Osamostatniť sa alebo bývať vo viacgeneračnej rodine
-
loveparademan
Medium Expert
Osamostatniť sa alebo bývať vo viacgeneračnej rodine
Nazdar vrámci prieskumu do semestrálnej práce sa chcem spýtať či ste radšej za osamostatnenie sa s partnerom alebo život vo viacgeneračnej rodine.
Takisto mám otázku či by ste boli ochotný zobrať hypotéku na samostatné bývanie, alebo skôr máte voči hypotékam negatívny postoj. Díky za názory.
Takisto mám otázku či by ste boli ochotný zobrať hypotéku na samostatné bývanie, alebo skôr máte voči hypotékam negatívny postoj. Díky za názory.
Re: Osamostatniť sa alebo bývať vo viacgeneračnej rodine
tato tema by ti mohla pomoct tazky-milnik-v-zivote-t191930.html
ja som za osamostatnenie s partnerkou. A hypoteka asi az po svatbe.
ja som za osamostatnenie s partnerkou. A hypoteka asi az po svatbe.
Osamostatnenie s partnerom. Neviem a ani si nechcem predstaviť, že by so mnou mali bývať, či už moji, alebo jej rodičia.
Pokiaľ nie je iná možnosť, tak určite hypotéka. Inak sa vlastné bývanie ani nedá poriešiť. Jedine ak, tak šetriť a potom kúpiť, čo sa aj tak väčšinou nepodarí, alebo potom zdediť, prípadne vyhrať nejaké peniaze, čo je aspoň v mojom prípade dosť nereálne. Takže ostáva hypotéka a čím skôr, tým lepšie.
Pokiaľ nie je iná možnosť, tak určite hypotéka. Inak sa vlastné bývanie ani nedá poriešiť. Jedine ak, tak šetriť a potom kúpiť, čo sa aj tak väčšinou nepodarí, alebo potom zdediť, prípadne vyhrať nejaké peniaze, čo je aspoň v mojom prípade dosť nereálne. Takže ostáva hypotéka a čím skôr, tým lepšie.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Osamostatnenie rozhodne. Viacgeneracne byvania nerobia dobrotu.
Co sa tyka druhej otazky, bohuzial bez hypo to nejde, to by musel byt clovek milionarskym deckom, idealne aj s partnerkou. Dedenie tomu moze teoreticky dopomoct, ale tiez nie vzdy - ked toho majetku musi byt dost na to, aby sa rozdelil medzi cele potomstvo.
Co sa tyka druhej otazky, bohuzial bez hypo to nejde, to by musel byt clovek milionarskym deckom, idealne aj s partnerkou. Dedenie tomu moze teoreticky dopomoct, ale tiez nie vzdy - ked toho majetku musi byt dost na to, aby sa rozdelil medzi cele potomstvo.
Som za osamostatnenie...byvanie po kope nefunguje, mam to vyskusane. Prinasa to strasne vela problemov, zvad a hadok.
A kebyze mam pravidelne dostatocny prijem, tak si vezmem aj hypoteku.
A kebyze mam pravidelne dostatocny prijem, tak si vezmem aj hypoteku.
Viacgeneracny dom s tym ze cele jedno poschodie by som mal sam, tak preco nie? Zamky funguju cize nevidim problem. Hlavne je vzdy fotrovcov naucit na pravidla, najhlavnejsie to sukromie. Cize to uz nebude byvanie s rodicmi ale budu uz len ako susedia
Furt lepsie nez podpisat hypo krvou.
Ale ked teoreticky vies ze sa hypu nevyhnes tak nema zmysel ho odkladat. Cim neskor ho zacnes splacat tym neskor ho doplatis, resp o tom ti daju na mensie obdobie.
Ale ked teoreticky vies ze sa hypu nevyhnes tak nema zmysel ho odkladat. Cim neskor ho zacnes splacat tym neskor ho doplatis, resp o tom ti daju na mensie obdobie.
súhlasím s wladasom, v dome, ale jedine oddelenné vchody, kúpelne a hlavne kuchyna.
Osamostatnit sa. Hypoteku zatial odmietam. Moj nazor na hypoteku by sa zrejme mohol zmenit len pokial by som s niekym planoval rodinu.
/sprav cez google docs prieskum
/sprav cez google docs prieskum
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Toto nikdy, nikdy, nikdy nenastane.wladas napísal:Cize to uz nebude byvanie s rodicmi ale budu uz len ako susedia![]()
Suhlasim s Fabom...nikdy to neobratis na vztah sused-sused, stale to bude ty-svokrovci, alebo ona-svokrovci...hlavne ked dom patri rodicom/svokrovcom...stale to tak budu brat a obcas ti to aj pripomenu.
-
loveparademan
Medium Expert
Ok. Dík za názory. Otázka: Ak človek býva s rodičmi do určitého veku a neosamostatnil sa ešte je to spoločenský vnímané ako hanba?
Dalšia otázka: Aký máte názor na opatrovanie rodičov, prípadne jedného z rodičov a bývanie s nimi? Dali by ste sa na to alebo by ste ich radšej dali do starobinca?
Dalšia otázka: Aký máte názor na opatrovanie rodičov, prípadne jedného z rodičov a bývanie s nimi? Dali by ste sa na to alebo by ste ich radšej dali do starobinca?
Ked vidim ludi, ktory maju 30 rokov a stale byvaju o mamky a ocka, len preto ,lebo maju navarene, oprate, pozehlene atd. tak to je hanba a je to na zamyslenie, preco takeho cloveka rodicia nevyhodili, cest vynimkam, ktore maju na to dovod, ako pises dalej, a to, starostlivost o rodica, ktory je chory a podobne.
A co sa tyka druheho bodu: ked uz som ja odchoval svoje deti v svojom dome, a rodic na dochodku uz nevladze, potrebuje pomoc, ci opateru, tak pomozem, no samozrejme musim na to mat priestor v byte/dome a cas. Cize ked som este v stadiu, ze sam mam na krku tri male deti a neviem kde mi hlava stoji, tak by to bolo narocne, az nemozne starat sa este o stareho cloveka. Sam by som nechcel skoncit v starobinci, tak pevne verim, ze budem vediet pomoct mojim rodicom raz.
A co sa tyka druheho bodu: ked uz som ja odchoval svoje deti v svojom dome, a rodic na dochodku uz nevladze, potrebuje pomoc, ci opateru, tak pomozem, no samozrejme musim na to mat priestor v byte/dome a cas. Cize ked som este v stadiu, ze sam mam na krku tri male deti a neviem kde mi hlava stoji, tak by to bolo narocne, az nemozne starat sa este o stareho cloveka. Sam by som nechcel skoncit v starobinci, tak pevne verim, ze budem vediet pomoct mojim rodicom raz.
Sice je to uz mimo temu ale ludia by vacsinou dali svojich menej vladnych rodicou do starobinca. Ale malo kto si moze dovolit zaplatit mesacne minimalne 800€.
osamostatnenie sa aj bez partnerky. hypoteka ani nahodou. bol to kopanec do brucha, ked vidim rovestnikov zijucich u rodicov, ktori ich v tom este utvrdzuju, no musel som
preco nie hypoteku? To chces zit stale v podnajme? (len sa pytam)
Tiez sa chcem opytat, preco tak bojujete proti hypoteke?
-
Old Dirty Bastard
Guru
lebo to treba splacat 20-30 rokov a je nutne mat stale po ruke pravidelny prijem, aby si to mal z coho splacat, co je v dnesnej dobe na slovensku sen a preto sa ludia boja takymto stylom viazat?
-
loveparademan
Medium Expert
Môj názor na to je taký že hypotéka je upísanie sa diablovi (nenažraným bankám) na 30 rokov. Hypotéku chápem ako nutné zlo pre všetkých ktorí sa nemajú ako inak osamostatniť a založiť si rodinu, kedže domy sa už toľko nestavajú svojpomocne ako dakedy pred 50 rokmi že stavala celá rodina a prakticky zadarmo a byt nemožno zohnať zložením dvadsiatich tisíc KČŠ (dokonca nie ani zložením 20000€
)a dobrým kádrovým posudkom. Veľmi ma táto téma zaujíma a v semestrálnej práci riešim aj zo sociologického hľadiska čoraz väčší nezáujem mladých ľudí o bývanie vo viacgeneračných rodinách, ktorí bol v minulosti z drvivej väčšiny absolútnou normou, že aspon jedno z detí ostalo spolu so ženou,alebo bez nej, v rodičovskom dome.
A je lepsie platit najom vo vyske hypoteky niekomu cudziemu...a tym mu splatit jeho hypoteku?
Ci mam 30 rokov odkladat mesacne a na dochodok postavit dom?
Nevidim rozdiel ci budem platit banke a postupne si trebars aj 30 rokov splacat dom, ako mam platit niekomu za najom, s tym, ze po 30 rokoch nebudem mat nic....tak v com je to strasne zlo? (neobhajujem, len sa zaujimam ako to ludia vnimaju)
Ci mam 30 rokov odkladat mesacne a na dochodok postavit dom?
Nevidim rozdiel ci budem platit banke a postupne si trebars aj 30 rokov splacat dom, ako mam platit niekomu za najom, s tym, ze po 30 rokoch nebudem mat nic....tak v com je to strasne zlo? (neobhajujem, len sa zaujimam ako to ludia vnimaju)
ano. a v UK ci inde na Zapadoch snad este dlhsie. plus to znamena sa na tu dobu priputat k miestu, co pre mna znamena odstrihnut sa od moznosti prijmat pracovne ponuky mimo miesta mojej nehnutelnosti.Old Dirty Bastard napísal:lebo to treba splacat 20-30 rokov a je nutne mat stale po ruke pravidelny prijem, aby si to mal z coho splacat, co je v dnesnej dobe na slovensku sen a preto sa ludia boja takymto stylom viazat?
preto mi pride prenajom flexibilnejsi.
ked budem mat normalny prijem a urobim rozhodnutie, ze ostanem na jednom mieste velmi dlhodobo, zacnem setrit na nehnutelnost. nerad si poziciavam na cokolvek.