BIBLIA - Moja najoblubenejsia fikcia
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ja som kedysi veľmi zanietene čítal bibliu. Dnes mi prídu niektoré veci dosť nelogické, ale podľa mňa je to veľmi múdra kniha, tie podobenstvá sú niektoré celkom zaujímavé. Myslím že keby sa každý riadil bibliou a Božími prikázaniami (neuznávam všetky, iba tie logické, napr. nechápem zákaz masturbácie), boli by sme už teraz v "raji".
To ze cas je relativny,sa podarilo dokazat vedeckym pokusom,ktory spocival v tom,ze sa na obeznu drahu zeme vyniesli atomove hodiny.Nasledne sa zistilo,ze pri vacsej rychlosti,cas plynul skutocne pomalejsie oproti hodinam umiestnenim na zemi.Martin44 napísal:Ako o nedostatočne podloženej resp. v dnešnej dobe reálne sa nedá overiť avšak odlišuje sa od viery tým, že pokial budú v budúcnosti prostriedky tak sa bude dať overiť... zatial čo panbičkári taký dlhý rebrík zrejme nepostavia
Biblia???? V každom prípade je to zaujímavé čítanie, ale z hľadiska náboženského, pretože jej historická vierohodnosť je veľmi nízka..... Ale čo je zaujímavé, je to, že predstava boha v Starom a Novom zákone je veľmi odlišná..... Zatiaľ čo starozákonný boh (židovský) je bohom pomstychtivým, krutým a nemilosrdným, tak novozákonný boh (kresťanský) je pre zmenu bohom lásky, odpustenia a milosti..... A práve z tohoto vyplýva aj morálny rozmer Biblie...... Zatiaľ čo Starý zákon je samá vražda, vojna, podvod a zákernosť, tak pre zmenu Nový zákon zase hovorí o odpustení nepriateľom, o láske k blížnemu a podobných veciach....... Ale tu zase treba zobrať do úvahy aj kontext prostredia a doby, keď boli obidve tieto časti Biblie zostavované.......
P.S. Len tak pre zaujímavosť....... V Starom zákone som si nikde nevšimol, že by niekde spomínali diabla..... Keď, tak sa písalo len o nejakom hadovi (napríklad ten, čo zviedol Evu), ale vyslovene o diablovi sa nehovorilo nikde......
P.S. Len tak pre zaujímavosť....... V Starom zákone som si nikde nevšimol, že by niekde spomínali diabla..... Keď, tak sa písalo len o nejakom hadovi (napríklad ten, čo zviedol Evu), ale vyslovene o diablovi sa nehovorilo nikde......
-
Grim
Darca
Áno, biblia je plná násilia a sexu. Hlavne starý zákon. Onan, Dávid, Sodoma a Gomora a iní.Pinhead napísal:Biblia???? V každom prípade je to zaujímavé čítanie, ale z hľadiska náboženského, pretože jej historická vierohodnosť je veľmi nízka..... Ale čo je zaujímavé, je to, že predstava boha v Starom a Novom zákone je veľmi odlišná..... Zatiaľ čo starozákonný boh (židovský) je bohom pomstychtivým, krutým a nemilosrdným, tak novozákonný boh (kresťanský) je pre zmenu bohom lásky, odpustenia a milosti..... A práve z tohoto vyplýva aj morálny rozmer Biblie...... Zatiaľ čo Starý zákon je samá vražda, vojna, podvod a zákernosť, tak pre zmenu Nový zákon zase hovorí o odpustení nepriateľom, o láske k blížnemu a podobných veciach....... Ale tu zase treba zobrať do úvahy aj kontext prostredia a doby, keď boli obidve tieto časti Biblie zostavované.......
-
Iron-Eddie
Light Professional
No ja neviem, kazdeho obrati nieco ine - jedneho smrt blizkych (ktoru neprajem ani najhorsienu nepriatelovi), inych nejaky zazrak adt. Na dedinach je to mozno viac nabozne ako v mestach - tam sa urcuju ine priority a iny zivotny styl.Martin44 napísal:To je teda vysvetlenie, ktoré ma určite obráti na vieru
-
Stoporko
VIP
príspevok už bol odstránený...Stoporko napísal:prispevok nadomnou ma nulovu vypovednu hodnotu... co nim chcel autor povedat?
Grim-reaperka - áno, Bible je plná sexu a násilia a je to tak dobre. Starý zákon zachytáva dejini židovského národa. A v porovnaní s tým čo sa okolo izrela deje dnes, ani sa veľmi nezmenili...
stará zmluva a satan - prvé pomenovanie preň je v Jóbovi, no už skôr (stvorenie...) ss o ňom vraví ako o hadovi. V tej knihe Jób je aj označený ako žalobca alebo obviňujúci...
p.s. odiaľ sa vlastne vzala myšlienka, že satan (lucifer) je vlastne padlý anjel? V zjavení sa píše niečo o tom, ako bude zvrhnutý do sírneho jazera, no niečo skôr?
-
Grim
Darca
Takto mi to kedysi objasnil jeden kňaz:Stoporko napísal:p.s. odiaľ sa vlastne vzala myšlienka, že satan (lucifer) je vlastne padlý anjel? V zjavení sa píše niečo o tom, ako bude zvrhnutý do sírneho jazera, no niečo skôr?
Boh stvoril anjelov, a potom stvoril zem. Nieje podstatné či za 7 dní alebo čo. Potom dával rôzne príkazy anjelom, vraj každý človek má svojho anjela. Keď človek zomrie, ten anjel už nikomu neslúži, jednoducho toho anjela má každý iba pre seba. Aj Lucifer bol anjel, ktorý mal slúžiť ľuďom. Lenže Lucifer povedal Bohu že nebude slúžiť a tak ho Boh potrestal, že pre neho vyčlenil časť neba (peklo) a tam ho "umiestnil". Mnohí si predstavujú že Lucifer je v tom pekle pán alebo čo, ale on tam trpí a závidí nám ľuďom že máme šancu sa stretnúť s Bohom v nebi. Závidí a snaží sa nás zlákať do pekla. Lenže aj to je blud že v pekle bude človek s ostatnými zlými ľuďmi. Bude tam sám, nebude nikoho počuť a ani nebude vedieť o nikom kto je tam s ním. Akoby tam bol sám. A samota je najhorším trestom.
Grim-Reaperka,
zaujímavá úvaha, ALE reči o diablovi a podobne nie sú na podklade Biblie......... skôr je to prúd niečoho, čo by sa dalo nazvať ako "ľudové kresťanstvo"........ Koniec koncov z tohto "ľudového kresťanstva" pochádzajú aj také srandy ako spínanie rúk pri modlitbách a kľačanie v kostole......
Farár ti síce povedal peknú rozprávku, odkiaľ sa Lucifer vzal, ale na Tvojom mieste by som sa ho opýtal odkiaľ to má............ a stavím sa, že teologickú knihu by ako zdroj asi neuviedol...... skôr nejakú ľudovú tradíciu.......
Ono totiž kresťanstvo preberalo pri svojom postupe preberalo (a dodnes aj preberá) mnohé prvky religiozity a tradície napríklad od Frankov, Germánov, Slovanov a v dnešnej dobe pre mňa za mňa napríklad od Indiánov v Južnej Amerike.........
A odtiaľ sa podobné prvky zobrali, ktoré s kresťanstvom de facto nemajú spoločné nič, ale tolerujú sa..........
zaujímavá úvaha, ALE reči o diablovi a podobne nie sú na podklade Biblie......... skôr je to prúd niečoho, čo by sa dalo nazvať ako "ľudové kresťanstvo"........ Koniec koncov z tohto "ľudového kresťanstva" pochádzajú aj také srandy ako spínanie rúk pri modlitbách a kľačanie v kostole......
Farár ti síce povedal peknú rozprávku, odkiaľ sa Lucifer vzal, ale na Tvojom mieste by som sa ho opýtal odkiaľ to má............ a stavím sa, že teologickú knihu by ako zdroj asi neuviedol...... skôr nejakú ľudovú tradíciu.......
Ono totiž kresťanstvo preberalo pri svojom postupe preberalo (a dodnes aj preberá) mnohé prvky religiozity a tradície napríklad od Frankov, Germánov, Slovanov a v dnešnej dobe pre mňa za mňa napríklad od Indiánov v Južnej Amerike.........
A odtiaľ sa podobné prvky zobrali, ktoré s kresťanstvom de facto nemajú spoločné nič, ale tolerujú sa..........
-
Grim
Darca
máš pravdu, ja tomu nejako neverím, ale je to zaujímavý pohľad na vec. A nielen to, v minulosti výhradne praktické činnosti sa postupne zmenili na symbolické. Napríklad umývanie rúk pri omši bolo v minulosti zavedené preto, lebo kňaz príjmal obetné dary od dedinčanov. Vtedy sa nedávali cukríky ale husi a iné agroprodukty, ktoré boli do istej miery špinavé. Dnes je to ako pripomienka na Pilátove umývanie rúk pri vydaní Ježiša do rúk židom.Pinhead napísal:Grim-Reaperka,
-
Fabo
Hardcore addict
k tomu klacaniu - klacanie je a bolo tradicne symbol pokory, na omsi (katolickej teda, neviem mozno u protestantov alebo pravoslavnych je to inak) sa klaci dvakrat, pri premeneni (co je vlastne vrchol omse) a pri motlidbe pred prijimanim samotnym.
statie je zas symbolom pripravenosti - "ako sluha stoji a caka na pokyn svojho pana".
statie je zas symbolom pripravenosti - "ako sluha stoji a caka na pokyn svojho pana".