Ziskanie zbrojneho preukazu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Pinhead »

Chlapi,

pokiaľ už niekto zbraň má, tak je v jeho záujme aby sa naučil taktiku obrany, pretože filozofia "keď niečo tak vytiahnem pištoľ" sa v reálnej obrane na 90% neosvedčí.......
O čom je taktika???? Je to komplexné pochopenie a rozobratie čo najväčšieho možného množstva variantov obrany a konfliktov..... Teda mať ich zvládnuté teoreticky (80% každého konfliktu sa odohráva v mysli, môže hocikto tvrdiť hocičo iné, ale akýkoľvek konflikt či obranná situácia je v prvom rade záležitosť psychiky obidvoch strán) a prakticky (vedieť strieľať a so zbraňou bezpečne zachádzať a mať naučené určité postupy).....
Ono samotné vytiahnutie zbrane je úplne posledná možnosť, keď už zlyhali všetky iné (pokus o vyhnutie sa konfliktu, dohovoriť protistrane, psychicky ju zdeptať, použitie nesmrtiacej zbrane ako je kaser či teleskop) a vždy ide o kur*a vážnu vec..... Pokiaľ sa strelná zbraň vytiahne, dôležité je aby obranca dopredu bol zmierený s tým, že v prípade nutnosti bude musieť strieľať na útočníka.... Ono totiž streľba na človeka je veľmi vážnym zásahom do života svojho a rovnako aj do života útočníka a kopu ľudí to nezvládne...... Pokiaľ sa niekto na to necíti, nech nenosí zbraň, lebo inak sa môže stať, že útočník neistotu vicíti a jednoducho zbraň obrancovi zoberie...... Toľko k vytiahnutiu pištole........ A keď už je vytiahnutá, tak už sú len dve možnosti....... Buď okamžitá kapitulácia a podvolenie sa príkazom obrancu alebo streľba na útočníka.... Žiadna stredná cesta....... Tých, čo sa o ňu pokúšali, je na každom cintoríne aspoň tucet....... Takže žiadny útek (útočník môže zdanlivo ustúpiť a potom ma prepadnúť zo zálohy)....... buď kapitulácia alebo streľba.... dve možnosti.......

Fabo,

oproti B-čku musíš k obvyklým náležitostiam pridať aj potvrdenie o členstve v športovej organizácii....... A za istých okolností môže byť ZP tejto skupiny vydaný už od 15 rokov veku......
V prípade nutnej obrany, krajnej núdze a oprávneného použitia zbrane je všetko v poriadku (tam sa nerieši či máš ZP sk. A, B,D, E..... rozumieš, že????)........ Ale pochopiteľne je to obmedzené tým, ako držiteľ ZP sk.E nemôžeš zbrane bežne nosiť pri sebe..........
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Teda ak som to správne pochopil, tak jediný rozdiel je v tom, že Ečko môžem dostať skôr ako Bčko ale musím dodať doklad o členstve? Môžem prípadne ako dôvod žiadosti o Bčko zadať športovú streľbu?
Pinhead
King
King

Áno, na vydanie ZP sk.E je okrem ostatných náležitostí potrebné potvrdenie členstve v športovej (rozumej streleckej) organizácii.........

Či môžeš na vydanie ZP sk.B uviesť ako dôvod "športová streľba"???? No, tak týmto si nasadil chrobáka do hlavy aj mne...... Netuším, popýtam sa na to, ale mňa tiež zaujíma, či to ako žiadosť môže uspieť....... Ale pokiaľ áno, tak iba na krátke zbrane (pištole a revolvery), zbrane dlhé (pušky a karabíny) sa na ZP sk. A a B zakúpiť zatiaľ nedajú (čo ma mrzí).........
Vlado6230
Star
Star

Príspevok od používateľa Vlado6230 »

na vsetky ZP je stanoveny vek 21 rokov. Iba E-15 s potvrdenim o ucasti v sportovej organizacii a D-18 s potvrdenim o polovnych skuskach.

a myslim ze na B nemozes pouzit ako dovod sportovu strelbu (nebol by potom dovod mat skupinu E). tam su dovody nieco v tom zmysle ze si bohaty podnikatel a mas niejaky vzacny majetok alebo nieco take. Ujo ked si daval ziadost o A (robi vo vezenskej policii) daval ako dovod pracu a ohrozenie v rodine. Ale to je A. ten sa ziska najtazsie
Petoo
Star
Star

Príspevok od používateľa Petoo »

na Ecko od 15 ti nestaci byt v sportovom klube, musis byt v reprezentacii SR
Vlado6230
Star
Star

ee nemusis, staci byt v sportovom klube, clenstve a chodit po sutaziach ale staci reprezentovat klub nie SR. :wink:
mehmed
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mehmed »

keďže nechcem zakladať novú tému tak to napíšem sem:
Samozrejme ma už od detstva priťahovali veci ako vzduchovka a keďže si teraz plním detské sny, chcel by som si zohnať niečo takého rázu. Moja otázka ale stojí tak, že čo najväčšie si môžem zaobstarať bez zbrojného preukazu - myslím že na vzduchovku netreba, ale zasa chcel by som, ak by sa dalo, niečo väčšie.

Či existuje predmet "puškovitého charakteru", ktorý má väčšiu silu ako vzduchovka a môže ho človek mať a chodiť s ním po lúkach a lesoch aj bez zbrojného preukazu typu "A".
Thx.
Vlado6230
Star
Star

Bez zbrojaku mozes vlastnit zbran "puskoveho charakteru" - iba vzduchovku.

a moje otazky 2 :)
1.Tak ty chces behat s puskou po lukach a lesoch. Hmm preco nejdes za polovnika?
2. naco je dobre behat zo zbranou (vzduchovkou kedze neches zbrojak) po lesoch- strielat len tak po vtakoch??-dufam ze nie.
taurus666
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa taurus666 »

neviem,ci to nieje trochu odbocenie od temy,ale aky kaliber by ste si zvolili na nosenie,ak vam ide hlavne o tu sebaobranu(resp. uz mate)?je jedno ci pistol,alebo revolver
Pinhead
King
King

Osobne na obranu nosievam zbraň kalibru 7,65mm Browning. Niekto môže povedať, že je to pomerne malý kaliber, ale práve malé rozmery umožňujú stavať zbrane takých veľkostí, že sa dajú v pohode nosiť k akémukoľvek oblečeniu.... Čo sa týka účinnosti, tak tam vypovedá to, že tento náboj bol a je dodnes stále používaný ako policajný náboj v mnohých zbraniach (Walther PPK, napríklad aj známy SA vz.61 Škorpion)....... Je samozrejme o niečo slabší ako rozšírený 9mm Luger, ale na účely bežnej sebaobrany bohate vystačí (v prípade potreby dieru do hlavy urobí aj .22 Short)...... No a na zábavnú streľbu a príležitostné nosenie využívam zbraň kalibru .45ACP.... To je klasický veľkokalibrový náboj s vysokým porážacím účinkom na živú silu..... Výhodou je príjemné a kultivované správanie pri výstrele, nevýhodou je vyššia cena streliva......
mehmed
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mehmed »

Vlado6230 napísal:...
no... cítim sa trápne. :smt022
tí poľovníci mi nejako nezišli na um. hm.. dpc. ale zrejme si teda zoženiem vzduchovku, ak teda. také strieľanie na terč asi len. thx
Vlado6230
Star
Star

mehmed napísal:no... cítim sa trápne. :smt022
tí poľovníci mi nejako nezišli na um. hm.. dpc. ale zrejme si teda zoženiem vzduchovku, ak teda. také strieľanie na terč asi len. thx
v poho ja ked som bol maly tak som sa zo vzduchovkou vyzabaval poriadne :D, vojacikov,zemiaky a kadejake babiky som strielal :) teraz s nou ked tak dakeho potkana ked lezie do zemiakov u starkej.

to Pinhead : hmm ten kaliber myslim bohate ti staci. a to si uz pouzil niekedy? nevem si predstavit ze ked mam problem vytiahnem pistol alebo opacne :?
Pinhead
King
King

Vlado6230,

daj pokoj......... Zbraň nosím práve na to aby som ju nemusel použiť...... To vieš, to máš ako s rezervou v aute...... Máš ju v aute, nechceš ju použiť, ale keď ten defekt dostaneš, tak si rád že ju máš........ Ako nie raz som písal a opakujem sa znovu, že to nie je len tak, že keď mám akýkoľvek problém, tak hneď tasím....... Vytiahnutie a eventuálne použitie zbrane je až úplne poslednou cestou, keď už všetky ostatné možnosti zlyhali a dá sa s istotou povedať, že pôjde o život/zdravie/majetok..........

mehmed,

dám Ti taký tip....... Čo tak si kúpiť pušku na náboje Flobert????? Tú môžeš vlastniť aj bez ZP a rovnako nie je problém si ju zobrať do lesa a zastrieľať si.......
Vlado6230
Star
Star

vsak dobre dobre, ja som sa len pytal,ci si bol v takej situaci a ako si sa zachoval, nic zle nemyslim.
A s tym Flobert to neni az taky zly napad, ale v puskovej forme (chcel si pusku nie?) -su drahe a nasiel som len velmi malo pruduktov takych.
Pinhead
King
King

Vlado6230,
to nebudem rozoberať na verejnom fóre, chápeš ma, dúfam..... Ale v zásade, pohrozenie zbraňou vždy stačilo (dúfam, že to tak aj ostane) na to, aby protistrana dostala rozum......
taurus666
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Pinhead napísal:Osobne na obranu nosievam zbraň kalibru 7,65mm Browning. Niekto môže povedať, že je to pomerne malý kaliber, ale práve malé rozmery umožňujú stavať zbrane takých veľkostí, že sa dajú v pohode nosiť k akémukoľvek oblečeniu.... Čo sa týka účinnosti, tak tam vypovedá to, že tento náboj bol a je dodnes stále používaný ako policajný náboj v mnohých zbraniach (Walther PPK, napríklad aj známy SA vz.61 Škorpion)....... Je samozrejme o niečo slabší ako rozšírený 9mm Luger, ale na účely bežnej sebaobrany bohate vystačí (v prípade potreby dieru do hlavy urobí aj .22 Short)...... No a na zábavnú streľbu a príležitostné nosenie využívam zbraň kalibru .45ACP.... To je klasický veľkokalibrový náboj s vysokým porážacím účinkom na živú silu..... Výhodou je príjemné a kultivované správanie pri výstrele, nevýhodou je vyššia cena streliva......
ja som tiez myslel tak,ze 45 ACP bude asi najvhodnejsi kaliber na sebaobranu pri tych pistoliach,a pri revolvere by som isiel asi do 357 magnum
Pinhead
King
King

Kaliber je jedna vec, ale podstatnejšie je miesto zásahu...... Pretože určite viac účinná bude .22LR v mozgu, ako .45ACP, ktorá spôsobí iba škrabanec na ruke.....
taurus666
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Pinhead napísal:Kaliber je jedna vec, ale podstatnejšie je miesto zásahu...... Pretože určite viac účinná bude .22LR v mozgu, ako .45ACP, ktorá spôsobí iba škrabanec na ruke.....
no ale ked ho trafis povedzme do nohy s .45ACP,tak je sanca,ze ho zastavis ina,ako ked ho tam trafis s.22LR.a strielat niekomu rovno na hlavu,z toho mi vychadzaju zbytocne komplikacie s §§§.ja viem,ze existuju pojmy ako nutna obrana,krajna nudza a pod,ale obhajis si to,ked mu vystrelis mozog z hlavy?mozno niekde v Texase,ale u nas no neviem
Pinhead
King
King

Zákon nehovorí kde treba strieľať....... To, že treba strieľať na končatiny je taká pekná povesť............ Zákon hovorí o odvrátení útoku (či už trvajúceho alebo hroziaceho) a pokiaľ pri tom útočník bude zabitý, tak je to čisto jeho problém a jeho zodpovednosť..... Navyše čisto z taktického hľadiska je pri obrannej situácii trafiť končatinu veľmi ťažké........ Tam pôsobia faktory ako prekvapenie, rýchly pohyb, možné zranenie obrancu, tma, nízka viditeľnosť, stres etc..... Čisto inštinktívne človek zamieri na strednú časť tela útočníka..... Ono problémy s §§§ budú tak či tak....... Či to dostane do nohy, či do žalúdka, či do hlavy...... Ale v zásade, hmmmm, ako to mám napísať....... no, najlepšia obrana je taká, čo ostane bez svedkov (približne v rovnakom zmysle sa vyjadrujú aj mnohé obranné príručky a dokonca mnohí policajti!!!)..... rozumieš ma, dúfam...... potom sa to lepšie policajtom aj sudcovi vysvetľuje, predsa len útočník by na to mohol mať iný názor (rovnako by mohlo ísť o nebezpečného kriminálnika a recidivistu), a takto bez neho je to jednoduchšie, lebo k prípadu je len jedno konkrétne svedectvo, a to svedectvo obrancu........ A navyše protistrana aj od Teba môže vysúdiť veľké odškodné...... A chceš do konca života nejakému kriminálnikovi, čo Ťa napadol platiť odškodné????
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Zaxman »

hovoriš teraz že by ti nerobilo robiť problem mu hned poslať gulku medzi oči .....chalan vypni si telku ..............keby si v takej situaci že po tebe beži z boxerom napriklad .....a ty vytiahneš zbran tak ta kcem vidieť ako ho trafiš medzi oči aj do nohy keby ho kceš trafiť tak by si možno nevystrelil....................takychto reči ,,,,,,,,ved zakon hovori to a to atd. bla bla.........je mi jasne že by si len tak nikoho nezabil .......a keby hej tak potom by si plakal keby ti povedali že NOAČO ked to bolo v sebaobrane .............bla bla kopu kecou
Napísať odpoveď