Ovalita bŕzd

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Ovalita bŕzd

Príspevok od používateľa Syfon »

Bol som na preventivnej technickej a pri kontrole brzd mi namerali na vsetkych styroch kolesach ovalitu, zhrbua 20%. Neni mi to uplne jasne, pri brzdeni nevibruje pedal ani volant, kolesa neblokuje, ucinok brzd je sumerny, riadenie mam ok, loziska na prednych nabojoch dotiahnute. Brzdy neboli prehrievane, mozno raz ked mi ostal visiet jeden piestik, inak ale brzdy pouzivam menej ako bezne osobne auto. Druhu vec co mi vytkli bolo, ze brzdovka ma nizky bod varu 140 stupnov namiesto 240, moze to nejak suvisiet? Pripadne nejake rady, kde mozem hladat pricinu? diky
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Ovalita bŕzd

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

no v prvom rade by som zistoval, o aku ovalitu brzd ide - v mojom pripade bola kedysi na STK namerali podobne hodnoty, avsak neslo o ovalitu ako taku, ale iba o "nedoliehanie" platniciek ku kotucu na prednej naprave, hoci mi to ako "ovalitu" aj napisali, avsak slo iba o hadzavost... tipovali sme, ze to bolo sposobene vinou vymeny diskov brzd s naslednym osadenim povodnych platniciek, a pravdepodobne aj faktom, ze loziska neboli menene 130 000km... ale je pravdou, ze to bolo aj citit... nakoniec som prisiel na to, ze obe brzdove prasiatka su uz za zenitom - vymenili sa a bolo vsetko v poriadku... avsak moze to sposobovat akakolvek vibracia na kolese, ci uz vinou spominanych volnych lozisk, pouzitim starych platniciek, alebo aj zodratych homokinetakov, nevyvazenostou diskov, pouzitim starych pneumatik, ktore vyosovanie sposobuju, pouzitim nevhodnych rozteci diskov atd. atd.... avsak vzdy je predpokladom caste a ostrejsie vyuzivanie brzd... hlavne japonske auta niektorych znaciek (resp. ich originalne kotuce) su na toto citlive, tam vzdy odporucam pri vzniknutom probleme menit za druhovyrobu, resp. na dojazdenie sustruh...
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Ovalita bŕzd

Príspevok od používateľa Syfon »

Co som sa docital, tak vsade to oznacuju ako ovalitu v podstate je problem ten, ze pri konstantnom stlaceni pedala sa meni brzdny ucinok. Gumy a disky by to mohli byt, ale ako som pisal, ziadne vibracie ani trasenie pocas jazdy necitit. Gumy uz maju nejaky rok, ale neviem presny datum vyroby pretoze su vyrobene v usa a neviem najst DOT oznacenie. Platnicky mam menene a kotuce pri vizualnej kontrole nevyzerali zle. Este ma napadla taka vec, nemohol by to sposobovat aj slabo dofukane gumy? Mam ich nahustene na 1,6 bar, predpisany tlak je iba 1,4 bar, co je dost malo :)

//autoeditácia príspevku (02 Jún 2011, 20:46)
No dnes bolo auto na pravidelnej tk a ek, ale v inej stk, ziadny problem, este bol technik prekvapeny ako dobre auto brzdi :)
Napísať odpoveď