nie vzdy to vsak ide kontrolovat a velakrat sa stane, ze popri napisanemu offtopicu je v danom prispevku aj plnohodnotny komentar k teme ci diskusii, ktora sa vrati spat do normalu. Trestat zbytocne uzivatelov a davat vysoke tresty, mazat prispevky porusujuce pravidla..., tak to nevedie k nicomu. Mozno sa ti zda, ze ma niekto sedliacky prejav (gangy), ale je to jeho styl, reaguje ako reaguje a uz velakrat som spravil, ze som jeho prispevok rovno zmazal alebo som ho poslal do vazenia, kym sa nenauci slusne spravat. Ci to pochopil alebo nie, tak to je skor otazka na tych, ktori sa castejsie stretavaju z jeho prispevkami. Sam si napisal, ze s nazormi Gangyho suhlasis, ale ze to prehana. Mozes sa ho schvalne opytat, kolkokrat bol potrestany za jeho prejav a uvidis odpoved, ktory by si urcite necakal, napokon moje reakcie najdes aj v karme, vid. priloha.
Niekto tu hodnotil obsah Laska, vztahy, priatelstvo. Tak ako aj pred rokom, tak aj teraz je tam utlm, ale to sa vsetko zmeni s prichodom letnych mesiacov, ludia zacnu travit von viacej casu, chodit na diskoteky a po festivaloch, stanovacky, chaty... a tak aj tato cast na fore ozije, tak, ako tomu bolo aj pred rokom v lete. Mozno sa tam niektore veci riesili skutocne uz 5x dookola, ale ludia su radi, ze sa diskutuje prave v ich teme. Ked ma niekto problem so zenou, tak je dost zlozite sa zapojit do 10 strankovej diskusie, aj ked niektore nazory sa daju pouzit aj v pripade tohto problemu, napriek tomu vsak zalozi novu temu a caka na kazdu odpoved. Velakrat sa vsak diskusia v teme zvrne na uplne nieco ine, preto to premazem. Bolo uz vela tem, ked som zmazal jednu ci dve stranky prispevkov mimo temy, ktore sa tam nahromazdili za jeden vecer.
To co si sheep napisal, tak to je podla mna slaby vyplod o pokus o pozornost, ci zaujatie niekoho, dokonca mozno pokus vyvolat diskusiu ci flame. Nic konstruktivne tu vsak nevidim, vsetko len take reci, ktore k nicomu nevedu, nic tu nezlepsia a len si nas obvinil z veci, ktore nie su pravdou. Este si vo svojom prispevku opisoval velke fora na ktorych je poriadok, tak mi hod do sukromnej spravy linky, rad si to pozriem.
Ani neviem na co som pisal taky dlhy prispevok, malokto si to aj tak precita...