pomoc s kupou servera

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
funThomasik
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

pomoc s kupou servera

Príspevok od používateľa funThomasik »

sewas ludia

chcem sa spytať, aky hardware mam zvoliť na server. jedna sa o server do malej firmy (2-4 pc + server) pričom potrebujem aby server obsahoval
- jeden disk ( asi 16- 32gb na system + zdielane učtovnictvo)
- ďalši disk (stači 120 gb na ostatne subory) ktory by sa vypinal v pribade nečinnosti

čo sa tyka aplikacii, bude bežať pod windows server, a disky budu zdielane pomocou samby, taktiež naň bude možnosť sa prippojiť cez windowsacky vzdialeny pristup

momentalne je zapojenie aktualneho provizorneho servera rovnocenne s ostatnymi stanicami tj - net - router- swič - kompy
nebude vhodnejšie čo sa tyka toho vzdialeneho pristupu (potrebujem aby fungoval odkiaľkolvek) aby bolo zapojenie net- server-router-swič-PC?

ďakujem
chronix
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: pomoc s kupou servera

Príspevok od používateľa chronix »

musíš mat verejnu IP aby si sa na ten server dostal od kadialkolvek. A možeš mat potom aj tak zapojené jak to máš len na routery nasmeruješ porty na ten server. Ak nemáš verejnu IP tak potom bud zakupit u providera netu alebo dat server do serverovne :)
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

a na co by mu bola verejna ip? ved predpokladam ze budu na jednej sieti a tak to nepotrebuje..budes na ten server pristupovat este odniekial inakadial nez z tych pc ktore budes mat zapojene do toho routra? ak nie tak to kludne zapoj ten server ako dalsi pc..bud zdielaj disk alebo si tam sprav ftp router :)
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

G0lDiER_ napísal:a na co by mu bola verejna ip? ved predpokladam ze budu na jednej sieti a tak to nepotrebuje..budes na ten server pristupovat este odniekial inakadial nez z tych pc ktore budes mat zapojene do toho routra? ak nie tak to kludne zapoj ten server ako dalsi pc..bud zdielaj disk alebo si tam sprav ftp router :)
funThomasik napísal: nebude vhodnejšie čo sa tyka toho vzdialeneho pristupu (potrebujem aby fungoval odkiaľkolvek) aby bolo zapojenie net- server-router-swič-PC?
ďakujem
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Z hladiska hardware ide teda o nenarocny hardware, ktory sa da doslova poskladat za par korun. Kedze vykon takehoto servera je viacmenej nulovy, tak by postacila aj stara masina. Ak chces nieco kupovat a usetrit, tak pozri napriklad po 1,8 GHz Celerone, cena tohto procaka je nieco okolo 35 eur. Neviem ci sa k nemu dodava aj chladic, ale ak nie, tak tam postaci lacny chladic, nakolko nie je problem ho uchladit. Myslim, ze by to slo aj pasivnym chladicom, pripadne k nemu potom namontovat malicky vetracik. K tomu by som zvolil Intel dosku s intergrovanou grafickou kartou, cena je okolo 50 eur. Pri serveroch by som bral doraz na zdoj, takze by som zvolil kvalitnejsi 350W zdroj, za 30-40 eur kupis nejaky 350 alebo 400W Seasonic ci Fortron, dokonca s pasivnym chladenim. RAMka vo velkosti 1GB je postacujuca, cena je okolo 10-13 eur. Za 35 eur kupis 80GB disk, za 40 eur mas 120GB disk, co na system a uctovnictvo urcite postaci. Datovy disk, ktory mozes vyuzivat na zalohy a ako datove ulozisko si musis vybrat sam, pises o kapacite 120GB, ale za 40 eur dokazes kupit uz aj 250GB disk a za 50 eur kupis 500GB disk. Myslim, ze je vyhodnejsie radsej doplatit tych 10 eur a kupit uz 500GB disk, ved miesta nie je nikdy dost. Ci vezmes Seagate alebo WD, tak to je na tebe, rozdiel je v tom minimalny a zanedbatelny. Nezabudni na nejaku bednu, postaci tam aj lacna bedna, alebo mozno by bolo lepsie kupit nejaku s lepsim vetranim, je na tebe ci chces ist cestou ticheho servera o ktorom nebudes ani poriadne vediet, alebo vsadis na aktivne chladenie, ako zdroja, procesora, chipsetu, tak aj chladenie diskov (v pripade serveru doporucujem kupit malicky vetrak pod oba disky). Ak by som to mal zratat, tak je to okolo 250 eur.

Pokial ide o zapojenie, server mozes dat kludne aj za router, zapnut firewall, spravit port forwarding na urcity port cez ktory sa budes pripajat cez Remote Destop, VNC, Remote Admin, LogMeIn atd...
refr0
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Re: pomoc s kupou servera

Príspevok od používateľa refr0 »

chronix napísal:musíš mat verejnu IP aby si sa na ten server dostal od kadialkolvek. A možeš mat potom aj tak zapojené jak to máš len na routery nasmeruješ porty na ten server. Ak nemáš verejnu IP tak potom bud zakupit u providera netu alebo dat server do serverovne :)
to ho nemusi niako zaujimat kedze v tejto dobe ma uz v podstate skoro kazdy net verenu ip okrem dakych supackych providerov co su v mestach... dake wifi a tak...
funThomasik
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ďakujem za odpovede... tu situaciu budem riešiť až teraz..

ano verejnu IP adresu vlastnim a budem to riešiť port forwardingom

ako server kupim najlacnejši HP proliant za 350 eur.. to bude stačiť

ešte sa chcem opytať že čo si myslite o windowse x64 pro, či je vhodny ako operačny system na tento server... podla mňa by mal stačiť ako stabilny system so všetkym čo potrebujem..
Gadelat
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gadelat »

Windows server mas urcite stabilnejsi ako xp pro. S XP to moze ale aj nemusi byt stabilne. Podla mna vsak XP taky mesiac v cinnosti nevydrzi.

Keby som to mal vsak robit ja, zobral by som nejaky PC na inzerat za 20 eur a k tomu linux defaultne bez grafickeho rozhrania.
funThomasik
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

išlo mi hlavne o to že linux na tom serveri nemože byť...

či nestači jednoducho ten X64 xp keďže vraj ma spoločne jadro s x64 2003 server
Napísať odpoveď