BIBLIA - Moja najoblubenejsia fikcia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ste zastancami biblie?

Ano
143
41%
Nie
208
59%

Celkom hlasov: 351

Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Pinhead »

Fabo, kľačanie je skutočne symbolom pokory........ ale odkiaľ prišlo do kresťanstva??????? Prišlo zhruba v 4. - 5. storočí od Frankov, ktorí vtedy prijímali kresťanstvo...... Tam totiž keď nejaký bojovník prisahal vernosť náčelníkovi, tak pred ním kľačal so zopnutými rukami........ Pre toto stále opakujem, že rímskokatolícka cirkev je zlepencom cudzích rituálov za účelom ľahšieho lovenia ovečiek....... Viac pôvodnej mentality a spirituality sa zachovalo v pravoslávnom kresťanstve...... Tam žiadne kľačanie počas bohoslužby neuvidíš........ Oni to berú asi tak, že človek ide pred boha ako slobodná bytosť a teda nemá dôvod pred ním kľačať ani sa ponižovať......... Ale inak celkovo porovnanie západného (katolíckeho) a východného (pravoslávneho) kresťanstva je veľmi zaujímavá záležitosť........
fogus
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa fogus »

Pinhead napísal:Fabo, kľačanie je skutočne symbolom pokory........ ale odkiaľ prišlo do kresťanstva??????? Prišlo zhruba v 4. - 5. storočí od Frankov, ktorí vtedy prijímali kresťanstvo...... Tam totiž keď nejaký bojovník prisahal vernosť náčelníkovi, tak pred ním kľačal so zopnutými rukami........ Pre toto stále opakujem, že rímskokatolícka cirkev je zlepencom cudzích rituálov za účelom ľahšieho lovenia ovečiek....... Viac pôvodnej mentality a spirituality sa zachovalo v pravoslávnom kresťanstve...... Tam žiadne kľačanie počas bohoslužby neuvidíš........ Oni to berú asi tak, že človek ide pred boha ako slobodná bytosť a teda nemá dôvod pred ním kľačať ani sa ponižovať......... Ale inak celkovo porovnanie západného (katolíckeho) a východného (pravoslávneho) kresťanstva je veľmi zaujímavá záležitosť........
Mas „široké a plytké“ vedomosti z historie - viacej studuj :( :wink:
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Naozaj???? Religionistiku, teda náboženstvá študujem na VS....... a na pravoslávne kresťanstvo sa zameriavam špeciálne........ Ale ak mi niečo ušlo, tak sem s tým.......
RedDragoNN
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa RedDragoNN »

Moj názor je,že kresťanstvo je v tejto dobre jeden velký stroj na vymývanie mozgu zdravému človeku a na prerušenie zdravého myslenia.Pretože kto verí veciam ako Nastav druhé líce a pod.,je jednoznačne samovrah.Toď vše
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

RedDragoNN napísal:Moj názor je,že kresťanstvo je v tejto dobre jeden velký stroj na vymývanie mozgu zdravému človeku a na prerušenie zdravého myslenia.Pretože kto verí veciam ako Nastav druhé líce a pod.,je jednoznačne samovrah.Toď vše
nesúhlasím s tebou. O vymývaní mozgov tu už písané bolo dosť (nemám chuť písať o cirkvi a podobne...). Nastav druhé líce a iné: predstav si, že väčšina nepísaných pravidiel slušného života (najmä na Slovensku) vychádza z Kresťanstva. To tých samovrahov bude asi viac. Napríklad len to že pustíš babku v MHD sadnúť - rob druhým to čo chceš aby oni robili tebe - byť slušný k iným a pomáhať tým, ktorí to potrebujú. :wink:
RedDragoNN
Amateur
Amateur

Myslím že to ty si pletieš morálku s kresťanstvom.Keby sa mal každý jeden človek riadiť kresťanstvom a byť správny kresťan ako o sebe niektorý hlásajú,tak svet je pustý.Ľahšie sa ťava dostane cez oko ihly ako bohatý do neba+hromaď si poklady na onom svete nie na tomto..Preto sa naši drahý farári vozia na BMW :D A ďalšia vec čo ľudia veľmi často spomínajú je,že veda a kresťanstvo sa nekríži.Napr.ked som sa opýtal na vysvetlenie od Kňaza na otázku,že veda poprela existenciu Herodesa keď sa sám Ježiš narodil,pretože Herodes bol v tom čase niekoľko rokov mrtvy mi odpovedl že priznáva,že v biblii sa nachádzajú isté nepresnosti.Myslím že je to zaujmave,ak sa človek riadi podľa knihy plnej nepresných údajov. :oops:
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

No neviem ako ty, ale ja teda nepoznam ziadneho knaza ktory by chodil na BMW...
RedDragoNN
Amateur
Amateur

Myslel som to obrazne...Osobne ale BMW bolo najdrahsie auto ktore som videl u farara.... :?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

RedDragoNN napísal:Myslím že to ty si pletieš morálku s kresťanstvom.Keby sa mal každý jeden človek riadiť kresťanstvom a byť správny kresťan ako o sebe niektorý hlásajú,tak svet je pustý.Ľahšie sa ťava dostane cez oko ihly ako bohatý do neba+hromaď si poklady na onom svete nie na tomto..Preto sa naši drahý farári vozia na BMW :D A ďalšia vec čo ľudia veľmi často spomínajú je,že veda a kresťanstvo sa nekríži.Napr.ked som sa opýtal na vysvetlenie od Kňaza na otázku,že veda poprela existenciu Herodesa keď sa sám Ježiš narodil,pretože Herodes bol v tom čase niekoľko rokov mrtvy mi odpovedl že priznáva,že v biblii sa nachádzajú isté nepresnosti.Myslím že je to zaujmave,ak sa človek riadi podľa knihy plnej nepresných údajov. :oops:
morálka je podmienená do veľkej miery výchovou a vplyvom okolia. A nepísané zákony našej spoločnosti sú postavené na kresťanských základoch, to neobabreš (po tom ako sem došli Cyril a Metod a rozšírili vzdelanosť a kresťanstvo). Viera a cirkev - môžme sa porozprávať na tému Inteligentný dizajn alebo niečo z biológie/chémie. Do histórie sa nevyznám. No pokiaľ mi je známe, dokonca aj Židovský historik (tuším Flavius? neviem meno) spomína Ježiša. Históriu neovládam, no niečo sa mi marí.
Farári a BMW - Božie mlyny melú pomaly ale isto :) Videl som zlaté hodinky na ruke biskupa a nie som z toho napichaný. A Hojko sa vozí na audine a čo... proste pokiaľ mu to jeho svedomie (farárovi, nie Hojkovi) dovolí a necíti to ako problém, že tie peniaze mal použiť inak... (poznám farárov ako vravíš ty no poznám aj iných, ktorí svoje, SVOJE peniaze používajú na prácu s mládežou a podobne)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

Stoporko napísal:A nepísané zákony našej spoločnosti sú postavené na kresťanských základoch, to neobabreš (po tom ako sem došli Cyril a Metod a rozšírili vzdelanosť a kresťanstvo).
- mojmír I pokrsteny r. 806
- 1. kostol v nitre 829 (830) v zavislosti od zdroja

Pseudo-Maurikios, zil v 6.st. (Kniha o strategii):
„Národy Slovanů a Antů mají stejný způsob života a stejné mravy. Jsou uvyklí svobodě a nijak se nedají zotročit nebo podmanit, zvláště ne ve vlastní zemi. Jsou početní a vytrvalí, snášejí horko, chlad i déšť, nahotu i nedostatek potravin. K cizím (lidem) jsou laskaví a ochotně je provázejí z místa na místo, kamkoliv si přejí, a v případě potřeby je chrání. Když cizinec utrpí nedbalostí hostitele škodu, ten, kdo ho svěřil vypoví boj, neboť pokládá za posvátnou povinnost pomstít cizince (hosta). Ty, kteří jsou u nich v zajetí, nedrží v otroctví po neomezený čas jako ostatní národy, ale ustanoví jim určitou dobu, po níž je na jejich vůli, zda se chtějí po stanovené náhradě vrátit ke svým, nebo zůstat na místě jako svobodní a přátelé. Mají hojnost různého dobytka a plodin složených do hromady v jámách, zejména prosa a béru. A jejich ženy jsou cudné nad veškerou lidskou přirozenost. Většinou pokládají úmrtí svých mužů za svůj konec a dobrovolně se oběsí, neboť nepokládají vdovství za život.“
a mnoho inych dokazov, ktore poukazuju na presny opak toho co tvrdis. to pohania prichadzajuci do rima v 2. 3. a 4. storoci dali formu krestanstvu ako aj jeho nepisanym zakonom.
RedDragoNN
Amateur
Amateur

Ak ako si povedal- nepísané zákony našej spoločnosti sú postavené na kresťanských základoch-takže predtym než tu bolo samotné kresťanstvo ľudia nevedeli udržať morálku ano?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Krija a Reddragon - ja netvrdím, že ľudia bez kresťanstva nedokážu žiť motálnym životom, to by bola hlúposť :) No chcem len poukázať na to, že dnešná spoločnosť je nastavená tak, aby akceptovala základné kresťanské princípy (resp. všeobecné princípy dobra a zla a morálneho správania sa, ktoré však nájdeme AJ v kresťanstve). Lepšie napísané?
RedDragoNN
Amateur
Amateur

A čo tak napríklad Rímska ríša?Udržiavaná morálka a rozpadla sa práve kvoli tomu,že bolo prijaté kresťansto..
Diestro
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Diestro »

A7X napísal:bibliu som cital....aby som mal nestranny nazor.....osobne neuznavam......aj ked dobre scifi sa tam obcas objavi :lol: ......ale ved pohodka.je to kazdeho nazor....pokial mne nikto mevnucuje nazor ostatnich (co sa tyka nabozenstva) tak neriesim
Cital si vsetkych 73 knih ktore tvoria bibliu? :o
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

RedDragoNN napísal:A čo tak napríklad Rímska ríša?Udržiavaná morálka a rozpadla sa práve kvoli tomu,že bolo prijaté kresťansto..
tebe asi vnutorne politicke zapasy a invazia barbarov vela nehovoria, vsak?
RedDragoNN
Amateur
Amateur

Takže invázia barbarov dostala Rímanov do úzkych ak to správne chapem?
A7X
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa A7X »

Diestro napísal:Cital si vsetkych 73 knih ktore tvoria bibliu? :o
nie cital som to najhlavnejsie aby som si mohol utvorit nazor....neryyp domna...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

RedDragoNN napísal:Takže invázia barbarov dostala Rímanov do úzkych ak to správne chapem?
Ano, najma barbarizacia armady, ked ich rimania prijimali radsej do svojho vojska, ako by mali s nimi bojovat. Robili im velke ustupky, ktore sa moc nevyplatili.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

A7X napísal:nie cital som to najhlavnejsie aby som si mohol utvorit nazor....neryyp domna...
nikto nechce rýpať. No čo je podľa teba to najhlavnejšie? Lebo keď ako hlavnú myšlienku zoberieme výrok Evanjelium podľa Jána 3.kapitola, 16.verš, tak s čím nesúhlasíš?
Cyrus666
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Cyrus666 »

neviem ci to tu uz bolo ak ano tak sorry ale odporucam pozret toto movie dost zaujimavy dokument Zeitgeist
Napísať odpoveď