Parson Jack Russel Terier
Parson Jack Russel Terier
Poradte mi, hodi sa tento pes do bytu ? Resp. mohol by to byt aj Jack Russel terrier. Vedeli by ste mi hodit dake informacie o tomto psikovi ? rozmyslam ze si ho kupim ale ako vidim nepatri medzi tych najlacnejsich. Ak sa podla vas nehodi do bytu vedeli by ste odporucit nejakeho maleho psika, podotknem ze inteligentneho.
Jack russel je veľmi inteligentný a temperamentný psík. Do bytu je vhodný, no odporúčil by som ho psovodovi so skúsenosťami s výchovou a výcvikom psa.
Ak si doteraz nechoval žiadného psíka, učite by som si to ešte prehodnotil. Sú veľmi tvrdohlaví a vynaliezaví, takže budeš mu musieť venovať dostatok času a pravdepodobne budeš potrebovať výcvik základnej poslušnosti (v nejakom kurze/cvičaku alebo individualne s vlastným vycvikarom) no všetko záleží od tvojej šikovnosti skúseností..
Ak by som ti mal poradiť iného, podobne inteligentného psíka, volil by som Cairn Terriera. Sú veľmi inteligentní, spoločenskí, rovnako vynaliezaví ako Jack, no o dosť ovládateľnejší. Je to pes, ktorého treba zažiť. Možno ťa nezaujme výzorom, no povahou si ťa určite získa.
Ak si doteraz nechoval žiadného psíka, učite by som si to ešte prehodnotil. Sú veľmi tvrdohlaví a vynaliezaví, takže budeš mu musieť venovať dostatok času a pravdepodobne budeš potrebovať výcvik základnej poslušnosti (v nejakom kurze/cvičaku alebo individualne s vlastným vycvikarom) no všetko záleží od tvojej šikovnosti skúseností..
Ak by som ti mal poradiť iného, podobne inteligentného psíka, volil by som Cairn Terriera. Sú veľmi inteligentní, spoločenskí, rovnako vynaliezaví ako Jack, no o dosť ovládateľnejší. Je to pes, ktorého treba zažiť. Možno ťa nezaujme výzorom, no povahou si ťa určite získa.
-
woundgiver
Light Star
Kedze je to maly pes tak sa do bytu v principe hodi, ale kedze je to terier tak mu musis zabezpecit dostatok pohybu. Absolutny suhlas s Friksom - nie je to pes pre zaciatocnika aj ked zial bohu sa ich chov velmi rozmohol lebo su atraktivni a je ich vsade v mediach vela. S pomedzi terierov je to jeden z najagresivnejsich druhov a je nebezpecny prave preto, ze je maly a ludia teda podcenuju jeho vychovu. Ked si pozries celosvetove statistiky utokov psov na ludi, tak prave jack russel drzi svetove prvenstvo v pocte pohryzeni. Je to polovnik a treba ho dosledne socializovat od utleho veku. Inac na druhu stranu je to naozaj velmi inteligentne zviera a ked je dobre vedeny, ovlada 100% poslusnost a ma dobreho majitela, tak je to super spolocnik a napriklad velmi dobry zachranar - poznam to z praxe. Takze ak sa pren rozhodnes, tak len z overenej chovnej stanice, ktora dosledne dba na dobru povahu (oni su naozaj agresivni) a nepodcen jeho vychovu - aj maly pes patri na cvicak. Drzim palce
Dakujem za rady, ten Cairn Terrier ma tiez zaujal ale stale u mna vedie parson, ano bude to moj prvy psik a nechcem nic podcennit. V podstate ani netusim ako by som ho mal cvicit ale to sa da postupne nastudovat takze vtom nevidim problem. Este by som chcel pocut vas nazor na yorshira a maltezskeho psika. Yorkshira ma brat a malteza mal predtym, maltez bol dobre vychovany ale po case zacal byt velmi agresivny tak ho poslali do nemecka a zaostaral si sucku yorshira, je velmi zlata a inteligentna, po 2rokoch v spanialsku si zapametala cely dom tu u nas
Neviem sa stale rozhodnut aky pes by bol najlahsi a najvhodnejsi pre mna, do bytu.
edit: teraz som si vsimol piska West highland white teriér, strasne krasny co poviete ?
edit: teraz som si vsimol piska West highland white teriér, strasne krasny co poviete ?
-
woundgiver
Light Star
Vtip je v tom, ze sice si to postupne mozes nastudovat ale mas to presne ako aj so vsetkym ostatnym - teoreticke vedomosti su dobre ale su ti prd platne kym nemas prax a tu ziskas len tym, ze budes cvicit a trenovat. Ked 10 rokov chovas jedneho dobreho psa, tak to neznamena, ze mas 10 rokov skusenosti. 10 rokov skusensosti budes mat, ked v priebehu tych rokov odvicis povedzme 50 psov. Ale skus sa informovat o psich cvicakoch v tvojom okoli - ak si napriklad v meste kde je zachranarska brigada tak urcite budu organizovat cvicak aj pre verejnost. Spytaj sa u veterinara ten ti pravdepodobne bude vediet poradit. Ja som zastanca teorie, ze kazdy pes - bez ohladu na velkost by mal ovladat zakladnu poslusnost, lebo pre teba sice 5 kilovy hafan je hracka ale pre 2rocne dieta je to potencialne nebezpecenstvo. V mediach sa hovori najma o utokoch velkych psov ale v skutocnosti je ich v mnozstvo v porovnani s utokmi malych psov uplne zanedbatelne. A to preto lebo majitelia malych psov beru na lahku vahu a kaslu na ich cvicenie a socializaciu. Na cvicaku som zazil rodinu, ktoru terorizoval vlastny kokerspanie tak, ze sa ho vsetci bali a on si dokazal vynutit, co len chcel. Ale skuseny chovatelia im ho pomohli zvladnut a dnes je z neho v pohode hafan. Vyhliadni si psov, co sa ti pacia a potom si o nich skus co najviac zistit napr v knihach o psoch alebo V principe kazde z plemien, co si tu spomenul je pre teba vhodne akurat by som zvazil toho jack russela a ak ano tak len z dobrej chovnej stanice, ktora moze zdokladovat dobre chovatelske vysledky - sice ak nechces vystavovat tak papiere nepotrebujes ale potrebujes garanciu doberj povahy.
Kód: Vybrať všetko
www.dogbreedinfo.com-
woundgiver
Light Star
pri papieroch nejde o to, ci budes alebo nebudes chodit na sutaze. Ide tam v prvom rade o zdravie a kvalitu psika, ktoreho kupis. Chovatel na to aby ziskal statut chovnej stanice a mal k psom PP musi absolvovat strastiplnu cestu sutazi a plnenia roznych podmienok a zdravotneho testovania svojich zvierat, cim vlastne garantuje zviera po zdravotnej stranke a po stranke povahovych vlastnosti, takych ako ma dane plemeno mat. Mnohy dobry chovatelia maju hafanov rozdelenych podla ceny na domacich milacikov a psov vhodnych na chov a poradia ti v tom. Dokonca su ochotni pas od teba vziat spat ak si ho nebudes moct nechat. Tiez s nimi podpises zmluvu, kde sa ti zavazuju predat kvalitne a zdrave zviera - cize ak sa psovi cokolvek zle stane a veterinar to spoji s nejakou vrodenou vadou, tak ti chovatel musi vratit peniaze - mas na to zmluvu a na sude by si vyhral.Leniv3c napísal:...No a nechcem ho velmi s papiermi, aj tak na sutaze chodit nebudem...
-
woundgiver
Light Star
Nehladaj ho ako westik ale ako westhighland white terrier:) urcite najdes minimalne Hladaj aj v cechach - su tam dobre chovne stanice a priviezt psa nie je problem - jedine ho musis zacipovat u veterinara v CZ. Ja osobne som nikdy nemal psa, ktory by vyzadoval nejaku specialnu starostlivost, co sa srsti tyka ale ked sa na toto spytas chovatela, od ktoreho ho kupis, tak ti to urcite rad ukaze.
Kód: Vybrať všetko
http://www.westie.sk/