Prosim Vas nevedel by niekto tuto blbost vyriesit? Je to jediny priklad ktory mi chyba ale neviem sa v nom pohnut:
V mechanickej dielni strojárenského podniku vznikajú na strojoch priemerne 4 poruchy za hodinu. Jednotkou času nech je 1 hodina. Na opravy strojov môžeme prijať technika, ktorý má vyššiu kvalifikáciu alebo iného s nižšou kvalifikáciou. Prvý technik prevedie 6 opráv za hodinu a jeho mzda činí 250,- Sk/hod, druhý technik prevedie 3 opravy za hodinu a jeho mzda činí 170,- Sk/hod. Hodina prestoja stroja v priebehu opravy a čakania na opravu je ocenená 500,- Sk pre obidve varianty.
Určte ekonomicky výhodnejší počet technikov a najvýhodnejší druh opravárov.
K+ ista.
Pomoc s prikladom z operacnej analyzy
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Nepojdem na to ekonomicky, ale logicky. Ak sa stroje kazia castejsie ako ich stihne opravat opravovat, nemoze to byt ekonomicke, kedze pocet pokazenych strojov linearne rastie az do bodu, ked sa ziaden stroj nemoze pokazit, lebo uz su pokazene vsetky. Naproti tomu mozeme ratat u toho s vyssou kvalifikaciou s tym, ze ziaden prestoj nebude dlhsi nez hodinu, kedze stiha opravovat stroje priebezne.
Predpokladal som nepretrzitu prevadzku.
Predpokladal som nepretrzitu prevadzku.
kedze hodina prestoja je rovnaka v obidvoch pripadoch a to 500 SK, tak moj nazor je, ze pocet technikov... to netusim, pretoze na to bude nejaky vzorec a pocet technikov bude vyjadreny pomocou nejakeho vzorca. a najvyhodnejsi druh opravarov... to je diskutabilne. jasne, ze sa da vyriesit. ta hodina prestoja stroja. to je ako ked stroj nepracuje? alebo jak?Určte ekonomicky výhodnejší počet technikov a najvýhodnejší druh opravárov.
pokial by to bolo tak, tak podla mna je najvyhodnejsi druh opravarov s tou nizsou kvalifikaciou, pretoze ak sa 500 sk rata ako strata, ktoru stroj mohol vyrobit za ten cas, tak naklady na opravu by boli len 170 sk/hod, samozrejme ako pocitame s tym, ze na kazdom stroji je len jedna porucha. to je len logicke. netusim ako sa to da vyjadrit vzorcom... ako odvovodnenie by to malo stacit. ale neviem isto. este skusim pozriet aj pocet technikov, len budem musiet oprasit par zositov.. ak to najdem