Plyn

Diskusie na politické témy...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Naplanovane to uz je, severna vetva neviem kade presne, juzna popod cierne more do Bulharska (ktore mimochodom berie celych 100% spotreby od Rusov, chudaci teraz...) a odtial dalej
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

no ako som vravel, kurime na private plynom a je to vidiet: inokedy je za 5 minut prehriata cela izba a teraz tu trcim uz hodinu v kose. uplne slabucky plamienok je vidiet :evil:
MakeFake
Spammer
Spammer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MakeFake »

Treba sa zbavit zavislosti plynu od Ruska ,ktory vyuziva casto svoje nerastne bohatstvo na vyhrazanie sa a politicke ciele. (Ukrajina zas vyuziva to ,ze cez jej uzemie vedu plyno/ropovody)

(nemyslite si ,ze chcem len kydat na Rusko, aj keby napr. USA exportovali plyn a ropu tak by tieto mechanizmy vyuzivali velmi hojne)

Avsak Ficko ide este budovat aj sirokorozchodnu zeleznicu. Radsej ropu a plyn s Kazachstanu ako s Ruska.

Aj Cina ma plany ,ze bude plyn a ropu brat od Kazachstanu.

Kazda krajina by sa mala snazit aby v tychto veciach co sa tyka hlavne vykurovania (plyn) bola co najmenej zavisla od ineho statu.

Podla mna by sa malo prejst viac aj na alternativne sposoby vykurovania drevo, biomasa, na vychodnom slovensku su to teple pramene a pod....
A vlada by mala dotovat napr. stavbu pasivnych domov, zatepenia.
poi
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa poi »

vláda bude dotovať bohužial len svoje kapsy :(
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

eMPiko napísal:Rusi obmedzili dodavky plynu, ktory mal patrir Ukrajincom, plyn ostatnym krajinam posielal dalej, avsak Ukrajinci ho proste nepustili dalej.
To je somarina.
Problem je ten, ze cez Ukrajinu ide tranzit a kedze UA si plyn kradne, tak Rusi povedali stop. A stop to znamena pre vsetkych odberatelov.

Tak mili moji, neprdiet do perin, ale hadicky do riti a naplnat ocelove flase :D :D

Este by som velmi chcel vidiet to kurenie drevom, biomasou a podobnymi nezmyslami. Pri tolkom objeme, co treba vykurit nam do 15r klaknu lesy a na poliach by sa pestoval len bordel na spalovanie :)

Riesenim je masivne znizenie spotreby a alternativne zdroje v podobe ucinnejsich zariadeni na vyrobu, veterne elektrarne to teda niesu.
FT
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa FT »

... a takisto nakúpiť fľaše pálenky, nech sa máme čím zahriať zvnútra! :P

Uvidíme, ako na tento tlak zareaguje Ukrajina, od Rusov to je v určitom smere šikovný krok, keďže na ňu začne teraz tlačiť aj EU. Osobne predpokladám rýchle rokovania medzi zainteresovanými stranami. Takto strácajú všetci. Rusi za predaj plynu, Ukrajina peniaze za tranzit a ostatok samotný plyn.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

toto nie je vec vlady a naplnania si vreciek. jedini, kto si tu chce naplnit vrecka je rusko a ukrajina. rusko, to je logicke- ma plyn, na ktorom su vsetci zavisli, nove plynovody su drahe, radsej si staty zaplatia drahsi plyn ako stavat novy plynovod. a ukrajina z toho logicky tiez chce vytazit, svojim sposobom su aj na nej zavisle krajiny ako od ruska, pretoze ukrajina stoji v ceste. nic nenormalne v tom nie je, to je uplne bezna obchodna zalezitost. jediny detail je, ze sa tyka polovice europy
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Obsirnejsi clanok:
http://ekonomika.sme.sk/c/4250089/probl ... t-dni.html
Problémy s dodávkami zemného plynu môže Slovensko podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka pocítiť o 10 dní. "Pri súčasných pomeroch vieme zhruba 10 dní odčerpávať z podzemných zásobníkov 22 miliónov metrov kubických plynu denne. Potom samozrejme nastane problém. Pokiaľ by pokračovali len 30-percentné dodávky plynu a súčasné vonkajšie teploty, po 10 dňoch by sme zrejme mali problémy, a vedeli by sme dodávkami vykryť len domácnosti. V žiadnom prípade by však obyvateľstvo, nemocnice a vybraté školy nemali pocítiť nedostatok plynu," povedal na utorkovej tlačovej besede Jahnátek.
Esteze som uz v Prahe, Cesi beru plyn aj z Norska :)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

FT napísal:... a takisto nakúpiť fľaše pálenky, nech sa máme čím zahriať zvnútra! :P

Uvidíme, ako na tento tlak zareaguje Ukrajina, od Rusov to je v určitom smere šikovný krok, keďže na ňu začne teraz tlačiť aj EU. Osobne predpokladám rýchle rokovania medzi zainteresovanými stranami. Takto strácajú všetci. Rusi za predaj plynu, Ukrajina peniaze za tranzit a ostatok samotný plyn.
Rusko na plyne neprerobi ani dolar, pretože otvorí kohútiky skôr, ako sa obderatelom minú zásoby z hmotných rezerv. A prvé, čo každý urobí po otvorení kohútika - doplní zásobniky, z ktorých čerpal počas krízy.
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

mno dnes Rusko uplne zatiahlo kohutiky ! tipujem tak na 2 dni aby si vsetci uvedomili kto tu je panom 8)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Veru tak toto je dost husta situacia..
http://www.cas.sk/clanok/101664/kriza-g ... plynu.html
will.i.am
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa will.i.am »

nemal som rad rusov, a ani ich nebudem mat rad...
prejavili len to ake su to svine... :smt096
bud tancujes tak ako ja piskam, alebo si skoncil :roll:
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

will.i.am napísal:nemal som rad rusov, a ani ich nebudem mat rad...
Aj oni potrebuju peniaze. Pokial platis davaju, jednoduchy obchod, nie su na tom predsa ekonomicky tak dobre aby mohli predavat svoj hlavny artikel pod cenu.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Aspon je trochu vzruso, niektori sa naucia trochu setrit, lebo vidia, ze take ruzove to nieje, plynari sa aspon zobudia a trochu pohnu rozumom ako riesit krizove situacie :) :lol:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Makovnik napísal:Aspon je trochu vzruso, niektori sa naucia trochu setrit, lebo vidia, ze take ruzove to nieje, plynari sa aspon zobudia a trochu pohnu rozumom ako riesit krizove situacie :) :lol:
Ty mas 14 alebo 15 rokov?
To, ze ty budes doma menej kurit statne zasoby velmi neusetri. Najvacsiu spotrebu maju velke podniky, ktore plyn potrebuju pri vyrobe svojich produktov a tam sa velmi usetrit neda, teda jedine tak, ze znizia objem vyroby.
A ako maju riesit krizovu situaciu lepsie? Ked nemaju ziadny prisun plynu tak musia cerpat iba zo zasob a 10 dni zatial stacilo a som si takmer isty, ze do toho casu sa cela kriza vyriesi.
Jedinym riesenim pre nas by bol novy plynovod, ktory by nesiel cez Ukrajinu, pripadne dalsi od inej krajiny ako je Rusko (napriklad Norsko), lenze to nemozeme velmi ovplyvnit, kedze plynovod treba tahat cez ine krajiny, ktore s tym nemusia suhlasit.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Si robim srandu, nemusis to hned prezivat.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

will.i.am napísal:nemal som rad rusov, a ani ich nebudem mat rad...
Povedz mi kde to mas inak..
Uz vidim, ze keby si mal ty plynovod a niekto ti nechcel platit, ci by si mu dalej poskytoval plyn... Rusi spravili to co bolo zapotrebu. Dali vystrahu viacerym krajinam.
Samozrejme tipujem ze SPP tymto krokom Ruska bude zvysovat ceny plynu, aby si zabezpecili skody, ktore im tymto vznikli..
A ako spomenul Gothar, veru velkoodberatelia budu musiet znizit vyrobu a zas nato doplatia len zamestnanci..
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

dali vystrahu viacerym krajinam? to je aka vystraha ked krajina normalne xx rokov plati a potom ta jednoducho vypnu, chcem vidiet keby teba odpojili doma napr. od elektriny, preventivne a s poznamkou: toto sa stane ak niekto nezaplati nacas fakturu
co si teraz dovoluje rusko si nemoze dovolit ziadna rozumna krajina, co komunisticke rusko ani nahodou nie je
will.i.am
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa will.i.am »

eMPiko napísal:Aj oni potrebuju peniaze. Pokial platis davaju, jednoduchy obchod, nie su na tom predsa ekonomicky tak dobre aby mohli predavat svoj hlavny artikel pod cenu.
to nech si vybavia s ukrajinou... je uplne normalne, ze odpoja pol europy od plynu, kvoli tomu, ze ukrajina sa obracia na zapad...
a ze doteraz im davali plyn pod cenu bolo v pohode...hmmm
Soviet napísal:Povedz mi kde to mas inak..
Uz vidim, ze keby si mal ty plynovod a niekto ti nechcel platit, ci by si mu dalej poskytoval plyn... Rusi spravili to co bolo zapotrebu. Dali vystrahu viacerym krajinam.
ty to mas v hlave dost pomylene.. zvysia im cenu o 300% a ze nechcu platit.... hmm sa cudujes? A aku vystrahu ostatnym krajinam? ze mame sa spravat tak ako oni chcu, lebo nas vypnu? ved tu sa nehra s fazulkami...
ak sa niekto na niecom dohodne, tak to ma aj dodrzat...

btw: ty bezmenny hrdina sa nabuduce podpis
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

sundevil napísal:dali vystrahu viacerym krajinam? to je aka vystraha ked krajina normalne xx rokov plati a potom ta jednoducho vypnu, chcem vidiet keby teba odpojili doma napr. od elektriny, preventivne a s poznamkou: toto sa stane ak niekto nezaplati nacas fakturu
co si teraz dovoluje rusko si nemoze dovolit ziadna rozumna krajina, co komunisticke rusko ani nahodou nie je
co je podla teba normalne platenie? ukrajina vysi rusom nieco okolo dvoch miliard USD za plyn. je celkom normalne v kapitalistickom svete to riesit sposobom akym sa to riesi- odpojenie. to, ze UA kradne plyn okolitych krajin sa dalo ocakavat, ale v tom su rusi takpovediac nevinne. v tomto pripade je uplne irelevantne, ze rusko tymto sposobom sleduje aj ine (politicke) ciele.
Napísať odpoveď