instalacia linuxu z windowsu
instalacia linuxu z windowsu
ako mam popstupovat ked chcem na novy disk postupne naistalovat windows a potom linux, kolko particii mam spravit najprv?na windows chcem mat tri, ako mam pokracovat??
Kód: Vybrať všetko
wiki.ubuntu.cz-
q-parser
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Staci disk rozdelit na 3 NTFS particie a ponechat par GB nealokovanych na linux a swap. Samotny instalacny proces potom dokaze vyuzit nealokovane miesto. Na domace ucely stacia dve particie, a to jednu pre Linux ako taky (adresarovu strukturu /) a jeden na swap (pri dnesnych velkostiach diskov a pamati RAM sa zvykne davat 1 x kapacita RAM).
-
JanikEskimacik
Amateur
Ja som to spravil takto - disk mam vo Win-e rozdeleny na 3 particie, C:\ je system (ako inak
), a na tuto particiu som dal aj Ubuntu8.10. Este pred instalaciou Ubuntu8.10 som particiu defragmentoval, aby mohol vyuzit volne miesto. Teraz mam na C:\ dva systemy vedla seba Win XP a Ubuntu8.10. Pri zapnuti pocitaca mi vyhodi tabulku, kde si vyberiem, ktory system prave chcem, vyberiem si, a je to. Tu instalacku som si stiahol ako ISO, otvoril v Alcohol 120%, a pokracoval podla pokynov.
-
JanikEskimacik
Amateur
S Ubuntu 8.10 to funguje uplne bez problemov, vo Win-e mi ho ukazuje ako program, ktory sa da normalne odinstalovat (odskusane, bez problemov). Skusal som nieco podobne s Mandrivou 2009 (Mandriva One 2009 KDE4, Mandriva One 2009 Gnome a Mandriva Free 2009), a ani jedno ani za nic nainstalovat. Potom som vyskusal vsetky 3 verzie vypalit a ani tak. Nakoniec som vytvoril novu particiu a tam sa mi podarilo nainstalovat Mandrivu Free 2009. Myslim si "Fajn, KONECNE!". Ale ejhla, Mandriva sa spusti, ja sa prihlasim, a to je koniec! Nic sa dalej nestane. Skoda...
Proste Mandrivu som nerozbehal a netusim, kde je problem. A teraz mam v pocitaci niekolko particii navyse (vytvorili sa pri pokusoch o instalaciu), s ktorymi sa neda nic robit, este musim skusit preinstalovat Win, tam sa mi ich mozno podari zrusit,
uvidime...