Balzove drevo

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Balzove drevo

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravim.
Chcel by sa spytat ludi, ktori pracuju s tymto drevom, na nejake typy triky kde kupit, co kupit ako s tym pracovat s cim rezat lepit ako konstruovat a tak.
Mam zaujem o vymodelovanie polyfunkcneho objektu a chcem to s balzy, pretoze pocul som ze s tym robia architekti a aj som videl na vlastne oci a tato metoda sa mi velmi pacila.

Popripade kto ma nieco z balzoveho dreva zamerane na stavebnictvo, architekturu a pod, nehanbite sa a upnite foto.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Kupis to v modelarskych obchodoch (aj pre RC modely).
Rezat je najlepsie vysuvacim skalpelom, su plastove aj kovove, plastove mozes menit hned po spotrebovani celej cepele, ked si kupis kovovy, tak ho mas vlastne na cely zivot a len menis cepele. Ak chces stavat vela, tak sa asi viac oplati kovovy.
Skalpel sa vsak hodi skor na rezanie detailov a oblych hran, na dlhe rovne rezy sa predavaju rezacky. Ma to zakladnu s vacsou plochou, potom su tam asi 3 cepele v rade za sebou, kazda ma odlisnu vysku - to je na rezanie hrubej balzy, pretoze ju postupne narezavaju a kladie to mensi odpor, a na druhej strane je posuvny prvok, ktorym regulujes sirku odrezanej casti.
A potom este nejake lepidlo, v obchode ti poradia podla potreby, pretoze su pruznejsie aj tvrdsie a tiez s rozdielnou dlzkou tuhnutia. To si uz musis rozhodnut ty, ja by som volil skor so strednou tvrdostou a rychlym tuhnutim.
j.mihi
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa j.mihi »

Myslim ze by sa este hodili spendliky.. Tie predavaju tiez v modelarskych obchodoch. Vsetko co budes potrebovat tam asi predavaju. Ale mozes mat aj normalne spendliky na sitie alebo co, len take dlhsie aby boli..

No a asi to nebudes robit na kolene, tak nejaku podlozku si najdi. Nieco makke do coho sa daju pichat tie spendliky.. Chapes, ked budes lepit nejake dve casti aby si to nemusel drzat hodinu.

A samozrejme nejaky ten smirger.. Zide sa jemnejsi aj tvrdsi. Inak potom ked budes smirglovat zvykne sa prikladat ten smirgel k niecomu tvrdemu rovnemu ( :D ), nech to mas pekne rovno osmirglene.. A smirgluje sa na podlozke a nie vo vzduchu, ale na to prides aj sam..

No a medzi podlozkou a tym co budes lepit nejaky igelit, nech to neprilepis k podlozke.
To je asi vsetko odomna...
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

a rez na dakej drevenej/plastovej podlozke a na rovne rezy skalpelom pouzivaj zelezne pravitko pac do plastaku zarezes jedna radost.

lep cim chces mocovinove(take biele so stuhnu do priesvitna RAKOL, DUVILAX) acetonove (kanagon) alebo epoxidy ale to je drahe a zbytocne
nejakymarko
Addict
Addict

a taka rada ku konstruovani...
chcem spravit model polyf. domu a ide o to, ci najskor potrebujem z nejakeho hrubsieho dreva spravit kvazi nosnu cast, kotra sa potom len "obali" tou balzou, alebo mozem balzu pouzit uz rovno tak, ze obvodovy plast bude aj nosny

//autoeditácia príspevku ( 26 Oct 2008, 16:09 )
hm nikto? :?
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

to by ti mozno skorej poradili na modelarskom fore, ale zasa zavisi od toho, ako ten bude vyzerat. pojem polyfunkcny dom je dost siroky. mas daky plan ci zatial to ams iba v hlave? :)
lebo konstrukcia bude zavisiet od tvaru objektu a pevnost zasa od druhu materialu a planu stavby. ak spravis nosnu cast a potom ju obalis, model bude urcite pevnejsi a trvacnejsi
nejakymarko
Addict
Addict

jj nieco mam...poslat?
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Skolacik napísal:poslat?
skus :)
nejakymarko
Addict
Addict

strechu planujem este zmenit na zelenu plochu strechu s terasou, ale jadro ostava
Prílohy
pohlad.JPG
podorys.JPG
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

v akej mierke to asi planujes, repektive, ake to ma byt po dokonceni velke? lebo bez dakych "nosnikov" sa to asi tazko obide
nejakymarko
Addict
Addict

cca 1:100 by som to chcel mat...mozno 1:75 podla vykresov ked si to rozlozim...
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ako rozmyslam tak rozmyslam, tak by som urcite riesil aj nosnu konstrukciu, ak to budes natierat a pouzijes moc tenku balzu, moze sa ti to vlnit, co ak to ma byt samonosne nebude bohvieco... stacit by mala aj daka zakladna konstrukcia
nejakymarko
Addict
Addict

no ved ja aj pocitam s tou nosnou konstrukciou, len otazke znie ze z coho ju vyrobit + co pouzit ako podstavec/podnos/na com bude objekt umiestneny + cim riesit fasadu
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

podla toho ci to chces prenasat, alebo mat len vystavene, ale tak napada ma klasicka drevena doska, sadrokartonova doska, podla vahy modelu polystyren,... fasada je trosku ine kafe, chces ju povrchovo upravit - lakovat, "omietat"?
nejakymarko
Addict
Addict

hlanve nieco co by drzalo....ako v skutocnosti planujem kombinaciu tahana omietka Baumit alebo ina obdoba Baumitu a drevo, ale co pouzit na model zatial neviem...
DiBi
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa DiBi »

skus ako podlozku preglejku, ta vydrzui vela a na obvodove mury by som dal hrubu balzu. kvoli jej hrubke by ju bolo lepsie rezat lupienkovou pilkou. toto som este nestaval, zatial to boli len lietadla, ale taka hruba balza vydrzi.
Napísať odpoveď