Vysoka skola (pls help)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
palikala
Amateur
Amateur

Vysoka skola (pls help)

Príspevok od používateľa palikala »

Zdravim....tento sk.rok maturujem a nie som este celkom rozhodnuta kam na vysoku skolu. Mam tendenciu inklinovat k jazykom (prekladatelstvo, atd...) a ako "profilovu" (skor vysnenu, a pokakam sa od stastia ak ma tam prijmu) som si zvolila cinstinu na UK...ale aj tak, obcas mam pochybnosti o svojej volbe. Ono vtip je v tom, ze by som nechcela pracovat cely svoj zivot ako prekladatelka/tlmocnicka (je mi jasne ze raz budem robit aj to), ale nechcem stravit zvysok zivota zavreta k zvukotesnej kabinke s headsetom na hlave a drmolit do zblbnutia...

Co by ste mi radili vy? Mam radsej stavit na nejake normalne jazyky (Aj,NJ, Frj, Tal...) alebo ist tymto sialenym smerom a dufat, ze nejaky sialenec bude chciet pomoct s tymito jazykmi? (Mojim snom je ta cinstina, uz 3 roky studujem japoncinu a chcela by som k tomu pribrat este arabcinu), ale aj tak neviem ci je to spravne....nechcem skoncit po 10 rokoch ucenia sa ich s tym, ze aha, absolutne nikto sa dosial neozval a ja som v podstate studovala zbytocne....A s karierou diplomata som sa rozlucila kedze tam clovek potrebuje znamosti a stranicku prislusnost a pravo a ja nemam zaujem ani o jedno z tych menovanych...

Co by ste robili vy??
reznick
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reznick »

Zacni studovat a za rok si aku-taku predstavu urobis... potom sa mozes rozhodnut pre nieco ine pripadne sa prihlasis na nejaky druhy odbor a budes studovat cinstinu + Aj.
Ked to myslis vazne tak sa poobzeraj ponejakej skole za hranicami...
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

na diplomata rozhodne nepotrebujes nejake konexie. ako pomozu, to treba nechat, ale zeby si ich nutne musela mat? pochybujem... totiz ono aj pre tych, ktori maju na starosti diplomaciu je lepsie platit jedneho diplomata, ktory ovlada jazyk ako diplomata s tlmocnikom. vyborne miesta pre ludi s tolkymi jazykmi su v nadnarodnych spolocnostiach, kde su naozaj vyuziti, su na cestach atd.
palikala
Amateur
Amateur

ades napísal:na diplomata rozhodne nepotrebujes nejake konexie. ako pomozu, to treba nechat, ale zeby si ich nutne musela mat? pochybujem... totiz ono aj pre tych, ktori maju na starosti diplomaciu je lepsie platit jedneho diplomata, ktory ovlada jazyk ako diplomata s tlmocnikom. vyborne miesta pre ludi s tolkymi jazykmi su v nadnarodnych spolocnostiach, kde su naozaj vyuziti, su na cestach atd.
No hej, ale predpokladam, ze musia byt este v niecom vyuceni....(napr. ekonomia). A dost pochbujem ze tlmocnici su takto ceneny poklad v nadnarodnych spolocnostiach (kt. si zrejme mozu vyberat z davu ludi, kt. su ochotni pre nich pracovat aj za zle podmienky).
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

palikala napísal:No hej, ale predpokladam, ze musia byt este v niecom vyuceni....(napr. ekonomia). A dost pochbujem ze tlmocnici su takto ceneny poklad v nadnarodnych spolocnostiach (kt. si zrejme mozu vyberat z davu ludi, kt. su ochotni pre nich pracovat aj za zle podmienky).
zas trosku realne na to pozeraj .. dost problem je zohant niekoho kto sa plynulo dohovori po cinsky a je ochotny s riaditelom cestovat na stretnutie .. moc priestoru na vyberanie ze ja chcem ekonoma, strojara, alebo politologa ktory vie perfektne po cinsky tu neni :-) ...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Nerob si srandu. Profilujes sa do troch malo rozsirenych jazykov, z ktorych jeden je jazykom technologickej velmoci a dva zvysne su jazykmi obchodne podla mna vysoko perspektivnych oblasti. Ak si napises do zivotopisu japoncinu, cinstinu a arabcinu, nemas sancu zapadnut.

Teda osobne ti odporucam studium medzinarodnych vztahov, medzinarodneho obchodu, diplomacie a pod. Ak mas zaujem o nejake informacie ohladne fakulty mez. vztahov na VŠE v Prahe, kľudne sa ozvi cez niektory z buttonov tu dole.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

palikala napísal:No hej, ale predpokladam, ze musia byt este v niecom vyuceni....(napr. ekonomia). A dost pochbujem ze tlmocnici su takto ceneny poklad v nadnarodnych spolocnostiach (kt. si zrejme mozu vyberat z davu ludi, kt. su ochotni pre nich pracovat aj za zle podmienky).
nemusia. na to, aby prekladali z jedneho jazyka do druheho nepotrebujes nic. a v nadnarodnych spolocnostiach su taki ludia vyvazovani zlatom: ako bolo spomenute- japoncina, arabcina, slovencina, cestina, anglictina, nemcina. ti budu nohy bozkavat
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

ades napísal:nemusia. na to, aby prekladali z jedneho jazyka do druheho nepotrebujes nic. a v nadnarodnych spolocnostiach su taki ludia vyvazovani zlatom: ako bolo spomenute- japoncina, arabcina, slovencina, cestina, anglictina, nemcina. ti budu nohy bozkavat
Hej, suhlasim. Ja ked som studovala rustinu, tak mi kazdy hovoril, ake je to uzasne a super a neviemco, ze teraz sa to vsetko taha na vychod.. A Cina je pokial viem na vychode tiez :D Ja by som do toho na palikalinom mieste sla.
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

Fabo napísal:Nerob si srandu. Profilujes sa do troch malo rozsirenych jazykov, z ktorych jeden je jazykom technologickej velmoci a dva zvysne su jazykmi obchodne podla mna vysoko perspektivnych oblasti. Ak si napises do zivotopisu japoncinu, cinstinu a arabcinu, nemas sancu zapadnut.

Teda osobne ti odporucam studium medzinarodnych vztahov, medzinarodneho obchodu, diplomacie a pod. Ak mas zaujem o nejake informacie ohladne fakulty mez. vztahov na VŠE v Prahe, kľudne sa ozvi cez niektory z buttonov tu dole.
Úplny súhlas. Ja dajme tomu trochu amatérsky šprtám do personalistiky a môžem ti povedať, že keby som v nejakom životopise videl napísané čínština, japončina a arabčina tak mi to do očí dosť pozitívne udrie a tvoja šanca na uplatnenie by sa tým rapídne zvýšila. ALE v súčasnej dobe sa medzi ľuďmi rozmáha názor (ja s ním plne súhlasím), že jazyk nemá byť cieľom, ale len akousi cestou, spôsobom ako niečo vyjadriť pričom nejde o odbor, ale proste, že jazyk je vec, ktorá dokáže človeku strašne rozšíriť obzory (ako aj cenu na trhu práce). Podľa mňa keby si pokračovala v nejakom ´konkrétnom´ odbore (cháp nie jazyk) a popri tom by si zvládla pracovať na zmienených jazykoch tak by si mala veľmi peknú budúcnosť.
palikala
Amateur
Amateur

Vesper napísal:Úplny súhlas. Ja dajme tomu trochu amatérsky šprtám do personalistiky a môžem ti povedať, že keby som v nejakom životopise videl napísané čínština, japončina a arabčina tak mi to do očí dosť pozitívne udrie a tvoja šanca na uplatnenie by sa tým rapídne zvýšila. ALE v súčasnej dobe sa medzi ľuďmi rozmáha názor (ja s ním plne súhlasím), že jazyk nemá byť cieľom, ale len akousi cestou, spôsobom ako niečo vyjadriť pričom nejde o odbor, ale proste, že jazyk je vec, ktorá dokáže človeku strašne rozšíriť obzory (ako aj cenu na trhu práce). Podľa mňa keby si pokračovala v nejakom ´konkrétnom´ odbore (cháp nie jazyk) a popri tom by si zvládla pracovať na zmienených jazykoch tak by si mala veľmi peknú budúcnosť.
Hej, uplne chapem, a som si toho vedoma, lenze u mna je problem v tom ze netusim, aky obor by to mal byt.....Ekonomia ani matematika (celkovo prirodne vedy) mi idu hore krkom, a v ostatnych oboroch ako medz. vztahy (kam sa teraz hlasi ale naozaj kazdy) a pravo (tam sa hlasia ludia este rpedtym nez sa narodia pomaly...), tak mam pocit ze tak ci onak clovek zapadne. Kedze bude sa musiet borit s tymito obormi a na studium ostat. jazykov mu asi vela casu neostane...

Ono ja som si (tak este detsky a naivne) predstavovala nieco s pracou na ambasade (ci uz tu alebo v zahranici)...problem je, ze neam sajn co take by som tam teoreticky mhla robit (okrem upratovacky). Ci existuju nejake pozicie oficialnych sprievodcov alebo delegatov, alebo nieco z tuho sudka.....
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

palikala existuju, neboj sa, ambasada neni o tom ze vyslanec s rodinou, sluzka a dvaja uradnici...

Mimochodom ja mam v studijnom plane vsehovsudy jeden semester matematiky a jeden statistiky, takze sa neboj ze co matika.
Napísať odpoveď