OpenGL vs. DirectX

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

OpenGL vs. DirectX

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

Hoj, chcel by som sa spytat na vase nazory ktory jazyk je lepsi a preco, alebo skuste porovnavat ktory je v com lepsi a naopak, dakujem

Zacnem:
(dx = directx)

Vyhody DX
- ma vela dokumentacie
- pouziva objektove prvky (profesionalnejsie)

Nevyhody DX
- velmi zlozite struktury (vytvorenie triedy na zobrazenie je asi na 400 riadkov)
- NEKOMPATIBILITA S OSTATNYMI OS (na toto sa odvolava najviac programatorov, inak by bolo DX lepsie)

Vyhody GL
- jednoduchost kodu
- opensource (daju sa zohnat priame zdrojaky funkcii ogl)
- multiplatformove (linux, win, freebsd, mac ... atd.)
- rychlejsi chod aplikacii (menej zatazuje grafiku)

Nevyhody OpenGL
- ma pomerne malo efektov
- trochu menej dokumentacie ako k DX

Obrazok buducej generacie DirectX 10

Obrázok

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazok aktualnej DirectX 9

Obrázok

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazok Opengl Enginu

Obrázok

Ako si mozte vsimnut opengl ma viac menej kreslenu grafiku taktiez Quake 2 a Quake 3 bezi pod opengl enginom a tiez trpi nedostatkom realnej grafiky (light,efekty...)
programator
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: OpenGL vs. DirectX

Príspevok od používateľa programator »

fruxo napísal:Hoj, chcel by som sa spytat na vase nazory ktory jazyk je lepsi a preco, alebo skuste porovnavat ktory je v com lepsi a naopak, dakujem

Zacnem:
(dx = directx)

Vyhody DX
- ma vela dokumentacie

Nevyhody DX
- velmi zlozite struktury (vytvorenie triedy na zobrazenie je asi na 400 riadkov)
- NEKOMPATIBILITA S OSTATNYMI OS (na toto sa odvolava najviac programatorov, inak by bolo DX lepsie)

Vyhody GL
- jednoduchost kodu

Nevyhody OpenGL
Takze :
1. DirectX alebo OpenGL nie je ziadny programovaci jazyk....ale graficky engine
2.Neuviedol si ten hlavny rozdiel medzi DX a OGL a ten je v tom, ze v DX mas vsetko, to jest grafika, ovladanie zvuku, vstupu a ine a OGL je cisto iba graficky engine, to ostatne si musis dopisat sam, alebo pouzit ine kniznice, ako napriklad Fmod alebo pre C++ SDL...
3. myslim si ze tato tema je zasa dalsi flame...

A preto si myslim, ze vacsina firiem zaoberajucimi sa tvorbou hier robia v DX, pretoze je to asi lepsie "all in one" ako mat 10 kniznic na vsetko...
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

programator: ked tu uz chytas za slovicka, neviem kde si prisiel na to ze je to graficky engine. DX aj OGL su len API.
Otazka mala skor zniet OGL vs D3D
programator
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa programator »

mastermind napísal:programator: ked tu uz chytas za slovicka, neviem kde si prisiel na to ze je to graficky engine. DX aj OGL su len API.
Otazka mala skor zniet OGL vs D3D
Neboj nechytam sa za slovicka, ale som iba uviedol rozdiely... a preco to nemoze byt graf. engine ??? sak aj je , teda hlavne OGL...viac menej pouzivaju API ale su to engine...
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

fruxo napísal:Ako si mozte vsimnut opengl ma viac menej kreslenu grafiku taktiez Quake 2 a Quake 3 bezi pod opengl enginom a tiez trpi nedostatkom realnej grafiky (light,efekty...)
trpi tym aj DoomIII engine?? to je openGL ako vysite .. (myslim ze aj Chronicles Of Riddick) ... trocha stare priklady na OGL si uviedol
Shade
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Shade »

fruxo napísal:Hoj, chcel by som sa spytat na vase nazory ktory jazyk je lepsi a preco, alebo skuste porovnavat ktory je v com lepsi a naopak, dakujem

Zacnem:
(dx = directx)

Vyhody DX
- ma vela dokumentacie

Nevyhody DX

Vyhody GL
- jednoduchost kodu

Nevyhody OpenGL

Obrazok buducej generacie DirectX 10

Obrázok

Obrazok aktualnej DirectX 9

Obrázok

Obrazok Opengl Enginu

Obrázok

Ako si mozte vsimnut opengl ma viac menej kreslenu grafiku taktiez Quake 2 a Quake 3 bezi pod opengl enginom a tiez trpi nedostatkom realnej grafiky (light,efekty...)
No mne toto príde neobjektívne.

OpenGL má podľa mna dosť dokumentácie,nie je problém nájsť čo treba. takže to by
som považoval za banalitu toto porovnávať.

To čo vychvalujú v directe sa dá spraviť aj v opengl. len v opengl si to musíš nakodiť(prípadne nájsť na nete zdrojaky) a v dx to už máš.

no s tými obrázkami to je dosť blbé akože.. ukazuješ tam obrázky z budúcej Dx10 a k tomu obrázok z nejakej kto vie ako starej hry.

a čo sa týka toho quake3. no akože q3a vyšiel v roku 99 a v tej dobe to bola najúžastnejšie vyzerajúca hra... takže tak. quake2 na svoju dobu taktiež.. si zober čo dokázal Carmack s opengl v 99 a čo vtedy dokázali iní pomocou dx.
Napísať odpoveď