Portál pre začiatočníkov - startup | Diskusia

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Portál pre začiatočníkov - startup | Diskusia

Príspevok od používateľa audiotrack »

tak si si prave napisal preco deti pridu na ten portal. Lebo budu mat ciel, kvoli ktoremu sa to cecko budu chcet naucit
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

A v tom je ten hacik.
Pridu na stranku ktora ich bude ucit programovanie od zaciatku. Ano, *to* programovanie musia vediet a treba ho, ale naucia sa iste spektrum veci (napr. @BX printf("%d", n) vypise cislo) a to im pri dosiahnuti ich konkretneho ciela vobec nemusi pomoct. Pretoze ak by si hladali nieco na dosiahnutie svojho ciela sami, profilovali by sa na jazyky ktore sa na to hodia (v ktorych sa to da lahsie dosiahnut), ale tato stranka im povie ze C je dolezity rychly jazyk ktory je zakladom pre mnoho inych dnesnych jazykov - co je uplna potrebna pravda, ale v ich cieli im to nepomoze.
Ano, myslienka stranky je perfektna pre tych co sa chcu naucit programovanie a ak to bude dobre podane tak to moze byt naozaj naucne citanie. Ale deti sa nechcu naucit C, deti chcu predsa svoj ciel. Neviem ci som to dobre vysvetlil, hovorim o "velicinach" ciel a potrebne zaciatocnicke programovanie.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

pcsiete ty stále píšeš o ideálnych študentoch, ktorí sa do toho zakúsnu a všetkým tým si prejdú, aby dosiahli to, čo chcú. Ty si bol asi taký. Aj ja som bol v podstate taký a vždy sa ich pár nájde. Pre tých môj portál nie je, oni si vystačia sami. Čiže ich môžme z tejto diskusie vyradiť.

A teraz sa skús zamyslieť nad tými ostatnými, o ktorých ja píšem celú dobu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

pcsiete: to len ja mam pocit, ze musis ist silno proti prudu? Co keby si radcej prispel s dacim konstruktyvnym.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

@BX: ideálni študenti? nie. Skôr píšem o tom ako sa vo veci/veľkej oblasti získava rozhľad. Keď ideš robiť nejaký seriózny výtvor, berieš si špecifikáciu/dokumentáciu a prezeráš si všetko sám. Pretože tam je všetko už raz poriadne napísané, a každý kto vytvára návody na danú vec musí urobiť výťah zo špecifikácie - čo vôbec nie je kvalitné.

@harrison314: máš ten pocit? ech proti prúdu vravíš? harrison, a čo je prúd? to fórum na ktoré som tu dal link má zase opačnú filozofiu. Tak čo je ten prúd?

@BX prosím, definuj "ostatných". Totiž tvoje príspevky:
  1. príspevok: začiatočníci v programovaní
  2. príspevok: nič
  3. príspevok: generalizuješ na ľudí, ale spomínaš aj na študentov
  4. príspevok: ostávame pri ľuďoch/študentoch
  5. príspevok: znova to isté
  6. príspevok: ľudia/študenti
  7. príspevok: nič
  8. príspevok: nič
  9. príspevok: už sme zrazu pri žiakoch 13-16
  10. príspevok: 13 ročný nadšenec
    ...
Čiže, akosi sa tvoj nápad v priebehu diskusie premieňal. To nie je zlé, vlastne bola táto debata konštruktívna (@harrison314), pretože sa tu rozvinula a rozpracovala myšlienka.
BX
Addict
Addict

pcsiete, ak by si mal trochu pochopenia, čo nemáš, mohol si si všimnúť, že svoju cieľovú skupinu nazývam študenti/žiaci/ľudia a myslím tým vždy to isté.
Buď už radšej ticho. Časy sa zmenili od druhej svetovej vojny, kedy si ty bol mladý. Ja tento projekt risknem. A keď bude mať úspech, nebude to vďaka tebe. A keď nebude mať úspech, tiež to nebude vďaka tebe. Takže tvoj názor vieme, si tu taký (zatiaľ) jediný, daj už pokoj. Ničím tu neprispievaš.
Inak už to napísať neviem.
ebb
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa ebb »

treba si uvedomit to, ze nic lepsie ako celosvetovo osvedcene knihy nevymyslis... cize skor by som sa uberal smerom, v ktorom by k jednotlivym jazykom boli uvedene co najlepsie zdroje na studium.. a nasledne by sa na tom portali rozoberalo riesenie uloh z danych knih(cize na styl stackoverflow).. takisto je potrebne tychto mladych odvazlivcov prinutit, aby sa ucili anglicky jazyk, lebo inak su v it svete strateni.. to je moj nazor
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ebb napísal:treba si uvedomit to, ze nic lepsie ako celosvetovo osvedcene knihy nevymyslis...
Tento pristup bol moderny v stredoveku, ked sa 800 rokov nic nove nevymslelo a len sa prepisovali diela antickych autorov.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

BX napísal:svoju cieľovú skupinu nazývam študenti/žiaci/ľudia a myslím tým vždy to isté.
Jednoducho nemám ten pocit z tvojich príspevkov :)
Tento pristup bol moderny v stredoveku, ked sa 800 rokov nic nove nevymslelo a len sa prepisovali diela antickych autorov.
Hej hej a inkvizicne diela si nechal kde? Ako mas pravdu az na detail, ze v stredoveku neexistovala poriadna knihtlac. Dnes mas na internete milion knih ktore so mozes objednat z amazonu za 0 penazi a mas ich za 2 tyzdne doma. A casto su autormi priamo ti co technologiu vymysleli.

Inak k tej anglictine, cim skor sa ju clovek zacne ucit, tym skor zacne poriadne postupovat v programovani. Preto je praca so sk/cz knihami len na uplne zaciatky, inak dost spomaluje.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

to sa mi len sníva, alebo fakt tu chceš tvrdiť že 13 ročný zasran bude čítať knihu? A ešte ho aj technickú angličtinu chceš učiť. Tak mi teraz pekne povedz, kde je ten jeho ciel v tvojich predstavách? Ako chceš dosieliť aby si tú 200 stranovú knihu ktorej nerozumie lebo používa anglické výrazy čítal? Po prvých stranách to vzdá. Nikto ho v knihe nepochváli, nedostane bonusové body, nebude v ňom súťaživosť s ostatnými členmi a všetko toto ostatné hravé čo mu portál môže ponúknuť.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

@audio, stretol som sa s deckami programátormi a "programátormi". Programátori začali čítať knihy (najprv CZ, potom EN) hneď ako to bolo možné, snažili sa ich pochopiť, akonáhle ich pochopili, šli ďalej. Jeden taký programátor (je stále decko) si za 2-3 roky prešiel HTML, CSS, PHP, C#, Javu, C, C++, Assembler.
"Programátori", ktorých stále bolo treba za ručičku vodiť sa nedostali nikde. Jeden taký "programátor" celé 3 roky strávil na PHP a teraz pomaličky začína s Javou.
Can you see the difference?
Programátor (je to jedno či decko alebo dospelý človek) musí byť človek na svoj vek vyspelý. 13 ročný chalan hádam už vie čítať. Nemusí OOP pochopiť okamžite, ale programovanie v začiatkoch nie je len o OOP (ani potom nemusí byť). Chalan sa môže zaoberať inými vecami, programovať veci pri ktorých OOP netreba, za štvrť roka (prinajhoršom) sa vráti, pohrá sa s tým a pochopí ho. Samozrejme že sa nedá učiť OOP ako prvá vec, keď chlapec nevie čo je to programovanie, ale ak má základy, OOP je prechádzka ružovou záhradou. (Netýka sa len OOP, ale aj generického programovania. CBSE a iných)

Ver mi, programátorovi ktorý chce programovať, bonusové bodíky a súťaživosť netreba (pochvalu už vôbec nie). Jeho totiž programovanie baví a aj tú technickú angličtinu bude mať raz-dva zvládnutú (keďže bude čítať veľa EN článkov). Viem o čom hovorím, existujú chalani, ktorí neovládajú po EN ani názvy 5 najrozšírenejších chorôb, počasie vedia vyjadriť naozaj len základne, ale v pohode sa s tebou budú baviť o návrhu programu v hocijakej abstraktnej vrstve, samozrejme, s použitím náležitých výrazov. Teraz ale hovorím o programátoroch, ktorí majú nejaké väčšie ambície, nie len zbúchať nejaké CMS v PHP a JS ;-)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a tento portál je práve pre túto skupinu: ""Programátori", ktorých stále bolo treba za ručičku vodiť sa nedostali nikde. Jeden taký "programátor" celé 3 roky strávil na PHP a teraz pomaličky začína s Javou. "

pretože pre prvú skupinu web netreba, ako si napísal. A pre zvyšok ktorí nemajú dosť motivácie zotrvať na webe a riešiť úlohy, to tiež nie je. Je to pre tých, čo majú záujem, no treba im pomôcť
BX
Addict
Addict

Prečo sa všetci stále opierate o tie nadané deti, ktoré už v sedemnástich rokoch programujú operačný systém? Samozrejme, že také sú, no a čo? Tie neovplyvním ani ja, ani vy, pôjdu si svojou cestou. Dajte s nimi už pokoj, s tými ja nič nechcem mať.

Ja stále od samého začiatku píšem o tom, priniesť programovanie aj iným! Človek nemusí byť extrémne nadaný, aby bol dobrý. Svet je obrovský a uplatnenie je veľké. Stačí len začať. A začiatky sú najťažšie, tak prečo ich trochu nezjednodušiť? Toto jedno ja nechápem na vaších protiargumentoch.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

BX napísal:Ja stále od samého začiatku píšem o tom, priniesť programovanie aj iným! Človek nemusí byť extrémne nadaný, aby bol dobrý. Svet je obrovský a uplatnenie je veľké. Stačí len začať. A začiatky sú najťažšie, tak prečo ich trochu nezjednodušiť? Toto jedno ja nechápem na vaších protiargumentoch.
Dúfam že som tu svoj predpredošlý príspevok nedával nadarmo.

Ale znova:
Ja nekomentujem začiatky, ktoré nejaké musia byť (<-- moje prvé príspevky), ale skôr tu ide o to, ako budú takí programátori pokračovať (<-- moje príspevky v strede, už neviem koľký krát to píšem).
Že pokým nebudú naučení hľadať si veci sami a učiť sa aj veci ktoré nie sú až tak zaujímavé (angličtina?) ale potrebné, tak sa "vychová" skupina začiatočníkov, ktorí budú vedieť úzku časť vecí (<-- posledné príspevky, to printf je pekný príklad) a nebudú im rozumieť, pretože sú !začiatočníci! a také vedomosti by ešte vraj nezvládli.
Takže ja od začiatku poukazujem na to, že začiatky musia byť, ale záleží od toho ako sa bude človek posúvať sám (k nesamostatnosti či samostatnosti). Tu sa nejedná o nejaké "nadané deti" alebo podobný kec ministerstva školstva a odborárov.

@audio, ako sa dnes človek naučí programovať bez angličtiny od začiatku? To asi ako keby sa mali lekári učiť anatómiu bez latinčiny a historici či teológovia bez latinčiny/gréčtiny.
BX
Addict
Addict

pcsiete napísal:@audio, ako sa dnes človek naučí programovať bez angličtiny od začiatku? To asi ako keby sa mali lekári učiť anatómiu bez latinčiny a historici či teológovia bez latinčiny/gréčtiny.
Ti musí je*ať. Buď už radšej ticho, na toto sa snáď ani nedá reagovať bez nadávok :roll:
pcsiete
Medium Star
Medium Star

BX napísal: Ti musí je*ať. Buď už radšej ticho, na toto sa snáď ani nedá reagovať bez nadávok :roll:
Popri že angličitina je základný celosvetovo uznávaný jazyk technických oborov. Bez nej sa to nedá. Choď BX, a vyučuj na svojej stránke čisto v slovenčine, prajem veľa šťastia. :smt006
Potom ale naozaj neviem komu tu je*e.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

poznám veľa skvelých programátorov, čo po anglicky nevedia. A istotne by som veľa skvelých programátorov kt. nevedia po anglicky našiel aj v rusku, indii, číne a ďalších programátorských veľmociach. Ak je nejaká problematika vysvetlená v angličtine, tak zaručene nájdem niekoho, kto to dokáže preložiť do môjho jazyka. A či sa naučím používať slovo inheritance alebo dedičnosť je úplne jedno. Podstatu ovládam rovnako. Angličtinu vôbec pri programovaní netreba, a už vôbec nie v začiatkoch štúdia. Ja som programovať začal niekde na začiatku strednej (na dnešné pomery dosť neskoro, ale treba si uvedomiť že to bola doba keď ešte nemal každý doma počítač a v škole sme sa učili strojopis na písacích strojoch) a s prvou anglickou literatúrou ohľadom programovania som sa stretol až na výške keď som písal bakalárku a potreboval som (aj) zahraničné zdroje.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

pcsiete napísal:@audio, ako sa dnes človek naučí programovať bez angličtiny od začiatku? To asi ako keby sa mali lekári učiť anatómiu bez latinčiny a historici či teológovia bez latinčiny/gréčtiny.
Zaujimave ja som to zvladol.
Uvedom si rozdiel medzi ucenim sa programovat a ucenim sa programovacieho jazyka.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pcsiete napísal:angličitina je základný celosvetovo uznávaný jazyk technických oborov
toto sedí
pcsiete napísal: Bez nej sa to nedá
toto už nie

to že sa väčšina náučných textov nachádza v angličtine ešte neimplikuje že ju musím ovládať. Preženiem to translatorom, pochopím podstatu, a to mi na pochopenie problematiky stačí.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

audiotrack napísal:poznám veľa skvelých programátorov, čo po anglicky nevedia. A istotne by som veľa skvelých programátorov kt. nevedia po anglicky našiel aj v rusku, indii, číne a ďalších programátorských veľmociach. Ak je nejaká problematika vysvetlená v angličtine, tak zaručene nájdem niekoho, kto to dokáže preložiť do môjho jazyka. A či sa naučím používať slovo inheritance alebo dedičnosť je úplne jedno. Podstatu ovládam rovnako. Angličtinu vôbec pri programovaní netreba, a už vôbec nie v začiatkoch štúdia. Ja som programovať začal niekde na začiatku strednej (na dnešné pomery dosť neskoro, ale treba si uvedomiť že to bola doba keď ešte nemal každý doma počítač a v škole sme sa učili strojopis na písacích strojoch) a s prvou anglickou literatúrou ohľadom programovania som sa stretol až na výške keď som písal bakalárku a potreboval som (aj) zahraničné zdroje.
Takých skvelých programátorov poznám aj ja. Aby som ich zreferoval, sú živnostníkmi okrádajúcimi nevedomých malých podnikateľov na prezentačných weboch použitím polonefunkčného cmska. Prepáč, ale toto nepovažujem za bytie skvelým programátorom. Vieš uviesť skvelého programátora ktorého práce/knihy citujú alebo ktorý vymyslel niečo skvelé a vie iba po slovensky? Inako tých skvelých radových programátorov poznám aj ja.

@harrison: tento príspevok, už to viac znova nenapíšem.

//autoeditácia príspevku (29 Júl 2013, 13:01)
pochopenie
máš pravdu, pochopiť sa dá. Ale nie tvoriť, nie prezentovať a nie publikovať.
Radovým programátorom stačí, ak budú písať. Ale tí čo vymýšľajú nové komponenty a návrh, prezentujú ho na konferenciách a publikujú ho, tí musia mať trochu viac. Nie je programátor ako programátor, aj tam je hierarchia.
Ale odbočili sme. Bez angličtiny sa nedá napredovať. Uveďme si príklad:
V októbri vyšlo nové api na Win8 aplikácie. Ako ste si ho po slovensky naštudovali? Nejde to, a také veci vychádzajú stále. WinAPI z WinNT sa nedá používať donekonečna.
//aby sme si sa znova netočili dookola, už ako som pred dvoma príspevkami napísal, nehovoríme o začiatkoch, ale o tom, ako bude človek napredovať bez vlastnej námahy a hľadania.
Napísať odpoveď