Slovenske-Madarske nazvy miest (ucebnice vlastivedy)

Diskusie na politické témy...
Martin44
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martin44 »

Fabo napísal:Bratislava sa volala Presporok, nie Pozon.
Bratislava sa, pre tvoje info, volala Pressburg - nemecký názov, Prešporok - poslovenčený názov, Požoň - maďarský(resp. uhorsky)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ano viem. Ale Patjo tu tvrdil ze sa predtym volala Pozon tak som ho uviedol na spravnu mieru.
Romann
Zablokovaný
Zablokovaný

ITTHON, iredentisticko-expanzionistický promaďarský mesačník

Príspevok od používateľa Romann »

Šéfredaktorom mesačníka ITTHON je György Batta a medzi hlavnými spolupracovníkmi je uvedený aj Béla Hrubík - predseda Celoštátnej rady Čemadoku. Mesačník bol zaregistrovaný Ministerstvom kultúry SR pod číslom 3655/2006. Jeho názov znamená v maďarčine TU DOMA. Ďalej na: http://voltaire.netkosice.sk, Trezor, téma: ITTHON, iredentisticko-expanzionistický promaďarský mesačník
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

pointa? :roll:
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Pointa je asi taká, že ten mesačník sa vydáva za peniaze slovenských daňových poplatníkov, ktorými si pravdepodobne aj ty.

Čo sa týka názvov obcí a miest, nikto predsa Maďarom nezakazuje aby si bratislavu nazývali Požoňou ale nevidím dôvod prečo by sa mala SR zasadzovať o používanie názvov maďarskej republiky. Už vážení nepatríme do Uhorska, okrem toho historicky sú maďarské názvy novšie ako staré slovanské a slovenské, dokonca jediné národnosti, ktoré sa vyskytovali v kažom meste celého uhorska boli Nemecká a slovenská.

Okrem toho v Maďarsko - slovenskej otázke je potrebné zaviesť reciprocitu, čiže to čo majú Slováci v Maďarsku to dostanú Maďari na Slovensku a teda žiadne vyučovanie v maďarčine. Maďarčina bude vyučovaná ako cudzí jazyk presne tak ako to majú Slováci v Maďarsku. Ak Maďari chcú ich názvy v dejepise, nech Slováci v Maďarsku majú v učebniciach Miškovec, Rábe, Blatnohrad.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

Stanovisko Panslovanskej únie

...k vyhláseniu podpredsedu vlády Róberta Fica ku spôsobu uvádzania geografických názvov v učebniciach pre slovenské školy s vyučovacím jazykom maďarským

Podľa vyhlásenia premiéra Róberta Fica sa problém uvádzania geografických názvov v učebniciach pre slovenské školy s vyučovacím jazykom maďarským vyrieši v parlamente. tak, že (v prípade historických názvov) na prvom mieste budú maďarské geografické názvy a až za nimi budú nasledovať názvy slovenské.

Panslovanská únia upozorňuje, že poradie názvov geografických objektov v štátnom jazyku a v jazyku národnostnej menšiny z územia Slovenska, kde sa menšinový jazyk používa, nie je regulované rezolúciami konferencií Organizácie Spojených národov o štandardizácii geografických názvov. Tu je riešenie výsledkom najmä politickej dohody v konkrétnej krajine.

Opačná je situácia na úseku poradia názvov geografických objektov v štátnom jazyku a v jazyku národnostnej menšiny z územia Slovenska, kde sa menšinový jazyk nepoužíva (v prípade maďarčiny z územia cca 90 % severného Slovenska).
Podľa Rezolúcie piatej konferencie Organizácie Spojených národov o štandardizácii geografických názvov č. V/13 je uznaná priorita národných oficiálnych foriem geografických názvov pred názvami v menšinovom jazyku (exonymami).

Rezolúcia V/13 konferencie OSN pripomenula rezolúciu 28 druhej konferencie OSN o štandardizácii geografického názvoslovia a rezolúciu 20 štvrtej konferencie OSN o o štandardizácii geografického názvoslovia, vzala na vedomie, že sa pokročilo pri redukovaní používania exoným a že redukcia v používaní exoným sa uskutočňuje v rôznych krajinách rôznym tempom a vzhľadom na to, že mnohé verejné a súkromné organizácie, iné než názvoslovné inštitúcie, zohrávajú významnú a efektívnu úlohu pri rozširovaní zahraničných miestnych názvov.

Predmetná rezolúcia odporúča ďalšiu redukciu požívania exoným a tiež odporúča, aby jednotlivé krajiny zintenzívnili svoje úsilie a presvedčili verejné a súkromné organizácie, ako napíklad vzdelávacie inštitúcie, dopravné spoločnosti a médiá, aby zredukovali používanie exoným vo svojich publikáciách alebo aspoň zvýšili používanie geografického názvoslovia v miestnej štandardizovanej forme (endoným). Rezolúcia tiež odporúča, aby tam, kde sa exonymá používajú v publikáciách, mapách a iných dokumentoch, prioritu mali oficiálne názvy (v úradnom/štátnom jazyku).

Panslovanská únia sa domnieva, že niet dôvodu ignorovať odporúčania orgánov OSN a ustupovať požiadavkám maďarskej iredenty. Opačný prístup môže mať fatálne historické dôsledky.

Príloha: Originálne anglické znenie rezolúcie piatej konferencie Organizácie Spojených národov o štandardizácii geografických názvov č. V/13

V/13 Precedence of national official forms of geographical names

The Conference

Recalling resolution 28 of the Second United Nations Conference on the Standardization of Geographical Names and resolution 20 of the Fourth United Nations Conference on the Standardization of Geographical Names,
Noting that progress has been made in reducing the use of exonyms in cartography and related fields,
Observing that the reduction in the use of exonyms is beeing carried out at different rates in different countries,
Considering that many public and private organizations other than names authorities play a significant and effective role in the dissemination of foreign place names,
Recommends a further reduction in the use of exonyms;
Recommends, more specifically, that countries intensify their efforts to persuade private and public organizations, such as educational institutions, transport companies and the media, to reduce the use of exonyms in their publications or, at least, to increase the use of geographical names in their local standardized form (that is, endonyms);
Also recommends that, where exonyms are used in publications, maps and other documents, precedence be given to national official names.

JUDr. Milan Janičina
predseda PanSÚ

http://www.prop.sk/stanovisko_panslovanskej_unie.html
FAIL
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa FAIL »

Neviete niekto, ako dopadlo vcerajsie rokovanie?
MakeFake
Spammer
Spammer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MakeFake »

To co je panslovanska unia?

Kód: Vybrať všetko

SMK presadila v učebniciach aj maďarské názvy

V učebniciach pre maďarskú menšinu sa budú používať zemepisné názvy v maďarskom jazyku, v knihách sa však budú musieť v zátvorkách uviesť aj pomenovania v slovenčine.

Rozhodol o tom dnes parlament v novele zákona, ktorú presadila opozičná SMK s podporou najsilnejšej vládnej strany Smer-SD premiéra Roberta Fica. Písanie zemepisných názvov v učebniciach v minulosti vzbudilo aj výmenu názorov medzi Slovenskom a Maďarskom.
Cely clanok http://www.sme.sk/c/4205809/smk-presadi ... nazvy.html

Kovarčík z HZDS: Smer urobil koaličným partnerom podraz
http://www.sme.sk/c/4205909/kovarcik-z- ... odraz.html

Slotu a celu SNS musi vystriet. :lol:
Vyzera to tak ,ze Ficovi by vobec nevadilo keby je v koalicii miesto SNS SMK.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

fico musel kompenzovat tlacovy zakon :) . v kazdom pripade to je skoda. chcelo by to ukrajinsky model. prakticky do bodky okopirovali madarsky zakon, a madari ani necekli. vysledkom bolo, ze velka vacsina studentov madarskej mensiny na ukrajine po tejto zmene dokonca prepadlo. ale reciprocita sa tu uz viac menej rozoberala, takze tak.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Reciprocita
Gajdy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Gajdy »

ZitePunkom napísal:Raz sa mi omylom podarilo rozprávať sa s človekom, resp. postarším pánom, ktorý učí na dvojjazyčnej maďarskej škole. A tak som sa ho pýtal, ako to tam je.. vraj sa musia všetko učiť v aj aj.. a aj to pri odpovedi používať, resp. hovoriť jazykom, ktorý si pri odpovedi vyberú, ale odborné názvy a vlastné mená musia hovoriť aj aj.. Ale, keďže väčšina tamojších detí majú rodičov maďarsky rozprávajúcich, tak tento jazyk preferujú. Ten chlap bol očividne Slovák, ktorý preferoval Slovenčinu, aspoň podľa toho, čo mi rozprával. A aj keď ich volal, aby išli s ním, tak im najprv povedal po Slovensky a potom po maďarsky.. :) Samozrejme v registri súhlasím s názvami obcí. Pretože, ako ste spomenuli, budú ich len prelietavať očami.

V jednej téme som načrtol problém s týmto vyjadrovaním.. A keby som sa raz dostal do vlády, tak by som im dal len dobrovoľné hodiny maďarčiny.. teda ak chcú, tak nech si dajú, ale maturovať musia a hodiny musia mať v slovenčine a vlastné mená nech majú aj v maďarčine. Teda Slovenský text so Slovenskými názvami vlastných mien a so všetkým a maďarskými názvami v zátvorkách. A rátal by sa im, ako momentálne piaty maturitný predmet. Samozrejme všetky by museli absolvovať v Slovenskom jazyku.. Nie je to predsa utláčanie, ale demokracia, ktorá je dnes tak preferovaná.. Ak chcú, nech sa predsa učia, majú aj takú možnosť, dokonca to majú v knihách a majú možnosť ísť maturovať v dobrovoľnom piatom predmete.. Kde je teda problém?.. :wink:
presne preco by madari nemali vediet po slovensky? ved potom musia chodit aj na madarsku strednu skolu a aj na vysku a co ak nahodov pridu na sever tam sa znikim nedohovoria ved minule som si stopol madara z LV znackov a ledva som mu vysvetlil kde mi ma zastavit
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Mne je jedno, či sa ten maďar nedohovorí niekde na severe Slovenska.. ide predsa o to, aby sme sa mi dohovorili na našom južnom Slovensku.. aby som sa nemusel učiť po maďarsky, keď žijem na Slovensku, o to predsa ide... :wink: a to, aby vedeli mestá a všetky vlastné mená... a vlastne kvalitne hovoriť a písať po Slovensky, ani nepočítam.. :)
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

makefake napísal: Cely clanok http://www.sme.sk/c/4205809/smk-presadi ... nazvy.html

Kovarčík z HZDS: Smer urobil koaličným partnerom podraz
http://www.sme.sk/c/4205909/kovarcik-z- ... odraz.html

Slotu a celu SNS musi vystriet. Laughing
Vyzera to tak ,ze Ficovi by vobec nevadilo keby je v koalicii miesto SNS SMK
No slay, o tomto som hovoril tu, ty vycitas vlade ich vyroky ja im vycitam ich necinnost spojenu s ustupkami.

Pokial bude na slovensku tak velky pocet madarsky hovoriacich obcanov madari budu mat stale dovody na nejake hasterenie.

Madarom jednoducho treba zobrat dovody na ich naroky a poziadavky, a to co spravila vlada nahralo do karat madarskej strane.
Gajdy napísal:ak nahodov pridu na sever
Na sever oni nepridu pokial nebude ich, tu zavist ze maju len samu rovinu by neprezili :lol:
matus7937
Novice
Novice

Príspevok od používateľa matus7937 »

co stale chcu ziju predsa na slovenskku nie ked sa nechcu ucit po slovensky nech sa paci smer juh preco by sme sa mi mali prispôsobit madarom nech sa oni prispôsobia nam
Kair
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Kair »

osobne nepodporujem madarksu mensinu tu u nas na Slovensku..je to predsa slovensky stat ,takze nechapem preco by malo Slovensko vyhoviet a k tabulkam miest pripisat aj madarske nazvy..vacsina madarov sa na Slovensku sprava ako doma,robia si co chcu a podobne,pocul som aj nieco o tom ,ze v nasich usebniciach maju byt taktiez slovenske nazvy a v zatvorke zaroven madarske.. ja som proti ,madari by sa na nas s prepacenim vysrali ale slovaci ich musia pocuvat..
draco
Light Star
Light Star

zdravim

Príspevok od používateľa draco »

Ja žijem na juhu Slovenska v Nových Zámkoch, čo je pre väčšinu "horniakov" už Maďarsko (keby niekto nevedel, tak sa nitrianskym nárečím hovorí časti Slovenska dajme tomu od NR, LV, ZM ... vyššie a okresom NZ, KN, DS, ... sa hovorí "dolniaky", čo znamená dolná zem). Síce viem po maďarsky možno 100 slov, ktoré sa na mňa či už chcem či nechcem nalepili za tie roky, väčšina ľudí automaticky povie to je Maďar. No ale teraz k téme, podľa mňa je celá táto téma len umelo vytvorená politikmi. Nestretol som sa zatiaľ ani s jedným "slovenským Maďarom", ktorý žije v okolí, a ktorý by trval na tom aby sa všetky názvy prekladali aj do maďarčiny. Je pravda, že používajú výhradne maďarské názvy pri bežnej komunikácii, napríklad stále hovoria Bratislave Poszon a podobne ale že by za to teraz neviem ako protestovali to som nepočul. Celé tieto problémy národnostného charakteru sú len zástierkou oveľa vážnejších politických a ekonomických problémov. Tento krát je to podľa mňa ekonomická kríza v Maďarsku. Dôkazom toho je to, že sa maďarský premiér Gyurcsány od toho nedištancoval, ako by to spravil každý premiér. Proste to momentálne vyhovuje maďarským politikom, pretože to veľmi dobre odpútava pozornosť od totálneho krachu maďarskej ekonomiky. A mimochodom, keby bol Béla Bugár stále na čele strany SMK, podľa mňa by sa to až takto ďaleko nedostalo. On je resp. bol pre mňa jedným z najlepších a najrozumnejších politikov v parlamente a nikdy nevyťahoval tieto národnostné problémy takto neopodstatnene a v takejto miere.
Zajačik
Light Star
Light Star

Re: zdravim

Príspevok od používateľa Zajačik »

Len nech sa pekne učia z učebníc slovensky. Sú na slovenskom území a teda slovenčina je úradný jazyk, ktorým sa na tunajšom území dorozumieva. Maximálne tak by som im do učebníc Vlastivied pridal k názvom miest, riek, pohorí atď maďarské názvy. Inak nevidím dôvod, prečo by mali byť vyučovaní v maďarskom jazyku. Keď si to tak zoberieme, X Slovákov žijúcich napr. vo Veľkej Británii alebo írsku sa vyučujú anglicky a nepožadujú žiadne slovenské školy. Tzv. slovenskí Maďari sa ešte vždy môžu vrátiť na územie k našim južným susedom. Nie je to tak ďaleko. Nemám proti nim nič rapídne..myslím si, že je to viac otázka politikov ako otázka ľudí.

Som toho názoru, že miestnym Maďarom sa tu žije celkom dobre a ani nezastávajú názoru za autonomiu či tak nejak,
kali520
Darca
Darca

Som toho názoru, že miestnym Maďarom sa tu žije celkom dobre a ani nezastávajú názoru za autonomiu či tak nejak
Dovlim si povedat ze cez 90% madarov na slovensku voli SMK, ktora nazor autonomie zastava.

Takze reci ze toto neni vec ludi a konflikt je umelo vytvoreny politkmi su uplne irelevantne kedze vsetci vieme na ktoru stranu sa slovensky madari postavia.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ako keby to spolu suviselo, aky nazor zastava strana a jej volici.

Madari volia SMK preto ze je SMK, nie preto ze podporuje autonomiu.
kali520
Darca
Darca

Fabo napísal:Ako keby to spolu suviselo, aky nazor zastava strana a jej volici.

Madari volia SMK preto ze je SMK, nie preto ze podporuje autonomiu.
Ich dovody su nepodstatne, podstatne je ze ich budu volit bezohladu nato aky program maju.

A velmi pochybujem ze by madari na slovensku nepriali autonomiu resp zaclenenia do Madarska ak by im to bolo ponuktnute.
joejoe
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa joejoe »

zijes v anglicku - musis vediet po ang
zijes v nemucku - znova !
zijes na slovensku - musis vediet po slovensky !

ked chces ist do spanielska tak idem na bilingvalne ! tam sa naucim jazyk

na slovensku po slovensky ! moj nazor...
Napísať odpoveď