Hranolky :)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
olihope
Medium Star
Medium Star

Hranolky :)

Príspevok od používateľa olihope »

Ahojte,

Predpokladám, že máte všetci radi hranolky,hranolčeky alebo vyprážané zemiačiky ....

Doteraz mi to vždy pripravovali rodičia, ale chcem skúsiť aj ja ...

Preto sa chcem spýtať, ako pripravím hranolky ? google je nejaký hluchý ... žiaden návod nič som nenašiel....

Však to poznáte ... očistíte zemiaky atď .... nemám síce fritézu ale panvica postačí .... otázka aký je ten správny návod ... akoze nevravím, že to neviem spraviť, ale radšej podľa receptu ...

ďakujem
seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Variant 1:
1. Skoc do obchodu, kup si balene mrazene hranolky.
2. Priprav si panvicu / Fritezu a postupuj podla navodu na obale.
3..........
4. PROFIT!!!

Variant 2:
1. Skoc do obchodu, kup si balik zemiakov ALEBO najdi si nejake doma.
2. Osupaj zemiaky, supky zahod do kosa.
3. Zemiaky nakraj na hranolky, velkost zavisi od teba, pripadne pouzi specialny krajac, do ktoreho iba strcis zemiak a vyhodi ti to hranolky (surove, nie hotove).
4. Nahrej panvicu / Fritak (na fritaku mas presny navod ako na to)
5. V panvici pec pokial nie su zlatiste, priprav si prazdnu nadobu, hotove tam smar a do panvice daj dalsiu varku, podla uvazenia. V pripade fritaku smar istu davku do fritovacieho kosa, strc ich dnu na odporuceny cas (najdes na fritaku, alebo v jeho navode) a zasa do prazdnej nadoby
6. Prazdnu nadobu s hranolkami samozrejme niecim prikryt, potom hotove hranolky presypes inam a v starej nadobe zostane vacsina zvysneho oleja.
7..........
8. PROFIT!!!
mehmed
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mehmed »

oné, no - buď si kúpiš mrazené niekde v hypermarkete - predávajú sa po kilách a nevyjde to veľmi veľa
- alebo si zoženieš čo najväčšie zemiaky, aby sa ti to ľahko krájalo a mal si ich veľké a nakrájaš ich buď na takom tom stroji, my to voláme WS mašina - napichneš zemiak do takej "krycej hubky" a potom tým kmitáš a dávaš si bacha, aby si si nepokrájal aj prsty.
- alebo to nakrájaš poctivo nožom - veľa trpezlivosti želám.

- keď ich chceš robiť na panvici, tak máš v zásade dve možnosti - dáš poriadne veľa oleja - spravia sa ti tie klasické, porovnateľné s fritovanými, treba ich ale dosť dlho vyprážať, až začnú tak nezdravo hnednúť - olej vrie, aróma sa dráždivo šíri a v mojom prípade sa zbieha polka átriových domkov.. :D
- alebo si spravíš "racio" - oleja len symbolicky a potom sú také suchšie. také robí mama ako prílohu. ale ja uprednostňujem tie nezdravé a chutné.

samozrejme postupuješ podobne v prípade zemiačikov, krokiet a podobných hovadín.. :wink:
olihope
Medium Star
Medium Star

diky chlapci, mna by zaujimalo ako zistim, ze uz mam dat na panvicu zemiaky resp kolko oleja ... to som sa nikde nedocital, inak diky
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

olihope napísal:diky chlapci, mna by zaujimalo ako zistim, ze uz mam dat na panvicu zemiaky resp kolko oleja ... to som sa nikde nedocital, inak diky
oleja tolko, aby ti pokryl hranolky cele, resp. tolko hranolkov, aby ti nevycnievali uplne z oleja. A ci je olej rozohriaty zistis tak, ze po case tam strcis jednu z nich a ked sa zacne skvarit, tak je ten spravny cas...
foboss
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa foboss »

olihope napísal:diky chlapci, mna by zaujimalo ako zistim, ze uz mam dat na panvicu zemiaky resp kolko oleja ... to som sa nikde nedocital, inak diky
no stačí prstík omočiť :D
ale nie vážne, tak tam hoď preventívne jeden hranolček, a keď to začne okolo neho "bublať" tak ta prihoď aj ďalšie...

no a koľko oleja? nie toľko aby boli hranolčeky na "suchu" ale zas ani nie toľko aby si na vyberanie potreboval udicu....
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

no tak ti tu aj ja napisem. nejaky postup plus par rad

-ocistene zemiaky si nakrajaj na hranolceky snaz sa rovnakej hrubky (velkost az tak nezalezi-je to na tebe)

-daj ich pod chladnu vodu len ich preced nech stratia trochu skrobu(aby sa nelepili) a daj ich do utierky aby neboli uplne mokre a len tak po nich pomackaj aby sa utierka dostala kade tade

-na panvici si rozohrej olej snaz sa tak od oka aby boli hranolky v nom zatopene, pamataj ze hladina sa zdvihne ked ich tam das ;) , olej musi byt horuci, aby ked tam len skusis ponorit(namocit) hranolku musi sa hned vyprazat

-ked tak bude z utierky vyber zo dve hrste tych nakrajanych zemiakov a daj ich do oleja (bacha na prskanie boli to ale je to asi najnormalnejsi sposob a lepsie ich tam opatrne davat rukou ako ich tam hadzat (trochu bolesti predsa vydrzis-len si tam nevypraz ruku) hranolkov musi byt tak akurat aby nevycnievali z oleja a aby nebolo vela volneho miesta
-snaz sa robit pravidelne varky nieze uz tam budes mat minutu jedny a este dolozis dalsimi toto eeee

-ked budu zlatiste vyber ich a daj do nejakej misy (odporuca sa aby bola vylozena servitkami aby vpili prebytocny olej-je to na tebe) a rob dalsie
-vyberaj nejakou lopatkou aby ti mohol pocas vyberania odkvapkavat olej
-nemaj plamen aby furt nahrieval naplno panvicu nech ti olej nezhori ale zase nech neschladne

-po oprazeni hranoliek panvicu odstav aby olej vychladol (alebo ak mas kam tak ho vylej len bacha bude prskat)...

-spod hranoliek vyber servitku (ak si ju tam dal) a mozes solit podla chuti- odporuca sa az tesne pred podavanim inak nebudu chrumkave a zacnu makknut a budu gumove. este ich bud prehadz alebo tak nadhazuj rukami v mise(nie vo vzduchu) nech su osolene spravne....

este je jeden sposob ze tie zemiaky hodis na plech a das do rury uz som jedol aj take a boli vyborne ale na oleji su na oleji
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

myslim, ze najlepsie hranolky su vtedy ked su predvarene. samozrejme, ze nie tie z obchodu. ale ked robis domace a predvaris ich tak chut je daleko lepsia. a kedze to budes robit na panvici, nemusis ich varit do makka. skus ich predvarit, stoji to zato.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Uz vacsina novsich panvic ukaze sama, ze je nahriata, lebo ma take cervene kolecko v strede, a ono ked zosvetlie tak mozes zacat.....
No a odporucam, ti robit hranolky v hrnci....presne ten isty princip ako na panvici, no orzdiel zistis az pri upratovani...nebudes musiet umyvat cely varic, ktory zvykne byt po priprave hranoliek zadzabany a mastny.....ja ked si raz za rok doma robim hranolky sam, tak si nalejem do hrnca aspon 4-5 cm oleja....(inac, keby si nevedel, olej bude riedsi ked sa nahreje. tak vtedy budes vediet, ze mozes zacat) No a vyhoda viacej oleja spociva v tom, ze mozes spravit viac hranoliek naraz, nie ako na panvici, kde sa ti zmesti tak 20 hranoliek a ked ich vyberaz tak bude vsetko od oleja......
RoQa
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RoQa »

Moj kamarat si robil takto do tyzdna hranolky doma asi 3 krat ... prisiel na preventivku k lekarke a mal zvyseny cholesterol ci co a keby sa tak aktivne nevenoval sportom a posilovaniu tak by to bolo este ovela alarmujucejsie , takze ked budes robit snaz sa nie velmi casto ... :wink:
Aby som nebol az tak ot tak ja preferujem kupene mrazene hranolky a uz ich iba hodim na panvicu ked uz ich teda robim tak sa mi s nimi nechce hrat...
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

kupene su blee
mne chutia hranolky viac z fritaka ako z panvice
a tie predvarene to je lahodka :oops:
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

Ja preferujem dost z truby (uz mrazene), je to rychle, prakticke a dobre.

No ale co by som cakal ja temu, ze ako uvarit vajce na makko ! To je zas velka zahada, lebo je tolko receptov a kazdy moze zlyhat inac :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Indigo napísal:Ja preferujem dost z truby (uz mrazene), je to rychle, prakticke a dobre.

No ale co by som cakal ja temu, ze ako uvarit vajce na makko ! To je zas velka zahada, lebo je tolko receptov a kazdy moze zlyhat inac :)
Presne tak, tie predsmazene do rury su najlepsie. Na panvici som ich robil raz a odvtedy uz nikdy :) Je to zabijak casu. Bez do obchodu a kup si mrazene, na obale skontroluj, ci sa daju pripravovat v rure. Spotrebujes tak aj menej oleja, co znamena zdravsie jedlo :)
//no ja trosku davam, ale iba na potretie plechu :P
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Neviem kotre presne myslite....ale my kupujeme tie do rury, kde sa ziaden olej nedava....tak Gotar neviem o akom oleji pises..... :wink:
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

jj, presne tak... Kupovane jedine do rury a olej nedavame vobec.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

No ale co my studaci co nemame na intrakoch rury? :D
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Fabo napísal:No ale co my studaci co nemame na intrakoch rury? :D
Čožé? A to si hovoríte Praha? :))
olihope
Medium Star
Medium Star

dikes, podarilo sa spraviť, trošk boli podľa mami prepálené ale ona je príliž zdravá pekne do zlata upečené díky.... a nesmiem zabudnú dôležitá vec je aj tatarka

inak tie pecove hranolky ... da sa to urobiť aj tak že načistím zemiaky a strčím ich tam alebo musím kúpiť predpripravené resp .. z obchodu ?
a ako je to s postupom pri varení ?
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Hranolky bez oleja? To je ako sojovy rezen, fuj. :P
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

nauraa napísal:Čožé? A to si hovoríte Praha? :))
To si hovorime vysoko nadpriemerny Prazsky internat :)
Napísať odpoveď