Rychlost+ vystrel
Tym by som si nebol az taky isty. Ked vezmes uzavretu vztaznu sustavu gulka-zbran, gulka sa voci zbrani sprava tak, akoby sa zbran nehybala. Cize? Gulka zbran opusti za kazdej podmienky. Ak sa budes pohybovat v smere strelby a rychlostou vystrelu, gulka na velmi kratky cas nadobudne 2v vystrelu. Ak sa budes pohybovat proti smeru strelby a rychlostou vystrelu, teoreticky gulka spadne na zem v smere posobenia gravitacnej sily.
Ako napisal tomase, treba si to hodit na papier a uvazovat, ze rychlost je vektor.
Ako napisal tomase, treba si to hodit na papier a uvazovat, ze rychlost je vektor.
-
Stenky
Professional
pri kinjerilovej spravnej uvahe som to este raz premyslel a som si isty ze ta gulka padne za rovnaky cas za aky by padla keby bola strelena zo stac. polohy. kedze tento cas je kratky tak ta gulka by ani mozno dlho nestala. proste by na mieste padla ale nie za cas ako by bola pustena ale za cas aky by jej trvala cesta v osi Y.
to som uz mozno pisal.... ale dolezite je ze by nestala na mieste ale padala by
to som uz mozno pisal.... ale dolezite je ze by nestala na mieste ale padala by
-
Runes
Addict
- Kontaktovať používateľa:
hmm no nefim ak by vystrelena gulka mala rychlost 600kmh a my by sme sli rychlostou 600kmh tak nefim nefim ci by gulka vysla von jedna vec je zotrvacna sila druha vec je sila ktoru dokaze pusny prach vyprodukovat pretoze tym ze sa hybeme vpred vytvarame urcity tlak takze tlak od prostredia by mohol byt rovnaky ako tlak z nabojnice v tom pripade by sa gulka zo zbrane nepohla pripadne by mala take zrychlenie ze by bolo mozne gulku vidiet normalnym okom. Proste daco taketo vyriesit by bolo mozne as len cez difernecialne rovnice. Sak si zober ides v aute 80kmh sksu hodit predseba lopticku no nehodis nemas nato silu a potrebne zrychlenie. Co sa tyka cuvania tam by to mohlo byt ine ale to je v principe to iste ked napr zoberes loptu a zarotujes ju proti pohybu v pred a hodis tak chvilku sice ide vpred ale presmykuje az tenstav prekona a bud sa vrati alebo ide vpred zalezi od toho co bolo silnejsie. Ak su sily v rovnovahe tak to presmykuje namieste az to tam zastavi a padne. Co sa tyka padu plati stare F=m.a cize by to padlo jak hruska k zemi a=F/m i ked tu uz musim poctat z mechanikou kedze sila F posobi vektorovo kolmo na gravitacne zrychlenie heh sa v tom dako zamotavam. Btw tak ma napada volakedy riesili taku blbost ze keby clovek staql na betonovej doske ktora pada kolmo na zem a tesne pred dopadom by sa odrazil ci by sa zachranil. vec ak by prekonal tie sily a odrazil by sa tak by pad ktori by mal v momente doapdu 90kmh spomalil tusim o 8kmh.
Inak k tej gulke sa mozes priblizit prikladom ze strelec je na dokonale hladkej klzkej podlozke vystreli co sa bude hybat strelec abo gulka. Vysledok bol tusim ze obaja len sa tam pocitalo z hmotnostami a tak ze co ja fim strelec sa posunul o tolko a tolko a gulka tolko tolko
Inak k tej gulke sa mozes priblizit prikladom ze strelec je na dokonale hladkej klzkej podlozke vystreli co sa bude hybat strelec abo gulka. Vysledok bol tusim ze obaja len sa tam pocitalo z hmotnostami a tak ze co ja fim strelec sa posunul o tolko a tolko a gulka tolko tolko
MYslím, že tu platí, že ak chceš pri takejto rýchlosti hodiť niečo dopredu, musiš to hodiť rýchlosťou väčšou ako sa sám pohybuješ. Teoreticky ti to zdovodnit neviem, ale ak je to pravda, pochybujem,že si shcopný hodiť hocijakú loptu rýchlosťou 80 km/h.Stenky napísal:ty nemas silu v 80km/h hodit loptou? to musi byt pre teba potom tazke hodit tam kvalt pri takom pretazeni v konstantnej rychlosti
jasne, ze si schopny hodit nejaku loptu vyssou rychlostou ako 80 km/h (odmyslime si obmedzene moznosti pohybu pri hadzani lopticky z iduceho auta)
pre porovnanie - hraci pri baseballe nadhadzuju lopticku rychlostami az 160 km/h
okrem toho - ked hodis tu lopticku dopredu nemaju sa tie rychlosti nahodou spocitavat? tym padom by mala mat lopticka vzhladom k zemi vacsiu rychlost ako 80 km/h (nezabudaj, ze aj ty aj lopticka sa pri odhode pohybujete)..
\\
teda..ja ani skakat nemusim 
okrem toho - ked hodis tu lopticku dopredu nemaju sa tie rychlosti nahodou spocitavat? tym padom by mala mat lopticka vzhladom k zemi vacsiu rychlost ako 80 km/h (nezabudaj, ze aj ty aj lopticka sa pri odhode pohybujete)..
\\
pokial v autobuse vyskocis, tak si akurat tak tresnes hlavuFlinstone napísal:idem v autobuse ak poskočím
-
Stenky
Professional
ste sa scvokli? ked leti lietadlo 580km/h musim behat vyse 580km/h aby som v nom mohol chodit? ne! sa normalne postavis a bahas si veselo.
ked vlak ide 130km/h musim bezat 131km/h aby som si skocil na WC???? neeeeeeeeeeeeeeeeeee pre boha.
pokial su tieto rychlosti konstantne, alebo tam posobi zrychlenie malych hodnot, tak vase uvahy su uplne mimo misu
ked vlak ide 130km/h musim bezat 131km/h aby som si skocil na WC???? neeeeeeeeeeeeeeeeeee pre boha.
pokial su tieto rychlosti konstantne, alebo tam posobi zrychlenie malych hodnot, tak vase uvahy su uplne mimo misu
-
Runes
Addict
lo co citis ked autobus apridava abo spomaluje ??? bud ta taha dopredu abo dozadu to je sposobene tym ze motor odovzdava rychlost busu a bus tebe cize mas rovnaku rychlost ako bus ked poskocis mas zotrvacu rychlost ale v principe keby si vyskocil do vzduchu a autobus by prudko zabrzdil tak by si sa osunul o daky kus dalej prcic to je lahke. A ty ked si taky frajer tak najblizsie ked podjes aftom 80km skus spravit prudky pohyb rukou von z okna dorpedu a potom skus odhodit zuvacku tak aby sla dopredu heh frajer 
-
Stenky
Professional
pre teba specialne este raz:
to o cm pises ty je zrychlenie a spomalenie.
ked sa daco pohybuje zrychlene a spomalene tak to na taba posobi ako silovy ucinok a nasledne zotrvacne sily.
pokial sa to pohybuje konstantnou rychlostou na teba to ziaden silovy ucinok NEMA!!!! nemas co prekonavat.
a ty ked si taky frajer tak najblizsie ked pojdes vlakom 100+ km/h a rozhodnes sa ist dozadu na WC a prekonas tu neskutocnu rychlost vlaku aby si sa mohol pohybovat, tak ti rovno zarezervujem miesto v behu na 1500m na najblizsej letnej olympiade lebo ked vies chodit 100km/h tak to budes suverenny vitaz.
zaver: na to aby sa clovek v dopravnom prostriedku poprechadzal nepoterbuje prekonat jeho rychlost.
//autoeditácia príspevku ( 25 Nov 2008, 21:44 )
ked sa daco pohybuje zrychlene a spomalene tak to na taba posobi ako silovy ucinok a nasledne zotrvacne sily.
pokial sa to pohybuje konstantnou rychlostou na teba to ziaden silovy ucinok NEMA!!!! nemas co prekonavat.
a ty ked si taky frajer tak najblizsie ked pojdes vlakom 100+ km/h a rozhodnes sa ist dozadu na WC a prekonas tu neskutocnu rychlost vlaku aby si sa mohol pohybovat, tak ti rovno zarezervujem miesto v behu na 1500m na najblizsej letnej olympiade lebo ked vies chodit 100km/h tak to budes suverenny vitaz.
zaver: na to aby sa clovek v dopravnom prostriedku poprechadzal nepoterbuje prekonat jeho rychlost.
ano pridava a spomaluje, citis silu ktora je funkciou zrychlenia nie rychlostiRunes napísal:lo co citis ked autobus apridava abo spomaluje ??? bud ta taha dopredu abo dozadu
co sem pleties odpor vzduchu? ked vystrcis ruku z pohybujuceho sa auta to je cisto o odpore luftuRunes napísal:A ty ked si taky frajer tak najblizsie ked podjes aftom 80km skus spravit prudky pohyb rukou von z okna dorpedu a potom skus odhodit zuvacku tak aby sla dopredu heh frajer
-
Runes
Addict
ted uz nefmi ci vsetko patrilo mne bao ne lebo to pred citatmi si napisal to co ja heh a ked neces pocitat z odporom vzduchu tak ocom tu potom kecame ??? Pak cela debata nema zmysle bo v dokonalom prostredi by vsetko fungovalo ako si nakreslis na papier, a gulka by padla zrychlenim 9,81ms pricom by vo vodorovnom smere letela do nekonecna kedze by nemala odpor atd atdStenky napísal:pre teba specialne este raz:
co sem pleties odpor vzduchu? ked vystrcis ruku z pohybujuceho sa auta to je cisto o odpore luftu
btw to s tym busom v prispevku nebolo ani urcene tebe myslim v mojom predchadzajucom to si len ty tak pochopil tam sa dakto nato pytal predtebou mne tieto veci vysvetlovat nemusis ja som si fyziku odmakal 4 semestre a taketo blbosti boli na zaciatku potom prisli vlastnosti magnetickeho pola kde integral bol na 4 strany. Napr akou silou bude pritahovany atom toho a tam toho ked prejde okolo medeneho drotu vzdialeny o tolko a tolko ...
-
Stenky
Professional
Runes: bavime sa o tom ze gulka sa vystreli dozadu cize v protismere pohybu. tam nastane to ze ta gulka ostane na mieste a bude padat. kedze sa nebude hybat tak na nu ziaden odpor vzduchu neposobi...... ty tu stale hadzes loptu opacnym smerom
tu loptu hodis ak dokazes prekonat odpor vzduchu co kladie tvoja ruka s loptou. ak ju hodis bude mat rychlost auta +- tie drobne co si jej paprcou udelil ale odpor vzduchu by ju rychlo spomalil.
tu sa bavime o gulkach ktore letia veeeeelmi rychlo a maju uzky profil a su pomerne aerodynamicke narozdiel od gulatej lopty ktorej das zanedbatelne zrychlenie.
tu loptu hodis ak dokazes prekonat odpor vzduchu co kladie tvoja ruka s loptou. ak ju hodis bude mat rychlost auta +- tie drobne co si jej paprcou udelil ale odpor vzduchu by ju rychlo spomalil.
tu sa bavime o gulkach ktore letia veeeeelmi rychlo a maju uzky profil a su pomerne aerodynamicke narozdiel od gulatej lopty ktorej das zanedbatelne zrychlenie.
-
Runes
Addict
huh podla man tu uz je s toho motanica lebo ja som reagoval na situaciu ze srielam v smere jazdy ze strielam v smere proti jazde ze idem rychlosotu vacsou abo rovnou vystrelu gulky atd atd takze uz akekolvek dohady tu nemaju zmysel kedze hypotez tu bolo vela. Mimo toho ze hociktoru z tych veci si clovek z minimalnou predstavivostou vie predstavit
a odpor vzduchu je podstatny v kazdom pripade
-
jamess
Light Professional
ides v smere osi x rychlostou v, vystrelis gulku rychlostou -v, aku ulohu tu zohrava odpor vzduchu preboha? vzhladom na stacionarneho pozorovatela v inom rame, gulka prosto padne na zem z miesta vystreluRunes napísal:huh podla man tu uz je s toho motanica lebo ja som reagoval na situaciu ze srielam v smere jazdy ze strielam v smere proti jazde ze idem rychlosotu vacsou abo rovnou vystrelu gulky atd atd takze uz akekolvek dohady tu nemaju zmysel kedze hypotez tu bolo vela. Mimo toho ze hociktoru z tych veci si clovek z minimalnou predstavivostou vie predstavita odpor vzduchu je podstatny v kazdom pripade
Absolutne nepochopené... ak ide lietadlo 580km/h ( čo je inak dosť málo , neviem ) musíš tu loptu hodiť minimálne tou rýchlosťou akou ideš ! HOVORÍM O HODE DO PROTISMERU ( ak niekto nepochopil ,btw:zdá sa, že všetci ) A zarátaj si k tomu,že ak by si skutočne išiel skutočne 580km/h , tak hovorím o tom,že tu loptu, by si hádzal pred lietadlo, do priestoru, mimo inerciálnu sústavu , v ktorej stojíš ty sám... asi by ťa odfuklo , než yb si mal šancu ju chodiť.Stenky napísal:ste sa scvokli? ked leti lietadlo 580km/h musim behat vyse 580km/h aby som v nom mohol chodit? ne! sa normalne postavis a bahas si veselo.
K tomu kráčaniu vo vlaku si opäť niečo zapotil, lebo ty sa skutočne vrátane tej sústavy hýbeš rýchlosťou tvojich spomenutých 131km/h. Čiže ked budeš vo vlaku pobehovať, budeš sa hýbať rýchlejšie než ten vlak samotný...
Bude sa hybat rychlejsie vo vztahu k zemi. Toto vsetko je o tom, ze sa pohybujes vzhladom na nieco. To, co pisal Stenky je uplne nepochopenie. V lietadle sa hybes vzhladom na lietadlo dajme tomu 3 km/h, ale vzhladom k zemi 583 resp. 577 km/h (ak ides v smere resp. proti smeru letu).d4nt3 napísal:Čiže ked budeš vo vlaku pobehovať, budeš sa hýbať rýchlejšie než ten vlak samotný...
//Gangy: tiez som si vravel, ze sa to vlastne da vysvetlit pomocou 2ch vektorov, ktore sa brali uz kdesi na strednej; ale tak tu na fore je uz tradiciou, ze sa o blblostiach dokaze diskutovat na mnohych stranach.
-
Stenky
Professional
aby som nevyzeral ako debil....
uz niekolko krat som to sem pisal z drobnymi upravami a napisal som to iste co vy ze te gulka drbne na zem na tom mieste kdeopustila hlaven.
ja som uz neskor reagoval vylucne na toto:
z auta? nenapisal tam! uz to je problem ale pre boha ako suvisi hod loptou v 80ke v dopredu s tym co sa tu riesilo? nijak lebo ta gulka stoji na mieste a okrem G nanu neposobi nic ine
a
uz niekolko krat som to sem pisal z drobnymi upravami a napisal som to iste co vy ze te gulka drbne na zem na tom mieste kdeopustila hlaven.
ja som uz neskor reagoval vylucne na toto:
kde v aute? nenapisal! v aute nemam problem hodit loptou akoukolvek rychlostou co mi paza dovoliSak si zober ides v aute 80kmh sksu hodit predseba lopticku no nehodis nemas nato silu a potrebne zrychlenie
z auta? nenapisal tam! uz to je problem ale pre boha ako suvisi hod loptou v 80ke v dopredu s tym co sa tu riesilo? nijak lebo ta gulka stoji na mieste a okrem G nanu neposobi nic ine
a
vonku? ano? v danom prostriedku? nie! bastaMYslím, že tu platí, že ak chceš pri takejto rýchlosti hodiť niečo dopredu, musiš to hodiť rýchlosťou väčšou ako sa sám pohybuješ. Teoreticky ti to zdovodnit neviem, ale ak je to pravda, pochybujem,že si shcopný hodiť hocijakú loptu rýchlosťou 80 km/h.
tak toto keby te s runesom napisali predtym, nedoslo by k tym nedorozumeniam...tak hovorím o tom,že tu loptu, by si hádzal pred lietadlo, do priestoru, mimo inerciálnu sústavu , v ktorej stojíš ty sám... asi by ťa odfuklo , než yb si mal šancu ju chodiť.
vzhladom na zem? ano! vzhladom na cokolnek ine to nemusi byt pravda, preto treba pisat co vzhladom na co....... nemuseli by tu zvnikat nedorozumenia.K tomu kráčaniu vo vlaku si opäť niečo zapotil, lebo ty sa skutočne vrátane tej sústavy hýbeš rýchlosťou tvojich spomenutých 131km/h. Čiže ked budeš vo vlaku pobehovať, budeš sa hýbať rýchlejšie než ten vlak samotný...