Alergia na LCD monitor

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Sheep
Addict
Addict

Alergia na LCD monitor

Príspevok od používateľa Sheep »

Nestretol sa niekto s niecim podobnym? Proste sa na LCD monitor nevydrzim pozerat dlhsie ako 10 minut a na CRT nie je problem. Na co sa vam lepsie pozera?

Myslel som si ze je to koli unave oci ze som bol dlho pri pocitaci ale aj ked som nejaku dobu nebol vobec na pocitaci tak znova to iste, vyskusal som vsetky mozne nastavenia, presunut monitor na ine miesto atd...zmenit osvetlenie, vyskusal som to aj s dalsim LCD monitorom ale efekt je stale rovnaky a na CRT sa mozem pozerat kolko chcem a je to bez problemov.

Napiste vase skusenosti.
Zaxman
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Zaxman »

no ja tiež ked dlho čumim na monitor tak ma bolia oči ale ja nehovorim o minutach ale hodinach ale bude to tym že ked som mal CRT tak to bolo 14 a LCD mam 22 abo 24 no takže asi preto
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

ja mam presne ten isty problem :( a preto musim byt na crt :( skusal som aj kvapky do oci a tiez nepomohlo ... pls pomozte nam ak to je mozne :(
Sheep
Addict
Addict

Ja nehladam nato riesenie, kedze to nepovazujem za nejaky problem resp nie taky ktory je riesitelny vyskusal som vsetko, sice aj z hladiska kvality obrazu je CRT lepsim riesenim, ale ma to proste zaujima ze ci sa stym este dakto stretol. Aj sa mi to stava v skole kde su tiez LCD monitory, alebo som bol u kamarata ktory ma tiez LCD a efekt ten isty, resp. vsade kde som pozeral na LCD monitor tak ten isty efekt.

Dam do pozornosti ze LCD monitor je 19 a CRT 17.
Filipito
Darca
Darca

ja som skusal vsetky, 17,19,22,24 ale nerozumiem ze v obyvacke mame lcd panasonic a na ten mozem cekot kolko chcem (uhlopricka 102 cm)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Nuz...skuste si dat lampu tak, aby osvetlovala priestor(stenu) za monitorom, aby monitor nebol uplne najjasnejsim objektom vo vasom zornom poli. Tiez je dobre znizit jas, ja mam permanentne 50% a viac davam iba ked mi na monitor svieti priame slnko.
Ale hlavne tym osvetlenim vzadu sa rapidne znizuje unava oci.(priloha)
PS: minule som bol za crt s 85 Hz asi 3-4 minuty a hned ma zacali boliet oci :)
Prílohy
IMAGE_169.jpg
Sheep
Addict
Addict

Ano presne to som skusal, tiez, aj inde dat lampu ako mimo monitora, ale ide oto ze efekt nastava aj cez den pri vyvazenom osvetleni miestnosti.

Ku tomu jasu ja mam skoro stale jas na 20-30% ked bavim v noci tak davam aj pod 10% no na LCD sa vtedy uz rozkladaju farby a rozpija text pricom problem nadalej pretrvava. CRT nema chyby nastavim 100Hz jas na 20, necham za nim svietit take jemne svetlo a ziadna unava oci ci ine defekty. Skusal som vsetky mozne nastavania farieb, rozliseni, jasu a kontrastu ale nic raz sa nezmenilo.

Aby som uprasnil oco sa jedna, ta bolest oci nie je taka ako ked su oci unavene ale podrazdene. Ale take to je ako ked nevies spravne zaostrit zrak na nejaky predmet tak citit taky tlak v ociach a nekomfornte videnie. Najskor som si myslel ze ked to nie je unavou tak ze mam blbe okuliare, tak som zasiel na ocne vysetrenie ale tie mam dobre. Napriek tomu mi lekarka radi pouzivat LCD monitor :D ale od toho som upustil.

Edit: LCD monitor mam priblizne rok a pol a odvtedy aj ked sa tento efekt prejavuje silne len posledne 2 mesiace tak predtym to bolo tiez ale len take chvilkove. Za tu dobu odkedy mam LCD sa na mojich ociach porobili same cievky a podobne nepriazne z pouzivania LCD monitora. A dovtedy co som mal CRT moitor 9 rokov a aj som bol pri pocitaci podstatne viacej ako pocas doby s LCD a sa mi to nestalo. Ozaj nerozumiem. :?
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

a čo tak plazma? rovnaký problém ako s lcd?
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

A ako daleko ste od monitora? Skusil by som dva metre a siel aj dalej (napriklad pri sledovani filmu je to jedno). Potom napiste ako to dopadlo.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

a ja som si myslel ze iba ja mam taky divny problem...
infinite
Star
Star

Príspevok od používateľa infinite »

ja na praveze na LCD vydrzim kukat aj 24/7 no a na CRT max nejakych 15 min potom uz zacnem plakat :lol:
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

nieco podobne som pozoroval kedysi davno na informe po preflamovanom vikende ... doma LCDcko 17 vsetko v poho a v skole 17 CRT a boleli ma oci jak prasa ...

... inak teraz mam skor iny problem ... zistil som, ze som si strasne navykol na 15,4 (notasovu) uhlopriecku ... vsetko ostatne mi pride strasne moc divne a neviem sa orienotvat v tom :-)
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Gangy napísal:A ako daleko ste od monitora? Skusil by som dva metre a siel aj dalej (napriklad pri sledovani filmu je to jedno). Potom napiste ako to dopadlo.
Od 10cm ... Ked sa na nieco extremne sustredim po 1m
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

Shark NX napísal:Od 10cm ... Ked sa na nieco extremne sustredim po 1m
10 cm mas hlavu od monitoru? to co pocitas pixely?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Da sa to tak nazvat :)
Filipito
Darca
Darca

Gangy napísal:A ako daleko ste od monitora? Skusil by som dva metre a siel aj dalej (napriklad pri sledovani filmu je to jedno). Potom napiste ako to dopadlo.
ja som 2 a pol metra aj od crt aj od lcd a stale to iste.
bol som s tym aj na ocnom a nic a ani nenosim okuliare :(
ale ked som na ntb tak ma vobec nebolia oci (ak asus eee je ntb :D ) ale tak dost ma to stve, radsej by som pracoval na 22" ako na 19 :? a s tou lamou to som skusal hned prvy den, totalne tomu nerozumiem :(
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Shark NX napísal:Od 10cm ... Ked sa na nieco extremne sustredim po 1m
Ak to nieje vtip tak by si mal radikalne a co najskor zmenit svoje navyky. Ak zle vidis z dialky chod k ocnemu, ale nebud pri monitore tak blizko.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Gangy ... no 10cm to mozno nieje ale odmalicka si vsetko davam hned prednos ked si to chcem detailne prezriet.
Tak cumim na LCD len ked nieco upravujem na fotke ... resp. ked nieco prezeram detailne ... samozrejme ze tak nesedim cely den.
A oci mam -0,5 -0,9 cize do vzdialenosti cca 15m vidim normalne
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Ked som presiel z CRT na LCD mal som asi podobny problem, po nejakej polhodinke ma rozbolela hlava. Po hrani sa s nastavenim jasu a kontrastu som nasiel take nastavenia kedy ma hlava nebolela Jas 0 a Kontrast 25. Po asi stvrt roku som pozvolne presiel na nastavenie Jas 15 Kontrast 55 a teraz uplne v pohode a pouzivam ho stale okrem slnecnych dni. Tieto nastavenia som pouzival len podvecer alebo v noci a vzdy so zapnutou 40W klasickou ziarovkou priamo za monitorom. Proste najdi si nastavenie jasu a kontrastu na taku hodnotu kedy ta nebudu boliet oci, aj ked sa ti bude zdat obraz tmavy zvyknes si.

Proste treba ist dole z jasom, ked je nastaveny vysoky jas tak aj pri dvoch metroch si kvalitne oziareny

Este sa mozes otestovat na monitore co ma nizky kontrastny pomer 500-700:1 nejaky starsi typ, na zive to pisal niekto, ze z monitorov co mali vysoky kontrast ho boleli oci a cim siel nizsie s kontrastnym pomerom tym to bolo lepsie :)
bond35
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bond35 »

neviem ale ja mam ako vacsina skor alergiu na CRT monitory a nastastie sa mi podarilo vymenit vsetky na LCD
Napísať odpoveď