Politika

Diskusie na politické témy...

Ktorú stranu budete voliť?

1. Pirátska strana - Slovensko
0
Žiadne hlasovania
2. PRINCÍP
1
3%
3. Progresívne Slovensko
10
34%
4. Spoločne občania Slovenska
0
Žiadne hlasovania
5. OĽANO A PRIATELIA
0
Žiadne hlasovania
6. Komunistická strana Slovenska
0
Žiadne hlasovania
7. Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
8. Vlastenecký blok
0
Žiadne hlasovania
9. Modrí, Most-Híd
0
Žiadne hlasovania
10. Spravodlivosť
0
Žiadne hlasovania
11. Slovenské Hnutie Obrody
0
Žiadne hlasovania
12. Sloboda a Solidarita
11
38%
13. SME RODINA
0
Žiadne hlasovania
14. My Slovensko
0
Žiadne hlasovania
15. Slovenská národná strana
1
3%
16. Smer - Sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
17. HLAS - sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
18. SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny
1
3%
19. Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota
0
Žiadne hlasovania
20. SDKÚ - DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
21. Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko
0
Žiadne hlasovania
22. Demokrati
4
14%
23. Kresťanskodemokratické hnutie
0
Žiadne hlasovania
24. KARMA
1
3%
25. REPUBLIKA
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 29

jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Politika

Príspevok od používateľa jackb »

Blastbit napísal: 05 júl 2024, 23:33 jackb - ved dnešné noviny z 5.7.2024, úplne dole, stačilo pár kliknutí :roll: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/sv ... aka-350883
Ty si nenapisal ani kedy to bolo. Aj keby to bolo na Reurters nepojdem spravu po sprave.
" maximalne povinnu skolsku dochadzku urobit lekara? " - ved najprv musí urobiť strednú, potom vysokú. Ak nechce robiť lekára alebo nemá predpoklady, tak nech si urobí inú strednú a vysokú. Toto je ale aj problém na Slovensku. Ked bolo ludí dostatok platilo staré známe "nepáči sa ti možeš ísť " Stýmto sa stretlo desaťtisíce ludí v hocijakých firmách a aj v štátnej správe, teraz pracujú v zahraničí.
Ty nerozumies. Je vysoke percento ludi, ktore nemalo zaujem o ziadne vzdelanie. Skoncili maximalne tu povinnu dochadzku a prezivaju. Tito lekarmi nebudu. A nebudu ani programatormi ani nikym, koho by spolocnost v 2. stvrtine 20. storocia potrebovala. Preto ak vobec pracuju, su to miesta, kde ich nahradzali cudzinci, ktori si tu pracu vazia, nevymyslaju dovody preco v praci nebyt ci preco neporobit dlhsie. A britski zamestnavatelia si preto cudzincov vazia.
" kto je od 16 rokov zivota prisaty na davkach a odmieta pracu urobit aspon chyzneho v hoteli ci pomocnu silu na farme? " - zrušiť dávky.
Má na výber - bud bude bezdák alebo kriminálnik, ale nech počíta stým že pojde do basy alebo 2 metre pod zem. Tretia možnosť je isť pracovať.
v tomto je len jeden problem: labouristi, cize strana pracujuich, je lavica. oni nemozu zatvarat ludi pre prizivu. aj ked to ceskoslovensky socik robil.
Asi to britské školstvo nebude nič extra lebo v reportáži politolog tvrdil že britská spoločnosť si stále myslí že existuje CSR a československý jazyk.
Moj profesor v Aberdeene hovoril, ze radsej uci studentov z byvalych kolonii, alebo aspon z europskej pevniny, kde sa im dostava zakladov, na ktore on dokaze nadviazat. Ale ked musi v magisterskom rocniku vysvetlovat Pytagorovu vetu, tak to vraj uz v pohode nie je.
Na druhu stranu, ako diablov advokat: pocas prvych troch rokov 1990's sa rozpadli ZSSR, Juhoslavia a Ceskoslovensko. Kto by venoval pozornost tomu na ake casti to bolo, ak mozno geografiu maju len ti, ktori ju chcu studovat dalej?
Naopak, vies z hlavy vymenovat na ake staty sa rozpadol ZSSR? Dokazes ukazat grofstva v Britanii, alebo staty v USA? A byvale britske kolonie v Afrike? Tak mozno jeden meter a nie dva :)
Už viem že nemusíš futbal, no nedávno Anglicko ledva postúpilo cez SR. V hokeji SR hráva aj proti Anglicku(VB). Slováci prisťahovaní do VB.
Fakt nevnimajú SR ako samostatný štát ? A bolo spomenuté v reportáži, že Britov zaujima ich zámorská kolonialna politika, než situácia v Europe.
Dedkovci okolo mna to maju presne tak: nevedia, ze Slovensko je a asi boli zmateni ked ta krajina na Slo hrala proti ich repre dvakrat po sebe. Ini vedia, ze Slo je odkial je Melania Trump a kde bola obcianska vojna, tak na to reagujem, ze to je to druhe Slo. Kolegovia, aj kvoli tomu co museli vediet kym vystudovali to co robime, vedia, niektori aj boli, no nevedia historicky kontext. Neznu revoluciu a rozdelenie beru ako tu istu udalost.
So zaverom sa stotoznujem. Nezaujima ich ako sa pomenila kontinentalna Europa, zaujima ich to s cim mali nieco spolocne.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

jackb
1. nech už by si otvoril hocijaký web, britské volby a vyjadrenia noveho premiera na teba vyskočia prakticky hned, nemusíš isť správa po správe.
Kedže tak dolezité volby o ktorých sa vie že mali prebehnuť, to znamená že sa bude jednat o aktuálnu informáciu v ten deň.
2. " nemalo zaujem o ziadne vzdelanie. Skoncili maximalne tu povinnu dochadzku a prezivaju. " - chcú žiť na dávkach chyba ich aj štátu.
Ked túto chybu napraví štát, bude musieť sa dalej vzdelávať ten čo je na dávkach. Ak nie skončí ako bezdomovec v lepšom prípade.
" kde ich nahradzali cudzinci " - problém aj v SR, ale je to aj pracovnými podmienkami, nízke mzdy, mobbing/bossing, ale aj to čo si písal.
3. " oni nemozu zatvarat ludi pre prizivu. " - tak bezdáka nezatvoria hned zato že je bezdomovec, iný prípad je kriminálnik za páchanie tr.činov.
4. " Naopak, vies z hlavy vymenovat na ake staty sa rozpadol ZSSR, atd " - viem vymenovať učil som sa na školách, dokumenty, knihy, politika atd.
Vie britská spoločnosť o svojich grofstvach, ich názvy a počty ? 8 slovenských krajov nebudú poznať ked si myslia že sme CSR alebo Slovinsko.
5. " ked ta krajina na Slo hrala proti ich repre dvakrat po sebe." - tak Slovensko sa uvádza SVK a Slovinsko SLO. Ked nedokažu toto rozlíšiť a ani porozumieť, že také Slovinsko hralo proti Portugalsku vo vyradovačke tak to je ich krátkozrakosť a dlhostoročný pocit nadradenosti voči menším.
Každej takejto velmoci ide o vlastný prospech aj kritizovať menšie krajiny za to, s čím oni sami maju problem a skrz propagandy vnucovať to, s čím sa oni sami nevysporiadali vo vlastných krajinách. Práve preto nový premier hovorí čo treba meniť, aj ked časom sa ukáže čo z toho splní a či to nebol len další populizmus a velké populistické reči. Toto zaživaju velké aj malé krajiny pokial maju pri moci extremistov roznej formy.
jackb
Redeemer
Redeemer

ad 1) nie. nehrame sa na zakladnu skolu, kde napises "zdroj: internet" a mas vyhrate. link, alebo sa skutok nestal. na akukolvek temu
ad 2) ale to lavica neurobi. ak by to robili Tories, nikto by sa ani necudoval. problem je, ze ta vychova domacich lekarov, ale aj skladnikov a pomocnikov na farmach sa nestane rok, ani za pat, alebo je to na desatrocia. tiez zabudas na to, ze na rozdiel od Slovenska, tu sa za vysokoskolske vzdelanie plati. vlada moze potlacit skolne dole, ale ci dostatocne, aby o 10 rokov boli v ordinaciach opat snehobieli britski lekari, je otazne
ad 3) kriminalizacia bezdomovectva by tu narobila este vacsie zlo, ako keby niekto chcel odnat zenam volebne prava. Workhouses su nieco na co sa nespomina v najlepsom
ad 4) Nerozumies. Tak ako pre teba je nepodstatne kde je ake grofstvo, tak je pre bezneho Brita nepodstatne vediet ako sa rozpadol vychodny blok. To len Slovensku si myslite, ze sa v 1993 cely svet posypal z dakej dalsej krajiny a vsetky krajiny zacali vyslietat jej dejiny aj regionalnu geografiu. Pritom by sa cakal opak, ze sa ludia budu snazit poznat tie silne staty a nie naopak. Ani slepa mapa regionov NUTS2 v Nemecku, Francuzsku ci Taliansku by nedopadla slavne, ak by si ju dostal. Tak skus ten jeden meter :)
ad 5) toto sledujem uz dlhu dobu: netrpis ty autizmom? Zamerne napisem male "lo", aby nikomu beznemu nenapadla sportova znacka a tvoja hned uplne prva reakcia je prave na to. Zopakujem, ze tak ako ty nemas paru o historickych regionoch v inych krajinach, nemaju ludia z inych krajin vnimat take malicke a mlade krajinky ako je Slovensko. Je to tak jednoduche.
Premier povedal co je potrebne zmenit, ale ako som napisal vyssie, bude si musiet udrzat miesto a krajinu pokope viac ako 10 rokov, aby mu zamer s nahradou cudzincov Britmi vysiel. Zatial na to nema ludi a tak skoro ani mat nebude.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb
1. pohoda link som ti teda dodal, kedže si si ho sám nenašiel kedže som písal správy CT, takže v google to máš do 30 sekund vyhladané.
Ked už sme pri tej základnej škole tiež sa ťa už nebudem 11x pýtať kde som bol rasistický voči Afričanom, nedodal si citáciu, skutok sa nestal.
2. okej ved SR to má v niečom inak a Británia v niečom inak, mna prioritne zaujima SR.
3. takže ked nechcu prísť o nejaký ten prijem tak nech sa zamestnaju, ostatné som dostatočne vysvetlil.
4. poznať zemepis a do toho aj dejepis nie je na škodu každého národa. Inak sa potom nespoliehať ze nam niekto príde na pomoc pri útoku diktátorskeho režimu, ak spojenecké štáty nepoznaju rozdiel medzi Slovinskom, Slovenskom, CSR a pomoc pošlú niekde uplne inde.
" To len Slovensku si myslite, ze sa v 1993 cely svet posypal z dakej dalsej krajiny " - SR nie je pupok sveta, tak ako si to myslia iné krajiny o sebe :wink: No základnú geografiu, historiu na Zš je normálne vedieť, tak ale ty si nevedel ani o Strednej Europe, nečudujem sa. Ci tvoja potreba dehonestovať suverenne štáty aj ked sú menšie.
5. lenže ja tú páru o historických regionoch mám, v minulom príspevku som ti to napísal v bode 4. Briti nepoznaju SR alebo spochybnuju existenciu SR.
Zaujimave že teraz proti mne použiješ že som autista, resp. či netrpim autizmom, ale ty sa tu ideš pomaly poskladať z toho že ťa tu niekto nazve blbečkom. Ponahlasuješ stovky príspevkov vedeniu fora (ja ani 1x som nikdy nikomu nič nenahlasil). A ešte tu potom píšeš litánie o tom ako ta kde kto vulgárne napáda, uráža. Si trošku pozametaj pred prahom kým začneš používať do vecnej a slušnej diskusie takéto reči.
Aby som ti ulahodil že ti priamo odpoviem - nie netrpím psychickým ochorením, IQ aj EQ testy+psychotesty mám porobené, ked som šiel robiť povolanie ktoré moze ohroziť mna aj iných musel som prejsť aj dalšími testami. Jeden z vážnych problemov je moje srdce, zhoršený stav cez covidové obdobie.
jackb
Redeemer
Redeemer

To ci netrips autizmom nebola urazka, preto s tymi na moju adresu chod pekne krasne do haja. Ak by si napisal, ze si, tak uz nikdy v komunikacii s tebou nepouzijem nieco co ludia na spektre vnimaju inak. Autizmus sa tu nevnima ako ochorenie. Ak je tomu tak inde, nie je to moj problem.

ad 1) za 30 sekund mi pri hladani "CT labouristi" najde, ze Starmer chce vyhadzovat cudzincov z prac? ku Africanom si rasisticky bol. ze to ty tak nevnimas, nie je moj problem
ad 2) zajimave. myslel som, ze debata bola o Britanii, ale ked je uz o Slovensku, tak asi v inej teme.
ad 3) to co pises skutocne cez lavicovych spasitelov neprejde. ak za Tories prichadzali ludia o byvanie, lebo ceny energii, splatky hypotek a ceny potravin isli astronomicky nahor, tak sa od Labour caka, ze to tak nebude. odrezeli by si konar pod zadkom, ak by rusili davky ludom odmietajucim pracu. preto ak premier slubil, ze sa zaobide bez cudzincov, bude to mat velmi velmi tazke.
ad 4) tak ked si rozhodol ma urazat skrze tvoju tupost tak tu to mas naspat. ty si napisal, ze Polsko-Sovietska vojna bola ked Polsko napadlo carske Rusko. ty si posledny kto si smie dovolit kritizovat niekoho znalosti z dejin. Britskych monarchov by si nevymenoval, no ani tych uhorskych a rakusko-uhorskych nie. A o tom "strede Europy" je to este smiesnejsie. Ty to pokladas za fakt, aj ked je blbost vymyslena Meciarom pre pre to co predvadzas - Slovensko je myticky stred Europy a preto o nom vsetci musia vediet uplne vsetko. Pritom sa pri tom kostole nepretinaju ziadne z myslenych ciar medzi najextremenjsimi bodmi Europy. pri inych stredoch si dostal vysvetlene ake ciary z akych bodov sa tam stretavaju. No ty si myslis, ze vies viac ako katografi, lebo od teba chceli na zakladnej vediet nepravdu. Neboj sa, odo mna tiez. No na strednej a vysokej skole mi vysvetlili, ze veda vidi propagandu trochu inak. Tak sa spamataj koho a preco urazas.
ad 5) tam ty tiez nemas co hovorit. pre teba je cela miliarda moslimov Arabmi a chces ich prestahovat do Arabskej puste, zamerne ignorujuc rozdieli v odnoziach islamu v etnickej a narodnostnej prislusnosti ich vyznavacov. presne taki primerni ludi ako ty v Britanii maju uplne na haku ci je Slovensko, alebo nie a ci je to Juhoslavia, alebo Polsko, alebo Sovietsky Zvaz. nastastie tu pomoc pre Slovensko nebudu posielat priemerni ludia. Tu sa ministerstva nedostavaju nevzdelani kamarati ministrov, ale odobrnici. Takze ak pojde o ratovanie Slovenska, tak ti doleziti budu vediet ze je a aj to kde je. Ak by malo Slovnesko pomahat Vychodnemu Timoru ci obyvatelom Navaternych ostrovov, tak by pri kvalite nominantov nedopadlo dobre.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie nemám autizmus. Esteže si to použil ako nejaký "argument", šak kde nič nie je ani smrť nebere, tak sa to vraví. Toto zase nie je moj problem :wink: Hej rasistický ? no bez dôkazu mlátiš prázdnu slamu ako aj v mnohých príspevkoch v roznych temach. Daj mi to pod nos a možno uznám.
1. do 30 sekund sa dá napísať do google CT noviny dnes, hned prvý članok a dole písané o labouristoch. Ale ok poslal som ti link teda.
2. britské a slovenské problemy v politických temach nie su až tak rozdielne. Ako čitam dalej,baví ťa špiniť SR, slovanské národy jedna radosť.
3. ak neprejde tak neprejde, to nech už si teda sami vyriešia. Spochybnuju slovensku suverenenitu skrz historiu,mne moze byt VB ukradnutá.
4. ach jaj zase ťa niekto uráža ? No hej Pilsudski bol aký bol preto tá vojna, boje o Ukrajinu a obnovenie Polsko-Litovskej Unie - pozri wiki.
Britský, uhorský monarchovia neviem vymenovať ? to je učivo základnej školy dejepisu. Kto nevie pozrie dokumenty, knihy a pod 3x opakujem.
Tak anglický alebo aj americký Central Europe existuje, toto tiež popieraš ? Vzápätí nato sa oháňať kostolmi, toto sú čo za argumentácie ?
5. miliarda moslimov niesu len Arabi, ved aj Turci, Iránci, Berberi, Indonezania, niektorí další Afričania o tom sme sa na jesen 2023 bavili.
No Palestínčania maju ist kam žiť kedze sú to najmä pôvodní Jordánci a pokial ich ani tam nechcu, prečo ich má všetkých chciet Izrael ?
Britské škandaly od zdravotnictva, školstva, migrácie sú dokaz aký tam vedia byť odbornici :) Hlavne mať lacnu.prac silu a na nich zarábať.
Aký su tam teda odbornici, ked väčšina samotnej britskej spoločnosti ich má plne zuby a zatial su radi za zmenu v podobe labouristov ?
jackb
Redeemer
Redeemer

1) ale preco mam ja googlit nieco, co ty mas povinnost zdrojovat. Tvoj rasizmus voci Africanom som nemusel, lebo si to mal na strane, na ktorej som ta na to upozornil.
2) prepac, ze ja sa ti snazim vysvetlit, preco labouristi ani za 10 rokov nevytvoria novych lekarov
3) kto spochybnuje suverenitu skrz historiu? :D tym, ze si malej krajiny by ti prave tie velke krajiny nemali byt ukradnute a mal by si sa o nich zacat nieco ucit
4) urazas ma tym, ze ja nemam ani zakladne znalosti z georgrafie, lebo ty uznavas daka meciarovske kydy :) ak by som napisal nieco viac ku svojmu vzdelaniu, tak ma budes urazat preto, ze som si to dovolil napisat. tak ako si to uz raz urobil.
bola Polsko-Sovietska vojna o tom, ze Pilsudski napadol carske Rusko kvoli Ukrajine? ano/nie.
britskych monarchov ty nevymenujes, ani tych uhorskych a o historickych regionoch vo velkych krajinach EU, ale od Britov pozadujes, aby poznali historiu krajiny, ktora je samostatna 31 rokov. ty si tie dokumenty ani knihy nepozeras. preco by mali bezni Briti v pripade tvojej krajiny?
ja som si prave pozera tie dokumenty a presne som ti na jesen uviedol ako institucie vidia tu Central Europe. tie su pre mna dolezitejsie ako mytologia o samych sebe na Slovenski :) Ten "stred Europy" na Slovensku uz nie je pri kostole? Tak ten sa potom meni velmi rychlo. Esteze ten park v Litve nikto nebura :)
No a toto su tie priklady. Ty si z malickeho Slovenska a si presvedceny o jeho nesmiernej dolezitosti, o ktorej musia vedia vsade na svete. Ludia z krajiny, nad ktorej imperiom nezapadalo Slnko ale nesmu byt presvedceni o svojej dolezitosti.
5) na jesen este boli a chcel si ich vsetkych pokope v Saudskej Arabii. a aj tak si zabudol tu naludnatejsiu moslimsku krajinu :)
Chcu lacnu pracovnu silu, ktora na nich bude robit? Tories vyhodili z krajiny obcanov EU, ktori na nich robili a zaviedli deportovanie ludi do Rwandy. Labour podla teba chcu tiez vyhanat cudzincov a fasisti tvrdili, ze za vsetky problemy mozu cudzinci. Dako ti to nevychadza.
Najskor krakoris, ze sa Briti vykaslu na Slovensko, lebo o nom nevedia a teraz uz zdravotnictvo, skolstvo a migracia? :D
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

1. zdroj som uviedol, potom som teda poslal aj link ked už teda sa to nevie nájsť na google. Mal si citovať necitoval. Obvinenie bez dokazu.
2. tak nevytvoria no, to je vizitka aj britských vlád, ked z original domáceho obyvatelstva neurobia lekarov.
3. SR nie je tak bezvýznamná krajina žeby o nej Briti nemali vedieť že existuje a že nie je CSR alebo Slovinsko. Ak nevedia, ich obmedzenosť.
4. ja som ti vtedy posielal linky z wikipedie v rôznych jazykoch. Ked nie wiki isto sú aj iné stránky, kto surfuje tak vie.
" bola Polsko-Sovietska vojna o tom, ze Pilsudski napadol carske Rusko kvoli Ukrajine? ano/nie. " - áno
https://sk.wikipedia.org/wiki/Po%C4%BEs ... 3%A1_vojna " Dňa 25. marca vtrhli poľské vojská do Ruska, v ktorom stále prebiehala Ruská občianska vojna. Do konca marca 1920 ovládli veľkú časť Ukrajiny a Bieloruska a 7. mája dobyli Kyjev. " Ak pochybuješ tak dovi.
Kto neni slepý, pozrie mapu tak vidí kde sa nachádza Slovensko a ze VB bude Západ a ze Rusko bude Východ a že Viedeň nie je západná Europa.
" Ludia z krajiny, nad ktorej imperiom nezapadalo Slnko ale nesmu byt presvedceni o svojej dolezitosti." - imperium ktoré vraždilo kde sa dalo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Category: ... ed_Kingdom cca 250 vojen ktoré viedlo UK z ich iniciativy. Cesť tým z UK čo boli proti týmto zaujmom
A kedže v nom žiješ, tak si presvedčený o svojej dolezitosti a že vlastne slovanské národy nemaju mať svoje štáty a tak to beru aj Briti.
5. písal som o najbližšej bezpečnej krajine pre Palestínčanov, to moze byt momentálne Jordánsko, S.A. a dalšie ich krajiny v regione. Ak nevyznavaju ich Islam, tak nech sa prisposobia. Prečo by ich mal teda všetkých brať židovský Izrael, ktorý má dosť malé uzemie oproti uzemiam arabských krajin ?
Lebo ja ako Slovák vnimam čo sa deje vo VB aj skrz TV noviny, články z medii. Im robí problem už len to, že kde a či existuje a či má existovať Slovensko a či to náhodou nie je Slovinsko, lebo asi ani nepoznaju všeobecné označenia SVK, SLO. :wink:
Edit k príspevku nižšie - spochybnovanie podloženej reality aj historie, nič nové u teba.
PS - teba len serká že som min. rok uznal beardieho príspevky lebo v nich mal pravdu, to nevieš prekusnúť. Si zaujatý preto hrubá čiara za diskusiou :minus: :minus: :minus:
jackb
Redeemer
Redeemer

Mne je jedno s kym a preco si suhlasil. V poslednom poste si napisal take mnozstvo tych najtupejsich blosti, ze toto je to posledne co ti pisem.

Autoeditácia príspevku po 12 hod 34 min 8 sek:
Celkom fajn tyzden: na oboch stranach La Manche dostali fasisti po rypakoch. To kňů kňů z moskovskeho hradu doplnene o hadzania sa o zem pubertalnych zdielacov po celkom svete je krasne. Skoda, ze to ale znamena nastup lavice. Kiez by to slo bez nej. Not great, not terrible.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ale nejak nechapem tomu franc. volebnemu systemu. V prvom kole vyhrala Le Pen a teraz uz je tretia?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

wladas napísal: 08 júl 2024, 17:17 Ale nejak nechapem tomu franc. volebnemu systemu. V prvom kole vyhrala Le Pen a teraz uz je tretia?
Jednoduho vysvetlené, je to niečo ako naše prezidentské voľby. Ak by kandidát získal 50%+ všetkých voličov, stal by sa prezidentom v 1. kole a druhé by nebolo. Francúzske parlamentné voľby fungujú na princípe, že v 1. kole musí jedna frakcia získať taký počet mandátov, aby mala väčšinu a mohla rovno vládnuť bez nejakého vyjednávania a utvárania vládnej koalície. Ak sa to nikomu nepodarí, tak sa prvé kolo v podstate nepočíta, ide sa ďalej a mandáty sa rozdelia podľa výsledkov 2. kola.

Ak sa nepýtaš na technikálie, ale na to, čo sa stalo za 2 týždne, tak odpoveď je tá, že sa značná časť verejnosti (ktorá voľby doteraz ignorovala) proste zmobilizovala proti krajnej pravici.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

No v podstate som sa pytal aj na technikaliu aj na aktualnu situaciu.
Vobec sa nepocita prve kolo? Nevypadavaju strany napr s menej nez 5% ?

Ale kazdopadne aj tak je to zaujimave. Skoda ze u nas silna mobilizacia zafungovala na opacnej strane :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ephramko napísal: 08 júl 2024, 18:55proste zmobilizovala proti krajnej pravici.
... a casto hlasovali za krajnu lavicu, Melenchon je cisty komunista
takze viac importu z MENA, cim si postupne zabezpecia viac hlasov
pri dalsich volbach ale predpokladam, ze LePenovci opat posilnia
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ephramko napísal: 08 júl 2024, 18:55 Ak sa nepýtaš na technikálie, ale na to, čo sa stalo za 2 týždne, tak odpoveď je tá, že sa značná časť verejnosti (ktorá voľby doteraz ignorovala) proste zmobilizovala proti krajnej pravici.
toto inac v podstate nie je pravda, lavicu aj tu macronovu stranu, ale dokonca aj RN volilo menej ludi ako v prvom kole :D oni maju 577 volebnych obvodov a z kazdeho ide do parlamentu jeden clovek. takze co sa stalo v druhom kole bolo, ze lavicovy blok a macronova strana spravili dohodu a odvolali kandidatov v prospech kandidata druhej strany, ak mal vyssie preferencie a teda vacsiu sancu na uspech. keby rozhodoval pocet hlasov ako u nas, tak to RN prevalcuje, v druhom kole mali 37% celkovych hlasov.

Autoeditácia príspevku po 2 min 50 sek:
wladas napísal: 08 júl 2024, 20:14 No v podstate som sa pytal aj na technikaliu aj na aktualnu situaciu.
Vobec sa nepocita prve kolo? Nevypadavaju strany napr s menej nez 5% ?

Ale kazdopadne aj tak je to zaujimave. Skoda ze u nas silna mobilizacia zafungovala na opacnej strane :D
ak nemal kandidat strany vo volebnom obvode aspon 12,5% vsetkych hlasov, tak vypadava a nemoze sa zucastnit druheho kola.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

wladas napísal: 08 júl 2024, 20:14 Vobec sa nepocita prve kolo? Nevypadavaju strany napr s menej nez 5% ?
Áno, aj tam majú tieto pravidlá. Je to komplikovanejšie, chcel som ti to vysvetliť polopate. Ale keď chceš... Rovnako ako u nás pri voľbe prezidenta, sú tam tie podmienky na %%% z oprávnených voličov, čiže z úplne všetkých voličov. Keď máš 50% alebo ešte nižšiu účasť, je nemožné získať mandát v 1.kole, lebo v podstate polovica (alebo väčšina) všetkých voličov hlasovala proti tebe len tým, že zostali doma. Francúzi radi protestujú, ale paradoxne keď idú voľby, tak sedia doma. Teraz mali účasť kúsok pod 60% a to je pre nich historicky rekordná volebná účasť. No a do druhého kola postupujú kandidáti, ktorí mali viac ako 12,5% zo všetkých oprávnených voličov. Ak to splnil len 1 kandidát, tak automaticky do 2. kola postupuje aj druhý a tretí kandidát. Ak to nesplnil nikto, tak do 2. kola idú zase všetci, ktorí kandidovali v 1. kole a mandáty sa rozdelia väčšinovo iba na základe výsledku v 2.kole. A kontinent + teritoria + bývale kolonie kde žiju ľudia s FR občianstvom + zahraniční Francúzi v ostatných štátoch sú rozdelené na spolu 577 volebných obvodov. V každom obvode sa toto posudzuje individuálne. Neviem francúzsky a oni samozrejme nič nepreložia :D takže si to neviem pozreť, ale kľudne sa mohlo stať, že v nejakom obvode v 2. kole vyberali len z 3 kandidátov alebo len z 2 (ak sa jeden z tých 3 dobrovoľne vzdal). Ale to je asi jedno, keď máš 3 hlavné frakcie lavica / stred / pravica.

A presne kvôli tým % zo všetkých voličov, sa združujú tie strany do frakcii. Na jednej strane to rieši problém, ktorý má náš parlamentný systém, že tu máme desiatky politických strán s preferenciami ako % alkoholu v radleri. No keď sa to všetko sčíta, tak zistíme, že 10-20% voličských hlasov prepadlo. Na druhej strane to vytvára problém, že tie frakcie sú totálny guláš. Kebyže máš pravicovú mikrostranu do 1%, zavoláš Le Pen, že si pravica a ona povie, jasné, tak poďte s nami do frakcie. A potom to vyzerá tak, že u Le Pen sú echt náckovia, ktorí by najradšej nosili SS uniformy spolu s ľuďmi, ktorí chcú predávať zbrane židovskému štátu. Ľudia, ktorí sú za zákaz islamu vo FR a zákaz imigrácie sú v jednej frakcii s prav. podnikateľmi, ktorí naopak chcú viac imigrácie, aby bola lacná pracovná sila do fabrík. :D

Možno to je jeden z dôvodov, prečo mávajú nízku účasť vo voľbách. Kebyže som ja Francúz a som sklamaný z Macrona, tak ho nevolím. Ľavicu tiež nie. Pôjdem ako pravičiar voliť pravicu a vidím, že tí moji kandidáti tam sú spolu s náckami, tak hodím tyčku a poviem si, že sa na to môžem rovno vykašlať...

Ďalší dôvod je ten, že FR je veľmi heterogénna krajina. Tam ich fakt spája len to, že hovoria francúzsky...a niektorí ani to nie. V niektorých komunitách možno ani nezachytili, že boli voľby. Podobne ako u nás v osadách alebo na Luníku. Teda ovšem, pokiaľ tam neprišiel Róm od Matoviča a nepovedal im, že dostanú 500€ za voľby. A zrazu mala osada 90% volebnú účasť (aj keď normálne tam je účasť do 5%) a niektorí by najradšej chceli voliť aj dva-trikrát. :D
beardie napísal: 08 júl 2024, 20:31 ... a casto hlasovali za krajnu lavicu, Melenchon je cisty komunista
Podľa mňa je rovno bolševik. :D Ale ono to bude komplikovanejšie. V tej lavicovej frakcii je tiež všetko. Od bolševikov, cez socialistov, po umiernených lav. demokratov. Od ľudí, ktorí sa zaujímajú len o kvetinky a matičku Zem, po ľudí, ktorí podporujú islamský terorizmus. Ak som správne zachytil na ČT komentároch, tak Melenchon povedal, že by ho mal Macron vymenovať za premiéra. Ale tí ďalší ľudia z lavicovej frakcie mu hneď odkázali, nech zabudne :D :D

Takže vyjednávania budú zložité. Hovorí sa aj o tom, že by Macron mohol prilákať k sebe ľudí z lavicovej aj pravicovej frakcie a nakoniec získať aspoň aku takú väčšinu. Teraz je isté len to, že Macron neprijal demisiu svojho premiéra, lebo Francúzsko nemôže byť bez vlády počas olympiády (ak by sa nedajbože niečo stalo) a súčasný premiér bude vládnuť dovtedy, pokiaľ sa nedohodne nejaká nová väčšina, ktorá preberie moc.
M142 napísal: 08 júl 2024, 21:49 toto inac v podstate nie je pravda, lavicu aj tu macronovu stranu, ale dokonca aj RN volilo menej ludi ako v prvom kole :D oni maju 577 volebnych obvodov a z kazdeho ide do parlamentu jeden clovek. takze co sa stalo v druhom kole bolo, ze lavicovy blok a macronova strana spravili dohodu a odvolali kandidatov v prospech kandidata druhej strany, ak mal vyssie preferencie a teda vacsiu sancu na uspech. keby rozhodoval pocet hlasov ako u nas, tak to RN prevalcuje, v druhom kole mali 37% celkovych hlasov.
Áno, aj to. Ale tam nemáš záruku, že tí ľudia aj naozaj prídu a dajú na odporúčanie lídra strany, ktorú chceli voliť (ale už nekandiduje). Si zober, že by sa SMERák vzdal kandidatúry a odporúčal ľuďom voliť progresívca, ktorému doteraz nakladal, lebo hrozí, že to potom vyhrá nejaký nácek. U nás sú tieto "odkazy" voličom typické v prezidentských voľbách. Šefčovič vs Čaputová, tam to nevyšlo, ľudia zostali doma. Naopak pri posledných voľbách sa zrazu Orava totálne rozsvietila na modro a volili toho zlého liberála z BA, lebo im to odporučilo KDH...a v druhom kole zase Maďari na odporúčanie orbánovskej Aliancie išli voliť SMERáka, aj keď to je ten istý SMERák, ktorý im s Ficom zaviedol zákaz dvojitých občianstiev a pod.

Plus u nás, však vieš, máme často viac náčelníkov ako Indiánov...a just sa nevzdajú kandidatúry v prospech niekoho silnejšieho, aj keď majú preferencie ďaleko pod 3% a teda nemajú šancu ani na prachy od štátu za voľby a už vôbec nie na mandát. Ego nepustí.
jackb
Redeemer
Redeemer

O Francuzsku a volebnom spravni sa:
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Na TA3 sa stará francuzska pani vyjadrila, ako sa hanbí že je Francuzka. Keby má 20 odíde, ich politika velmi polarizuje spoločnosť povedala.
Ten trend kedy EU stráca pôvodné myšlienky a k moci naprieč EU sa dostávajú extremisti značí to, že Kremel nebude jediný problem Europy.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 06 júl 2024, 18:34Tu sa ministerstva nedostavaju nevzdelani kamarati ministrov, ale odobrnici.
zdravime Borisa
jackb
Redeemer
Redeemer

Z "dokumentarneho" serialu "Yes, minister" vieme, kto tie ministerstva riadia. Ked bol Boris minister zahranicnych veci, tak narobil taky pruser ako ten dobytok na Slovensku?
beardie
Redeemer
Redeemer

kto ich riadi? ludia v pozadi?
otazka nestoji, ci robil Boris vacsi alebo mensi bordel ako slovenski politici, ale ci je Boris odbornik => nie je
Napísať odpoveď