Tie statistiky sa mohli zacat trhat uz ked zaviedli bodovanie 10 8 6 5 4 3 2 1ayrton2 napísal:ten bodovaci system co tu uvadzte od 20 bodov je blbost....uz len z hystorickeho hladiska ....tym padom by sa vsetky statistiky mohli potrhat a potom by zas boli hadky kto je najlepsi a pod....ked pride nejak novy pretekar a ziska 2 tituly a bude mat na konte viac bodov nez Schumacher potom zas budu len zbytocne dohady akoze je to blbina ale uz len z historickeho hladiska ....ten system nie.....a tie medaily to uz uplne ze no comment
F1 2009
Juj nedá mi... A kedže všetky body sú na .. , vlastne jediné čo je isté je víťazstvo. Víťaz bude vždy víťaz bez ohľadu či za 1. miesto dostane 3 body alebo 30. Určite sú nejaké príklady z histórie, keď by systém 10-6-... nahradený systémom 10-8-... alebo naopak menil konečné poradie. Víťaz je víťaz a hotovo. Bez diskusie. Ešte aj keď Schumiho diskvalifikovali a zobrali mu všetky body, keď chcel zostreliť Vilnneuva, tak mu nikto nemohol zobrať, že vyhral v tej sezóne X závodov. Snažíte sa vymyslieť nejaký teoretický systém, pričom jediný absolútny ukazovateľ je iba víťazstvo.
Ja si tiež nemyslím, že by sa malo rozhodovať iba počtom víťazstiev, pretože to tu už bolo spomínané, ak by niekto podával počas celej sezóny kvalitné výkony a dosiahol by napr. 10 druhých miest a ani raz by nevyhral, tak by nemal skončiť v celkovom poradí za jazdcom, ktorý mal napr. v jednych pretekoch veľké šťastie a podarilo sa mu 1 Veľkú cenu vyhrať, ale v ostatných pretekoch by nebol ani na stupni víťazov. V tomto smere je takýto systém veľmi nespravodlivý.
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
phil hillbegbeee napísal:Juj nedá mi... A kedže všetky body sú na .. , vlastne jediné čo je isté je víťazstvo. Víťaz bude vždy víťaz bez ohľadu či za 1. miesto dostane 3 body alebo 30. Určite sú nejaké príklady z histórie, keď by systém 10-6-... nahradený systémom 10-8-... alebo naopak menil konečné poradie. Víťaz je víťaz a hotovo. Bez diskusie. Ešte aj keď Schumiho diskvalifikovali a zobrali mu všetky body, keď chcel zostreliť Vilnneuva, tak mu nikto nemohol zobrať, že vyhral v tej sezóne X závodov. Snažíte sa vymyslieť nejaký teoretický systém, pričom jediný absolútny ukazovateľ je iba víťazstvo.
majster sveta z roku 1961
z osmych grand prix startoval na siedmych nakolko v predposlednom podujati sa zabil jeho teamovy kolega wolfgang von trips (ferrari) po kolizii s jimom clarkom. v monze zahynulo vtedy aj dalsich 14 fanusikov F1.
v tomto rocniku vyhral dve velke ceny. rovnaky pocet vitazstiev zaznamenali aj uz spominany wolfgang von trips a stirling moss (lotus-climax). celkove poradie si mozes pozriet v prilohe.
urcite si si vsimol, ze to je prave phil hill kto ma v zatvorke 38 bodov, ale do celkovej klasifikacie sa mu zapocitavalo iba 34. je to z tohto dovodu:
POINTS SYSTEM 1st: 9 points 2nd: 6 points 3rd: 4 points 4th: 3 points 5th: 2 points 6th: 1 point. Only the best five of eight scores counted towards the world championship.
dalej tu je kvalifikacia- boj o pole position:
5/7 vyhral prave phil hill
1/7 vyhral wolfgang von trips
1/8 vyhral stirling moss
1/8 vyhral jack brabham
a v neposlednom rade je phil hill 3- nasobnym vitazom 24 hodinovky v le mans (1958, 1961!!!, 1962).
teda je na mieste otazka, kto bol zasluzenym majstrom sveta F1 pre rok 1961? kto takmer prisiel o tento titul prave vplyvom toho, ze bodovaci system ho pripravil o cenne BODY?
moj nazor na vec vystihol marc surer. okrem ineho
"Áno, treba to korigovať. Víťaz by mal ale jednoducho dostať viac bodov ako ostatní a hotovo. Bodový systém musí ostať, ale rozdiely sa majú zväčšiť. Bez bodov to predsa nejde."
http://www.f1.sk/clanok29414.htm
To je velky skok, ale najviac by sa mi pozdaval uz spomenuty system 20, 15, 10, 9, 8...begbeee napísal:Keď body (ako som už písal v ss) tak reálny rozdiel medzi prvým miestom a druhým by odzrkadľoval:
1. miesto = 20 bodov
2. miesto = 7 bodov
Víťazstvo musí byť vysoko cenené.
Tym by inspirovali pomalsie timy a zaroven by zvysili hodnotu vitazstva.
System 10, 6, 4, 3, 2, 1 bol tiez dobry, ale bol demotivujuci pre pomalsich.
pochybujem o tom ze akykolvek tim je v F1 preto aby zarobil peniaze.
vsetky peniaze co timi dostavaju za vysielacie prava sa nalievaju do auta, timu jazdcov.
Honda je obrovska firma, je to gigant ktory ma dostatok penazi, no pravdepodobne vyuzili "krizu" aby ospravedlnili odchod z F1. Priznajme si boli slaby, nemali tych spravnych ludi vo vedeni, konstrukterov jazdcov atd atd.
vsetky peniaze co timi dostavaju za vysielacie prava sa nalievaju do auta, timu jazdcov.
Honda je obrovska firma, je to gigant ktory ma dostatok penazi, no pravdepodobne vyuzili "krizu" aby ospravedlnili odchod z F1. Priznajme si boli slaby, nemali tych spravnych ludi vo vedeni, konstrukterov jazdcov atd atd.
HONDA je sice velka značka, ale v autach mala vždy väčší prepad ako u motocyklov. A každa automobilka čo je v F1 tak ma odvetvie špecialne na F1 a na komerčny trh, sice sú financovany z jednej a tej istej "tovarne"/nazvyme to tak/, ale riešia si tie svoje problemy osobitne každá sekcia. Takže tu vyplýva len to že tá sekcia čo má na starosti F1 ma nejake problémy, bud sa nedohodli z vedenim že ich nebudu dalej dotovať, alebo už na nich netrhli tolko finančnych prostriedkov ako po minulé roky.. a to ma privádza ešte k myšlienke, že ta finančna kriza dopad na to môže mať taký že Automobilky znižuju vyrobu čim padom redukuju svoje záujmy ako asi v tomto prípade./moj subjektivny nazor/
-
PAIN
Light Professional
Co ja viem, toto si moc nemyslim, aj Volkswagen je obrovsky koncern a dotklo sa ich to....tiez by asi nepracovali na novom modele pre rok 2009 a nehladali novych jazdcov. Podla mna si aj Honda utahuje opasok a skrtaju nepotrebne polozky a ked si zoberieme ze Honda bola v F1 viacmenej do poctu a ich vysledky im bohvie ako reklamu nerobili tak stopli cely team.LTVM napísal: vyuzili "krizu" aby ospravedlnili odchod z F1. Priznajme si boli slaby, nemali tych spravnych ludi vo vedeni, konstrukterov jazdcov atd atd.
-
hojko
Site Admin
ayrton2: Myslis, ze tych 18 bodov dokaze pokryt rozpocet celeho timu??? Napriklad Ferrari malo v roku 2007 a aj 2008 rozpocet 250 milionov eur, pricom polovica tejto sumy stal len vyvoj monopostu na sezonu, celkovy sa vsak vratane ostatnych vydavkov mal pohybovat na urovni 400 milionov eur. Toyota na rok 2007 mala rozpocet 400 milionov eur. Za zisk pohara konstrukterov sa dava 50 milionov eur. Hoci F1 ziskasuje za prava 800 milionov dolarov, tak timom ide len polovica, cize je to 400 milionov dolarov a zda sa ti, ze to vsetko rozdelit na zaklade bodovania medzi tych par timom, ktore su tam postaci na ich prevadzku???
Pain :
Hojko to napisal celkom jasne! Budem sa opakovat timi nezarabaju na F1, pochopte ze F1 nie je na to aby obrovske giganty zarabali peniaze.
V prvom rade je to len pre tych co na to maju gule, po druhe je to obrovsky stroj na reklamu.
co ma niejaky VW spolocne s F1 mi povedz.aj Volkswagen je obrovsky koncern a dotklo sa ich to....tiez by asi nepracovali na novom modele pre rok 2009 a nehladali novych jazdcov.
Hojko to napisal celkom jasne! Budem sa opakovat timi nezarabaju na F1, pochopte ze F1 nie je na to aby obrovske giganty zarabali peniaze.
V prvom rade je to len pre tych co na to maju gule, po druhe je to obrovsky stroj na reklamu.