Odkup pozemku - právny problém

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
hughito
Redeemer
Redeemer

Odkup pozemku - právny problém

Príspevok od používateľa hughito »

Vyskytla sa taká situácia, pokúsim sa ju opísať.

Za našim pozemkom sa nachádza pozemok, ktorý nikomu nepatrí, nie je evidovaný v liste vlastníctva a jeho presah je taký, že sčasti zasahuje aj "za humná" našich susedov. To však nie je až tak podstatné, podstatné je to, že cez tento pozemok sa dá dostať na "hornú" poľnú cestu a celkovo je pre nás dôležitý. Treba uviesť aj to, že každý si tieto pozemky "za humnom" akoby privlastňuje (po tú cestu), už vyše 100 rokov je "náš," predkovia tam vysádzali stromy, starali sa oň, kosíme ho, proste, tak neoficiálne je náš.

Posledné roky sme sa snažili aj oficiálnou cestou ho odkúpiť, ale to bolo prakticky nemožné, viď príloha. Faktom je, že je tam x vlastníkov, je to nevysporiadané, x z nich je už dávno mŕtvych, proste, taká je situácia. V žiadostiach sme žiadali napr. aj nejaký dlhodobý prenájom a pod.

Teraz k tomu problému: kúsok vedľa nás býva megalomanský bratislavák, ktorý začal skupovať pozemky a aj chalupy s pozemkami okolo seba. Neviem čo presne má v pláne, ale každopádne má záujem o poskupovanie pozemkov okolo seba, aj zadných častí - humien - domov, kde bývajú ľudia. Neboli nadšení ani keď sme my postavili dom (je tak viac dozadu od prvej rady domov pri ceste, ktoré sú vedľa seba, v podstate sme tak 150 metrov za domom mojich starých rodičov).

Tento bratislavák má záujem o odkúpenie toho pozemku, ktorý som opisoval hore. Toho pozemku, o ktorý sa staráme, kosíme, využívame, fungujeme tam a používame ho aj ako prechod na hornú poľnú cestu. Dozvedeli sme sa, že má už podanú žiadosť o odkúpenie na obecnom úrade (!), čo je však blbosť, keďže obec ten pozemok nevlastný a kontroloval som si to aj na katastri opätovne a stále na ten pozemok nie je evidovaný žiadny list vlastníctva.

Je jasné čo sa chystá - ten bratislavák je dosť bohatý, jeho tatko bol aj nejaký právnik, čiže určite sú kontakty a určite sa chystá nejaká krivota. Niekoho podplatiť, na katastri sa pozemok raz-dva prepíše, známosti v obecnom zastupiteľstve sú dobré, to odklepne predaj pozemku, pokiaľ už bude vo vlastníctve obce. A hotovo. 50 metrov od nášho plotu a záhrady bude čast pozemku, na ktorý už nebudeme mať nárok vkročiť, prejsť hore na hornú cestu a vôbec ťažko povedať, čo ten článok plánuje a čo sa tam postaví alebo porobí v priebehu nasledujúcich rokov.

Píšem sem či náhodou nemáte nejaké skúsenosti, rady, tipy s týmito vecami, ako postupovať, kam urgovať žiadosť a pod. Díky.
Prílohy
IMG.jpg
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Odkup pozemku - právny problém

Príspevok od používateľa brm »

Urgovať... TV JOJ, TV MARKIZA.. :)

Inak neviem, nedá sa skúsiť získať ten pozemok cez tzv. vydržanie?
http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/vyd ... y-starate/
Ak by ste to teda vedeli nejak dokázať.. neviem.

:)
hughito
Redeemer
Redeemer

Heh, že 10 rokov, v našom prípade to je cez 100 rokov. :lol: Každopádne díky za tip, je to zaujímavé, pozriem na to viac.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

brm napísal:
Inak neviem, nedá sa skúsiť získať ten pozemok cez tzv. vydržanie?
Ziskanie pozemku vydrzaním je uz vela rokov zrusene.
Presne ten problem mam aj ja.
Kupili sme pozemok,no zistilo sa,ze staviat sa na tom mieste neda,kedze je tam mäkka a mokra zem,tak nas pan starosta kazal postavit dom hned vedla.
Pripomeniem,ze to bolo pred 30 rokmi,a vtedy to bolo bezne.

Lenze po 13tich rokoch chceli rodicia ziskat pozemok pod domom vydrzanim,ale bol v tom hacik,a to taky,ze cast tohto pozemku bola v sudnom konani(spore) a tak sme pozemok nevedeli ziskat,pretoze to muselo byt vcelku.
A teraz sa to uz neda,takze jedine co pripada do uvahy,je odkupovat tie minipozemky(25x30m) od 36tich majiteloch.

Cize to znamena iba jedno,a to ze musime navstivit kazdeho jedneho majitela a dohodnut sa na odpredaji a cene.
takze za kazdy zapis sa plati cca 80€ cize 2880€ dokopy + geodet.meranie,,,naklady na navstevy vlastnikov a v neposlednom rade cena za m2.

Da sa to dat aj na jednu odkupnu zmluvu,no staci jeden ktory nam to nepreda a cela zmluva bude v haji. takze asi tolko.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

vydrzanie nie je zrusene, §134 občana ... ale pozemky su, boli a vzdy budu na dlhe lakte a vydrzanie ako take sa vzdy strasne taha a blbo dokazuje, takze tu uz by bolo podla mna najst nejakeho schopneho pravnika ktory sa na podobne veci specializuje, co su ale dalsie naklady ofc.

http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/vyd ... y-starate/
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Pravnicka to na stole ma uz hodny cas,a ziskat pozemky pod domom sa vydrzanim nedaju od roku 200x ,takze je to potvrdene.
ColdRain
Addict
Addict

to ze pod domom sa nedaju som nevedel, kazdopadne moj prispevok som smeroval k hughitovi, on hovoril aj tak o pozemkoch za domom
hughito
Redeemer
Redeemer

Tam ide ale o to, že ten pozemok má x vlatníkov, z toho je x mŕtvych a rôzne dedičné konania sú nevyrovnané, neudiali sa a pod. Čo potom ? Čo sa dá vlastne robiť ?
ColdRain
Addict
Addict

No bud to mozes hrat na to vydrzanie, ale budes mat problem dokazat dobromyselnost, aj ked ak hovoris, ze sto rokov sa o to starate tak teoreticky podla zakona by to malo ist, ked si ho mal v nerusenej drzbe, to znamena nikto vas nekontaktoval, nechcel ho od vas atd. alebo mozes postupne obchadzat ludi, ako tvoj kolega tacosi a skusat to kupit, co bude ale strasne tazke, kedze ako hovoris je to nevysporiadane, dedici su mrtvi, zabudnuti, cize cast mozno ma pripadnut statu ako odumrt, ked nebol ziadny dedic...kazdopadne ako prvu vec by som zasiel za pravnikom ktory usetri kopu casu, aj ked nieco stoji, ale minimalne by ti najlepsie odpovedal komu a kam dat ziadost, na koho tlacit atd...minimalne z dovodu ze blavak ma fotra pravnika, tak by som zvazil fakt vlastneho pravnika, pretoze z fora ti nikto dostatocne poradi, nehovoriac o tom ze vydrzanie je tak fantasmagoricky institut, ze jedine co je horsie je zhanat mrtvych vlastnikov pozemkov. ja osobne neviem komu a kam treba dat ziadost, takto z hlavy, vyguglit mozes aj sam, ale viem, ze ked sme na obcanovi hmote riesili vydrzanie z hmotnopravnej stranky, tak nam hovorili, ze je len malo veci ktore sa v praxi riesia horsie/tazsie

nezavidim ti situaciu
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

pokial niesu ziadne papiere o vlastnictve prakticky ste sa starali o cudzi pozemok.. 100 rokov nic a teraz buch
ked to ziska ten lovaty blavak cakaj ze tam bude nieco stavat na biznis.. alebo preseba
hughito
Redeemer
Redeemer

Dostal som ku informácií, že v takýchto prípadoch (nezistení, mŕtvi, neprebehnuté ded. konania) "vlastní" pozemok Slovenský pozemkový fond. Niečo viac k tomu ?
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

na to ti naj poradi dobry advokat co s tym ma skusenosti..
samozrejme aj k takemu cloveku sa dostat neni jednoduche chce to ako sa hovori zatahat za nitky..
pokial sa jedna o nemaly pozemok rataj ze si ten advokat bude uctovat slusne peniaze..
no ajtak to mas este stazene s tym blavakom.. podla toho co si napisal on to tak lahko nepusti

tiez mam takeho cloveka koly predaju pozemkov mimo slovenska.. ale to je ina situacia predaj z dedicstva
taktiez platim za ukony nemale peniaze ktore si normalne uctuje
ColdRain
Addict
Addict

hughito napísal:Dostal som ku informácií, že v takýchto prípadoch (nezistení, mŕtvi, neprebehnuté ded. konania) "vlastní" pozemok Slovenský pozemkový fond. Niečo viac k tomu ?
ak nie je dedic, tak dedicstvo prechadza ako tzv odúmrť na stat. konkretne by to malo ist na obvodny urad ak je to nehnutelnost, slovensky pozemkovy fond by mal spravovat lesy a polnohosp pozemky. zda sa mi ze v prvom prispevku mas nieco s lesmy, takze je to dost mozne. kazdopadne, pozemok by mal byt zapisany v katastry resp. pozemkovej knihe, ked niekomu pripadol musel to spravovat notar. ked to spravoval notar, muselo sa to riesit ->prist sa na to, ze nie je dedic-> notar oznamuje sudu-> nasledne mal sud podat navrh na vklad to katastra ako odumrt ktora ma pripadnut stat (reprezentovaneho bud obvodnym uradom alebo pozemkovym fondom)->musi ktomu existovat LV, ked to LVcko ktomu nie je, pochybil niekde notar/sud, alebo sa ten pozemok nikdy oficialne neprededoval.
hughito
Redeemer
Redeemer

No takýto sme si vytýčili plán: napísal som na ten pozemkový fond, čo a ako. Stretnutie so starostkou, čo a ako, nejak aspoň zaregistrovať to, že máme záujem. Vypracovať geodetický plán danej parcely ako právnu listinu pre vôbec riešenie tejto veci. Zistiť v archíve katastru presných majiteľov, koľko ich bolo, kto to bol, či sú už všetci mŕtvi a či u nikoho neprebehlo riadne dedičské konanie.

Po absolvovaní tohoto sa posunúť ďalej.

//autoeditácia príspevku (01 Jún 2012, 23:20)
CD: No áno, však pozri sa čo sa píše na ich webe:

Kód: Vybrať všetko

Slovenský pozemkový fond (ďalej len „fond“, alebo „SPF“) zo zákona spravuje poľnohospodárske a niektoré lesné nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu a nakladá s pozemkami, ktorých vlastníci po zápisoch údajov ROEP do katastra nehnuteľností nemajú známe trvalé pobyty alebo sídla, alebo vlastníci k pozemkom sú neznámi, alebo vlastnícke vzťahy k pozemkom nie sú podľa katastrálneho zákona evidované v katastri nehnuteľností (táto problematika je riešená v ustanoveniach §§ 8, 13, 16 a 17 zákona č.180/1995 Z.z. v znení neskorších predpisov).

Problematika pojmov známi vlastníci, vlastníci, ktorých miesto trvalého pobytu alebo sídla sú známe, alebo nie sú známe, ako aj súpis pozemkov, ktorých vlastníci nie sú známi...
A ktosi na akomsi fóre napísal, že tam proste spadajú aj tieto záležitosti, ako keď sú vlastníci mŕtvi a dedičné konania nevysporiadané. V podstate sa to zhoduje s tým, čo si napísal, že také pozemky spadajú akoby pod štát a štátne spravuje SPF :arrow: spravuje poľnohospodárske a niektoré lesné nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Skus sa regnut a skusit stastie tu http://www.porada.sk/ je tam aj par pravnikov,tak mozno z niekoho nieco vyjde :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

Udalosti sa pohli, vysvitli nové veci (rada - nespoliehate sa na web katastru, informácie tam sú vám k ničomu, treba ísť priamo na kataster alebo na obecný úrad, kde majú hlbší prístup).

V skratke: ten pozemok vlastní OBEC. Teraz, kde je problém. Podajú sa oficiálne žiadosti na obecný úrad, zastupiteľstvo prerokuje stav a budú teda dve ponuky - čo rozhodne ? No zrejme to, kto ponúkne viac, čo je úplne jasné, keďže dotyčný je bohatý dostatočne.

Tu je moja otázka, hlavne na právne znalých: existuje v práve čosi také ako "morálne" právo v takýchto prípadoch ? V zmysle takom, že obec by neprihliadal len na to, kto dá VIAC, ale na iné okolnosti.

Naša žiadosť (časť):

Ako dôvody svojej žiadosti uvádzam nasledovné:
• pozemok priamo nadväzuje na našu záhradu
• pozemok je nepretržite užívaný a obhospodarovaný (výsadba stromov, kosenie) nami a v minulosti generáciami našich predkov už desiatky rokov
• pozemok predstavuje pre nás formu prístupovej cesty
• s využitím pozemku máme plány aj do budúcnosti

O odkúpenie predmetnej časti pozemku sme mali záujem už v roku 2011, kedy sme podali žiadosť na LESY SR, š.p., nakoľko tieto boli uvedené v stavebnom povolení na stavbu nášho RD súpisné číslo 344, ako vlastníci susediacich nehnuteľností (kópiu stanoviska LESOV SR, š.p. prikladám do prílohy č. 2).
Za dôležitú pokladám zdôrazniť skutočnosť, že sme celá rodina obyvatelia obce xxxxx a máme tu trvalý pobyt.

_____

Dotyčný, okrem toho, že je bydliskom v Bratislave, spĺňa max. ten posledný bod, že s pozemkom má nejaké plány do budúcnosti. Teda, existuje aj v práve čosi také, že by sa malo dbať na takéto veci pri takejto verejnej súťaži ?

Díky moc za akékoľvek informácie.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

O predaji rozhoduje starosta + poslanci.. tak? V dedine by ste ich mali poznať.. a už je len na Vás, ako s nimi vychádzate... ak ste s nimi zadobre, nemal by byť problém to odklepnúť aj Vám... veď toľko vecí sa odkleplo nie za tú najvýhodnejšiu cenu.... akurát či odolajú nejakému finančnému zainteresovaniu zo strany toho Blaváka.. to už je otázka.

Treba trochu zalobovať.. :)
hughito
Redeemer
Redeemer

O to presne ide, zase ten Blavák tu nie je úplne neznámy a nový, má aj kontakty aj sa pozná s niektorými poslancami. Práve preto sa bojíme, že práve preňho nebude problém ten lobing, ale hlavne tou oficiálnou ponukou nás prebiť. On tu jednoducho má nejaký plán, skupuje pozemky stále vo väčšej miere, čiže bud to brať ako investíciu - nevraviac o tom, že on sám je právnik čiže sa v takýchto veciach určite aj dobre pohybuje.
ColdRain
Addict
Addict

no, takze...ako uz urcite vies o predaji rozhoduje obecne zastupitelstvo, to bude rozhodovat na zasadnuti o tomto navrhu, to je verejne, urcite sa tam chod pozriet
v tomto smere sa mi vynaraju dva pravne instituty a to je predkupne pravo a sulad s dobrymi mravmi
predkupne pravo mate ak ste spoluvlastnikom pozemku/parcely. teda ak by ste napriklad vlastnili cast tej parcely ktoru chce blavak kupit musi ju obec ponuknut najprv vam, to ale asi nevlastnite, ked pises, ze je to vo vlastnictve obce (toto mi napadlo keby ste nahodou vlastnili nejaku cast, aj malinku danej parcely, tak je obec ako vacsinovy vlastnik povinny pri predaju ju ponuknut najprv vam) co sa tyka dobrych mravov...je to taky vseobecny institut, v praxi vzdy ponechany na uvahe sudu, cize by som to bral ako poslednu moznost, keby sa pripadna zmluva napadala sudne

zastupitelstvo bude rozhodovat zrejme na zaklade sumy ktoru ponuknete obaja, moze vyhlasit aj verejnu drazbu. v zasade je ale pri akychkolvek statnych predajoch na prvom mieste ponuknuta cena.

neviem ti takto povedat viac, odporucal by som to riesit co najrychlejsie, ak poznate poslancov z dediny osobne, vynutil by som si cez nich zvolanie mimoriadneho zasadnutia (bud na podnet starostu alebo 1/3 poslancov) na schvalenie vasho navrhu aby nestihol podat ponuku blavak. ak ju uz podal je to horsie. bude rozhodovat cena a samozrejme podpultovy lobing.
mozem sa ti nato spytat kolegov v praci ktori robia pozemkove pravo, ale dostanem sa tam najskor buduci utorok, tak zatial aspon mozes skusit pozriet
162/1995 katastralny zakon
50/1976 stavebny zakon

//autoeditácia príspevku (04 Jún 2012, 17:15)
este doplnim, ze keby doslo k najhorsiemu treba ziadat zriadenie vecneho bremena - pravo prechodu cez pozemok k hornej ceste, takze pozri aj nieco k tomu, ked chces, posli mi do spravy co vsetko ta zaujima(resp sa pripomen v pondelok aby som nezabudol), ja to potom mozem prebrat s kolegami v utorok, ktori tomu trosku viac rozumeju ako ja, student...alebo este uzivatel Peter_Retep je myslim uz skonceny pravnik, tak mozno on poradi, ale zda sa ze je uz neaktivny
hughito
Redeemer
Redeemer

Díky moc za odpoveď, teraz ma napadlo, že vlastne to predkupné právo by sme aj mali mať ak k tomu správne chápem.

Ozrejmím: tá parcela číslo 379 je bratá ako celok v C-čkovom registri. V E-čkovom registri nám dnes úradníčka vypísala, že parcela 379 sa skladá z týchto vlastníkov: obec - 1543 metrov štv., jeden sused - 36 m st. a tatko môjho dedka - 54 m st. (nevysporiadané dedičné) - čiže týchto 54 metrov je akoby našich, čo by mohlo tvoriť základ pre to predkupné právo.

Hneď zajtra ideme vybavovať to obnovenie dedičného konania, aby čím skôr tých 54 metrov pripadlo nám - zrejme to treba urgovať, lebo teraz je akoby vlastník nebohý človek, ale tak to by nemal byť problém s tým prepisom na nás, okrem môjho dedka žiadni iní dediči neprichádzajú do úvahy.

Posielam aj výpis z kat. mapy pre zobrazenie.

Čierna farba: pozemok o ktorý sa jedná, 379.
Červená farba: nás terajší pozemok.
Zelená farba: tých 54 metrov, ktoré sú ale súčasťou 379. Ešte menší kúsok vlastní sused a zbytok má obec.
Prílohy
IMG.jpg
Napísať odpoveď