Pomaly PC

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
maetoo
Light Star
Light Star

Pomaly PC

Príspevok od používateľa maetoo »

Čo by mohlo ešte spomalovať pc ak procesor je 2,4GHz - využity na cca 20%, ram 1Gb - využitych cca 500Mb,
pevný disk 512Gb - využitych cca 200Gb, operačný systém - Win7 32bit.
Windows som už xkrát preinštaloval a po nejakom čase sa to vratilo do pôvodneho stavu, t.j. začal blbnuť a sekať.
Čo by sekanie a spomalovanie mohlo spôsobovať? Ako by ste riešili dany problém?
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Pomaly PC

Príspevok od používateľa beardie »

mas prenaramne malo ramky, na win7 treba aspon 2 giga
Peetwoo
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Peetwoo »

Problem urcite neni len v ram. Riesenie je vypnut nepotrebne vizualne ficurky z windowsu.
Dalej sa treba o system aj starat. Poznas ccleaner ? Pouzivas defragmentaciu ? Pravdepodobne casom zahltis system balastom. Toto sa da jednoducho riesit ccleanerom.
Ako dalsiu moznost by som zvolil nepouzivat antivirus. Podla mna je to uz zbytocne. Staci si davat pozor- pouzivat overene programy, nechodit na podozrive stranky a rovnako nestahovat podozrive subory.
Samozrejme je u aj posedna moznost a to dokupit ram :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zbytocne je pisat o nejakom Ccleaneri a podobne, ked s tym 1GB RAM sa nema sancu nieco nacachovat do pamate.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Áno, nízka ramka, preto určite vo veľkom využíva swap na disku.. a vzhľadom na parametre PC odhadujem, že tam je nejaký deduško disk, ktorý už ťahá z posledných síl. To môže vysvetľovať aj to sekanie a spomalenie.. jednoducho disk nestíha načítavať swap. Skús si cez nejaký HD Health a podobne spraviť benchmark disku, aké rýchlosti dosahuje.. a pozri sa aj na jeho SMART hodnoty.

Z mojich skúseností.. najväčšou brzdou týchto starých PC sú spomalené a dosluhujúce disky. Čiastočným riešením je kúpiť dostatočne veľkú ramku (2-4GB) a vypnúť swap alebo ideálnejšie by bolo rovno kúpiť nový rýchly disk/SSD. Otázne je, či sa Ti chce do takého stroja investovať cca 100€..

Ďalším riešením by bolo vyhodiť Windows 7 a nahodiť XP, v ktorom by som vypol swapovanie a všetko nechal na ramku. Staršiemu XP by 1GB ramka mala stačiť na bežnú činnosť.

:)
maetoo
Light Star
Light Star

Peetwoo napísal:Problem urcite neni len v ram. Riesenie je vypnut nepotrebne vizualne ficurky z windowsu.
Dalej sa treba o system aj starat. Poznas ccleaner ? Pouzivas defragmentaciu ? Pravdepodobne casom zahltis system balastom. Toto sa da jednoducho riesit ccleanerom.
Ako dalsiu moznost by som zvolil nepouzivat antivirus. Podla mna je to uz zbytocne. Staci si davat pozor- pouzivat overene programy, nechodit na podozrive stranky a rovnako nestahovat podozrive subory.
Samozrejme je u aj posedna moznost a to dokupit ram :)
Nie som amater v počítačoch. CCleaner program poznam a aj ho použivam. Samozrejme defragmentáciu poznam.
hojko napísal:Zbytocne je pisat o nejakom Ccleaneri a podobne, ked s tym 1GB RAM sa nema sancu nieco nacachovat do pamate.
Myslel som, že je zbytočne kupovať novu 2Gb ram keď je využita približne na 50%.
Ale teda zrejme speje to k tomu.

brm napísal:Áno, nízka ramka, preto určite vo veľkom využíva swap na disku.. a vzhľadom na parametre PC odhadujem, že tam je nejaký deduško disk, ktorý už ťahá z posledných síl. To môže vysvetľovať aj to sekanie a spomalenie.. jednoducho disk nestíha načítavať swap. Skús si cez nejaký HD Health a podobne spraviť benchmark disku, aké rýchlosti dosahuje.. a pozri sa aj na jeho SMART hodnoty.:)
Z mojich skúseností.. najväčšou brzdou týchto starých PC sú spomalené a dosluhujúce disky. Čiastočným riešením je kúpiť dostatočne veľkú ramku (2-4GB) a vypnúť swap alebo ideálnejšie by bolo rovno kúpiť nový rýchly disk/SSD. Otázne je, či sa Ti chce do takého stroja investovať cca 100€..
Ďalším riešením by bolo vyhodiť Windows 7 a nahodiť XP, v ktorom by som vypol swapovanie a všetko nechal na ramku. Staršiemu XP by 1GB ramka mala stačiť na bežnú činnosť.
Je to starší pc, ale vzladom k parametrom hlavne procesora sa oplatí do neho investovať. Aj celkovo zakladna doska je v dobrom stave.
1. Tiež si myslim, že najväčší bordel bude robiť starý dosluhujuci disk, pretože keď nabehol systém, zatažil som ho trochu viacej a
zobrazilo sa mi upozornenie, že disk ma problém, aby som spravil zalohu dat, inak o všetko môžem prísť.
2. Ďalší dovod, prečo si myslim, že bude dosluhujuci disk je ten, že tiež som 2 znamym robil ntb.
Sekali im, všetko sa dlho načítavalo. Pozrel som vyťaženie procesora a ramky a bolo to na minimálnych hodnotach.
Usudil som, že bude zlý disk. Kupil som nový, nainštaloval OS a odvtedy im notebooky šlapu ako hodinky.
3. Fakt posledny dovod, ktorý ma dorazil bol ten, že pc mi včera ako tak išiel a stihol som zalohovať data.
Normálne som ho vypol. Zapnem ho na ďalší deň a už sa Windows nenabootoval, napisal: "reboot and select proper boot device or insert boot media..." Som myslel, že nadobro odišiel. No predsa mi to nedalo, zapol som ho neskor a Windows sa bez problémov začal bootovať.

Takže to spomalovanie a sekanie robí disk, tak prioritou bude nový disk a postupne snaď aj ram.
Povodne som si to aj myslel, ale chcem som vedieť názor ostatných.

Čo si vy o tom myslite?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Na zaklade coho si urcite, ze doska je v dobrom stave a vzhladom k parametrom procesora sa oplati do neho investovat??? Co je tam za procesor a aka doska??? Oznacenie procesora najdes pri spustani pc, v ovladacom panely - system alebo cez program napr. CPU-Z.
maetoo
Light Star
Light Star

Myslim si, že doska je v dobrom stave, zachovala a novšia, pretože už ma aj sata sloty, nie iba ide.

CPU: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200+
Speed: 2,22GHz Count: 2

DRAM Clocking = 667MHz, Single-channel.
Je to DDR2 s pamätou 1Gb

Presny typ dosky neviem, ale je od MSI.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

SATA sloty veľa neznamenajú, aj tak je to už na dnešnú dobu deduško počítač, tipujem nejakých 8-10 rokov. Ale je to na Tebe, ak chceš do toho investovať, investuj. Ja by už šetril na nový komp. V cene za cca 300€ zoženieš spoľahlivejší komp.

Chybu disku vylúčiš/potvrdíš testami cez HD Tune. Spav benchmark, aké rýchlosti dosahuje.. a potom sa pozri na SMART hodnoty. Ak je disk taký zlý, že Ti hlási potrebu zálohovať, tak tam budeš mať žlté/červené chyby..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Stary socket, stary procesor, tam nema vyznam vobec nieco investovat. Maximalne tak RAM z bazaru za par eur kupit. To treba cele vymenit, cize rataj, ze budes zrejme potrebovat aj novy zdroj, potom dosku, procesor, pamat a urcite aj disk, ako uz spomenut brm vyssie.
Napísať odpoveď