matura: otazka z geosky

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
easton
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa easton »

Mam doma vypracovat otazku z geografie "posudte vplyv zem sirky ,pravidelnych vetrov,morskych prudov a nadmotskej vyšky na podnebie.
Takze zacal som tym,ze som napisal ze geo.sirka ovplyvnuje podnebie v zavislosti od rovnika.Ze vznikaju 7 pod.pasem(4hl+3prechodne).Dalej ze v tychto pasmach pozorujeme rozdiely v teplotach a zrazkach.Dalej ze tie faktory oplyvnuju vznik bioklikatickych pasem.
Pravidelne vetry(v tom si neisom isty)
napisal som ze prinašaju vlahu a sucho,teplo a zimu.Ze napr. v oblastiach obratnikov vanu pasaty,kde vznikaju puste a polopuste.
len neviem ako posobia zapoadne a vychodne vetry-.
Dalej ma uz nic nenapada v oblasti tych vetrov na nete sa mi nedari nic hladat.
Morske prudy-by som napisal ,ze ovplyvnuju teplotu pobreznych oblasti ale aj vod.A taktiez ovplvnia bioklikaticke pasma
a nadmorska vyška-cize cim vyšia tym nizsia teplota,dalej horske ladovce,taktiez sa menia stupne napriklad menia sa druhy drevin a podobne...
skuste pozriet ci by ste mi este nieco poradili hlavne v oblasti tych stalych vetrov.
Na nete sa mi to nedari hladat,podotykam ,ze vsetko som zatial robil z hlavy,takze berte to z rezervou.
Dakujem za vsetky rady...

//autoeditácia príspevku ( 07 Jan 2009, 23:03 )
nikto nic
djxtreme
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa djxtreme »

co sa tyka pravidelnych vetrov tak spomen napr. fohn,jugo,mistral alebo napr. brizy ktore vanu od mora alebo naopak...to sa tyka pravidelnych vetrov...neviem co by si chcel este vediet
zem. sirku - to mas rozdelenie podn pasiem na tych 4+3...to iba popis (mozes spomenut aj co prevlada....tajga,tundra atd.)
pravidelne vetry som ti nejake napisal a niekde si najdi co ktore sposobuju
morske prudy si rozdel na studene a teple a popis
a nadmorsku vysku - to mas easy...pripadne to dopln nejakym prikladom. teda tabulkou kde zobrazis teploty so stupajucou nadm. vyskou nejakej lokality
Napísať odpoveď