Stihanie posty
Stihanie posty
Dnes mi prisiel list slovenskou postou do vlastnych ruk (sudiac podla toho ze postarka zvonila pri dverach a nehodila ho do schranky a je tam ta nalepka s cervenym Rkom), ked som ho rano prebral tak som si az po chvili vsimol ze prisiel otvoreny, navyse prelepeny dvoma bielimi cenovkami (?). Chvilu som na to nechapavo pozeral a potom siel spat za postarkou ktora sa netvarila prekvapene a povedala ze k nim to take muselo prist a ze sa to nestalo prvy krat (postarka je suseda a pozname sa dlho, pochybujem ze by list otvorila ona). Uprimne, to co tam bolo je pre mna nepodstatne ale skutocnost ze cloveku moze len tak drzo prist otvoreny list ktory je odoslany do vlastnych ruk (este aj s peciatkou Zilinskej univerzity btw) ma tak neuveritelne nasrala ze som sa rozhodol ze spravim co budem z pravneho hladiska moct aby za to posta niesla nasledky.
Cize moja otazka znie, co mozem v takejto situacii robit? Stalo sa vam to niekedy?
Cize moja otazka znie, co mozem v takejto situacii robit? Stalo sa vam to niekedy?
-
lekoklatik
VIP
-
lekoklatik
VIP
-
wolodo
Professional
- Kontaktovať používateľa:
No mozno keby si bol v amerike tak dokazes aj vsetkych zamestnancov posty poslat za mreze alebo od posty vymamis par tisic dolarov.
Ale si na Slovensku, nas pravny system je taky uzasny, ze by sa to riesilo aj viac ako len par rokov. A aj tak by ti to na koniec zamietli, lebo posta by podplatila odosielatela, ze nech povie ze pouziva blbe obalky.
Ale si na Slovensku, nas pravny system je taky uzasny, ze by sa to riesilo aj viac ako len par rokov. A aj tak by ti to na koniec zamietli, lebo posta by podplatila odosielatela, ze nech povie ze pouziva blbe obalky.
-
lekoklatik
VIP
O takyto nazor nestojim, co je to za pristup. Keby kazdy rozmyslal ako ty tak si v tomto state mozu ludia robit hocico, pretoze by sa spoliehali na to ze poskodeni si povedia ze sa to aj tak nevyriesi. Ak tak vacsina ludi rozmysla a nechava veci ktore evidentne niesu v poriadku tak, je mi ich luto, kazdopadne ja toho nebudem sucastou.wolodo napísal:No mozno keby si bol v amerike tak dokazes aj vsetkych zamestnancov posty poslat za mreze alebo od posty vymamis par tisic dolarov.
-
lekoklatik
VIP
Vykašli sa na ľútsoť. Ak také veci robia aj na súde a pošte, jednoznačne si už teraz víťaz. Otázne však je, čo si kceš vysúdiť. Aby bol zákon zaopatrený zasrane dobre a za každé porušenie by za to pošta platila, alebo niečo pre sebaGangy napísal:O takyto nazor nestojim, co je to za pristup. Keby kazdy rozmyslal ako ty tak si v tomto state mozu ludia robit hocico, pretoze by sa spoliehali na to ze poskodeny si povedia ze sa to aj tak nevyriesi. Ak tak vacsina ludi rozmysla a nechava veci ktore evidentne niesu v poriadku tak, je mi ich luto, kazdopadne ja toho nebudem sucastou.
Ber to druhé
//oka tak teda počkaj kým ti pošlú odpoveď zo Žiliny. Potom budeš múdrejší a pohneš sa ďalej
Ved prave o to ide, ze ak zo Ziliny odisla obalka v poriadku, neexistuje moznost ako by som pripadny spor mohol prehrat. Je mi jedno ci posta zaplati pokutu statu alebo mne (ale nemienim sa tvarit ze by to nebolo fajn), ide o to co som pisal predtym, ze ked sa na to bude kazdy srat tak si slovenska posta bude drzo otvarat cudziu postu aj nadalej.
-
wolodo
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Gangy: ibaze na slovensku si ludia robia co chcu
Budem velmi rad ak vysudis od posty aspon 100 korun to mi ver uz len ze sa to dakomu podari bude uspech, ak to budes ty blahozelam. Ak mas na to sily vies sa trochu pohybovat v prave. Nech sa paci pust sa do toho boja. Len podla mna to neni az take zavazne, mozu sa vyhovorit na straasne vela veci. napr. ze sa obalky pri triedeni presypu z nejakej krabice na stol a obalka sa zachytila hranou o roh krabice a nahodou sa odlepila, opatrenie posty bolo vykonane hned na mieste zalepenim bielych nalepok. Dokonca si to napisu niekde na poste kde maju mozno nejaku knihu nehod s obalkami. a su vykryty lebo mozu mat v pravidlach, ze kazda nehoda s obalkou bude okamzite vyriesena a zapisana do knihy nehod. Budu sa ta pytat ake vyuzitie by mali informacie v tvojom liste keby sa dostali inym osobam. Podla toho by ocenili tvoj pripad+ posta by si okamzite nejak prerobila pravidla, ze je pripustny aj faktor nahodny ze obalka pride otvorena. A komu sa nepaci, nech vyuziva ine sluzby napr. UPS....
Vsetko tu som len vymyslal, nikde neni napisane ze to takto byt nemoze, dokonca aj horsie, a neberte ma za slovicka- je to brane len s domyslavostou
Ak sa ti nazor nepaci tak je to normalne, mne je jasne ze je to sukromie, otvoreny list, ale len ti chcem povedat ze nie si v Amerike
Mama asi tak pred 4 rokmi potrebovala poslat peniaze. Nemala ako inak len postou, bola v cechach, ale nechcela to posielat cez hranice tak aspon zasla k hraniciam a poslala obalku s peniazmi ktoru si dala poistit v prvej slovenskej poste ,ktoru nasla. Obalka sa stratila a mama sla do toho stratit 6 000 v obalke neni sranda. Nevybavila nic dokonca aj ked bola obalka poistena. Snazila sa o to 2-3 roky. Nikde neuspela.
Neodradzam ta od toho. Ak sa ti to podari klobuk dole
Budem velmi rad ak vysudis od posty aspon 100 korun to mi ver uz len ze sa to dakomu podari bude uspech, ak to budes ty blahozelam. Ak mas na to sily vies sa trochu pohybovat v prave. Nech sa paci pust sa do toho boja. Len podla mna to neni az take zavazne, mozu sa vyhovorit na straasne vela veci. napr. ze sa obalky pri triedeni presypu z nejakej krabice na stol a obalka sa zachytila hranou o roh krabice a nahodou sa odlepila, opatrenie posty bolo vykonane hned na mieste zalepenim bielych nalepok. Dokonca si to napisu niekde na poste kde maju mozno nejaku knihu nehod s obalkami. a su vykryty lebo mozu mat v pravidlach, ze kazda nehoda s obalkou bude okamzite vyriesena a zapisana do knihy nehod. Budu sa ta pytat ake vyuzitie by mali informacie v tvojom liste keby sa dostali inym osobam. Podla toho by ocenili tvoj pripad+ posta by si okamzite nejak prerobila pravidla, ze je pripustny aj faktor nahodny ze obalka pride otvorena. A komu sa nepaci, nech vyuziva ine sluzby napr. UPS....
Vsetko tu som len vymyslal, nikde neni napisane ze to takto byt nemoze, dokonca aj horsie, a neberte ma za slovicka- je to brane len s domyslavostou
Ak sa ti nazor nepaci tak je to normalne, mne je jasne ze je to sukromie, otvoreny list, ale len ti chcem povedat ze nie si v Amerike
Mama asi tak pred 4 rokmi potrebovala poslat peniaze. Nemala ako inak len postou, bola v cechach, ale nechcela to posielat cez hranice tak aspon zasla k hraniciam a poslala obalku s peniazmi ktoru si dala poistit v prvej slovenskej poste ,ktoru nasla. Obalka sa stratila a mama sla do toho stratit 6 000 v obalke neni sranda. Nevybavila nic dokonca aj ked bola obalka poistena. Snazila sa o to 2-3 roky. Nikde neuspela.
Neodradzam ta od toho. Ak sa ti to podari klobuk dole
Ide o porušenie listového tajomstva.ústavou garantované právo občana na ochranu informácií v zasielaných správach medzi občanmi, ktorému poskytuje ochranu aj Trestný zákon tým, že porušenie alebo prezradenie tajomstva uzavretého listu alebo inej zasielanej písomnosti považuje za trestný čin
Kto úmyselne poruší listové tajomstvo vyzvedaním alebo otvorením uzavretého listu alebo inej písomnosti prepravovanej poštovým podnikom alebo iným obvyklým spôsobom, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.
Zákon č. 300/2005 Z. z. trestný zákon
Na tvojom mieste by som si naštudoval poštový poriadok ohladom preberania zásiely (od odosielateľa). Sťažoval sa na pošte, ktorá dopis doručila, vyžiadal si knihu sťažností (je na každej pošte, no často si ju musíš vyhádať - uveď tam aj to, že ti nechcela byť vydaná, ak sa tak stane).
Očakávaj stanovisko pošty. Ak to skončí pri rečiach, šiel by som na to súdnou cestou (ak ta to dovtedy neomrzí).
Rátaj ale s tým, že sa bude musieť preukázať úmysel. To bude problem.
Nemyslím si však, že takéto zalepenie je štandardné. Zisti si tiež, ako pošta postupuje v prípade poškodenia zásielky pri preprave.
http://www.minv.sk/swift_data/source/mv ... _zakon.doc
-
lekoklatik
VIP