Zdravím páni! Tak som sa vrámci zimného garážovania rozhodol dopriať si dve nové pneu. Viem, že ideál by boli všetky rovnaké, no na predných mám ešte tak 70% Nokian NRV, no vzadu mám Pirelli P Zero Nero...už zrejme slick-edition a na tom moc v jari a kým bude ešte zimšie nechcem jazdiť. Pret osom sa rozhodol hnanej prednej náprave dopriať nové obutie a Nokiany pôjdu odpočívať dozadu.
Prednú nápravu poháňa agregát 3S-GE (Toyota) a do tých pneu sa bude obúvať 115kW / 186 Nm. (Reálne by som však bol, keby mi brzda neukázala pod 150hp...)
Predbežne mám dvoch favoritov: MICHELIN Pilot Exalto PE2 a DUNLOP SP Sport Maxx TT
Tak by som Vás ale ešte chcel poprosiť o tipy, prípadne skúsenosti s týmito, alebo inými pneu.
Má sa jednať len o dva kusy, cenový limit do 150€ (+/- 7€)za kus.
Díki a šťastný nový rok
s tych dvoch značiek je jednoznačnym favoritom pre mna Michelin mame snimi velmi dobre skusenosti sice na autach Renault Master a Mercedes Vito čo su trošku vačšie ako tvoje ale no..... proste mala hlučnosť a velmi dobre jazdné vlastnosti a hlavne výdrž kupovali sme ich ako nové tak aj ojazdené a vždy sa spravila kopa kilometrov na ne viac ako na dunlopkach tie šli maximalne ako nudzová možnosť na zadnu nápravu
edit//to HOJKO:
, prípadne skúsenosti s týmito, alebo inými pneu.
nikde to nieje konkretizovane priamo že to musi byť na ten typ auta že to musi byť priamo ten typ gum... proste dunlop vs. michelin
to ze tebe sedia viac dunlopky je tvoj subjektivny nazor tak ako ten moj ze mne viac sedia michelin....
buzeraciu si nechaj pre inych
ked sme uz pri tych sportovych autach tak micheliny mam otestovane aj na Fiat Barchetta (PILOT SPORT 225/45R17) letne... zimne teraz neviem neviem a sedia velmi dobre hlavne na zimných som jazdil a ako akurat v decembri ked napadol novy sneh tak som ju bol prevetrat ZV - ZH pod 140 som nešiel zakruta nezakruta.... (lahke auto ale gumy sedeli ako prikovane)
jednoznacne MICHELIN a hlavne preto ze ich mame na peugeote boxeri ako letne pneumatiky a su to fakt vyborne pneumatiky co sa tyka vlastnosti to auto tak sedi na ceste a pohode ked ma nalozenych aj 1,5t tak tie gumy to necitia takze ja asi jednoznacne by som zobral MICHELIN... len jeden problem bol ze sme kupili 4 michelinky a prehodili sme len predne dve a zadne sme nechali co sme mali neviem ake to uz boli bolo to kvoli tomu ze nebolo casu ich prezut tak boli na rychlo prezute len predne len to nebola moc dobra kombinacia lebo auto na ceste plavalo proste pri vysej rychlosti sa nedalo udrzat na ceste tak sme museli prehodit aj na zadnu napravu tie michelinky.. a ako tak rozmyslam tak teraz mame obute Dunlopy ako zime pneu. a tie su tiez velmi dobre na snehu nemaju problem sa pohnut ale dost hucia teda ako kazde zimne gumy predsa ta guma ma ine vlasnosti ako ta letna.. takze ako ja by som tie michelinky nemenil za ziadne ine aj ked investicia do takychto pneu. je dost velka ale myslim ze sa to oplati aj vzhladom na zivostnost tych pneu.
Moc na auta nie som, ale to co tu pisete su nehorazne dristy. Keby to niekto napisal znacky Hankook, Continental ci ine, tak tiez napisete, ze najlepsie su Michelin, pretoze tie asi jedine poznate z F11 ci inych motoristickych pretekov (a snad este GoodYear, Pirelli a Bridgestone). Argument, ze mame Michelin na aute je trapny, ba priam az detsky.
Ja idem takto po vasom "argumentovat" a hovorim, ze pre mna su lepsie Dunlop a preco??? Pretoze ich mam doma na Audi a kedze sada na auto stala 56 tisic, tak uz lepsich ani nemoze byt. Pri spolupraci so sportovymi kotucmi od Toraxu je to lahoda pri brzdeni, nehovoriac o akceleracii a celkovych jazdnych vlastnostiach auta.
Nabuduce by bolo dobre, keby ste aspon presne napisali ake pneumatiky ste mali na aute, ci ste mali presne tie, ktore chcel on a ci ste mali moznost porovnat aj druhe od Dunlopu... a tie dristy, ze ich mate na uzitkovom voze na ktorom prepravujete tonovy naklad, trochu odlisne porovnanie takeho auta so sportovym, nemyslite???
//autoeditácia príspevku ( 13 Jan 2009, 0:28 )
sebci: Ty, ako odbornik na vsetko, ci uz su to pocitacove siete, overclocking alebo najnovsie aj auta, tak porovnavas dve znacky, cize diskusia, ktora viacmenej k nicomu nevedie. To je ako ostrielana pesnicka AMD vs. Intel alebo Nokia vs. Sony Ericsson. Nieco co sa porovnat neda, pretoze je vela modelov od tychto firiem, ktore mozes porovnavat, ale vseobecne porovnanie produktov je uplne zbytocne a nemozne, kedze sa neda skatulkovat v tomto pripade.
Mimochdom, aka je tvoja skusensot s pneumatikami Dunlop??? Mal si moznost jazdit na rovnakom aute s pneumatikami Dunlop a zarovej aj Michelin???
Podla mojho nazoru, ci by kupil tie Michelin alebo Dunlop, ani v jednom pripade by nespravil chybu.
Este tak mierne informacne..., tu je nieco z dunlop.cz, trosku referencii: Dunlop je jedním ze světových vedoucích výrobcu výkonných a vysokovýkonných pneumatik pro prvovýbavu prestižních značek. Mnoho z renomovaných výrobcu automobilu standardně využívá pneumatiky Dunlop, včetně následujících: Alfa Romeo, Audi, AMG, Aston Martin, BMW, Honda, Jaguar, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel/Vauxhall, Peugeot, Porsche, Renault, Rover, Seat, Škoda, Toyota a Volkswagen. Dunlop poskytuje motocyklové pneumatiky jako součást prvovýbavy pro vedoucí výrobce motocyklu, včetně následujících: Aprilia, Benelli, BMW, Buell, Derbi, Ducati, Harley Davidson, Honda, HRD, Husaberg, Husqvarna, Kawasaki, KTM, MV Agusta, Peugeot, Piaggio, Suzuki, Vertemati a Yamaha.
Hojko, máš recht. Ku gumárenskému priemyslu mám dosť blízko...
Dnes je situacia taká, že každý výrobca má svoj tajný recept a podľa neho si mieša svoju zmes. Rozdiely medzi dvoma pneumatikami rovnakého rozmeru a približnáho dezénu sú vpodstate nepostrehnuteľné. Ale cena a reklama robí svoje. A také japonské špičkové značky ako Falken tu málokto pozná. A pritom maju pneu lacné a fakt dobré. Jazdil som na nich jedno leto (155-80R12) a proti bežným domácim značkám boli lepšie... Takže s porovnávaním opatrne.
A pneu za 56 litrov neporovnávať s debikami z teska.
Toto všetko je môj názor a myslieť si môžete o mne čo chcete...
Pekný deň prajem.
Hojko, asi Ťa poteším. Dnes mi volali zo skladu z Trenčína s tým, že sa ospravedlňujú, ale dané Micheliny už nemajú. Tak som rovno objednal Dunlopy. Ktoré majú
to ze tebe sedia viac dunlopky je tvoj subjektivny nazor tak ako ten moj ze mne viac sedia michelin....
co sa tyka toho kto vedie na trhu.. to ti nezaruci nic....mnohokrat je opak pravdou....
co sa tyka skusenosti s dunlopkami.... ano felcka.. vito ... master.. bohuzial ta barchetta je obuvana len michelinkami teda len zatial kedže k nej mam pristup len posledneho polroka....dunlopky plavaju... na nich som sa aj vydrbkal na aute neustaly posratu tiahlu zakrutu v 80
ale je to aj moja chyba že som to neodhadol
edit// milujem ludi ktory si myslia ze ked ma auto viac ako pat rokov tak je to kopa hrdzaveho šrotu... ktory si myslia že len drahé auta su dobré auta.... to je presne ten typ pristupu ktory potom clovek pouziva vo vsetkom uplne vo vsetkom aj v deleni ludi ja a mne rovní su len tí čo maju to čo ja alebo viac.... všetci ostatní su nuly... ach bože bože...
mám odjazdené od Fiat 126p, cez Š120, Š130, Favorit, Felicia, Fabia, Octavia, Espace, Punto .. a tak dalej Master, Vito, Barchetta, skoro všetky WVčka okrem phaetonu a toho noveho na C.... a a takych noviniek.... aj nejake nakladiaky.. aj Vojensku Tatru dokonca aj V3S... nejake audiny mercedesy nie najnovšie a na žiadne auto som nepovedal že je kopa hrdzaveho šrotu... každe auto som považoval za normalne auto dopravilo ma tam kam bolo treba bezpečne rychlo pohodlne... za žiadne som sa nehambil.... v každom som povozil ludi ..... ale žiadne auto som nenazval kopou šrotu kym nebolo fakt zošrotovane na šrotovisku....
jin: Neobhajujem Dunlop, mne je jedno ci kupis Michelin alebo Dunlop, rovnako aj to ci to budem mat ja na aute, pretoze obe znacky povazujem za to najlepsie na trhu a rozdiely budu minimalne, pre normalneho vodica nepostrehnutelne.
sebci: Nikde som nenapisal, ze mi viacej sedia, nemam ziadnu skusenost s Michelin, takze to nemozem porovnavat. Porovnavat nejaku Felcku (to je Felicia?) s nejakou Toyotou Celicou ci Audi A6 je dost rozdielne, nezda sa ti??? Rovnako aj porovnavat gumy pre transporter typu Vito ci Master s osobnym autom, trochu rozdiel, nemyslis??? Ako vo vykone, tak aj v jazdnych vlastnostiach ci inych vlastnostiach. To, ze si sa vydrbkal prave na Dunlopka znamena, ze su to zle gumy, ze nedrzia, ze plavaju atd...??? Ked mas makke kolesa, nevies jazdit, neprisposobujes jazdu stavu vozovky, pocasiu a poveternostnym podmienkam, tak sa ti ani nedivim. PS: Ak ta Felcka bola Felicia, tak si myslim, ze na takej hrci zhrdzaveneho srotu neuvidis rozdiel medzi Barumom, Matadorom a Michelin.
hojko: nejdem sa s tebou hadat ale to co som napisal ja je moj nazor a moja skusenost nic viac takze neviem preco ty tu rozoberas ze tie gumy su na dodavke a podobne veci je to moj nazor na tieto znacky a skusenost lebo ich mame takze je mi jasne ze on ma iny typ auta.. takze ako neviem preco pyses ze pyseme dristy ked piseme len skutocnost.. proste on chcel len poradit ze ktore su lepsie tak my sme napisali ake mame s nimi skusenosti.. okej nechajme to tak nechem sa tu hadat za nejake gumy.. ako mozno bude spokojny aj s Dunlopami ale kym nevyskusa aj tie Micheliny nemoze povedat ktore su lepsie..