Podvod pri dobierke - čo robiť?
Re: Podvod pri dobierke - čo robiť?
50 eur je dost vysoka suma, bezne taku bankovku na chodniku nenajdes, tak preco sa za to nebit, ked si v prave?
Tak tak, kazdy si povie, ze to necha tak, ze to za tie peniaze nestoji. A hla, mlady bude mat hned dobry biznis... Uz len kvoli tomu to treba dalej riesit.
Ja si tiez myslim, ze to za to stoji, uz len kvoli principu, aby si mlady nezvykol
A navyse jeho to ani vela casu nestalo, s mnohymi vecami sme mu pomohli my ostatni 
Necakal som taketo reakcie. Zabudate ale na jedno: dokazne bremeno je na nom a nepreukaze, ze kartu dostal v nefukcnom stave. Ono mozete tu pisat, ako ho hladate a podobne, ale v realite pokial sa on sam neprizna, ze to predal pokazene, moc sa toho nezmeni. Zial. Samozrejme to nikomu neprajem ale je to tak.
Ja som davnejsie kupoval z druhej ruky 280-ku ATi, kupoval som ju u typka priamo doma v rodinnom dome, prisiel som domov a na karte haprovalo chladenie. Vratil som sa naspat (predtym som samozrejme zavolal a objasnil slusne situaciu) a peniaze som dostal naspat.
Ja som davnejsie kupoval z druhej ruky 280-ku ATi, kupoval som ju u typka priamo doma v rodinnom dome, prisiel som domov a na karte haprovalo chladenie. Vratil som sa naspat (predtym som samozrejme zavolal a objasnil slusne situaciu) a peniaze som dostal naspat.
V tom pripade to moze riesit mimo zakon, netvrdim, aby neikomu ublizoval, ale trosku pritlacit na chlapca, postrasit ho a mozno mu peniaze vrati sam.
Obavam sa, ze to je jedine mozne riesenie v tomto pripade podla toho, co som tu mal moznost precitat.
Tú grafiku som si kupoval pre osobnú potrebu do druhého PC, žiaden biznis som s ňou robiť nechcel.
Pravdu povediac, tých 50€ som už ožalel, neumriem bez nich od hladu, ale ide mi o princíp.
Keď to tomu chalanovi prejde vždy, bude mať vždy bezpečný biznis, čisté peniaze na ruku.
Áno, on môže tvrdiť, že karta bola funkčná, ale to je jediné, čo môže tvrdiť.
Všetky ostatné fakty sú už na mojej strane.
Tým, že som to riešil hneď na polícii, nemôžem dať chlapcovi ani po papuli, bolo by to veľmi ľahko dokázateľné a nerád by som mal v najhoršom prípade záznam v trestnom registri a prišiel o zamestnanie a robil do smrti na stavbe
Naviac stále neviem, kde býva.
Ale to, čo mám, spíšem, napálim na CD a odnesiem pre doplnenie spisu polícii, viac nezmôžem.
Je toho dosť a ak bude mať vyšetrovateľ len trošku záujem, veľmi rýchlo si zistia jeho adresu a možno ho predvolajú.
//autoeditácia príspevku (18 Jan 2015, 16:16)
UPDATE:
Podarilo sa mi zistiť adresu domu, poschodie, číslo bytu, aj meno majiteľa bytu a internetového pripojenia v ňom, z ktorého bol inzerát založený aj zmazaný.
Nie je to ani náhodou v blízkosti OC Central, ako mi vravel pán Ivanecký, je to Petržalka, už viem, hneď mi bolo divné, prečo by chodili tak ďaleko do reštaurácie Kriváň od Centrálu...
Pravdu povediac, tých 50€ som už ožalel, neumriem bez nich od hladu, ale ide mi o princíp.
Keď to tomu chalanovi prejde vždy, bude mať vždy bezpečný biznis, čisté peniaze na ruku.
Áno, on môže tvrdiť, že karta bola funkčná, ale to je jediné, čo môže tvrdiť.
Všetky ostatné fakty sú už na mojej strane.
Tým, že som to riešil hneď na polícii, nemôžem dať chlapcovi ani po papuli, bolo by to veľmi ľahko dokázateľné a nerád by som mal v najhoršom prípade záznam v trestnom registri a prišiel o zamestnanie a robil do smrti na stavbe
Naviac stále neviem, kde býva.
Ale to, čo mám, spíšem, napálim na CD a odnesiem pre doplnenie spisu polícii, viac nezmôžem.
Je toho dosť a ak bude mať vyšetrovateľ len trošku záujem, veľmi rýchlo si zistia jeho adresu a možno ho predvolajú.
//autoeditácia príspevku (18 Jan 2015, 16:16)
UPDATE:
Podarilo sa mi zistiť adresu domu, poschodie, číslo bytu, aj meno majiteľa bytu a internetového pripojenia v ňom, z ktorého bol inzerát založený aj zmazaný.
Nie je to ani náhodou v blízkosti OC Central, ako mi vravel pán Ivanecký, je to Petržalka, už viem, hneď mi bolo divné, prečo by chodili tak ďaleko do reštaurácie Kriváň od Centrálu...
Co ides dalej podniknut? Udaje si posunul policii a zmenil tr.oznamenie na neho?
Už som zdravý, takže v priebehu týždňa cestou z práce skočím na políciu a zmením neznámeho páchateľa na známeho.
Uvidíme, ako dopadnem.
Uvidíme, ako dopadnem.
Ako sa ti podarilo zistit adresu, z ktorej bol inzerat pisany?
To sem bohužiaľ nemôžem napísať.
Ja osobne som si to samozrejme nezistil, až taký frajer nie som.
Ja osobne som si to samozrejme nezistil, až taký frajer nie som.
Ako sa ti podarilo zistit tie zvysne info? Podla IP adresy?
Inak, dobra praca v hladani informacii o tom chalanovi, v podstate si to cele poriesil za policajta. Toto vsetko by mali vediet vypatrat policajti... lenze oni len prijmu oznamenia, vyvinu minimalnu povinnu aktivitu, potom im to polezi chvilku na stole a po case to hodia do zasuvky, upadne to do stratena.
Mne ked niekto oskrel auto, skoda bola cez 800eur, zavolal som policiu, prisiel obhliadkar a este sa ma drzo spytal, ze ci to naozaj chcem riesit cez policiu, pretoze podla jeho slov mu to len bude lezat na stole, vinnika aj tak nikdy nenajde a po case to da do archivu ci kam. No tak s takym pristupom sa ani nedivim, ze nikdy nevypatraju vinnika.
Inak, dobra praca v hladani informacii o tom chalanovi, v podstate si to cele poriesil za policajta. Toto vsetko by mali vediet vypatrat policajti... lenze oni len prijmu oznamenia, vyvinu minimalnu povinnu aktivitu, potom im to polezi chvilku na stole a po case to hodia do zasuvky, upadne to do stratena.
Mne ked niekto oskrel auto, skoda bola cez 800eur, zavolal som policiu, prisiel obhliadkar a este sa ma drzo spytal, ze ci to naozaj chcem riesit cez policiu, pretoze podla jeho slov mu to len bude lezat na stole, vinnika aj tak nikdy nenajde a po case to da do archivu ci kam. No tak s takym pristupom sa ani nedivim, ze nikdy nevypatraju vinnika.
Ja som to neporiešil, to vy ste mi v podstate skoro všetko našli.
Áno, toto počúvam na polícii vždy, keď niečo chcem, že oni to ho tak nenájdu a nemá zmysel to ani podávať.
Keď to chcem napriek tomu spísať, tvária sa, akoby ich niekto mučil a dajú mi to vyžrať tým, že hoci tam nikoho nemajú, nechajú ma tam sedieť dve hodiny, aby som pochopil, že polícia je tu na to, pomáhať a chrániť.
Áno, toto počúvam na polícii vždy, keď niečo chcem, že oni to ho tak nenájdu a nemá zmysel to ani podávať.
Keď to chcem napriek tomu spísať, tvária sa, akoby ich niekto mučil a dajú mi to vyžrať tým, že hoci tam nikoho nemajú, nechajú ma tam sedieť dve hodiny, aby som pochopil, že polícia je tu na to, pomáhať a chrániť.
je to aj preto ze im to kazi ich osobne statistiky, ako toto myslim v dobrom, predstav si ze si policajt a pride ti nejaky typek nahlasit to a to a ty si mal pred tym xy uplne rovnakych pripadov, ktore neboli proste vyriesitelne, medzerou v zakone alebo pre nieco ine, no a ty sa ho snazis prehovorit ze zbytocne bude zabijat on svoj cas spolu s tvojim casom policajta pri spisovani zapisnice, ked sa to aj tak nevyriesi, a jemu zbytocne klesne priemer vyriesenych pripadov, len preto, ze si ty chcel
ja rozumiem ze ty proste nevidis dovod nepodat oznamenie, ale aj on nerobi svoju pracu prvy den
neobhajujem policiu, ja len na margo ze kazda strana ma dve mince
napr
- oskrel ti auto a nie je o tom ziaden kamerovy zaznam ani svedok, super a co on s tym teraz
- predal ti udajne nefunkcnu kartu, donesies mu XY dokazov o tom kto to je a kde byva a ake inzeraty vypisoval, posle mu predvolanie, typek pride a povie ze ti predal funkcnu..a sme doma
ja rozumiem ze ty proste nevidis dovod nepodat oznamenie, ale aj on nerobi svoju pracu prvy den
neobhajujem policiu, ja len na margo ze kazda strana ma dve mince
napr
- oskrel ti auto a nie je o tom ziaden kamerovy zaznam ani svedok, super a co on s tym teraz
- predal ti udajne nefunkcnu kartu, donesies mu XY dokazov o tom kto to je a kde byva a ake inzeraty vypisoval, posle mu predvolanie, typek pride a povie ze ti predal funkcnu..a sme doma
V poriadku, ak je funkčná, ja mu ju rád vrátim, ak mi on vráti moje peniaze.
Teraz, keď viem, kde býva mi je ľúto, že som to riešil políciou, už mu ani facku nemôžem ísť dať (ale niekto iný môže).
Teraz, keď viem, kde býva mi je ľúto, že som to riešil políciou, už mu ani facku nemôžem ísť dať (ale niekto iný môže).
dufam, ze si si vedomy toho, ze nelegalne/nespravne/nevhodne/ine_podobne_pridavne_meno ziskana informacia sa neda pouzit
Presne tak, ale ja nemusím vysvetľovať, ako som sa k akej informácii dostal, prípadne môžem uviesť nejaký iný príbeh, všakže.
Nezabúdaj, že ty by si mu musel dokázať vinu v tomto konkrétnom prípade pri tomto konkrétnom predaji a ako tu už písal Chezter, to by bola celkom výzva, keďže jemu v podstate stačí len zatĺkať.
-
Old Dirty Bastard
Guru
tak v skratke, chlapi.. čaká ma s najväčšou pravdepodobnosťou niečo podobné v utorok. predajca sa odmieta stretnúť osobne, aj keď to mám k nemu neďaleko a vravel som, že môj čas je flexibilný. ide o cca 150€, na poštu plánujem brať kameru.. resp. neviem, možno to posiela na adresu, ale to je jedno. proste otváranie zásielky kamerujem. je dobre mať pri tomto kroku aj zamestnanca pošty? v prípade podvodu, aký je najrýchlejší a najsprávnejší postup, aby mu tie peniaze nedošli? dá sa to stopnúť len na strane pošty na základe toho, že im ukážem na čom sme sa skutočne v rámci zasielania dohodli? tipujem, že nie.. keďže neviem dokázať pravosť inzerátu aj keby sa zhodovalo meno odosielateľa, či? v tom prípade, rovno ísť na políciu a následne s nejakým papierom od nich na poštu?
je to pre teba tak zivotne dolezite to kupit od neho, brat so sebou kameru, hladat zamestnanca posty, ktory si na teba najde cas a bude chciet byt aj na kamere, alebo je to za taku vyhodnu cenu, ze sa ti oplati podstupovat takuto frasku a brat na seba riziko podvodu? stravit cas behanim na policiu a vsetky ukony?
nechce sa stretnut osobne aj ked za nim dojdem ja? dakujem dovi
nechce sa stretnut osobne aj ked za nim dojdem ja? dakujem dovi