Odhlásenie auta cez splnomocnenie, zneužitie os. údajov?
Odhlásenie auta cez splnomocnenie, zneužitie os. údajov?
Dobrý deň. Zvažujem kúpu auta z iného okresu avšak majiteľ žiada aby som si so sebou pri vážnom záujem priniesol aj splnomocnenie, pomocou ktorého by (po prípadnej dohode) auto na mňa odhlásil. Keďže by to bola moja prvá kúpa auta takýmto spôsobom, a celkovo prvá kúpa auta, a z dôvodu že na to splnomocnenie je treba uviesť aj taký údaj ako je číslo občianskeho preukazu, premýšľam že či by tento údaj nemohol byť neskôr zneužitý osobou, ktorej by som ho poskytol. Ide totižto o to, že majiteľ toho auta mi vravel aby som si vyplnil iba časť so svojimi osobnými údajmi a dal si overiť podpis s tým, že on si svoje osobné údaje doplní až neskôr, potom ako by to splnomocnenie odo mňa prevzal. Takže sa naskytá otázka, či je takýto postup z jeho strany férový a či sa to nejaví ako určité riziko. Moja otázka teda znie, je treba sa obávať o zneužitie osobných údajov (napr. toho čísla op) ak by som niekomu pri kúpe vozidla takýmto spôsobom poskytol informácie o sebe? Poprípade na čo si treba dávať pozor pri kúpe vozidla cez splnomocnenie?
Za odpovede vopred Ďakujem.
Za odpovede vopred Ďakujem.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Re: Odhlásenie auta cez splnomocnenie, zneužitie os. údajov?
mozes to urobit aj tak, ze s nim pojdes na DI a spravite prepis osobne. v tom pripade nepotrebujes splnomocnenie...inak je to uplne normalny postup. do splnomocnenia napises na aky ukon daneho cloveka splnomocnujes. nepocul som este, ze by niekto toto dokazal nejakym sposobom zneuzit...robil som to tak uz asi 4x
Fizli potrebuju jasny dokaz na koho bude auto prepisovane pri odhlasovani. Bud tam budes osobne alebo das splnomocnenie aby ta zastupoval predajca. Na to treba notarsky overene udaje v splnomocneni.
Inu moznost nemas.
Inu moznost nemas.
Ak by som s tým teda išiel k notárovi, bude stačiť ak tam budú vyplnené len moje údaje a ten podpis? Nie je potrebné mať to tlačivo vyplnené kompletne?
Údajne by sa to tiež malo dať overiť aj na obecnom úrade, neviete čo je na tom pravdy?
Údajne by sa to tiež malo dať overiť aj na obecnom úrade, neviete čo je na tom pravdy?
Áno, na matrike tiež overujú podpisy, je to zvyčajne lacnejšie.
Či bude tlačivo vyplnené alebo nie je podľa mňa notárovi/matrike jedno.. on potvrdzuje tvoj podpis a nie správnosť vyplnenia/nevyplnenia údajov. Čiže v podstate by si k nemu mohol prísť potvrdiť aj svoj podpis na čistom hárku papiera.
Či bude tlačivo vyplnené alebo nie je podľa mňa notárovi/matrike jedno.. on potvrdzuje tvoj podpis a nie správnosť vyplnenia/nevyplnenia údajov. Čiže v podstate by si k nemu mohol prísť potvrdiť aj svoj podpis na čistom hárku papiera.
Notar potvrdzuje tvoje udaje z obcianskeho ze su pravdive. On ostatne neriesi.
Nemate pravdu. Notar ma overovat pravost dokumentu, teda musi splnat tri veci. A to je predmet, udaje osoby a datum. Presne toto som riesil, ze som chcel overit prazdne splnomocnenie na prepis auta. Na mestskom urade som nepochodil, vynadal som pracovnicke do dolezitych uradniciek a ze robi caviky kvoli overeniu podpisu. U notara to bolo podobne, ale tym, ze si ma pamata, kedze davam u neho overovat pracovne veci, tak to spravil. Ale vysvetlil mi, ze to je zakazane, ze splnomocnenie musi obsahovat jasny predmet a to je v tomto pripade SPZ auta alebo VIN cislo auta, potom je to osoba pri ktorej sa overuje podpis a aktualny datum. Netvrdim, ze sa to neda, mozno staci poprosit pracovnika v notarskom urade, ze o co ide, ze by ti to pomohlo a take teci k tomu, nahodit psie oci a snad nebude problem.
zrovna VIN by tam mohol byt napisany, auto by som bez preverenia cez VIN urcite nekupoval
Tiez som nedavno prepisoval auto a je to tak, ako pise heker. Notar mi kontroloval celu zmluvu, nie iba moj podpis, cize musis tam mat udaje druhej strany.
Včera som to bol dať overiť u notára a jeho zástupkyňa mi povedala že je treba tam mať vypísané aj údaje predajcu (aspoň meno a priezvisko) a tiež údaje vozidla ako VIN a EČV, takže je to skutočne tak ako písal heker.
Mám ešte jednu otázku, ak by sme to išli spoločne odhlásiť na DI, ako približne dlho tento proces trvá? Býva to tam väčšinou dosť preplnené? Zatiaľ som ešte niečo takéto neabsolvoval, tak ma zaujíma ako to celé prebieha a čo od toho očakávať. Konkrétne by sa jednalo o OR PZ v Komárne.
Mám ešte jednu otázku, ak by sme to išli spoločne odhlásiť na DI, ako približne dlho tento proces trvá? Býva to tam väčšinou dosť preplnené? Zatiaľ som ešte niečo takéto neabsolvoval, tak ma zaujíma ako to celé prebieha a čo od toho očakávať. Konkrétne by sa jednalo o OR PZ v Komárne.
Vzdy je to rozne. To, ze dnes tam bude 20 ludi cakat neznamena, ze o dva dni tam budete len piati. Jeden den tam mozr autickar prihlasovat 7 aut, iny den mozu ludia len odhlasovat auto. Jeden den funguje jedno okienko, iny den tri okienka. Preto sa neda na tvoju otazku odpovedat a musis pocitat s tym, ze kludne tam zabijes 2 az 3 hodiny casu.
-
guess.whoo
Redeemer
objednaj sa na cas cez stranku a vyrazne znizis cakanie
-
hojko
Site Admin
V tomto pripade sa zrejme musi objednat ten co by to auto odhlasoval, nie???
-
guess.whoo
Redeemer
to je jedno na koho spravis objednavku ak tam budu obaja