UNSS, slepecké psy, osobná asistencia,...

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Svetluška
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

UNSS, slepecké psy, osobná asistencia,...

Príspevok od používateľa Svetluška »

Dobrý večer,
zaujímajú Vás veci spojené so zrakovým postihnutím? Je tu niekto dobrovoľník/osobný asistent/cvičiteľ psíka/zamestnanec UNSS? Čo Vás ovplyvnilo pri Vašej voľbe vybrať sa touto cestou? Odkiaľ ste mali informácie? Využíva niekto ich služby? (návšteva dobrovoľníka, vodiaci pes v rodine...) Aké zaujímavé príhody ste zažili?

Zatial najlepší materiál čo com čítala bola kniha Ema a ja - autobiografia Sheily Hockenovej. Na nete sa tiež dalo nájsť pár informácií, ale čakala som že tam toho bude viac.

Teším sa na Vaše príspevky :)
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Môj ujo bol slepý a mal vodiaceho psa - zlatého retrívra. Pes fungoval ako hodinky - nosil noviny, topánky, oblečenie, telefón, lyžičku... Poznal strašne veľa rôznych príkazov a ujo sa na neho mohol 100%-ne spoľahnúť.
Po ujovej smrti už pes vraj nemohol byť použitý pre iného slepca, tak si ho vzala moja sestra. Teraz, keďže nenosí slepecké popruhy, tak je ako vytrhnutý z reťaze a začína si užívať slobodu. Niekoľkokrát jej zdrhol aj zopár kilometrov, ale našťastie sa vždy našiel :)
Je to výborný pes, a až na tie občasné nekontrolované výlety je na neho veľké spoľahnutie. Stačí len zašepkať jeho meno alebo povel a on v momente príde a urobí, čo sa od neho chce.
Aj z rozprávania môjho uja viem, že títo psíkovia robia obrovskú službu svojmu pánovi. Ujo predtým nikam nechodil, no od kedy mal psa, sám sa vybral autobusom do mesta, do parku, do obchodu.... Bolo to naozaj úžasné pozorovať ich, ako si spolu rozumejú...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

robím osobného asistenta vozíčkarovi. V tejto "brandži" najviac záleži aby si postihnutý a asistent povahovo a ľudsky sadli, lebo inak je to len trápenie pre oboch. Robota je to málo platená, no ževraj nám ficko od januára zvýšil o 20sk na hodinu, teda z 55 na 75sk/ hod.

Slepecké psy - obdivujem ich trénerov, že ich dokážu tomu všetkému naučiť. A slepých, že majú odvahu a schopnosť sa pohybovať "po tme." Skúšal som to v byte a po necelej hodine som si musel dať šatku dole...
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

No tak môj svokor je nevidiaci a v roku 2000 dostal nejakým zázrakom počítač s Win98 a Wintalkerom - to je program ktorý číta text na obrazovke. Veľmi si na to zvykol a písal na tom stále. Tento rok sa začal zaujímať o internet ale Wintalker neozvučuje Internet Explorer (aspoň nie v tej jeho verzii) a tak má nový počítač (musel si kúpiť sám, že už nemá nárok zo sociálky) a v ňom program na ozvučenie NVDA. Tento program je freeware ale ešte je vo vývoji. Na platený program (Jaws + Wintalker Voice) mu tiež nechcú prispieť.
Tak mňa by zaujímalo, či je tu niekto kto používa NVDA
http://www.nvda-project.org/

Ak áno, tak by som rád vedel ako to urobiť aby vo Worde čítalo informácie zo stavového riadka, konkrétne číslo strany, číslo riadku
V NVDA je síce možnosť zapnúť stavový riadok, ale vždy mi povie že "stavový riadok nenájdený". Pritom ho vo Worde vidím.
Svetluška
Light Expert
Light Expert

Thovt napísal:No tak môj svokor je nevidiaci a v roku 2000 dostal nejakým zázrakom počítač s Win98 a Wintalkerom - to je program ktorý číta text na obrazovke. Veľmi si na to zvykol a písal na tom stále.
Ako vlastne mozu nevidiaci ludia pisat na PC? Viem, ze na normalne pisanie maju specialny diekrujuci pisaci stroj, ale neviem si to dost dobre predstavit s realnou klavesnicou. Maju na nej nalepene pismena v braillovej abecede? Alebo maju specialnu klavesnicu podobnu ich pisaciemu stoju?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Thovt
Star
Star

Môžu mať brailovú klávesnicu, ale môj svokor má obyčajnú.
Jednoducho sa naučil písať 10 prstami a vtedy nepotrebuješ vidieť na klávesy. Okrem toho má v PC program na ozvučenie, a tak keď napríklad píše vo Worde, tak po každom stlačení klávesy mu to povie písmeno ktoré stlačil. Potom môže používať klávesové skratky na ovládanie programov, samozrejme myš nepoužíva.
Inak myslím, že písať desiatimi prstami sa naučil až potom ako prestal vidieť, rovnako ako brailove písmo, ale braila v podstate už nepoužíva, keďže počúva knihy na CD - DVD, prípadne si skenuje časopisy do PC a cez Fine Reader môže "čítať".

Inak ak si zvedavá ako to funguje, skús ten program NVDA, je to freeware.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kamoš mi vravel, že na matfyze nejaký profák vyvíja soft aby mohli aj nevidiaci pracovať s myšou. Viete o tom niečo?

Máte niekto skúsenosti s výcvikom slepeckých psov? Dá sa "byť ich tréner?" Čo všetko k tomu treba?
Thovt
Star
Star

K tej myši, spomenutý program NVDA podporuje ozvučenie polohy myši, takže ak máš aspoň dva repro - sluchatka, dokážeš z toho zvuku zistiť kde približne na obrazovke je kurzor. No a plus oznamuje ikony nachádzajúce sa pod kurzorom.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Thovt napísal:K tej myši, spomenutý program NVDA podporuje ozvučenie polohy myši, takže ak máš aspoň dva repro - sluchatka, dokážeš z toho zvuku zistiť kde približne na obrazovke je kurzor. No a plus oznamuje ikony nachádzajúce sa pod kurzorom.
diik. to znie ako dobra vecicka... :)
Svetluška
Light Expert
Light Expert

Lub0$ napísal:Maju original Braillovu klavesnicu
http://shop.a2i.co.uk/ekmps/shops/shopp ... ekm%5D.jpg
Vdaka za vysvetlenie a ukazku. Odkial to vies? Nasiel Ti to vyhladavac, alebo si sa o to zaujimal aj predtym?
Thovt napísal: Inak ak si zvedavá ako to funguje, skús ten program NVDA, je to freeware.
Uz som si ho stiahla. Klobuk dolu pred ludmi co ho robili. Este ma nepocuva ako by som chcela, ale to bude urcite aj tym ze som ho skusala instinktivne bez citania vsetkych tych skratiek. Ked si to nastudujem asi ho skusim pouzit na citanie ebooks, lebo vo worde mi cital zatial vzdy len jeden odstavec. (Na ebookoch som ho este neskusala.) Skoda, ze v kniznici poziciavaju kazety len pre zrakovo postihnutych, chcela som tak "citat" povinnu literaturu do skoly popri inej robote, pripadne pri cestovani... Takze toto by mohlo fungovat miesto kaziet ak sa mi to podari :) .

Zatial ma povinne citanie moc nebralo, citala som to len lebo som musela. Aj ked musim pochvalit tych co robia osnovy, v poslednej dobe je to celkom zaujimave. Napriek tomu, co som pisala hore, ma podla mna citanie fyzickych knih svoje caro. Hlavne ak si clovek moze sam vybrat to, co ho bavi.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

huhu ja tak od veci trosku ja sa akurat chystam civcit zachranarskeho psa :-) ale to je hudba buducnosti kedze este nebyvam sam a cem labardora, retrivera a to by bol trest ho mat v panelaku.
Co sa tyka vycviku slepeckeho psa tak jj moze ho trenovat hci kto kto ma vztah k psikom trpezlivost a dake skusenosti problem je v tom ze sa nemoze citovo nadviazat naneho kedze po vycviku ide hfao papa :-( bratova kamaratka akurat ted ide trenovat jedneho retrivera ale oni su uz obaja v brne :-) ale ona aj dake skusenosti uz tusim ma
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

runes - a kam teda treba ist najprv? treba sa niekde zaregistrovat, v nejakom "stredisku" vycvikovom? Treba mat uz dopredu nejake skusenosti s vycvikom psov, alebo ma to tam naucia?
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

toto uz sam presne nefim to musim dade na nete brat chytti a zistit, ale urcite to neni eln tak ze huraa system ono to je pokial viem tak ze ty mas toho psa v opatere a treujes ho pricom pravidelne chodis do treningobveho strediska a co sa tyka skusenosti musis mat ale tie dako ziskat musis tak asi najprv asistujes dakomu abo netusim, ale viem ze to som sa brata pytal ze ci to moze len tak a ze nie ze ona ma uz skusenosti s tym
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

diik za info. cize najprv nejake skusenosti nabrat, mozno nejaky kruzok/vycvikove centrum?

a to ze mas toho psika v opatere - normalne ti ho "daju" na domov?
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Stoporko napísal:diik za info. cize najprv nejake skusenosti nabrat, mozno nejaky kruzok/vycvikove centrum?

no pokial viem aano, proste ty si jeho pan ty ho vychovavas ucis vsetko fici ako ma az na ten den ked zlozi skusky a ty sa ho musis vzdat :-( preto ja necem cvicit sepeckeho ale zachranarskeho sice bude to tazke heh musis este toho vela vela ozistovat ale casu este dost bo ja si ho vycvicim a kedze uz ted som zachranar tak budem aj jeho psovod v principe pri zachranarskych to tak funguje, a na svk su s tym zameranim co chcem ja aj tak len dobrovolnicke brigady v leviciach napr
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pockaj, to ma dost zaujima. Napis nieco viac o tych zachranarskych psoch, dobrovolnickych pracach... nieco ako vyhladavanie ludi? A nejaky specialny trening pre psika?
Svetluška
Light Expert
Light Expert

Stoporko napísal:diik za info. cize najprv nejake skusenosti nabrat, mozno nejaky kruzok/vycvikove centrum?

Ohladom vychovavatelov vodiacich psov je trosku info na http://guidedog.unss.sk/ .
Pisu tam:
Naši vychovávatelia
Dobrovolníci, ktorí sa starajú o šteniatko od dvoch do 12 až 18 mesiacov veku. Privykajú ho na rušný svet ludí a vychovávajú z neho vyrovnaného a príjemného spolocníka.
( http://guidedog.unss.sk/sk/pages/nasi-v ... telia.html )
Hľadáme vychovávateľov pre šteniatka z výcvikovej školy
Základnou úlohou vychovávateľskej rodiny je hlavne pripraviť šteniatku príjemné detstvo, plné zábavy ale s tým, že sa naučí čo je dovolené a čo zakázané v bežnom živote s ľuďmi.
Predpoklady pre vychovávateľov
vek minimálne 18 rokov
pozitívny vzťah ku psom a vôľa venovať sa psíkovi
čas na pravideľné stretnutia s pracovníkmi Výcvikovej školy vodiacich psov /2x do mesiaca/
umiestnenie psíka vovnútri v byte, v dome /nie v kotci, na dvore/
zabezpečenie socializácie a výchovy šteniatka podľa inštrukcií pracovníkov VŠVP /inštrukcie aj v písomnej podobe/
dodržiavanie inštrukcí školy
bydlisko v Bratislave, prípadne v okolí s možnosťou a ochotou dochádzať na stretnutia do Bratislavy
( http://guidedog.unss.sk/sk/pages/hladam ... telov.html )
Vo veku približne 12 mesiacov každý psík vo výchove absolvuje hodnotenie temperamentu. Vlastnosti šteniatok sledujeme počas celej výchovy a hodnotenie v jednom roku nás má uistiť, že psíkovia, ktorí pôjdu ďalej do tréningu majú veľkú šancu ho úspešne a bez stresu zvládnuť. Tiež takto zabezpečujeme, že sa našim klientom dostanú iba psi s výbornou povahou.
Pomerne veľké percento šteniatok si však práve kvôli prísnym kritériám (povahovým ale aj zdravotným) do výcviku nevyberieme.
Tieto šteniatka nie sú v bežnom živote hodné o nič menej ako tie, ktoré hodnotením prejdú, ale majú určité povahové črty, kvôli ktorým by v budúcnosti mohol byť nevidiaci alebo slabozraký človek privedený do nebezpečia. Naopak ich vlastnosti môžu byť vysoko cenené poľovníkom, záchranármi alebo jednoducho obyčajnou rodinou, ktorá chce mať psíka spoločníka.
( http://guidedog.unss.sk/sk/pages/hladaj ... domov.html )

Ak viete viac, prosim napiste. Tiez ma to zaujima, ale viac info o situacii na Slovensku som nenasla.
Stoporko napísal:pockaj, to ma dost zaujima. Napis nieco viac o tych zachranarskych psoch, dobrovolnickych pracach... nieco ako vyhladavanie ludi? A nejaky specialny trening pre psika?
Podla mna ide o zachranarskeho psa ako bol v seriali Medicopter 117. ( http://nd.blog.cz/m/medicopter117vakci. ... 545198.jpg , http://7f.img.v4.skyrock.com/7f8/medico ... 422102.jpg ) Tam sa o psika staral clen timu, myslim, ze sa volal Ralph. Mal ho doma a chodil s nim aj do prace. Nieco podobne bol aj pripad komisara Rexa, tiez ho mal policajt so sebou v praci/terene a zaroven byval unho doma...
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Stoporko napísal:pockaj, to ma dost zaujima. Napis nieco viac o tych zachranarskych psoch, dobrovolnickych pracach... nieco ako vyhladavanie ludi? A nejaky specialny trening pre psika?
jj je to pes ktori reagujes len na cloveka zo zavretimi ocami hlada pomocou sluchu a cuchu napr v rujnach domov a podobne upozorni stekotom na nalez, minule sme s nimi mali cvicenie akurat a je to fakt haluska ked si lahnes na zem a zavres oci tak zacne stekat a privolava psovoda ak lezis na zemi cely od krvi a otvorene oci pes ta odignoruje (neviem ci vie dako este v tomto pripade aj rozlisit ci si zivy abo bezvedomi to som sa nepytal ale mozno na zaklade vylucovanych hormonov cloveka aj hej) no a to je vsetko mimo toho ze je to totane neagresivny pes a vyhdoa je ze mozu si ho pohladkat aj ludia akurat ze ekd mu pofis prifrci jak rychlik a poslucha ta naslovo.
sak dake foto tuna
http://www.redcross.sk/kto-sme/gallery/ ... -sck-2008/ v prom riadku mas psikov :-)
hehe na prvej fotke som 4 z prava v hornom rade a v spodnom riadku na 3 fotke z prava som hned nad tetou co drzi vlajku :-D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Svetluška napísal:Vdaka za vysvetlenie a ukazku. Odkial to vies? Nasiel Ti to vyhladavac, alebo si sa o to zaujimal aj predtym?
Obrazok mi vyhodil google, ale vedel som ,ze nieco take existuje, a neda sa povedat aby som sa o to nejak specialne zaujimal, ale treba mat vseobecny prehlad o vsetkom takze tak... :)
//mojej velmi dobrej kamaratky teta je slepa a ma vodiaceho psa....cierneho labradora vola sa Nika a je to tak krasny, zlaty a mily pes ze az.....je pritulna, priatelna...proste nadhera.
Napísať odpoveď