Cirkev by jednoznačne mala byť odlúčený od štátu, hlavne mi vadí ten obrovský vplyv rôznych biskupských rád a v podstate cirkvi ako takej, takisto sa mi hnusí, ako sa bývali komančskí politici rôznym vyšším cirkevným predstaviteľom podliezajú.
Klerikalizmus je nebezpečný pre našu slobodu.
Odluka cirkvi od štátu
Re:
V podstate vystizne napisane, suhlasim s uplne vsetkym. Dnesna spolocnost neriesi nejake moralne hodnoty. Proste platis dane, dodrziavas zakony, tak je to uplne ok, zi si ako chces, bud homosexual a adoptuj si dieta, zi nezavazne s troma zenami... Nikoho nezaujima, ci sa z teba stane vrah, zlodej, alebo ina forma ludskej trosky. Proste je tu zakon, ak ho niekto porusi, odsudia ho, pojde sediet, zaplati pokutu a tak podobne... Hlavne nech je to spravodlive. Kazdy krici na kazdeho, ze ma viac, ako si zasluzi, ze nemusi platit dane... Proste mamonarstvo jak vysite. A potom sa cudujeme, ze je tu bordel, ze kazdeho zaujima blahobyt, pohodlny zivot, vsetkeho dostatok ak nie nadbytok... Ked niekto moralizuje, tak ho ukamenujeme, vytiahneme vsetky hriechy minulosti, pritomnosti a ideme sekat hlavy. Ja to chapem len tak, ze cirkev su ti isti ludia ako ktorykolvek ateista... Ak sa niekto distancuje jeho vec, ale ukazovat prstom? Ved cirkev je tiez len odrazom doby, tvoria ju len taki ludia, akych vyprodukovala spolocnost. Ze farar si necha pozlatit serbel, alebo znasilnuje deti, alebo kazde 2 roky ma nove auto... podme z toho urobit kauzu mesiaca, proste ako sa opovazuje moralizovat, ked sam porusuje desatoro... Toto je to, co dokaze uplne najlepsie dnesna spolocnost. Sledovat jednotlivcov a demostrovat na nich nedostatky celej skupiny.IvanSk napísal:Cirkev má peniaze, áno má, a peniaze má aj Rezeš, peniaze má aj Dzurinda, peniaze má aj Penta, peniaze má aj J & T...
Ja chapem vyznam cirkvy z ineho uhla. Niekto povie verim v Boha, ale Cirkev nepotrebujem. Ako k tomu pride? V akeho boha veris, preco v neho veris, kto to je, kde je...? Cirkev je podla mna sposob, ako uchovavat tieto veci pokope, aby sa nabozenstvo nesirilo ako klebety, ale zostala zachovana povodna podstata jeho vzniku. Clovek, ktori chodi do kostola, je fanatik, ale preco? Niekto si mysli, ze staci si precitat bibliu, postudovat nejake knihy a viem vsetko potrebne o nabozenstve a mozem sa pustit do kritiky tych, co tak moralizuju. Ale nabozenstvo nie je veda, neda sa vysvetlit na nejakych faktoch. Verit moze kazdy, bez ohladu na to, ci sa podla toho sprava, alebo len zastiera svoju skutocnu identitu. Viera nie je na to, aby sme sa podla nej navzajom posudzovali, ale aby sme mali nejake moralne hodnoty a nezili ako zvierata. Ak sa niekoho dotke, ked niekto moralizuje, tak zrejme v tom moralizovani vidi aj svoje nedostatky a nechce si ich priznat, ale poukaze na nedostatky toho druheho.
Ale aby som sa vyjadril k teme... verit v Boha tu asi veria niektori, ale vacsina z nich cirkev nepotrebuje, resp. nevidi dovod, preco by mala byt dotovana statom. Cirkev su v podstate ludia, kazdy kostol, kazda fara je spolocny majetok vsetkych clenov cirkvy. Mozno ti co vsetko potrebuju mat na papieri to takto nechapu. Ale do kostola moze prist kedykolvek ktorykolvek obcan a nemusi platit vstupne ani vystupne poplatky. Zato ked ides do skoly, tak cigan ma automaticky prispevok na skolske pomocky a pritom do skoly ani nechodi a normalny poctivy studak si musi vsetko hradit. Kolko ludi ma vysoku skolu a ti co ju nemaju mozu povedat, nech sa vysoke skoly odlucia od statu, lebo ich nepotrebuju vsetci obcania... Profaci sa obohacuju, robia si svoj biznis na univerzitnych licenciach, doslova vykradaju trh, pretoze dostanu lacno prostriedky, za ktore musia firmy platit desattisice € a zaplavuju trh kvantitou, ale nie kvalitou, namiesto toho, aby robili ozajstny vyskum. Taktiez armada, ktorej sluzby niektori z nas pocas svojho celeho zivota nevyuziju a predsa ju stat dotuje. Ak niekomu ide naozaj o to, ze nejaky knaz sa ma lepsie a nemusi ani prstom pohnut, ma mozno 10 nepriznanych deti, ktore zivi niekto iny a ani o tom nevie, tak potom vazne nechapem preco nejde studovat za knaza.