Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
violator
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa violator »

Martinekk napísal:Niesu zosilovace zakazane :?:
ze ja o tom neviem :D
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

Violator, tak ja sa v tejto sfere nepohybujem, takze neviem, no.. mam len CBcku s 4W, nijak neupravena a som spokojny. viac nepotrebujem, tak co...
.cov
Star
Star

Re: Kanal 10

Príspevok od používateľa .cov »

Normal napísal:Vie mi niekto poradit ako daleko sa da pocut kanal 10 a v ktorom pasme AM alebo FM pri standardnom vykone 4 w a zo zosilovacom 100 w
Ako daleko sa da pocut? Na to sa neda odpovedat. Zalezi od podmienok. Od miesta kde si, od nadmorskej vysky, od ionosfery...
Napr. Martinekk pise, ze pocuje "Joziho" od NVNV. Jozi vysiela priamo z Novejo mesta a to je od Trencianskej Teplej vzdialene vzdusnou ciaroi len asi 28 km. Co sa da prekonat i s obycajnou stanicou bez zosilnovaca.
Pokial sa bavime len o 10 kanali (teda o vysielani na kanale na ktorom vysielaju kamionisti a teda z magnetky alebo z mobilnej anteny, tak moj osobny rekord je z osobneho auta s magnetickou antenou a 25W zosilnovacom som sa dohovoril s kamaratom kamionistom (teda tiez mobilna antena a 20W radiostanica) na vzdialenost 1300 km (Francuzsko). Ale to boli mimoriadne podmienky a tzv. DX (deiksy).
Joziho z NMNV pocujem na stabilnu antenu vo vzdialenosti 90 km. Lenze on ide zo stabilnej anteny a ja ho pocujem tiez na stabilnu antenu. Obidve anteny (aj jeho aj moja) su na panelakoch vo vyske asi 30-40 m nad zemou a tak to ide dobre do dialky.
Zosilnovace k CB radiostaniciam su zakazane, vid všeobecné povolenie
č. VPR – 02/2005:

Kód: Vybrať všetko

http://www.teleoff.gov.sk/sk/Vpovolenia/cb.html
kde bod 7. pise:

Kód: Vybrať všetko

K občianskym rádiostaniciam sa môžu pripojovať len také prídavné zariadenia, ktoré neovplyvnia ich základné technické vlastnosti (maximálny vysokofrekvenčný výkon, maximálny frekvenčný zdvih, maximálne nežiadúce vysokofrekvenčné vyžarovanie). 
Teda podla tohoto povolenia mozes vysielat len na FM viz bod 2 a s vykonom do 4W (ale kto dodrzuje zakony, ze? :D ).
Ale vratim sa k povodnej otazke. Odpoved na nu nie je. Je to rozne. Napr. z auta s magnetkou a 25 W zosilnovacom sa dokricim domov zo vzdialenosti cca 45 km ale napr. ak stojim na moste cez Vah (na dialnici medzi Nitrou a Seredou) tak z tej istej stanice sa dokricim bez problemov do vzdialenosti 85 km.
A co sa tyka dosahu, tak sa to da asi poveda takto:
zakladnove stanice dosah cca 25 - 30 km
zakladnove - vozidlove cca 15 - 20 km
vozidlkove medzi sebou cca 10 - 15 km
rucne cca 2 - 4 km
Ale ako hovorim, zalezi na podmienkach. Napr. s rucnou radiostanicou sa bez vacsich problemov (ale musia byt cerstve baterky) dokricim na opakovac vo vzdialenoisti cca 30 km.
violator
Star
Star

Príspevok od používateľa violator »

Martinekk napísal:Violator, tak ja sa v tejto sfere nepohybujem, takze neviem, no.. mam len CBcku s 4W, nijak neupravena a som spokojny. viac nepotrebujem, tak co...
som si robil srandu, ja zosik tiez nemam i ked by sa mi zisiel, napr. na otvorenie papagaja, ale poznal som par takych co vacsinou vzdy mali pripojeny zosik aby robili co najkvalitnesie QSO :)
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Hehe... Tak ok. Doma som nasiel jeden zosik, neviem co to ej zac. urcite na CB, NF to nieje. vnutri relatko, par trandov a trocha srotu okolo... Kedtak navrhni cenu. Pojdem cestou lepsej anteny, namontujem na auto stabilku, aspon 160cm dlhu. a na tak vysokom aute ako mam, to aspon bude haluzne vyzerat :lol:
Normal
Novice
Novice

Opakovac

Príspevok od používateľa Normal »

Ako pomaha opakovac kanal 3 v N.Tatrach pri komunikacii ? VIem ho chytit aj z auta vzdusnou ciarou 100 km ?
.cov
Star
Star

Re: Opakovac

Normal napísal:Ako pomaha opakovac kanal 3 v N.Tatrach pri komunikacii ? VIem ho chytit aj z auta vzdusnou ciarou 100 km ?
Vseobecne kazdy opakovac napomaha komunikacii tak, ze zvacsuje tvoj dosah :)
Predstav si, ze ked ho pocujes do 100 km na tvoju stranu (je otazne, ci sa nan aj dovolas :wink: ), tak ho pocuju aj 100 km na druhu stranu. A tak sa zrazu cez opakovac ktory je medzi vami dorozumies na vzdialenost 200 km, co na priame spojenie nie je mozne.
A tak sa ti zvacsi dosah tvojej radiostanice.
Prave preto sa opakovace aj stavaju.
Bezne sa napr. rozprava CBckar z Bratislavy s CBckarom v zapadnych Tatrach prave vdaka opakovacu. Inak by sa nevedeli spojit.
Momentalne su na Slovensku funkcne 3 opakovace.
Na 3. kanali je umiestneny opakovac na Chopku
na 15. kanali je opakovac v Bratislave
na 33. kanali opakovac na Sitne
Bratislavsky opakovac ma slabsi dosah a ide tak do 50 km vzdialenosti (ale obcas sa da pocut aj cez 100 km. Opakovac na Sitne ma dosah cez 150 km. Opakovac na Chopku ma teraz dlhodobo problem s antenou (nevydrzi pocasie - silny vietor a namraza) a tak ma momentalne mensi dosah, kedysi aj cez 200 km, teraz ma vacsinou problem uz nad 50 km..
Vacsina opakovacov sa pocas silneho rusenia alebo DXov vypina.

Obdobne zariadenie pouzivaju i normalni radioamateri (s koncesiou), ale zariadenie sa nevola opakovac (neopakuje, ale online vysiela na inej frekvencii) ale prevadzac. Tiez zvacsuje dosah radiostanic (resp. sa zlepsi kvalita komunikacie)
Einherjahr
Novice
Novice

Re: CB

Príspevok od používateľa Einherjahr »

Všetci čo máte CB tak sa ozvite na CB 20 CHannel FM o 21:00 som zvedavý či niekto dojte a či to naozaj niekto ešte má. PS som v BA kto ma večšie antény a väčšia vzdialenosť teším sa na vás. Tak šup šup zapinajte tie škatuľky vyžente pavúky.

//autoeditácia príspevku ( 09 Nov 2008, 18:53 )
http://citizenband.6forum.biz/index.htm
.cov
Star
Star

Einherjahr napísal:Všetci čo máte CB tak sa ozvite na CB 20 CHannel FM o 21:00 som zvedavý či niekto dojte a či to naozaj niekto ešte má. PS som v BA kto ma večšie antény a väčšia vzdialenosť teším sa na vás. Tak šup šup zapinajte tie škatuľky vyžente pavúky.

//autoeditácia príspevku ( 09 Nov 2008, 18:53 )
http://citizenband.6forum.biz/index.htm
Hm, 9.11.2008 20 kanal a nikto sa mi neozval.
Asi preto, ze som od Bratislavy vzdialeny viac ako 100 km :(
Mozna by to chcelo sa vyteperit niekam na kopec.
Alebo skus sa ozvat na 33 kanali, opakovac na Sitne sa da otvorit aj z Bratislavy (i ked zalezi od miesta kde si, napr. z Kamzika som sa dovolal na Sitno i z magnetky na aute :) ).
Einherjahr
Novice
Novice

No mozme sa dohodnuť na tu 33 ja ju sice neotvaram ale kamos ano a ked ani to ne tak potom si prehodim taky vecší kaaaabel a potom to pojde :D Je dost hruby. Ale aby sme vedeli ze sme seci online tak by sme sa mohli nekde stretnut na nejakom chate trebars na mojej stranke. mam tam chat a mozme skusit teda tesim sa. takze link www.pbh.sk je tam hned v uvode chat treba sa regnut. a hijo ja tam budem zajtra vecer po 22:00 moze byt a ked nie tak dame iny cas, popripade datum a mozno sa n am podari pekne psojenie PS TESIM SA jak kon :D potom nezabudni volacku aby som nekrical ze hal volam toho co tu ma byt :) A opakujem seci sup sup CB forum www.pbh.sk/cb

//autoeditácia príspevku ( 11 Nov 2008, 1:03 )
.cov napísal:Hm, 9.11.2008 20 kanal a nikto sa mi neozval.
Asi preto, ze som od Bratislavy vzdialeny viac ako 100 km :(
Mozna by to chcelo sa vyteperit niekam na kopec.
Alebo skus sa ozvat na 33 kanali, opakovac na Sitne sa da otvorit aj z Bratislavy (i ked zalezi od miesta kde si, napr. z Kamzika som sa dovolal na Sitno i z magnetky na aute :) ).
PS: Inak aj ja som tam bol ale mal som zatiahnutý squelch :) takže tak.
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Ten chat mi nejako nejde, ale na fóre som.
Myslíš, že sa budeme počuť, ak sa pokúsim o spojenie aj ja? Trenčín, mám v aute CBčku, anténa 140cm prút. Takých 40 až 50km dosah mám, ale do Blavy, to asi ne...
Einherjahr
Novice
Novice

No takto pokiaľ ty otváraš tu 33 ako si písal tak sa tam stretneme a kamoš ju
otvori ja osobne zdomu opakovač neotvaram ale počujem takže ja budem všetko počuť a bude to dosť haluz Pokial ty teda otvoris ten opakovač.
Co sa týka toho chatu tak neviem co sa mu deje nedasa tam nejak zaregistrovat ale to osetrim neskorise spravime to takto vytvorim ti nick skuska a heslo skuska už sa aj tak stalo takze sa tam stretneme navecer teda dohodnime sa o tej 22:00 ? moze byt? na tom chate bude aj kamos tak skusime to tesim sa.
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

No ja neviem ci otvaram opakovac, este som nezistil ako funguje :lol: asi by som musel s autom vyliezt na nejaky kopec... Chat mam ja tu http://chat.analog.cz/ je to chat o elektre, audiu, videu a vsetkom co s tym suvisi... Som ako Martinekk, mozes dojst. dufam ze na ten tvoj nezabudnem prist, ked tak na mna zahukaj u mna na chate :)
janoduch
Novice
Novice

Príspevok od používateľa janoduch »

caves ludia mam problem s vysielackou ,sice ani nie z vysielackou ale no:?: alamat 296 mam ju v aute vsetko fici ako ma pokial nezapnem xenony potom sa mi znizi vykon primu na viac nez polovicu :o :(
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

To preto, ze menic napetia pre xenonove vybojky vytvara sirokopasmove rusenie, a toto rusi aj CB pasmo. nesvietit, alebo mat ziarovky... Nemam rad xenony, svieti to do oci, dnes som rpehliadol blinker odbocujuceho auta, mal to nejako blbo nastavene a blikajuci blinker nebolo vobec vidiet! sila, no... takze asi tak, je to rusenie. odrusit. je to beh na dlhuuuu trat.
janoduch
Novice
Novice

hmm no xenony su super a dobre vidiet len ich treba mat dobre nastavene a hlavne trosku stiahnute dole ak by si chodieval na dlhe trate tak by si pochopil ze treba dobre svetlo ak je mokra vozovka lrbo pekne tym trpia ocka. no podme k mojmu problemu co s tym ? ako to odrusit? :?: :idea:
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

No, odrusenie je radost, pevne nervy treba... Nejaky recept ako na to vpodstate nieje, je treba skusat metodou pokus/omyl... V prvom rade tlmivku tesne, co najblizsie k menicu VN, kondik proti zemi pred aj za nu. Kapacity a indukcnost je treba zistit skusanim. Co viac poradit, neviem...

inak pre ostatnych, kuk sem http://ceknito.sk/video/162162
janoduch
Novice
Novice

no dakujem za radu a este tak kde je umiestneny menic VN
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

To neviem, stopuj kable od svetiel... Radsej by som to prenechal odbornikom, pokial to nevies sravit a niesi v elektronike aspon trochu zdatny.
.cov
Star
Star

Menic VN pre xenony je umiestneny priamo pri lampe.
Podla mna ale nebude problem v tom, ze ti to zarusi CB pasmo. Mam Fabiu s xenonamy a CB radio v aute a nikdy nebol problem. Zhodu okolnosti isty cas to bola tiez Allamat 296 ale pre poruchu potenciometra, ktory sa neda zohnat :( som bol nuteny tam dat Prezidenta. Ani jedna stanica nevykazovala znamky zarusenia.
Pokial ti nieco rusi pasmo (a to by si videl aj na S-metri) tak sa ti to prejavi aj vo zvuku.
Skor si myslim, ze pri zapnuti xenonov ti klesne napatie v sieti a preto stanica ma znizenu citlivost a aj vykon.
Odmeraj napatie v sieti priamo na stanici (Allamat to umoznuje stlacenim tlacidiel M1+M2) pri vypnutych i zapnutych svetlach.
Doporucujem radiostanicu napajat priamo z akumulatora, nedochadza k poklesu napatia stratami vo vedeni a zaroven akumulator funguje ako veliky odrusovaci kondenzator.
Napísať odpoveď