sory za tak neskory prispevok k tvojmu..ale na ten barton mu mozes viac prihodit..ja na svojom starom PC mam original Athlon XP 1800+ to je okolo 1500 Mhz ak sa dobre pametam ak nie opravte ma niekto a dal som ho na 2300 MHz a slape.. napetie tam mam 1.8 V hreje to v klude na 57 °C a v zatazi na 65°C ale to je v pohode na tie procaky co som cital tak by to malo zvladnut do 80°C..zatial som problem nemal..Dudas50 napísal:sorry za brutal OT ale ccem sa spitat (kedze ste to dost dobry OCckary ) nekoho kto mal nekedy AMD athlon XP 2500+ z jadrom barton ze kolko na nom dal max....bo mam teraz cca 2360 mhz na default napeti a nevem ci mam ist dalej.....a este ze aka moze byt max frakvencia agp a pci zbernice lebo nemam agp/pci lock a neccem si odpalit grafku....
//screen
E8400 na 4.0 ghz
s chladičom AC Freezer 7 pro ho dostaneš kludne bez problemov na 3.8..ja osobne som s tymto chladenim pri voltazi 1.4375V som ho nadupal na mojej doske P5K premium wifi/AP na rovnych 4.0 ghz ale asi po troch tyzdnoch sa doska na mna nastvala apovedal si tak toto ne bude CPR(CPU parameter recall) vyresetovala mi nastavenia a odvtedy ho s rovnakym nasatveim nemozem udrzat na 4.0 ghz... mozno som nedobre testoval ale teraz beham na 3800 uplne v pohode a super PI som mal 1M za 12 sekund kebyze je pretoecny na 4 ghz tka je to okolo tych 10 treba an to len kvalitne chladenie a dobru dosku..Nezabudaj ze aj ked ma doska 8 fazove napajanie procesora nemusí to vždy byť tá anjsprávnejšia volba,alebo to najsparvnejšie že ti zvladne vysoké pretaktovanie..Tu platí častokrát to že menejfázové napaájanie môže byť kvalitnejšie pre vysoké takty ako to viacfázove...aa ked sme uz pri tom tvojom pretočení tej e8400 tak napis aku mas dosku a chladič plus by bolo dobre ešte aj pamäte anpisat ake máš..aa pmätaj si že ked pretačaš porcák odporúča sa nastavit v BIOSE najnižšiu možnú hodnotu frekvencie pamätí aby si mal čo najvyšší taktovací potenciál pre procesor v pomere k frekvencii RAM..idealny je pomer FSB zbernice k zbernici pamätí 1:1..Guczmann napísal:Ludia ja mam novy E8400 a chcel by som ho pretaktovat z 3,0 na 3,6 alebo 3,8. Nechcem to prehanat kedze nemam ziadne skusenosti s taktovanim. Nasla by sa tu daka dobra dusa ktora by mi s tym po SS pomohla?
Doska: Gigabyte EP45-DS3L
http://www.alza.sk/gigabyte-ep45-ds3l-d96822.htm
Ram: Patriot 2x2GB 1066Mhz
http://www.alza.sk/patriot-4gb-kit-2x2g ... d95856.htm
Chladič zatial defaultny (zatial nechcem taktovat neboj) ale chcem tento
http://www.alza.sk/chladic-na-procesor- ... d73739.htm
Mne by stačilo aj 3.6
Len potrebujem niekoho kto bude online a keby bol problem tak je poruke 
Ram: Patriot 2x2GB 1066Mhz
Chladič zatial defaultny (zatial nechcem taktovat neboj) ale chcem tento
Mne by stačilo aj 3.6
nechcem ti dotoho moc kecat ale ten chladic je predrazeny a ani s ucinnostou neni natom najlepsie radsej CoolerMaster Hyper 212 podla testov je dokonca o trosku lepsi nez Ninja 2 a aj o nieco lacneisiGuczmann napísal:Chladič zatial defaultny (zatial nechcem taktovat neboj) ale chcem tento![]()
http://www.alza.sk/chladic-na-procesor- ... d73739.htm
pri oc E8400 velmi zalezi na revizii ci je to C0 alebo E0 pretoze E0 ide lepsie taktovat, menej hreje a ide na mensie napätie pri väcsom OC
no a ja spom z mojej E8400 dostal max. toto ale isiel by aj viac len RAM uz nepustili:
Intel Core 2 Duo e8400 rev.E0, 3000 @ 4563MHz vid. screen
-Corsair TwinX2 DHX 2x2Gb, 800@1014Mhz, CL4@5, 2.1V
-3000Mhz @ 4563Mhz :red: , 1.325V (bios) 1,304V (cpu-z)
-Asus P5Q-Pro bios:1613 ofic.
-Scythe KAMA CROSS+AC MX-2
-Vista Ultimate Sp1 64bit
ale normalne bezim na 4050Mhz pri 1.232 V to mi bohate postacuje
edit//:no takze sa mi to podarilo dostat na 4150 stabilne pri tych 1,232 V a na tom budem zatial bezat
valid:
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=472183
screen:
-
Šu-Do
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Guczmann
ten procak das aj na 3.6 v pohode.. len treba vediet ako na to..
vidim, ze mas rovnaku dosku ako ja.. vypni si Speedstep a C1E, tiez aj EIST v biose.. a potom mrkni pri nezatazi cez CPU-Z aku ma voltaz CPU.. ci je taka ista ako v Biose... potom tam daj Prime95 napr. a pozri voltaz.. klesne.. ale o kolko ?? a pri nezatazi stoji pevne alebo klesla oproti biosu ???
mas tam ake chladenie ???
a mas moznost pridavania voltaze pre NB a SB ?? mal by som mat ten isty bios ako ty.. toto su uplne spodne moznosti voltaze... vies poradit, co co znamena pls ?? samozrejme okrem CPU Vcore a Ram Voltage... to viem
ten procak das aj na 3.6 v pohode.. len treba vediet ako na to..
vidim, ze mas rovnaku dosku ako ja.. vypni si Speedstep a C1E, tiez aj EIST v biose.. a potom mrkni pri nezatazi cez CPU-Z aku ma voltaz CPU.. ci je taka ista ako v Biose... potom tam daj Prime95 napr. a pozri voltaz.. klesne.. ale o kolko ?? a pri nezatazi stoji pevne alebo klesla oproti biosu ???
mas tam ake chladenie ???
a mas moznost pridavania voltaze pre NB a SB ?? mal by som mat ten isty bios ako ty.. toto su uplne spodne moznosti voltaze... vies poradit, co co znamena pls ?? samozrejme okrem CPU Vcore a Ram Voltage... to viem
CPU PLL
je napätie južného mostíka a generátora frekvencie CPU, väčšinou 1.5V stačí... viac ako 1.7 V pre 45nm CPU sa neodporúča... u 65nm je hraničné 1.9 V
CPU Reference
Gtl násobiče, pomocou ktorých sa nastavuje výsledné referenčné napätie, odvodené od VTT. Zmeny v hodnotách sú potrebné hlavne pri taktovaní quadcore.
CPU Vtt (termination)
je napätie zbernice FSB, tzv. FSB Termination Voltage
je napätie južného mostíka a generátora frekvencie CPU, väčšinou 1.5V stačí... viac ako 1.7 V pre 45nm CPU sa neodporúča... u 65nm je hraničné 1.9 V
CPU Reference
Gtl násobiče, pomocou ktorých sa nastavuje výsledné referenčné napätie, odvodené od VTT. Zmeny v hodnotách sú potrebné hlavne pri taktovaní quadcore.
CPU Vtt (termination)
je napätie zbernice FSB, tzv. FSB Termination Voltage
-
Šu-Do
Redeemer
ok vdaka.. K+ obom.. 
na 3.2 mi to nejde stabilne.. aspon mi teda nerestartne PC, ale iba hodi chybu na jadre.. potom to bezi.. taktiez teplota ide hore s pribudajucimi Voltami... este prihodim chladic dopredu do bedne.. no kazdopadne mozem to osrat.. chcem to mat co najvyssie len aby mi ficalo GTAcko normalne aj napriek tomu, ze ho ani nehravam poriadne vobec...
inak ak niekoho zaujima.. na 3.2GHz som dal SuperPi 1M za 16.44 s
na 3Ghz za 17.4 s
na 3.4Ghz za 15.3
na 3.2 mi to nejde stabilne.. aspon mi teda nerestartne PC, ale iba hodi chybu na jadre.. potom to bezi.. taktiez teplota ide hore s pribudajucimi Voltami... este prihodim chladic dopredu do bedne.. no kazdopadne mozem to osrat.. chcem to mat co najvyssie len aby mi ficalo GTAcko normalne aj napriek tomu, ze ho ani nehravam poriadne vobec...
inak ak niekoho zaujima.. na 3.2GHz som dal SuperPi 1M za 16.44 s
na 3Ghz za 17.4 s
na 3.4Ghz za 15.3
-
prask
Light Professional
necital som celu temu ale vidim prispevok od Guczmann tak vam pridam aj nejaku radu.
treba brat ohlad na FSB strap pretoze si mozete degradovat vykon.
vidim ze Guczmann nastavil FSB na 401 co je asi najhorsie co mozes spravit
najlepsie vykony aj v ramci pameti a celeho systemu dosiahnes pri FSB400 a potom az vysoko nad 400, pricom je este lepsie mat aj delicku pameti na 1:1
cize FSB 400 - ram 400, procak vam vide potom 3600 takze dostacujuce
mne sa stavalo na asus doskach ze rovnych 400 doska nemala rada tak v tom pripade treba dat 399, ale urcite nie 401
nemal som E8400 takze neviem ake ma nasobice ale tusim podporuje aj polovicne to uz vy budete vedet. takze ak z nejakeho dovodu nemozete ist na 3600 date iba nizsi nasobic na CPU.
tu mate nejaku schemu na lepsie pochopenie ako skaluje vykon s FSB
ak davate hodnoty tesne nad 400 tak si nastavte adekvatny strap aby vam nepadol vykon
najlepsie vykony aj v ramci pameti a celeho systemu dosiahnes pri FSB400 a potom az vysoko nad 400, pricom je este lepsie mat aj delicku pameti na 1:1
mne sa stavalo na asus doskach ze rovnych 400 doska nemala rada tak v tom pripade treba dat 399, ale urcite nie 401
nemal som E8400 takze neviem ake ma nasobice ale tusim podporuje aj polovicne to uz vy budete vedet. takze ak z nejakeho dovodu nemozete ist na 3600 date iba nizsi nasobic na CPU.
ak davate hodnoty tesne nad 400 tak si nastavte adekvatny strap aby vam nepadol vykon
-
xH4wK
Takze ak mam normal fsb 333 (procak 3333MHz) tak optimalne je bud 400MHz alebo 467 ?prask napísal:necital som celu temu ale vidim prispevok od Guczmann tak vam pridam aj nejaku radu.
Troska nechapem
mam E8600 nasobic 10x ... a ramky Kingston 800MHz 1.8V teraz idu na 2.1V a 1008 MHz casovanie som natvrdo nastavil ake maju ramky pri 800MHz a teraz mam FSB na 420 cize 4.2GHz
-
prask
Light Professional
ta zelena linka je vykon (je priepustnost pameti a celkovo vykon chipsetu). dole v grafe mas hodnotu FSB. pri 400 ma spicku takze maximalny vykon, od 401 klesne na default ako v nepretaktovanom stave. a az po 467 znova stupne na hodnotu ako pri 400. FSB strap je vlastne len dalsia delicka podobne ako pri pametiach atd...
nastavenie pameti 1:1 (alebo teda niekde je to uvadzane ako 1:2)je ideal lebo mas najlepsie latencia a najlepsiu priepustnost. proste pracuju na rovnakom takte ako chipset.
priklad:
E8400 default 333*9, pretoceny na 3600 - 400*9
FSB 400
pamete (1:1 alebo 1:2 sa niekde uvadza) to znamena takt pameti 400. efektivne 400*2. takze pamete 800MHz
FSB zbernica ktora sa uvadza pri kupe (default 1333 - 3*333) po pretoceni 4*400 = 1600 (bez nastaveneho strapu)
atd...
to je pre tych co maju 800MHz pamete. ak ma niekto lpsie pamete kludne dajte FSB-500 a pamete na 1000...
strap je tam pre pripad ked je doska brzdou. niekto mozno chce mat FSB na 500 ale nejaka lacnejsia doska mu to nedovoli lebo to ma 2000MHz (neviem ako sa oficinalne vola ten finalny takt zbernice. vidite ho dole v cpu-z) tak nastavi strap na nejaku hodnotu co ja viem 333 (tusim to je 5:4) tym padom nebude zbernica 2000 ale 1600 ak dobre pocitam
dufam ze je to zrozumitelne
nastavenie pameti 1:1 (alebo teda niekde je to uvadzane ako 1:2)je ideal lebo mas najlepsie latencia a najlepsiu priepustnost. proste pracuju na rovnakom takte ako chipset.
priklad:
E8400 default 333*9, pretoceny na 3600 - 400*9
FSB 400
pamete (1:1 alebo 1:2 sa niekde uvadza) to znamena takt pameti 400. efektivne 400*2. takze pamete 800MHz
FSB zbernica ktora sa uvadza pri kupe (default 1333 - 3*333) po pretoceni 4*400 = 1600 (bez nastaveneho strapu)
atd...
to je pre tych co maju 800MHz pamete. ak ma niekto lpsie pamete kludne dajte FSB-500 a pamete na 1000...
strap je tam pre pripad ked je doska brzdou. niekto mozno chce mat FSB na 500 ale nejaka lacnejsia doska mu to nedovoli lebo to ma 2000MHz (neviem ako sa oficinalne vola ten finalny takt zbernice. vidite ho dole v cpu-z) tak nastavi strap na nejaku hodnotu co ja viem 333 (tusim to je 5:4) tym padom nebude zbernica 2000 ale 1600 ak dobre pocitam
dufam ze je to zrozumitelne
-
xH4wK
-
prask
Light Professional
priepustnost je mozno vysia kvoli vysiemu taktu pameti a cpu. ale ak by si porovnal situaciu na rovnakych taktoch tak ti vzdy vijde najlepsie delicka 1:1 a fsb v tych hodnotach podla grafu.
to ze je ten graf neznamena za kazdy ma podla neho taktovat ale pre tych ktory chcu dat takty take aby im to priblizne vychadzalo s tymito hodnotami je to najlepsie riesenie
edit: idealny priklad bol u mna na starom E6600 ked som zistil ze na viac ako 3200 ho neuchladim tak som to riesil prave podla tohto grafu.
fsb - 400
400*8 cpu
400*2 ram
ak sa niekto nahana za co najvyssim pretaktovanim tak nehraju rolu pre neho ziadne ine nastavenia ako max takt cpu. ale pri beznej a dlhodobej prevadzke niekomu staci aj menej
to ze je ten graf neznamena za kazdy ma podla neho taktovat ale pre tych ktory chcu dat takty take aby im to priblizne vychadzalo s tymito hodnotami je to najlepsie riesenie
edit: idealny priklad bol u mna na starom E6600 ked som zistil ze na viac ako 3200 ho neuchladim tak som to riesil prave podla tohto grafu.
fsb - 400
400*8 cpu
400*2 ram
ak sa niekto nahana za co najvyssim pretaktovanim tak nehraju rolu pre neho ziadne ine nastavenia ako max takt cpu. ale pri beznej a dlhodobej prevadzke niekomu staci aj menej
-
xH4wK
-
prask
Light Professional
nie to sa neda takto povedat. najlepsie nastavenie si najde kazdy sam podla podmienok ktore ma doma.
ak mas chladic ktory ti zvladne uchladic CPU aj na 4,5 tak preco ho nemat na 4,5. v tom pripade nemusis vobec riesit tu tabulku ktoru som sem dal.
ale ak niekto ide s boxom a povedzme ze mu to neda viac ako 3200-3400 na rozumnych teplotach tak sa moze riadit podla toho grafu pretoze podla neho si nastavi idealne podmienky
//autoeditácia príspevku ( 28 Jan 2009, 13:03 )
aby som to este viac ujasnil. pisal som to kvoli tomu prispevku od Guczmanna kde mal na screene FSB-401.
medzi 399 a 401 je skoro nulovy rozdiel v taktoch tak preco nastavit tu horsiu moznost
tak to bolo myslene
ak mas chladic ktory ti zvladne uchladic CPU aj na 4,5 tak preco ho nemat na 4,5. v tom pripade nemusis vobec riesit tu tabulku ktoru som sem dal.
ale ak niekto ide s boxom a povedzme ze mu to neda viac ako 3200-3400 na rozumnych teplotach tak sa moze riadit podla toho grafu pretoze podla neho si nastavi idealne podmienky
//autoeditácia príspevku ( 28 Jan 2009, 13:03 )
aby som to este viac ujasnil. pisal som to kvoli tomu prispevku od Guczmanna kde mal na screene FSB-401.
medzi 399 a 401 je skoro nulovy rozdiel v taktoch tak preco nastavit tu horsiu moznost
tak to bolo myslene