panelak bytovka nosnost

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
rybky111
Zablokovaný
Zablokovaný

panelak bytovka nosnost

Príspevok od používateľa rybky111 »

Ahojte,

obraciam sa na vás s prosbou.. mnohí z vás sú tu technici, stavebníci a i. Chcem sa spýtať.. Bývam v byte klasický panelák z 80r. celkovo je tam 10 bytov.
Chcel by som si spraviť akvárium.. 321x60x65cm = 1251litrov.
Niekto tvrdí, že nosnosť závisí od výšky akvária teda 650kg/m2 niekto zase, že to neudrží... telefonoval som so statikom a tomu sa moje riešenie stojanu nepáči.. ten by to chcel ukotviť do stien a na tom držať...
čítam trošku po internetoch a sú ľudia, ktorí majú aj väčšie iní píšu, že panel je predimenzovaný a testovali sa tak, že po nich prechádzal bager.
Radil som sa teda so statikom, no je tu na fóre niekto, kto sa tomu rozumie a vie povedať aj on svoj názor?

Rád by som sa o tom porozprával aspoň ešte s 1 človekom.. Ďakujem
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: panelak bytovka nosnost

Príspevok od používateľa Pilifo »

Najjednoduchšie je sa poradiť s 2 rozdielnymi statikmi. Ak bude ich záver rovnaký, tak si môžeš byť skoro istý, že sa nemýlia.
rybky111
Zablokovaný
Zablokovaný

hovoril mi ze 250kg na m2 ale ved to sa mi zda strasne malo.. pripadne viete mi niekoho odporucit? pretoze horko tazko niekoho najst. TN kraj okres NMNV/ PN
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

a nepotrebujes na to aj suhlas majitelov alebo nieco take?
lebo uprimne, keby o tom viem, byvat pod tebou by som teda nechcel
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

No veru, nám prdlo asi 200 litrové a voda sa zbierala celé doobedie. Našťastie pod nami iba pivnice boli. Nechcel by som veru, aby sused nado mnou mal 1250l.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

To ale prdlo samotne akvarko. Keby prdla priecka tak ti uz bude jedno ze ta vytopi :D
Kamos inzinier odkazuje ze 250-300 KG / m2
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

hovoril mi ze 250kg na m2 ale ved to sa mi zda strasne malo
malo? izba v ktorej sedím má 4,2 x 2,8 tj 11,76 m2 x 250kg tj 2940kg. Vieš si predstaviť ako vyzerajú 3t rozložené v izbe? A pride ti to málo? A to som na škole mal nejakú statiku.
Hensym
VIP
VIP

Ono asi aj záleží, kde to bude. Ak to akvárko bude pri stene, niekde v rohu a nepôjde cez spoj panelov, tak je to asi lepšie, ako by malo niekde predeľovať veľkú izbu, alebo tak. My napr. keď sme nanosili stierku vo vreciach do bytu, tak tam zo 500kg na m2 mohlo byť, keďže bola na sebe a na malej ploche.
mLuks
Addict
Addict

Áno skôr by som sa priklonil k tomu, aby to bolo na kraji a kotvené tak, ako mu vravel statik prípade o steny a aj o podlahu tým pádom sa sily rozložia a pôsobia na konštrukciu inak.

vrecia sú ale náhodilé zaťaženie (dočasné), s tým sa aj ráta pri výpočtoch a má svoj koeficient. V jeho prípade by sa však jednalo o stále zaťaženie 650kg/m2, čo by sa po nejakom čase prejavilo na konštrukcii praskaním (spoje/rohy/samotný strop) prípadnou deštrukciou
Hensym
VIP
VIP

Jasné, to je podľa mňa veľa aj na prvý "pohľad".
rybky111
Zablokovaný
Zablokovaný

Chlapi dik moc za ochotu :)
Telefonoval som s dalsim statikom a ten mi zasa povedal ze to je v pohode aj ked som ho presviedcal ze to je tazke.. poslal som mu nejake podklady a ...ano je to pri stene samozrejme nikde v strede ale pri stene medzi obyvackou a spalnou...
Suma sumarum.. chlapik co to lepi povedal ze pohoda. Statik 1 nie
Statik 2 ano...
Tie kotvy su ok riesenie len je tam taka nevyhoda ze vraj vznikne pnutie kedze ak to drzi po krajoch na kotve moze sa to o nejaky mm prehnut a to sklo nevydrzi.. takze riesim ....
Inak chodim na akva weby a su ludia co maju v panelakoch 7000l vody v chovniach atd... ja nebudem hovorit ci to je spravne alebo nie.
Btw mam poistku :D
Ze by to prasklo sa nebojim... skor sa bojim aby som sa neprepadol
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Dufam, ze nebyvas na prizemi.

To je problem si zaobstarat garaz? Panelak je velmi krehka struktura...
Hensym
VIP
VIP

...tak asi je to aj dekoračný prvok, nie?
rybky111
Zablokovaný
Zablokovaný

Garaz? :D ved to mam kvoli tomu ze sa mi to paci a nie aby som to chodil do garaze obkukavat. Kvoli tomu som prisposobil dispoziciu.
Na prizemi nie. 2 poschodie.
Niekto hovoril ze to vydrzi vela niekto menej.. kazdooadne ludia maju kniznice a kopec ineho... nic kazdopadne riesim 2 statikov a uvidime :)
Hensym
VIP
VIP

To je pravda, rustikálne knižnice plné starých kníh majú každí druhí starkovci. A to len samotný nábytok má slušné kilogramy.
mLuks
Addict
Addict

za sociku sa budovalo xyz typov panelákov, takže rady z netu sú ti na nič, lebo nevieš v akom type býva dotyčný. A zas knižnica asi nebude vážiť 1,2t na dvoch štvorákoch
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Za mojho mladi (10--), som stale pozeral z balkona na "veziak" a babka mi hovorila, ze preto sa naklana, lebo vsetci maju skrine na tom istom mieste, ale teraz uz viem, ze tam nemali skrine ale akvaria. :lol:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ono si ale treba uvedomit, ze statika panelaku uz nemusi byt aktualne taka aka bola v case tesne po kolaudacii. Pretoze medzitym ludia casto to murov zasahovali, je bezne ze byty maju casto nacierno vyrezane casti priecok, ludia si to upravili ako sa im pacilo. A samotnym starnutim materialu konkretne zvarov medzi panelmi je to este horsie. Panelaky maju svoju zivotnost a ludia sa za par desiatok rokov budu cudovat, ked ani hypo mozno este nesplatili a zostanu iba oci pre plac.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

rybky111 napísal:Ahojte,

obraciam sa na vás s prosbou.. mnohí z vás sú tu technici, stavebníci a i. Chcem sa spýtať.. Bývam v byte klasický panelák z 80r. celkovo je tam 10 bytov.
Chcel by som si spraviť akvárium.. 321x60x65cm = 1251litrov.
Niekto tvrdí, že nosnosť závisí od výšky akvária teda 650kg/m2 niekto zase, že to neudrží... telefonoval som so statikom a tomu sa moje riešenie stojanu nepáči.. ten by to chcel ukotviť do stien a na tom držať...
čítam trošku po internetoch a sú ľudia, ktorí majú aj väčšie iní píšu, že panel je predimenzovaný a testovali sa tak, že po nich prechádzal bager.
Radil som sa teda so statikom, no je tu na fóre niekto, kto sa tomu rozumie a vie povedať aj on svoj názor?

Rád by som sa o tom porozprával aspoň ešte s 1 človekom.. Ďakujem
Nosnost panelu nezavisi od akvaria, ale od materialu a skladbe vystuzi, ake boli pouzite. Nosnost je dana, nezavisi od toho, co mas v byte. To, ze to statik chce ukotvit na steny je logicke, pretoze prenasas tym zatazenie na zaklady domu, nezatazujes horizontalne ulozeny panel. Na druhej strane, kotvit viac ako 1t do stien je iny hardcore a z technologickeho hladiska by si musel pouzit riadne kotvy (nieco taketo), resp. v zavislosti na pocet a umiestnenie kotviacich bodov.
Jednoznacne si na to zabezpec statika a pripadne aj posudok. Je dolezite zohladnit viac faktorov, ako: technicky stav domu, rozmiestnenie vystuh (armatur), pouzity beton, nadzemne podlazie, pripadne stavebne upravy pod miestom ulozenia akvaria, atd. Na to su ti statici skoleni, aby vsetky tieto okolnosti zohladnili a navrhli najlepsie riesenie. Na nejake internetove diskusie hned zabudni. Ak narusis svojvolne statiku domu, nebudes sa predsa obhajovat tym, ze niekde nejaki "majsterkovia" behali po paneloch bagrom... :roll:
rybky111
Zablokovaný
Zablokovaný

toto je 1080 litrov ukotvených v panelaku.... kazdopadne v buduci tyzden ma ku mne prist statik a poriesime to...
a po druhe) pisal som si asi s 3 ludmi ktorí majú 1000+ v byte a ziadny problem (a na podlahe) ja to chcem ale konzultovat...
a po tretie) nosnost mi statik povedal ze 150kg/m2
Prílohy
DSCF3378.JPG
Napísať odpoveď