aj to je riesenie, gratulujemgego napísal:takze opravene
17-stka sruba podzubany 6hran
tak tak hlupost je to co si ty napisal... na srouby sa da navariť kadečo len to nesmieš zvarať obyčajnou domacou elektrickou zvaračkou .. treba plyn.....pe3x napísal:Hlupost na ten srob neprivari nic pokial je srob nasrobovany. Ti garantujem. Jediny sposob je nejak obrusit ten srob, poriadne ho namaz a pouzi mensi kluc. A v buducnosti budes vediet, ze nieje dobre pripevnovat koleso suchymi srobami ( ja ich mastim indulonou ) a samozrejme netreba po tom kluci pri dotahovani skakat.
Vela stastia!
druha vec šrouby na kolesa sa nemaju vobec mazať.. je to životu nebezpečne ked tak tak proti zahrdzaveniu šroubou všeobecne sa použiva mazivo s obsahom čiastočiek bronzu ... ale to nieje mazivo to len zabrani takzv. zapečeniu šroubu....
jedine v čom maš pravdu je že sa pri doťahovaní nema skakať ... normalny rozumny človek ma doma momentový kluč ten zvykne maš kludne 3/4 metra čo vytvori silu dostatočnu na ručne utiahnutie kolies... čo sa tyka odťahovania šrouby sa maju odkrucať RÁZOM na viackrat a nie tlačiť donemoty (vtedy sa najčastejšie pretrhne hlava každeho šroubu
v poho si to vyriešil
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
sebci zatial za kazdym sme na aute mazali skrutky vazelínou a este ani raz sa ani jedna z nich nepovolila ... ked sa to dotiahne, tak je to za toho pol roka ked to ides povolovat dotiahnute stale rovnako ... verim predpetemu spoju a myslim ze na to aby sa mohli povolit (ovsem nie vysrobovat, kedze aj po strate siloveho styku tam vzdy ostane aspon tvarovy) aj s mazivom na zavite by bolo treba skutocne velku axialnu silu ...
to nordkapp_pb
všeobecne sa použiva mazivo s obsahom čiastočiek bronzu ... ale to nieje mazivo to len zabrani takzv. zapečeniu šroubu pripadne zahrzdzaveniu....
dočitavaj... hento služi original na riešenie problemov s lahkym odkrutením šroubov aj po x rokoch ...
uplne najčastejšie som to použival kedysi davno na š-120cinke na ochranu šroubov držiacich vyfuk na hlave aby som aj nenormalne dlho použivany vyfuk v pohode zložil dole a bezproblemovo založil novy.... fungovalo to doteraz a fungovalo predtym ... je to na to určene JA použivam len to...
moj osobny nazor.. bodka
všeobecne sa použiva mazivo s obsahom čiastočiek bronzu ... ale to nieje mazivo to len zabrani takzv. zapečeniu šroubu pripadne zahrzdzaveniu....
dočitavaj... hento služi original na riešenie problemov s lahkym odkrutením šroubov aj po x rokoch ...
uplne najčastejšie som to použival kedysi davno na š-120cinke na ochranu šroubov držiacich vyfuk na hlave aby som aj nenormalne dlho použivany vyfuk v pohode zložil dole a bezproblemovo založil novy.... fungovalo to doteraz a fungovalo predtym ... je to na to určene JA použivam len to...
moj osobny nazor.. bodka
davaš mi za pravdu a ešte maš resp budeš mať na to aj papier.. myslim že lepšiu oporu tu asi nenajdem....Guczmann napísal:Ja sa učím za automechanika, a nikdy som nepocul taku kravinu ako je ta vazelina... Vieš si predstaviť aké vybrácie sú na disku pri jazde? Vibráciami sa ti môže kľudne povoliť skrutka dotiahnutá "byočko".
Momentove kľúče niesú len tak prenič-zanič
ak by si zvaral plynom tak ver ze ten disk, sroub a kluc uz v zivote nepouzijes a o tom ze mozes hned dokupovat novu pneu ani nehovorim.sebci napísal:tak tak hlupost je to co si ty napisal... na srouby sa da navariť kadečo len to nesmieš zvarať obyčajnou domacou elektrickou zvaračkou .. treba plyn.....
Neviem chalani ci ste v zivote nieco zvarali,ale mam pocit ze asi nie-nic v zlom.Je uplne jedno cim by sa to zvaralo-ci uz autogen,alebo elektrika,hoci elektrika je v tomto pripade vhodnejsia.Zoberiem rovnaku skrutku,popr.vacsiu,dlhu napr.10cm a navarim ju na znicenu hlavu..Popr.navarim kluc-ak som ochotny nejaky obetovat-ako pisal Kibo..Viem si predstavit kozmeticke poskodenie disku,ak to robi niekto nesikovny..Poskodenie samotnej pneumatiky vsak vobec-neviem o com pisete..
.Ak by uz zalezalo velmi na ochrane disku,tak nie je problem si vyrobit napr.z kusu koze nejaku ochrannu pomocku okolo skrutky,ktora by zabranovala preskoku iskier na disk..
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
... takže mechanici a spol, čo vravíte že skrutky sa nemožu mazať obycajnou grafitovou vazelínou ... vase odvolavanie na vibracie mi pride dost nelogicke, lebo ked si zoberem priklad takej vypúšťacej skrutky oleja, tak mi pride jasne, že by ju nemalo mat ziadne auto .. tato skurtka drži vo vani, naprik tomu že blok trpí značnými vibráciami (nie ako pri odpruzenej hmote kolesa) a napriek tomu že cez jej závit vytečie celá olejová náplň, ako vieme, tak olej má lepsie mazacie vlastnosti ako bežná grafitka a zatial som nevidel aby sa závity na vypustacej skrutke odmastovali, alebo co ... za dalsie tato, drzi napriek tomu, že má pomerne krátku dlzku zasrobovania a poemerne malu plochu zavitu ... predpokladajme že spoj je kvoli vibraciam predpätý, moment zatiahnutia je ovela mensi ... axialne zaťaženie neporovnavajme veľkosťou, ale principialne, kedze kazdy skrutkovy spoj (okrem licovanych) je prednostne navrhovany prave na urcite zatazenie (apropos pri navrhu skurtkovych spojov si nepamatam, ze by sme zohladnovali prostredie, aj ked to bolo davno) ...
.. neviem nechcem sa hadat, takto to vidim ja
(( schvalne som sa spytal par ludi, a mazu aj oni - grafitkou, ziadnymi speci bronzovymi srandami ))
.. neviem nechcem sa hadat, takto to vidim ja
tak ked sme už pri šroube na olejovej vani... ma podložku sa mi zda medenu vždy! teda aspon od výroby proste podložku ktora sa pri zakruteny dobre zahryzne a aj ked je šrouba namazana tak olej cez nu nepretečie a ani sa nepovoli šroub.. kvoli tej jednej podložke....je tesniaca a zaroven služi proti samovolnemu uvolneniu šroubu
ako asi nebudem už viac tu do tejto temy.. viem že vazelina ani grafitka nepatri na šrouby kolies.... mam slušny kopec skusenosti s autami.. feldu som rozmlatil osobne na totalku šla cez strechu odtrhnute zavesy atd.. atd... a po roku svojpomocne sam som si ju dal na poriadku všetko čo sem pišem mam proste overene skusenostami... auto jazdi doteraz bezproblemov jedine čo ho trapi je bodova korozia tak ako každé auto... pište si čo chcete teoria je vam nanič prax ma ukaže ked vas predbehne vlastne koleso (aj to sa mi stalo)
ako asi nebudem už viac tu do tejto temy.. viem že vazelina ani grafitka nepatri na šrouby kolies.... mam slušny kopec skusenosti s autami.. feldu som rozmlatil osobne na totalku šla cez strechu odtrhnute zavesy atd.. atd... a po roku svojpomocne sam som si ju dal na poriadku všetko čo sem pišem mam proste overene skusenostami... auto jazdi doteraz bezproblemov jedine čo ho trapi je bodova korozia tak ako každé auto... pište si čo chcete teoria je vam nanič prax ma ukaže ked vas predbehne vlastne koleso (aj to sa mi stalo)
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
neviem teda par som tych vypustacich srobov videl, ale nebola tam podlozka, ktora by sa mala niekam zahryznut, vytvorit predpätie spoja, ani nic podobne, proste iba normalny tesniaci O-kruzok ...
.. k tomu co pises by som sa uz nemal vyjadrovat, lebo uz som tu napisal dva krat ze mazeme skrutky kolies grafitkou a NIKDY sa nepovolili ... tiez mam s autami nejake skusenosti, aj ked zatial som neni taky sef, aby som si mohol dovolit rozmrdat auto na sracky a potom opravovat
... mam za to ze na celom podvozku moze mazivo uskodit iba na brzdach, nikde inde .. neviem okrem mrte kravin co sa tyka nasho auta, som par krat s ujom a dedom rozoberal dedov traktor (stary Zetor . cize fakt hafo vibracii a nepriaznivych vplyvov) a nenasiel som hadam ani jednu skrutku, ktora by nebol zamastena jak prasa (okrem brzd, tam samozrejma mastnota nema co robit), ci uz od olejov, alebo inych maziv .. no napriek tomu vsetko vzdy drzalo ako malo ... neviem ale podla toho ako to tu ty prezentujes som sa vo svojom zivote stretol milion krat so zazrakmi popierajucimi fyziku ako taku
...
... mam za to, ze pri predpätom skrutkovom spoji je tym zazrakom, ktory drzi skrutku v matici sila posobiaca v mieste styku zavitov v axialnom smere a nie nejaka trecia sila, ktorej ucinky by samozrejmä mazivo nicilo ...
.. k tomu co pises by som sa uz nemal vyjadrovat, lebo uz som tu napisal dva krat ze mazeme skrutky kolies grafitkou a NIKDY sa nepovolili ... tiez mam s autami nejake skusenosti, aj ked zatial som neni taky sef, aby som si mohol dovolit rozmrdat auto na sracky a potom opravovat
... mam za to, ze pri predpätom skrutkovom spoji je tym zazrakom, ktory drzi skrutku v matici sila posobiaca v mieste styku zavitov v axialnom smere a nie nejaka trecia sila, ktorej ucinky by samozrejmä mazivo nicilo ...
-
aughostino
Medium Professional
na tuto temu som narazil uplnou nahodou ked som hladal info o zvaracskom kurze:) tak ju trochu ozivim aj ked to bude mozno trochu OT
bezne mazeme uz niekolko rokov skrutky pri vymene kolies grafitovou vazelinou na nakladnych autach a kamionoch a nic sa nestalo staci skrutku iba poriadne dotiahnut a nie je problem, prave naopak potom sa tie sroby o nieco (aj ked nie o vela) lahsie povoluju
k tomu srobu so zrezanymi hranami, lahsie je hrany obrusit a skusit to s mensim klucom
k tomu privareniu kluca alebo matice som si nie celkom isty ci je to vhodne riesenie lebo teplom sa kov roztahuje a teoreticky by to mohlo situaciu este zhorsit a iba take "hefty" na tom kluci by asi nestacili ked to neslo povolit
bezne mazeme uz niekolko rokov skrutky pri vymene kolies grafitovou vazelinou na nakladnych autach a kamionoch a nic sa nestalo staci skrutku iba poriadne dotiahnut a nie je problem, prave naopak potom sa tie sroby o nieco (aj ked nie o vela) lahsie povoluju
k tomu srobu so zrezanymi hranami, lahsie je hrany obrusit a skusit to s mensim klucom
k tomu privareniu kluca alebo matice som si nie celkom isty ci je to vhodne riesenie lebo teplom sa kov roztahuje a teoreticky by to mohlo situaciu este zhorsit a iba take "hefty" na tom kluci by asi nestacili ked to neslo povolit