Plne C-ecko
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Plne C-ecko
Ahoj, mam problem s plnym C-eckom. Cez WinDirStat som zistil, ze hlavny problem je moj pouzivatelsky adresar, kde ma milion programov odlozene data, hoci dane programy uz davno nemam. Ako sa toho bordelu zbavit? Chcem nieco automatizovane aby som nevymazal to co by som nemal.
SKusal som aj CClearner aj nejaku jeho alternativu, ale tie si s tym nevedeli poradit a uvolnili tak 12MB miesta v nepodsttanych veciach.
SKusal som aj CClearner aj nejaku jeho alternativu, ale tie si s tym nevedeli poradit a uvolnili tak 12MB miesta v nepodsttanych veciach.
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Plne C-ecko
Štandardné čistenie windowsom si zrejme skúsil, v minulosti som také veci mazal ručne s vedomím, čo už nie je inštalované.
Robievam tak aj v androidovom mobile. Prípadne si pre istotu inam 7-zipni s čím nie si si istý.
Tiež (nie na Céčko) používam softík na duplicitné súbory - nahrádzam ich hardlinkami
Ccleaner už nepoužívam, síce s Ccenhancerom a vlastnou blbosťou som si ním raz po(...) Windows.
Robievam tak aj v androidovom mobile. Prípadne si pre istotu inam 7-zipni s čím nie si si istý.
Tiež (nie na Céčko) používam softík na duplicitné súbory - nahrádzam ich hardlinkami
Ccleaner už nepoužívam, síce s Ccenhancerom a vlastnou blbosťou som si ním raz po(...) Windows.
-
harrison314
Hardcore addict
Ano standardne cistenie pouzivam, ved pre to CCleaner skoro nic nenasiel na vycistenie.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
asi jediny "automatizovany" sposob je tie programy regulerne odinstalovat a dufat, ze si tie data pomazu .. ked uz su prec a data su stale tam, tak ako si predstavujes, ze by to automaticke mazanie malo fungovat? na zaklade coho? jedine nejaky specialny soft, co by tie programy poznal a vedel, ze ake programy vytvaraju ake data. alebo to (nainstalovane programy vs data) predhod nejakej AI a ta by sa mozno tiez vedela spravne rozhodnut.
-
starysomar
Hardcore addict
Preto roky odinstalovavam RevoUninstallerom.
Windirstatom si ich znova najdes, cim si si isty - pomazes. Mas viditelne aj "skryte"?
Niektore softy si zasieraju Cache, to nevie zmazat Win, cistice...
Windirstatom si ich znova najdes, cim si si isty - pomazes. Mas viditelne aj "skryte"?
Niektore softy si zasieraju Cache, to nevie zmazat Win, cistice...
CCleaneru v 2023 by som sa uz vyhybal, Windows ma v sebe zabudovane nieco podobne (Settings > System > Storage > Temporary files)
Iny sposob ako tie data vymazat rucne asi neni. Prejdi C:\Users\xxx\AppData a C:\ProgramData a vymaz nepotrebne.
Ak si si nie si isty ci je to potrebne, hod to len do kosa, ak sa ani po čase ziadny program nebude stazovat na to ze mu nieco chyba, tak kos vysyp.
Ak mas SSD mozes si zmensit over-provisioning particiu (za cenu malinko mensej zivotnosti alebo vykonu).
Ak nepouzivas hibernaciu, vypni, usetri to par GB (https://learn.microsoft.com/en-us/troub ... ibernation)
Iny sposob ako tie data vymazat rucne asi neni. Prejdi C:\Users\xxx\AppData a C:\ProgramData a vymaz nepotrebne.
Ak si si nie si isty ci je to potrebne, hod to len do kosa, ak sa ani po čase ziadny program nebude stazovat na to ze mu nieco chyba, tak kos vysyp.
Ak mas SSD mozes si zmensit over-provisioning particiu (za cenu malinko mensej zivotnosti alebo vykonu).
Ak nepouzivas hibernaciu, vypni, usetri to par GB (https://learn.microsoft.com/en-us/troub ... ibernation)
-
harrison314
Hardcore addict
Problem je ze mnohe programi si pri odinstalacii po sebe neupracu.*****HERO***** napísal: 07 okt 2023, 11:41 asi jediny "automatizovany" sposob je tie programy regulerne odinstalovat a dufat, ze si tie data pomazu .. ked uz su prec a data su stale tam, tak ako si predstavujes, ze by to automaticke mazanie malo fungovat? na zaklade coho? jedine nejaky specialny soft, co by tie programy poznal a vedel, ze ake programy vytvaraju ake data. alebo to (nainstalovane programy vs data) predhod nejakej AI a ta by sa mozno tiez vedela spravne rozhodnut.
Skor som cakal nejaky typ na soft, ktory ma databazu - cesta k bordelu -> kluc v registroch, a ked nenajde kluc ta bordel zmaze.
Aj ja som sa mu vyhybal skusal som ho ci nevie v tomto pripade pomoct a nevie. Lebo uz neviem co s tym. Lebo Winows krici, ze je plny disk. Ja nieco rucne pomazem a za pol roka to riesim znovu.Spixy napísal: 07 okt 2023, 11:54 CCleaneru v 2023 by som sa uz vyhybal, Windows ma v sebe zabudovane nieco podobne (Settings > System > Storage > Temporary files)
Je to paradox, ale Program Data su takmer prazdne, keby si tie programi odkladaju veci tak, tak si proste Program data namapujem na iny disk a je to. Lenze casto to ani nehadzu do C:\Users\xxx\AppData ale priamo do C:\Users\xxx\.Spixy napísal: 07 okt 2023, 11:54 Iny sposob ako tie data vymazat rucne asi neni. Prejdi C:\Users\xxx\AppData a C:\ProgramData a vymaz nepotrebne.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
hej, nieco take som myslel tym specialnym softom. no v registrach tiez moze byt bordel. ale aj tak nemyslim, ze nieco take existuje. a asi by to nebolo free, kedze tu databazu by trebalo udrzovat. aj ked teoreticky by to mohlo tie programy monitorovat a sharovat, kam kto uklada data. ale to by asi nepresloharrison314 napísal: 07 okt 2023, 12:05 Problem je ze mnohe programi si pri odinstalacii po sebe neupracu.
Skor som cakal nejaky typ na soft, ktory ma databazu - cesta k bordelu -> kluc v registroch, a ked nenajde kluc ta bordel zmaze.
Registre nie su moc problem, zabera to par kB.
zaujimavé, u mna väčšinu miesta v C:\Users\xxx\ zaberá AppData\Localharrison314 napísal: 07 okt 2023, 12:05Lenze casto to ani nehadzu do C:\Users\xxx\AppData ale priamo do C:\Users\xxx\.
-
harrison314
Hardcore addict
Registre som spominal skor na identifikaciu odinstalovanych programov.
Skusil som Revo Uinstaler, ten ma funkciu vymyzat zbytocne subory, ale nula bodov.*****HERO***** napísal: 07 okt 2023, 12:23 hej, nieco take som myslel tym specialnym softom. no v registrach tiez moze byt bordel. ale aj tak nemyslim, ze nieco take existuje. a asi by to nebolo free, kedze tu databazu by trebalo udrzovat. aj ked teoreticky by to mohlo tie programy monitorovat a sharovat, kam kto uklada data. ale to by asi nepreslo![]()
Manualne pozriet adresar AppData. Su programy, ktore pri kazdej instalacii odlozia celu instalacku odlozenu, staru verziu zalohuju a takto dookola sa to hromadi. Aj Garmin si vie pri aktualizacii map do navigavie nechat odlozenych 20GB mapu len tak, ze si to ani nevsimnes.
o AppData som pisal
vymazanie starej zalohy ti moc nepomoze, pri dalsej aktualizacii aplikacie tam budes mat znova novu zalohu (vecsinou je to iba jedna zaloha, ktora sa stale prepisuje)
dalsie rychle riesenia:
- vymazat appky ako Discord, Skype, Teams.. a pouzivat iba ich webove rozhranie
- ak mas stare C: na samsung SSD, kup vecsie samsung SSD a cez Samsung migration tool zmigruj cele C: na novy disk (tak som to spravil ja)
- dokup RAM a zniz velkost virtualnej pamete (swap)
- vymaz cache v browseri (+ local storage, atd.)
vymazanie starej zalohy ti moc nepomoze, pri dalsej aktualizacii aplikacie tam budes mat znova novu zalohu (vecsinou je to iba jedna zaloha, ktora sa stale prepisuje)
dalsie rychle riesenia:
- vymazat appky ako Discord, Skype, Teams.. a pouzivat iba ich webove rozhranie
- ak mas stare C: na samsung SSD, kup vecsie samsung SSD a cez Samsung migration tool zmigruj cele C: na novy disk (tak som to spravil ja)
- dokup RAM a zniz velkost virtualnej pamete (swap)
- vymaz cache v browseri (+ local storage, atd.)
-
harrison314
Hardcore addict
Skusal som mazat rucne, ale to spravilo asi len 3GB.
Vecer sa s tym este skusim pohrat.
Vecer sa s tym este skusim pohrat.
Skus pozriet C:\Windows\SoftwareDistribution\Download (tu su windows software udpate balicky, po nainstalovani ich uz vlastne nepotrebne) a ak existuje C:\Windows\ccmcache (tu su SCCM software update balicky, ktore po nainstalovani uz tiez vlastne nepotrebujes, vyskytuje sa to skor na corporate pocitacoch, kde si vyrabaju vlastne software update balicky) a tieto premazat, tu by sa tiez mohlo nachadzat mnozstvo suborov, co zaberaju vela miesta.
Vsetko je to take tapanie od nas kedze nepozname ake su najvacsie adresare a kolko zaberaju miesta.
-
starysomar
Hardcore addict
Pozrel to WinDirStatom - on vie.
On vie, my nie. Takze sa mu tazko radi, ze co presne mu zabera miesto.
O akom objeme dat sa bavime? Nejak sa mi nezda, ze za pomoci WinDirStatu by si nevedel lahko vyfiltrovat co ti v profile zabera vela miesta.
Ak to je naozaj tisice programov po par MB tak ti neostava nic ine ako to manualne premazat - moze pomoct zoradenie podla poslednej upravy.
Ak to je naozaj tisice programov po par MB tak ti neostava nic ine ako to manualne premazat - moze pomoct zoradenie podla poslednej upravy.
ja to vzdy robim tak ze v programe co ti zobrazi tie velkosti (ja pouzivam TreeSize na windowse a ncdu na linuxe) otvorim adresar a postupne vymazavam to co zabera najviac. aj v appdata je vacsinou len par adresarov co zaberaju par giga a ostatne su male susne co sa neoplati riesit.
pokial tam mas fakt ze vela vela malych adresarov tak s tym asi nic. najlepsie preinstalovat PC a mat pokoj. automatizovane riesenie asi nie je, mozno by si si napisal powershellovy script co by pozeral registry (HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall asi primarne) a porovnaval s adresarmi v appdata a tie ktore tam nenajde vymazal ale to je asi dost riziko lebo nikto ti nezaruci ze len programy co maju zaznam v Uninstall maju adresare v appdata.
dalsia moznost co ma napada je proste si ten adresar backupnut, komplet vymazat a pokial sa nejaky program ohlasi ze sa mu nieco nepaci tak mu to tam vratit.
no a posledna moznost je kupit vacsi disk
terove ssd stoji 50 eur, dvojterove 100 eur... a nebudes uz nikdy v zivote musiet riesit miesto na Ccku 
pokial tam mas fakt ze vela vela malych adresarov tak s tym asi nic. najlepsie preinstalovat PC a mat pokoj. automatizovane riesenie asi nie je, mozno by si si napisal powershellovy script co by pozeral registry (HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall asi primarne) a porovnaval s adresarmi v appdata a tie ktore tam nenajde vymazal ale to je asi dost riziko lebo nikto ti nezaruci ze len programy co maju zaznam v Uninstall maju adresare v appdata.
dalsia moznost co ma napada je proste si ten adresar backupnut, komplet vymazat a pokial sa nejaky program ohlasi ze sa mu nieco nepaci tak mu to tam vratit.
no a posledna moznost je kupit vacsi disk