Občiansky preukaz

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DjBass
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Občiansky preukaz

Príspevok od používateľa DjBass »

Zdravím, dosť výrazne som zmenil svoj výzor (ostrihal dlhé vlasy, schudol...) a teraz mám problémy s tým, že mi neveria, že na fotke som ja a je to môj občiansky preukaz. Plánujem si ísť vybaviť nový, len ma zaujíma jedna vec... Môžem tam ísť sám alebo musím ísť aj s rodičom, ak mám 17 rokov? Nemáte s tým niekto skúsenosť? Ďakujem...
Numline1
Light Professional
Light Professional

Re: Občiansky preukaz

Príspevok od používateľa Numline1 »

DjBass napísal:Zdravím, dosť výrazne som zmenil svoj výzor (ostrihal dlhé vlasy, schudol...) a teraz mám problémy s tým, že mi neveria, že na fotke som ja a je to môj občiansky preukaz. Plánujem si ísť vybaviť nový, len ma zaujíma jedna vec... Môžem tam ísť sám alebo musím ísť aj s rodičom, ak mám 17 rokov? Nemáte s tým niekto skúsenosť? Ďakujem...
Obciansky (minimalne prvy) si mozes ist vybavit aj sam. Alebo si nechaj narast vlasy a priber :) Ja som mal na obcianskom kratke, potom asi tri roky dlhe a nestalo sa mi, ze by mi niekto neveril.
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

Prvý občiansky som si musel ísť vybaviť s rodičom, takto je to napísané aj na stránke ministerstva vnútra. Je jasné, že iba pri zmene dĺžky vlasov by to nemalo vadiť, no momentálne vyzerám úplne inak a už viac krát som s tým mal problém.

http://www.minv.sk/?prijatie-ziadosti-o ... o-preukazu
o vydanie prvého občianskeho preukazu pre maloletého občana je povinný požiadať rodič občana alebo opatrovník, poručník, iná fyzická osoba ako rodič, ktorí majú dieťa zverené do náhradnej rodinnej starostlivosti, pestún, osoba, ktorá má záujem stať sa pestúnom a má dieťa dočasne zverené do pestúnskej starostlivosti, alebo štatutárny orgán zariadenia, v ktorom sa vykonáva rozhodnutie súdu o nariadení ústavnej starostlivosti alebo rozhodnutie súdu o nariadení ochrannej výchovy, najskôr 90 dní a najneskôr 30 dní pred dovŕšením pätnásteho roku veku občana
Na stránke som presne takúto vec nenašiel. Napríklad pri strate je napísané toto...
http://www.minv.sk/?povinnosti-obcanov- ... -preukazov
ohlásiť neodkladne stratu alebo odcudzenie občianskeho preukazu príslušnému úradu alebo ktorémukoľvek útvaru Policajného zboru, dostaviť sa na vyzvanie príslušného úradu na vybavenie záležitostí týkajúcich sa občianskeho preukazu s výnimkou bezvládneho občana; povinnosť platí rovnako aj pre zákonného zástupcu maloletého,
Viem, že by bolo najľahšie ísť tam osobne, ale momentálny zdravotný stav mojej mamy nie je najlepší a preto by som ju tam nerád zbytočne ťahal, ak to nie je potrebné...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

mal som znameho, ktory kazdy rok vyzeral inac, raz strasne pribral, potom velmi schudol, mal dlhe vlasy, ciro, kratke, zase dlhe...a nikdy s tym problem nemal.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Kasli nato..Urobis si vodicsky a budes mat dva doklady..Popripade karta poistenca tiez dokazuje tvoje meno atd. Zbytocne vyhodene prachy. Ludia sa menia.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Veria neveria... to je jedno veď ukáž napr. ešte kartičku poistenca a podľa mena uveriť musia...

A na tvoju otázku nwm, skôr by som povedal, že to záleží na tete, alebo ujovi čo tam bude... U nás sme museli ísť s rodičom... Teda aspoň vybaviť vybrať som mohol aj sám
cumilko
Star
Star

Príspevok od používateľa cumilko »

Je možné aby niekto dostal prvý OP ešte skoro 2 týždne pred dovŕšením 15. roku života ? pred pár rokmi prišiel bratranec o deň skôr a nechceli mu ho dať (rozumej 6 rokov do zadu) a spolužiakovi zo školy ho dali o 12 dní skoršie. menilo sa niečo ? či to bola len "zlatá" teta ? :D
Rad8)
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Rad8) »

Zlatá teta to asi neovplyvní.
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hellboy248 »

Janio napísal:Veria neveria... to je jedno veď ukáž napr. ešte kartičku poistenca a podľa mena uveriť musia...

A na tvoju otázku nwm, skôr by som povedal, že to záleží na tete, alebo ujovi čo tam bude... U nás sme museli ísť s rodičom... Teda aspoň vybaviť vybrať som mohol aj sám
jedno to nie je ..pokial to bude drbnuty policajt, moze ta zobrat na CPZku a hodiny drzat koli overeniu. osobne mam tiez problem so zastaranou fotkou, povedal mi to kazdy policajt a neriesim
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Hellboy, ale tak keď súhlasí meno na kartičke poistenca, poprípade ešte od SAD karty s občianským tak prečo by mali byť problémy ? Myslím, že ak poliš neni hajzel tak si nebude tiež robiť zbytočnú robotu...
A koniec koncov OP platí 10 rokov... To, že som sa zmenil neznamená, že nejak porušujem zákom

Cumilko teraz sestra šla po OP a nemohlo skôr... Jemu preto vydali skôr, keď asi niekde potreboval už ísť na deň svojich 15...
Bendy
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bendy »

OP sa, pokiaľ viem, môže vydať 3 mesiace pred dovŕšením 15. roku života. :) aj mne ho spravili dva mesiace pred 15. narodeninamy
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

tak tak, OP sa da vybavit skor a netreba ziadne specialne vyhovorky. Ja som narodeny v septembri a OP mam od juna
blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa blackieees »

V suvislosti s novym obcianskym preukazom, musim nieco riesit s bankami, telekomunikacnymi spolocnostami, zamestnavatelom, skolou atd., s ktorymi mam popodpisovane zmluvy este so starym obcianskym preukazom? Alebo je to jedno a zmenu mozem nahlasit aj niekedy o pol roka alebo neskor? Vdaka za odpoved!
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

blackieees: Nemusis nic riesit. Ked prides do banky, tak by si mali vsimnut, ze mas novy obciansky a odpisu si nove cislo, pripadne sa ta spytaju, ze ci si mozu tvoj novy obciansky okopirovat. To iste u operatora, tiez by si mal len odpisat nove cislo obcianskeho a hodit ho do systemu. U zamestnavatela neviem, tam je mozno nieco na pracovnej zmluve. Kazdopadne plati, ze identifikatorom je rodne cislo a to sa nemeni. Ako banka, tak aj mobilny operator ta identifikuje na zaklade rodneho cisla, rovnako tak policia a vsetky dalsie statne institucie.
denial
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

odtlačky prstov

Príspevok od používateľa denial »

Dobry den.
https://spravy.rtvs.sk/2022/01/obciansk ... obu-tvare/
Poziadal, prosim, niekto o vydanie OP nedavno?
Odoberali mu odtlacky?
Zaujimaju ma iba realne skusenosti.

Pouzivate niekto ZEP? Co s tymi obcianskymi, kde platnost certifikatu konci tento rok a neda sa predlzit?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vsak si poziadaj o novy OP za 4,50 eur este teraz do maja, aby si sa vyhol odtlackom a budes mat aj novy typ, takze by si mohol mat 10 rokov pokoj.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

k tomu clanku, ved je tam napisane ze dnes schvalili NAVRH zakona, ktory by mal platit od maja, tak preco by mali odoberat otlacky teraz??

ale k realnej skusenosti, ja mam uplne cerstvu, dnesnu skusenost, totiz novy obciansky som si vybavoval v lete. dnes som si chcel do neho nechat vlozit certifikat digitalnym podpisom. teta mi oznamila ze moj obciansky bol vydany 17.6. a vsetky obcianske vydane do 21.6. (fck me) maju stary certifikat ktory sa neda predlzit alebo co...
takze som dnes zaplatil 4.50 za novy. nie, ziadne otlacky mi neodoberali. ani fotku mi nerobili, sice teta povedala ze by to bolo lepsie spravit znova lebo certifikat ma platnost 5 rokov odkedy bola fotka spravena (WTF) a teda ak na novy obciansky pouzijem fotku z leta tak bude platit iba 4 roky.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Fotka mozno plati 4 roky, ale obciansky ti plati 10 rokov :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nj, ale digitalny podpis plati len tak dlho ako fotka (aspon tak teta za okienkom hovorila)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: odtlačky prstov

Príspevok od používateľa ephramko »

denial napísal: 12 jan 2022, 12:29 Dobry den.
https://spravy.rtvs.sk/2022/01/obciansk ... obu-tvare/
Poziadal, prosim, niekto o vydanie OP nedavno?
Odoberali mu odtlacky?
Zaujimaju ma iba realne skusenosti.

Pouzivate niekto ZEP? Co s tymi obcianskymi, kde platnost certifikatu konci tento rok a neda sa predlzit?
Ak máš pas, tak tam sa berie odtlačok ukazováka pravej a ľavej ruky. Takže podobné to bude aj s OP. Ak máš strach o bezpečnosť a napr. v banke používaš autorizáciu odtlačkom prsta, tak máš stále 8 rôznych prstov, ktoré môžeš použiť. :D
Napísať odpoveď