kurz - po starom alebo s technologiami? a prečo?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Kosh
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

kurz - po starom alebo s technologiami? a prečo?

Príspevok od používateľa Kosh »

Takže:

človek má nastúpiť na nejaký kurz (mimoškolský, pre dospelých, bližšie nešpecifikovaný). má na výber s dvoch variant absolútne toho istého kurzu (obsah absolútne totožný, cena taktiež, lektor taktiež).

má na výber s dvoch variantov:
1 - kurz s klasickou tabuľou a kriedou, vysvetľovanie, prípadne písanie na tabuľu - s neskorsim skopirovanim rukou pisanych lektorovych poznamok ucastnikom
2 - kurz s (digitálny projektor + pc -> práca a vysvetľovanie na ňom + interaktívna tabuľa ) - s neskorsim mailnutim prezentacii ucastnikom

ktorí by ste si vybrali, a prečo?

ďakujem

//update: ani na jednej sa nebude zdrzovat pisanim
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Digitalny - za predpokladu, ze prezentacie budu volne dostupne ucastnikom kurzu, aby sa na prednaske nemuseli zdrziavat s pisanim, ale sustredili sa na pochopenie prednasaneho obsahu.
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

Kazdemu nieco ine vyhovuje, mne osobne digital a myslim, ze s prezentaciami je to zaujimavejsie ako iba vyklad...

//2ooo. :indian:
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

jednoznacne digital, aby som potom nemusel lustit lektorove rukopisy z roku pana. A aby som to pripadne mohol vytlacit viackrat aby ked jednu kopiu stratim.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

na strednej som mal samu tabulu a teraz na vysokej skoro samy projektor. a mozem povedat len tolko, ze velmi zalezi od toho co sa ides ucit. Projektor ma vyhodu, ze ked ma vyucujuci pripraveny material tak sa nepomyli a nemusi sa opravovat (to mam vyskusane u vyucujucich algebry, jeden pouziva projektor a vsetko ide ako po masle, druhy pise na tabulu a sice vie co robi casto sa myli v indexoch ci jednoduchych operaciach, to sa stava. zato samotne cvicenie z algebry si bez tabule predstavit neviem, ked niekto rata nieco priamo pred Tebou chape sa to daleko lahsie ako vidiet to uz cele napisane). Takze ak ides studovat nieco kde je vela pisaneho materialu (jedepis, biologia) priapadne nejaky informaticky kurz jednoznacne ber projektor. Ak sa bude viac pocitat (matematika, fyzika) tak zober tabulu.
Kosh
King
King
Kontaktovať používateľa:

práve projektor má ale aj tú výhodu, že napríklad v programe Derive to môže lektor rátať, a zobrazovať sa to bude na projektore - či nejaké využitie elektronickej tabule - nie?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Osobne digital. Tak isto to mame aj v skole, s projektorom, multimedialnou tabulou ci ako tomu vy hovorite, a niet sa naco stazovat, predsa je to rychlejsie, efektivnejsie, viac moznosti...
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Tabuľa, krieda, špongia, prach - zvykol som si :D . Len s tými rukou písanými poznámkami by bol u mňa problém.

Absolútne sa nebránim digitálnej modernej výuke, ale keď lektor sa na to dá, tak očakávam bohaté ilustrácie a doplnky počas prednášky priebežne k téme (3D zobrazenia, animácie, grafy, fotografie ... to je pri kriede a tabuli z časových dôvodov veľký problém), nie len suché prepínanie medzi bodmi prezentácie, ku ktorým prehodí pár slov.
80% prezentácií čo som mal možnosť zhliadnúť, boli nedostatočne ilustrované (teda nie že by som mal problém pochopiť problematiku bez obrázkov :D ). Keď už v triede svieti ten projektor, tak nech sa využije na maximum. Žiaci sa skôr dostanú k jadru veci, lepšie a presnejšie pochopia než z opisných slov do prázdna (kde hrá hlavnú úlohu okrem iného aj predstavivosť), menej ich to vyčerpáva a uľahčuje pochopiť látku aj slabším (ak nie pochopiť, tak aspoň dostať aký-taký šajn) žiakom.
Avšak kvalitná a bohatá prezentácia stojí veľa času na prípravu samotného lektora :P .
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

fikus-kukis napísal:Avšak kvalitná a bohatá prezentácia stojí veľa času na prípravu samotného lektora :P .
Ale moze ju vyuzit aj pocas nasledujucich rokov. :wink:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Digital za predpokladu kvalitne pripravených a voľne dostupných materiálov.

BTW: systém na výške (humanitný smer) typu "dojde doktorantka, pred sebou 10 zositov a 20 knih cita ze sa jej huba nezavre a ziaci pisu tak ze ich na konci ruka boli" je moja trpka skusenost. Nikdy som nepochopil preco to nemoze raz napisat a rozposlat mailom, prip aspon prefotit a jednu kopiu hodit do obehu. Sialenstvo.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ja by som bral digital ,za predpokladu ze mi tam nenaserviruju hry a internet :D inak by som toho moc nevedel asi :)
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

mna beru tabule a kriedy/fixky

neviem. vacsinu prednasok som maval v ANALOGovom :) prevedeni a digitalu malinko. vacsina digitalnych ukazok boli ajtak len dake ukazky na predstavu. ziaden fulltime digitalny obraz. semtam dake meotary.

prislo by mi troska lajdacke keby tam docent sedel a namiesto toho aby diferencialnu rovnicu druheho radu kmitania s tlmenim (odvodzovacka na cca h) odvodzoval na tabulu krok po kroku, by tam sedel a klikal framy jak cvicena opica :)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ako tu už bolo spomenuté. Pokiaľ ide o vyslovene o výklad, tak jednoznačne projektor. Lektor rozpráva držiac sa projekcie, mne osobne projekcia pomôže pri fotografikej pamäti (danú myšlienku, výklad si naviažem na daný frame a keď si ho vybavím, vynorí sa mi všetko). Ak ti ešte podklady pošle mailom, tak hotova báseň. Vytlačíš, naučíš a vieš to.

Mali sme kedysi dejepisára, ktorý nevedel rozprávať, proste z výkladu si sa nič nenaučil. Začal nosiť sebou meotar (docela jednoducha pomocka, neskor notebook a projektor) a ten vyklad mal uplne iny spad, priebeh, všetko bolo prehladne, chronologicky, na nič sa nezabudlo, k ničomu sa netrebalo vracať.
Niečo podobne máme teraz s biologiou, kde profka tomu rozumie, no v zápale predbieha a potom aby si sa rychlo orientoval, k čomu sa to vratila, 3x sa opakuje a podobne..
Kosh
King
King
Kontaktovať používateľa:

ono to nie je len o klikani na framy - pomocou programou ako napriklad Derive, moze na pocitaci profesor riesit cokolvek a to sa rovno zobrazuje na projektore ci elektronickej tabuli - a zaistuje to to, ze vsetko je 100% citatelne studentami
Napísať odpoveď