Cital som, ze by som mal podat staznost na "Urad na ochranu osobnych udajov". Ale plati to aj pri sukromnom vlastnictve budov? Lebo vlastnik ako sukromna osoba si moze svojvolne a bezdovodne urcit, koho dnu (ne)vpusti, nie? Potom teoreticky ma tam nevpusti vobec a mam "po chlebe"?
Obciansky preukaz ako zaloha
-
blackieees
Medium Expert
Obciansky preukaz ako zaloha
Zdravim vas, co sa stane, ked ma nechcu pustit do budovy v sukromnom vlastnictve len preto, ze im nechcem nechat na vratnici svoj obciansky preukaz? (V tom pripade by som sa dopustil priestupku okrem vratnika (alebo osoby, ktora OP ako zalohu pozaduje) aj ja)
Cital som, ze by som mal podat staznost na "Urad na ochranu osobnych udajov". Ale plati to aj pri sukromnom vlastnictve budov? Lebo vlastnik ako sukromna osoba si moze svojvolne a bezdovodne urcit, koho dnu (ne)vpusti, nie? Potom teoreticky ma tam nevpusti vobec a mam "po chlebe"?
Re: Obciansky preukaz ako zaloha
No neviem, podľa mňa sa to nesmie:
http://www.minv.sk/?povinnosti-obcanov- ... -preukazov
Ale možno sú nejaké výnimky.....
http://www.minv.sk/?povinnosti-obcanov- ... -preukazov
Maximálne by Ťa mohli požiadať o preukázanie totožnosti tým, že ukážeš OP, ale nedávať im ho do zálohy.Občiansky preukaz sa nesmie odovzdať alebo prijať ako predmet záložného práva, nesmie sa odovzdať alebo odobrať pri vstupe do objektu alebo na pozemok a nesmie sa odovzdať alebo odobrať v súvislosti s poskytovaním služieb.
Ale možno sú nejaké výnimky.....
To je zaujimave brm, kedze stretol som sa velakrat s tym, ze mi zobrali OP ako zalohu pri pozicani nejakej veci. Robia to teda nelegalne?
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...samozrejme...ktovie čo s tým tvojim OP robili, kým ho mali v zálohe...na OP sa berú pôžičky atp...
Tak tak, nesmie sa to. Ale len preto, že toje občiansky. Keby povedali, že im tam máš nechať kartičku poistenca napr. tak by zákon neporušili a keďže je to súkromný priestor, môže si určovať pravidlá ako chce a je na tebe či vstúpiš a vyhovieš alebo nevstúpiš. Nikto ťa totiž nenúti tam vstupovať.
-
Andi_Cibula
Addict
To je čo za žumpu kde pri vstupe požaduju zálohu OP ?
U nás vo firme, ak príde niekto cudzí (brigádnik alebo nejaký servisák na kopírku a podobne), sa musí zapísať na vrátnici vrátane čísla OP, ale občiansky určite nenecháva na vrátnici ako zálohu.
Nikdy som sa s týmto nestretol, iba niekedy dááávno, asi 25r dozadu, keď som sa chodil kúpať a v požičovni vodných bicyklov chceli OP do zálohy. Už vtedy mi niekto hovoril, že je to nezákonné..

Nikdy som sa s týmto nestretol, iba niekedy dááávno, asi 25r dozadu, keď som sa chodil kúpať a v požičovni vodných bicyklov chceli OP do zálohy. Už vtedy mi niekto hovoril, že je to nezákonné..
-
hojko
Site Admin
Andi_Cibula: Trebars navstevy na internatoch museli pri vstupe nechat do zalohy OP. Ale ako bolo spomenute, zakon to zakazuje.
http://www.pluska.sk/old/2008/04/23/slo ... udaje.html
Občiansky preukaz majú právo vyžiadať si od občana oprávnené osoby inštitúcií a úradov. Teda okrem policajtov (aj mestských a železničných) napríklad aj vrátnici pri vstupe do budovy. Môžu si z preukazu odpísať meno, priezvisko, titul a číslo občianskeho alebo služobného preukazu či cestovného dokladu a štátnu príslušnosť. Tým preukazujete svoju totožnosť. Bez vášho súhlasu však nesmú preukaz kopírovať alebo zverejňovať osobné údaje.
http://www.pluska.sk/old/2008/04/23/slo ... udaje.html
Občiansky preukaz majú právo vyžiadať si od občana oprávnené osoby inštitúcií a úradov. Teda okrem policajtov (aj mestských a železničných) napríklad aj vrátnici pri vstupe do budovy. Môžu si z preukazu odpísať meno, priezvisko, titul a číslo občianskeho alebo služobného preukazu či cestovného dokladu a štátnu príslušnosť. Tým preukazujete svoju totožnosť. Bez vášho súhlasu však nesmú preukaz kopírovať alebo zverejňovať osobné údaje.
-
Mek
Addict
Aj po mne este davnejsie chceli v budove intrakov na Hlinach v ZA, obciansky, kym budem na navsteve. Isteze som im ho nedal, povedal som im, ze ten ziadat nesmu, ale nechal som im tam karticku poistenca
to sa predsa moze. Od studakov pytali ISIC, ale ja som v tom case uz studak nebol. Aj s nim inac mozu robit co sa im zachce, napr. si skocit na obed do menzy 
-
Waagbistritz69
King
aj vo Volkswagene novopečeným brigádnikom nie tak dávno brali OP na celý deň, ale už s tým prestali (iba si cca. každú hodinu príde vedúci po nejaký údaj z OP
)