pomoc s ovislinkom wl-5480pap v2
-
fikus-kukis
Guru wannabe
este raz musis trosku polopatistickejsie vysvetlit....... este raz opisem zapojenie....fikus-kukis napísal:Potrebuješ medzi tie APčka a Modem dať smerovač (router). Keď teda hovoríš že sa modemom je prepínač (switch).
................................................................!->LAN->PC
................................................................!
ADSL T-com modem -> ovislink Switch ->!->LAN ->ovislink AP wl-5480pap ->WIFI-> ovislink client wl-5480pap ->LAN-> notebook
................................................................!
................................................................!->LAN-> tablet
DHCP ma len T-com modem je mozné že nedokaže prejsť cez tolko veci? cez lan to ide normalne
mal som za switch zapojenu 5460ap v2 a bez vsetkeho hned po zapojeni rozdavala wifi s netom....
-
fikus-kukis
Guru wannabe
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Potrebuješ izolovať WAN prostredie od LAN nejakým smerovačom, ktorý bude robiť prihlasovanie a autentifikáciu do DSL siete. Z neho následne na LAN časti si obhospodáriš zariadenia v rámci bytu.
Čo sa týka toho bezdôtového mostu, tak zariadenie bližšie k uplinku nastavíš do módu AP, to druhé ako Client a pripojíš sa s ním na AP.
Myslím, že tak by to mohlo fungovať.
Čo sa týka toho bezdôtového mostu, tak zariadenie bližšie k uplinku nastavíš do módu AP, to druhé ako Client a pripojíš sa s ním na AP.
Myslím, že tak by to mohlo fungovať.
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Pokiaľ máš jeden PC, funguje to na topológií: uplink -> telefónna dvojlinka -> ADSL modem -> ethernetový kábel -> PC
s tým, že overovanie prístupu do ADSL siete je v samotnom počítači; všetko funguje tak ako má, Tvoj PC dostane predelenú verejnú IP adresu
Avšak akonáhle chceš pripojiť viac zariadení na tú istú ADSL prípojku, vzniká komplikácia v podobe len jednej verejnej IP adresy a viacerých zariadení dožadujúcich sa IP adresy.
--takže--
Čo sa týka prvej časti, zvykne sa to realizovať nejakým DSL smerovačom (či už s WiFi alebo nie), ale použiteľná varianta je aj DSL modem + smerovač.
topológia je:
uplink -> telefónna dvojlinka -> ADSL smerovač (prípadne ADSL modem -> ethernetový kábel -> smerovač) -> ethernetový kábel -> PC
* Na smerovači (už nie na PC) sa nastaví pre WAN interface overovanie pripojenia (meno, heslo, pár drobností); funguje to následne tak, že ADSL smerovač si vyžiada IP adresu, ktorú dostane a pod ňou sa bude javiť celá Tvoja domácnosť - viditeľný pre svet bude len samotný smerovač.
* Čo sa týka LAN časti, tak tam nastavíš na smerovači nejaký ten DHCP server, ktorý sa už postará o prideľovanie privátnych IP adries zariadeniam v rámci domácnosti. Dané zariadenia sa potom pri komunikácií s okolitým svetom v rámci internetu "skrývajú" za verejnú IP adresu (tento proces robí samotný smerovač).
Predpokladám, že sa čoskoro stretneš s požiadavkou naforwardovať port, ktorá sa tu donemoty rozoberá. Sú za tým isté požiadavky:
štandardne spojenia (ale iné - na 4. vrstve modelu OSI) zahajujú stroje z LAN siete, tie si firewall na smerovač značí, pamätá a preto prepúšťa len určitú premávku smerom do vnútra siete (čo je vlastne odpoveď na dané spojenie zahájané z vnútra siete).
Pokiaľ sa snaží niekto z vonku (z internetu) pristupovať na daný stroj v sieti, má to dve úskalia:
- stroj nemá verejnú IP adresu, a teda nie je adresovateľný z internetu
- firewall zahodí paket, keďže nemá poznačené žiadne otvorené na danej IP adrese odosielateľa
Nastavením nasmerovania portu sa zabezpečí, že pokiaľ príde samotnému smerovaču paket s cieľovým portom takým, ako si ho nastavil, vie ktorému PC na lokálnej sieti ho má preposlať na aký konkrétny port.
Tým pádom sa počítač na lokálnej sieti (s neadresovateľnou IPčkou) stáva prístupný z internetu cez verejnú IP a určitý port.
s tým, že overovanie prístupu do ADSL siete je v samotnom počítači; všetko funguje tak ako má, Tvoj PC dostane predelenú verejnú IP adresu
Avšak akonáhle chceš pripojiť viac zariadení na tú istú ADSL prípojku, vzniká komplikácia v podobe len jednej verejnej IP adresy a viacerých zariadení dožadujúcich sa IP adresy.
--takže--
Čo sa týka prvej časti, zvykne sa to realizovať nejakým DSL smerovačom (či už s WiFi alebo nie), ale použiteľná varianta je aj DSL modem + smerovač.
topológia je:
uplink -> telefónna dvojlinka -> ADSL smerovač (prípadne ADSL modem -> ethernetový kábel -> smerovač) -> ethernetový kábel -> PC
* Na smerovači (už nie na PC) sa nastaví pre WAN interface overovanie pripojenia (meno, heslo, pár drobností); funguje to následne tak, že ADSL smerovač si vyžiada IP adresu, ktorú dostane a pod ňou sa bude javiť celá Tvoja domácnosť - viditeľný pre svet bude len samotný smerovač.
* Čo sa týka LAN časti, tak tam nastavíš na smerovači nejaký ten DHCP server, ktorý sa už postará o prideľovanie privátnych IP adries zariadeniam v rámci domácnosti. Dané zariadenia sa potom pri komunikácií s okolitým svetom v rámci internetu "skrývajú" za verejnú IP adresu (tento proces robí samotný smerovač).
Predpokladám, že sa čoskoro stretneš s požiadavkou naforwardovať port, ktorá sa tu donemoty rozoberá. Sú za tým isté požiadavky:
štandardne spojenia (ale iné - na 4. vrstve modelu OSI) zahajujú stroje z LAN siete, tie si firewall na smerovač značí, pamätá a preto prepúšťa len určitú premávku smerom do vnútra siete (čo je vlastne odpoveď na dané spojenie zahájané z vnútra siete).
Pokiaľ sa snaží niekto z vonku (z internetu) pristupovať na daný stroj v sieti, má to dve úskalia:
- stroj nemá verejnú IP adresu, a teda nie je adresovateľný z internetu
- firewall zahodí paket, keďže nemá poznačené žiadne otvorené na danej IP adrese odosielateľa
Nastavením nasmerovania portu sa zabezpečí, že pokiaľ príde samotnému smerovaču paket s cieľovým portom takým, ako si ho nastavil, vie ktorému PC na lokálnej sieti ho má preposlať na aký konkrétny port.
Tým pádom sa počítač na lokálnej sieti (s neadresovateľnou IPčkou) stáva prístupný z internetu cez verejnú IP a určitý port.
takže začnem od konca.. fowarding som robil mam FTP sice na dymanickej IP ale mam.... prihlasovanie do siete T-comu sa deje vlastne cez ADSL modem spominaný už hore vyššie (presny typ) čiže v danom ADSL modeme je meno a heslo na pripojenie teda VEREJNA DYNAMICKÁ IP adresa končí na ADSL modeme do ktoreho je privadzaná klasickou telefonnou dvojlinkou.. dalej pracuje pravdepodobne router (smerovač) v danom ADSL modeme a ten v podstate vytvára DHCP v pre moju domacu sieť teda LAN kablom vychádzam z ADSL modemu do OVISLINKU switchu prakticky akékolvek zariadenie ktore pripojim do jedneho z tych 7 portov ADSL modem zaregistruje a pridelí mu DHCPčkom danu vnutrornu LAN IP 192.168.1.2 - 7 . 192.168.1.1 je prakticky vnutorna LAN IP ADSL modemu... no takto som v podstate fungoval doteraz na lanke a teraz som si kupil tie dve male pocket APčka vyšli ma lacno kus na 238,- preto také riešenie prakticky oni maju len jeden LAN port ktory je zaroveň aj WAN portom zaleži od nastavení a teraz vlastne ja by som chcel aby jedna 5480 bola LAN kablom zapojená na swtichi a prenašala wifinou pripojenie dalej do druhej 5480 ktora bude LAN kablom napojená na TABLET (on nema vlastnu wifi kedže je starší...) prvé AP za switchom bude v mode AP a druhé prijimacie v mode CLIENT hold mal som to tak ale DHCP (ADSL modemu) mi nechce prejsť....resp prejde ale net nejde....
to 5480pap ma aj režim router ale to asi nieje dobrý režim na toto....
dufam že už sa chapeme poriadne
//autoeditácia príspevku ( 01 Dec 2008, 20:43 )
PROBLEM VYRIEŠENY
stačilo nastaviť mod AP ... zahesliť... a potom nastaviť OBTAIN IP AUTIMATICAL.. adt adt... sice sa už zariadenia nedostanem... ale je zaheslene a fuknčné dostať sa možno doňho len ked sa natvrdo reštartne.... tolko moje poznatky
to 5480pap ma aj režim router ale to asi nieje dobrý režim na toto....
dufam že už sa chapeme poriadne
//autoeditácia príspevku ( 01 Dec 2008, 20:43 )
PROBLEM VYRIEŠENY
stačilo nastaviť mod AP ... zahesliť... a potom nastaviť OBTAIN IP AUTIMATICAL.. adt adt... sice sa už zariadenia nedostanem... ale je zaheslene a fuknčné dostať sa možno doňho len ked sa natvrdo reštartne.... tolko moje poznatky