Rychlost+ vystrel

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wolodo
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Rychlost+ vystrel

Príspevok od používateľa wolodo »

Neviem co ma to napadlo,ale sa mi zda ze sme o tom vraveli este na zakladnej skole, ked napriklad pojdem v aute, vystrcim sa z neho a vystrelim smerom dopredu gulka pojde rychlostou auta+rychlost vystrelu... ehm takze ked vystrelim dozadu gulka pojde pomalsie o rychlost auta.

A teraz sice viem ze to neni nejak mozne ale pojdem rychlostou (uz asi nie v aute) vystrelenej gulky a otocim sa a vystrelim smerom dozadu, gulka zostane stat vo vzduchu???.... akoze je to blbost je mi jasne ze padne na zem (gravitacia), ale skuste si to predstavit.... :lol:
ani neviem co chcem na to pocut ale konverzacia by mohla byt zujimava na toto
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Od rýchlosti vystrelenej guľky sa odčíta rýchlosť Tvojho pohybu, preto zostane stáť na mieste. Keďže guľka stojí na mieste a padá k zemi - keďže nekoná žiadny pohyb voči prostrediu, tak nemá ju čo spomaľovať (samotné prostredie) ako je to v prípade guľky vystrelenej do prostredia.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

ak sa tvarime ze sa vsetko deje v osi X a v osi Y posobi tiaz a tvarime sa ze vodorovna rychlost gulky je konstantna (strela nestraca rychlost v dosledku vselijakych odporov)

tak by gulka visela v lufte a pomaly by klesala na dol a to vsetko za rovnaky cas aky by tejto gulke trvalo pri vystrele zo stacionarnej polohy dosiahnut maximalnu vzdialenost.

ak tam budu aj vselijake odpory a trenia tak by sa gulka hybala nielen na dol ale by zacala aj troska cuvat
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

vidis no na to som nepomyslel ze keby sme sli este rychlejsie tak by gulka este aj cuvala.... :shock:
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

hmm a v pripade ze pojdem autom resp. inym dopravnym prostriedkom o par km/h pomalsie ako je rychlost svetla a gulku vystrelim vopred rychlostou ktora presahuje rozdiel rychlosti vozidla a rychlsoti svetla tak sa tie rychlosti scitaju? lebo podla einsteinovej teorie nic nemoze ist rychlejsie ako svetlo... samozrejme bavime sa o izolovanom a idealnom prostredi
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

toto su uz tazke teorie kamo, v kazdom pripade, ak vystrelis gulku spätne zatial, co ides rychlostou rovnou vystrelenej gulky, tak gulka jednoducho stoji
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Šu-Do napísal:toto su uz tazke teorie kamo, v kazdom pripade, ak vystrelis gulku spätne zatial, co ides rychlostou rovnou vystrelenej gulky, tak gulka jednoducho stoji
nie je to tak, ze gulka stoji len vzhladom na teba? teda, voci tebe, resp strelcovi sa nepohybuje, ale voci okoliu sa hybe svojou rychlostou, tj nestoji? ak nie opravte ma, celkom ma to zaujalo...
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

RATZINGER666 napísal:hmm a v pripade ze pojdem autom resp. inym dopravnym prostriedkom o par km/h pomalsie ako je rychlost svetla a gulku vystrelim vopred rychlostou ktora presahuje rozdiel rychlosti vozidla a rychlsoti svetla tak sa tie rychlosti scitaju? lebo podla einsteinovej teorie nic nemoze ist rychlejsie ako svetlo... samozrejme bavime sa o izolovanom a idealnom prostredi
scitaju sa ale uz ti nepostacia rovnice pohybu definovane galileom (napr s=ut). Tentokrat sa scitava Lorentzovymi transformaciami.

Budes potrebovat pozorovatela v stacionarnom frame S, a to auto v pohybovom frame S'. Kedze to auto je vo frame S' nezavisle od teba, tak jemu pripada ze ty si v pohybe, zatial co tebe pripada ze ono ide rychlostou Bc (B-beta). Teraz vo frame S' vystrelis gulku ktora ma rychlost vx' , kde vx' je stale mensie ako c. rychlost vx (tj rychlost gulky ktoru pozorujes ty) vypocitas zo vztahu vx=(vx'+Bc)/(1+Bvx'/c)

viac info

http://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_transformations

gulka NIKDY nepresiahne rychlost svetla, v akomkolvek frame, pretoze jedina vec co sa moze pohybovat rychlostou svetla je elektromagneticka radiacia(ma 0vu kludovu hmotnost)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Vy ste blbci :D
K rychlosti svetla - Einsteinove vzorce su postavene tak, ze rychlost svetla nic neprekroci.
Stenky: to, ze bude klesat pomaly je blbost, ked voci zemi nema ziadnu rychlost, tak nema ani ziadnu energiu a stat nemoze. Stala a klesala by iba v pripade, ze by si ju vystrelil v smere pohybu a mala by rovnaku rychlost ako vozidlo. V tom pripade by sa relativne k autu nepohybovala a ty ako pozorovatel v aute by si ju videl postupne klesat, no voci zemi by ste sa stale hybali tak rychlo ako predtym.
Pri vystrele dozadu je to tazko predstavitelne, ale malo by to byt tak, ze v momente vystrelu sa gulka zastavi. Staci si to predstavit vektorovo a pouzit to, ze zrychlenie meni rychlost, teda gulka pri vystrele silnym zrychlenim dosiahne svoju maximalnu rychlost no ta sa v momente vynuluje s rychlostou vozidla podla vzorca v = v1 + v2.
//tak tie einsteinove vzorce napisal Jamess :) Tam je to pekne vidiet.
ViRuS
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ViRuS »

hm no ked na to idem logicky tak zbran (a strelec) su voci vozidlu staticke, takze ak vystrelim v smere pohybu vozidla tak gulka by mala po opusteni zbrane letiet zaroven s vozidlom a ak vystrelim opacnym smerom mala by letiet svojou normalnou rychlostou... tot moj nazor ajked fyzika zrovna nie je moj odbor :D

//inac vsetko za predpokladu ze strielam VON z vozidla, nie v nom
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

Gothar: namoze v lufte visiet do nekonecna. samozrejme ze klesne. si predstav krivku po ktorej by sa pohybovala keby ju vystrelil zo statickej polohy. a teraz si predstav ze ta krivka sa hybe rovnakou rychlostou ako gulka opacnym smerom.

tam len zrejme nebude ziaden odpor luftu kedze vzduch sa povedzme vzhladom na zem nehybe a gulka tiez nie. tak nebude cuvat

//ok ten obrazok nieje najlepsi ale ilustracne by mal zvladnut co myslim...
Prílohy
gulka.GIF
(3 KiB) 450 stiahnutí
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

ViRuS napísal:hm no ked na to idem logicky tak zbran (a strelec) su voci vozidlu staticke, takze ak vystrelim v smere pohybu vozidla tak gulka by mala po opusteni zbrane letiet zaroven s vozidlom a ak vystrelim opacnym smerom mala by letiet svojou normalnou rychlostou... tot moj nazor ajked fyzika zrovna nie je moj odbor :D

//inac vsetko za predpokladu ze strielam VON z vozidla, nie v nom
ee nebude letiet zaroven s vozidlom pojde rychlostou vozidla+rychlost vystrelu...... inak aka je taka priemerna rychlost vystrelu gulky?..

viem ze je to rozdiel z coho strielate ale z nejakej normalnej pistole nechcem tu nejaku zbran co nou zabijete na 2km ;)

//autoeditácia príspevku ( 24 Nov 2008, 13:32 )
stenky cuvat bude ked pojdes este rychlejsie ako jee rycholst vystrelu a vysterlis dozadu.... napr. ides 2010km/h otocis sa a vysterlis o rychlosti 2000km/h tak gulka bude cuvat rychlostou 10km/h a bude spomalovat a padat k zemi

/ehm cisto teoreticky

//autoeditácia príspevku ( 24 Nov 2008, 13:35 )
ehm nasiel som taketo daco dokazete mi to normalne napisat aby som tomu pochopil??? aka je to rychlost?
rýchlosť guľky z pušky 7 x 1e+2 m/s
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

z fyziky som blby, ale tak tiez si to predstavujem napr ako vystrel v dlhom kamione - v ramci kamionu gulka leti svojou normalnou rychlostou, kedze sa beru vztahy medzi kamionom (ktory je ako prostredie voci gulke staticky) a gulkou (ktora je dynamicka).

Akonahle ale gulka vyleti z kamiona, tak ostane vo vztahu so zemou "scitanim" rychlosti kamiona a gulky (v teoretickej rovine=0), akoby visiet vo vzduchu a klesat. (Ono vlastne zadna strana kamiona sa priblizi ku gulke, nie opacne heh)

Samozrejme ze sa jedna o kamion s ultra rychlostou, ktory nepozname ani my, a nie este nejaky einstein :D, takze je to taka hruba teoria, ze az no.

Bavme sa radsej o vrhu medicimbalom, ten bude letiet v realnych rychlostiach automobilu :) .. takze sa to skorej da otestovat.
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

ale medicimbal rychlo straca rychlost letu... :D a rychlo ho taha gravitacia
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

holt, musis ho hodit silnejsie ;) :D .. ale uz sa to pohybuje v realnejsej rovine, s moznostou odskusania
sovietman
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sovietman »

precitaj si teóriu relativity... je to jednoduche a navyse zaujimave citanie...
existuje niekolko skvelych knih aj v slovencine o tom... :wink:
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

ja to nemam kde testovat ale v podstate s tenisovou loptickou a autom by sa to dalo.....

ale s tou gulkou je to take cudne ze ona bude stat vo vzduchu a pomaly padat.... alebo dokonca pomaly cuvat
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

wolodo napísal:ale medicimbal rychlo straca rychlost letu... :D a rychlo ho taha gravitacia
chces povedat ze vdaka gravitacii ten medicinbal padne rychlejsie ako gulka?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

wolodo napísal:ja to nemam kde testovat ale v podstate s tenisovou loptickou a autom by sa to dalo.....

ale s tou gulkou je to take cudne ze ona bude stat vo vzduchu a pomaly padat.... alebo dokonca pomaly cuvat
Co je na tom na nepochopenie? Ved to je ucivo druheho rocnika fyziky strednych skol - Sila ako vektorova velicina!
sebci
Star
Star

Príspevok od používateľa sebci »

niesom fyzik ani matematik ale poviem Vám jednu jednoduchu vec... ak budete mať rýchlosť konštatnú a budete v idealnom prostredí a vaša rýchlosť sa bude zhodovať s rýchlosťou vystrelenej gulky je jedno či pojdete vy dopredu s gulkou alebo budete strielať vzad od vášho pohybu... GULKA NA ZEM NEPADNE !

OSTANE V ZBRANI !
Napísať odpoveď